Пенсионни фондове

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Пенсионни фондове

Мнение от TNT » 25 Авг 2026, 10:28

Тъй като следва промяна в допълнителните пенсионни фондове, имаме шанс за сериозно подобрение. В интерес на истината вече ще има някаква, макар и ниска доходност. При мен накарах AI да ми направи сметките колко бих имал приблизително при пенсиониране с някакви прогнозни стойности за ръст на МОД, минимална заплата и т.н. Излезнаха накрая стотици хиляди евро. То тогава 1 кило кайма ще е 40 евро сигурно, ама това друга тема :lol: Ако досега беше "все едно слагаш в буркан", вече може би има смисъл да се следи кой фонд как си управлява парите.

Въпроса ми е - къде ще е най-добре, за да се премести там ? :dunno: Ще има ли някъде данни кой къде инвестира ? Ако има някой фонд, който слага дори половин процент в Биткойн ЕТФ - местя там :lol: Доколкото има информация и разбирам, няма да имаме избор къде точно да се инвестират парите. Ще се управляват, т.е. ако сега избереш нещо разумно, не се знае дали някой меринджей след 3 години няма да смени рЕзко посоката и да постигне отрицателна доходност. При това положение съм по-склонен да избера някой от големите фондове, които са на чужди компании като Allianz примерно. Ако видим обаче всичките ни фондове какви доходности имат за 10 години или още по-лошо - от 2004-та, положението е трагикомично. Повечето са с отрицателен. Но сега при положение, че ще се сменя механизма и възможностите им за управление... според мен започваме от "нулата" и сегашните данни няма да имат значение.

Разбира се, обсъжда се само задължителния фонд, от който няма бягане. Да вкарваш допълнително и доброволно е абсурдно :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Re: Пенсионни фондове

Мнение от empar » 25 Авг 2026, 11:09

Аз моите ги преместих наскоро в ОББ(от Алианц, където са попаднали при „случайното“ разпределение някога си), защото тях ползвам като банка и ми дадоха разни други преференции ако се преместя при тях.
Предвид, че цялата концепция си е чиста проба рекет, нито ще го следя, нищо ми дреме какво правят с тия пари, нито пък ще разчитам на тях.
А самият процес по местене отне сигурно 3 месеца. :kuku: :kuku: :kuku:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: LCI2
B48B20А

Мнение от streetz » 25 Авг 2026, 11:13

То каквато и да е доходността на фонда, всичката горница отива за лъскави офиси, служебни коли и бонуси за меринджеите. Старите хора са го казали - само оня между краката ни се уголемява в чужди ръце :lol:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 25 Авг 2026, 11:17

Аз като клиент на Алианц, си преместих и пенсионния фонд там, като по-голяма и позната компания с история. Не че разчитам и аз на тия пари, я доживея до пенсия, я не, ама да..
Изображение

kroki_e_edin
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 25 Авг 2026, 11:19

Аз се преместих в ДСК РОДИНА
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 25 Авг 2026, 11:33

streetz написа:То каквато и да е доходността на фонда, всичката горница отива за лъскави офиси, служебни коли и бонуси за меринджеите. Старите хора са го казали - само оня между краката ни се уголемява в чужди ръце :lol:

В момента си е точно така. Очаква се обаче с новите мултифондове да стане една доходност от порядъка на 3-4%, което за 30 години има доста разлика дали ще 3% или 0,3%.

После има и схема как ще ги вземеш, който е обвързан с минималната работна заплата. Ако се вдигне доходността, според AI с това темпо при мен лично ще има натрупани толкова средства, че няма да мога да ги взема, ако не избутам от 100 години :mhihi: И прогнозира, че ще има промяна в закона, щото няма да съм единствен.

За мен това е голяма промяна в пенсионната ни система и има лъч надежда за по-нормални пенсии след години. След като вдигнат възрастта до 69-70 години де :lol:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 25 Авг 2026, 11:42

За нормални пенсии пак опираме до осигуровките... плащаш си осигуровки на цялата заплата - и пенсията ще е прилична и средствата в допълнителния фонд ще бъдат :dunno: Едно е да имаш доходност 3% примерно на 10000€ и на 100 000€

Аз също се преместих в ОББ преди няколко години заради преференции по други техни продукти. Нямам оплаквания, май ги водят в Топ 5 към момента по доходност (не е нещо невероятно, но я има). Удобно е също, че мога във всеки един момент да следя какво се случва през мобилното приложение и редовно идва и по мейл информация
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 25 Авг 2026, 12:01

В началото на годината ходих в ОББ за стартови пакети Евро и на касата ме попитаха щом съм техен клиент дали ще искам да се преместя при тях. Казах - става и за 5 мин. стана . Та и аз съм при тях :mhihi:
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: Skoda oStavia

Мнение от barty » 25 Авг 2026, 12:06

Не им вярвам. Въобще не ги следя.
В България не може да се разчита на пенсия, в смисъл че ще живееш от нея.
:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: вара, каравара...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 25 Авг 2026, 12:22

Скоро смятах доходността, то си я има в сайта на алианц (където съм). Не е кой знае какво. Нои към днешна дата дава много повече. За бъдеще ще видим. Единственоти хубаво към момента е па парите са си твои и се наследяват ако не ги опукаш. Базата от лоято почнаха тия фондове е много ниска. Няма как да има много пари в тях. Особено в началото кога всичко живо беше на минимална.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 25 Авг 2026, 13:04

Какво е било досега няма значение. И не знам какво значение има от каква база почват - то всеки си е с индивидуална партида. Кой колко си е плащал - толкова ще чака.

1) В УПФ задължително ще има 3 вида подфондове:

а) динамичен подфонд – до 90 на сто от активите му ще бъдат инвестирани във финансови инструменти с променлив доход (напр. акции)

б) балансиран подфонд – до 55 на сто от активите във финансови инструменти с променлив доход;

консервативен подфонд – до 25 на сто от активите във финансови инструменти с променлив доход.

В момента сме на 3-ия вариант. Т.е. ще може да се инвестират близо четворно повече от парите. Буквално от -1% може да преминем на +3% като в белите държави :dunno: Никой няма да стане пенсионер-милионер, но никой не знае какво може да му се случи и дали няма да има след 20 години възможностти за по-ранно изтегляне на част от парите. Таксите на дружествата също ще намалеят и бонуса на меринджея ще е обвързан с резултати.
1) в допълнителното задължително осигуряване

Понастоящем пенсионните дружества събират 2 основни такси във връзка с дейността на УПФ и ППФ, чийто максимален размер е определен в КСО:

а) удръжка от всяка осигурителна вноска – до 3,75 % от вноската;

б) инвестиционна такса – до 0,75 % годишно от стойността на нетните активи на фонда.

Със законопроекта се предлага намаляване с около 50% на максималния размер на удръжката от всяка осигурително вноска, а таксата за управление се обвързва и с постигнатия инвестиционен резултат. По този начин се насърчава по-активното управление и постигането на по-висока доходност.

Т.е. ще имаме около 2% само от намалението на таксите :yes: Не звучи много, ама за 20-30 години е много разлика.

AI ми каза това - "Между септември и ноември 2026 г. дружествата трябва да публикуват конкретните си политики. Тогава вече ще може да се направи реално сравнение кой е най-агресивният подфонд".

Т.е. евентуално ми се струва, че ще трябва да се изчакат още 1-2-3 месеца, за да може да се направи някакво що-годно разумно решение къде би искал да ти стоят парите в следващите 5 години.
Последна промяна TNT на 25 Авг 2026, 13:12, променена общо 1 път
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: вара, каравара...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 25 Авг 2026, 13:11

Естествено че има значение базата.2000 г вноската е била 2 лв месечно (примерно). Ку ще 500 % доходност да има 2 лв. са си 2 лв. А и да си искал повече не е могло да внасяш. Не и в универсалния. От тук натам младите да му мислят. А иначе ръста на пенсиите от НОИ е над 1000% за периода...хиляда, да го напиша, не е грешка. Та засега НОИ е по "изгодно" )))
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 25 Авг 2026, 13:44

2000 година баничката беше 0,25лв. :dunno: Това е друга тема, както писах по-горе.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 25 Авг 2026, 13:53

Аз бих избрал балансирания метод сякаш. Ама пък и тия пари някак си не ги мисля много много, даже хич, може да поискам да бъдат на най-рисковия вариант.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 25 Авг 2026, 14:12

Те и сега ще имат невероятно много ограничения в какво могат да инвестират. Т.е. бих избрал най-рисковия фонд, който ще вкара до максимално позволеното 90% в акции и ЕТФ-и. Без да се замислям. Ако някой има биткойн в портфейла - директно него взимам. Вероятно няма да има, затова ще избера такъв с компании, които държат, каквито има не една в S&P500. S&P500 има доходност за последните 30 години средно 10-11%, а сегашната е отрицателна. Такава инфлация и печатане на пари има, че всичко ще расте само напред и нагоре. Въпроса е колко бързо и колко ще изостава от инфлацията. Щото доходност вероятно няма да има.
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата