Пенсионни фондове

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Пенсионни фондове

Мнение от enigma » 27 Авг 2026, 4:21

Какво си се разлютил така? Пишеш в червено като суров професор от Военно-дипломатическата академия на ГРУ, който къса млади агенти на изпит по оперативно внедряване :mhihi: Пийни едно чайче да се успокоиш :ok:

Я по-добре кажи китайците кога ще направят двукрак робот, който може да надбяга крава - тогава и аз мога спокойно да се пенсионирам ... :?:
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Авг 2026, 5:26

Пак спамиш и пак се хвалиш, какво си завършил. Огромен процент от хората тук имат по още едни 25+ години да бачкат и все още имат време да вземат нещата в свои ръце. Аз лично не вярвам на никого от разните фондове, каси и не знам си още какво.
Оная Лайненката нали вече си направи устата да използват спестяванията на хората в Европа, за да подпомогнат 404 във войната и с Русия. Няма да е за първи път, няма да е и за последен. Даваш им пари при лихва Х% и те ти ги връщат след ийсе години при инфлация Y%. Toва е най-благата работа. Давай ми пари 45 години, пък после аз ще ти ги връщам на малки порции някъде в бъдещето :mhihi:
С парите на работещите се изплащат пенсийте на пенсионерите в момента....
Само си помисли. Един човек е на 40г в момента. За оставащите до "пенсионирането му" 27 години, колко пъти ще сменят законите? Грубо казано, ето пример. Колко пъти смениха закони и пари само от 1990 до 2010. "Сега сме с евро". Да, ама германци и французи искат да бягат от еврото. Ако това стане, къде отиват хората? Спестяванията? Инфлации, кризи ...
Темата си е много хубава и колкото по-млад се замислиш за този момент, толкова по-леко ще ти е после.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 27 Авг 2026, 7:54

Господи, колко страшен бил живота! Трябва още на 50г, максимум, да бият на всеки по една инжекция и да заспива!

Иначе, колегата визираше, че и от останалите неща, по които харчи пари обикновения човек, държавата си дърпа един хубав 'дял'... Та, изобщо не е лъжа, че се прибират доста повече от 10% плосък данък. Същото важи и за другите държави... Пък и в крайна сметка, който не иска да плаща високи данъци, да си сменя местожителството! Много хора го правят... Просто е! Сега, ако някой не може - случва се! Един човек не прави статистика!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Авг 2026, 9:49

А бе не знам на радиото какво му обръщате внимание по всички теми :dunno: Той е чувал само за 10% и това повтаря. Не се гледа, че работодателя също плаща не малко. Не се гледат и отделно пенсионни, допълнителни пенсионни, здравни, безработица и т.н. По-ниски сме, ама нито е 5 пъти, нито 3 пъти, нито 2 пъти, даже в общия случай не е и х1,5 :dunno: Ако се съберат и данъците под формата на винетка, данък за колата, на апартамента, ДДС, акцизи и т.н., да не отидем на 60%+ :no: То знаем, че в Канада под 150% няма как да паднеш, ама айде :dunno: Да не говорим какво получаваме насреща за всичките тези пари. До осигурителния праг (където са над 90% от работещите) ефективния данък е 38-39%, ама радиото по всички теми повтаря 10%. Холандците да са живи и здрави да плащат 190% щом могат :lol: Да не забравяме и че за физически лица на практика почти не съществуват данъчни отстъпки "за нещо си".

В момента за 5% от тея данъци ще може да избираме ГОРЕ-ДОЛУ как да се харчат. За останалите ще имаме ГОРЕ-ДОЛУ избор на избор. И в двата случая избора е 10 лайнца и ще гледаме кое мирише най-малко :mhihi:

А май май по темата - ще е най-добре да изчакаме до пролет/лято, да видим кой в какво е вкарал и колко агресивно е решил да "играе". За мен в игра 30 години+ няма "прекалено агресивно" - всичко ще е нагоре с това печатане на пари.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 27 Авг 2026, 10:32

Тия фондове са такова ограбване на народа, че няма накъде повече... Ама повечето не го осъзнават и не им дреме...
В левове сметката беше такава - фондовете управляват активи за 16 млрд. при такси около 4%, т.е. всяка година 10 частни дружества прибират 640 милиона лева от парите за пенсии на хората.
640 милиона от парите на хората отиват в частни ръце всяка година, с благоволението на държавата :ranting: :ranting: :ranting:

TNT написа:Т.е. ще имаме около 2% само от намалението на таксите :yes: Не звучи много, ама за 20-30 години е много разлика.

Най-популярните ЕТФ-и са с такса 0,03%. Да точно така - НУЛА цяло и НУЛА 3 процента.
140 пъти по-малко от фондовете, които ти прибират 4%, за да ти докарат доходност 1-2%, които инфлацията ги изяжда непрекъснато. При ЕТФ-ите имаш доходносто 10-11% при такса 0.03%.

Т.е. досега са ни сваляли по 10 кожи от гърба, сега ще започнат да ни свалят само по 5 и народа се радва като циганче на вафла...

BMW_POWER написа:
В България фрийлансърите (лицата на свободна професия) плащат 10% плосък данък върху облагаемия доход, след като от приходите се приспадат нормативно признатите разходи.

As a freelancer (known as a zzp'er or sole trader) in the Netherlands, you must pay income tax, value-added tax (VAT), and a healthcare contribution

Income Tax Your business profits are taxed as personal income using progressive brackets.
Up to €38,883: 35.75%
€38,884 to €78,426: 37.56%
Above €78,427: 49.50%
Healthcare contribution (Zvw):
An extra 4.85% on your taxable profit.

Бла бла бла 250% бла бла бла :mhihi:
Знам колко плаща баджанакът ми (балдъзата вие всяка година) и твоите фантазии просто са без покритие.
Давай сега да видим 2500000% или какво беше.
Да! Нищо не плащате и това е факт :ok:

Круме, Круме, стига с тъпотиите, бе човек :ok:
Колко % от плащащите данъци и осигуровки са фрийлансъри, че ги даваш за пример и правиш генерални заключения???
Ти си най-видния софист на форума :ok:
Софизмът е формално правилно, но по същество лъжливо умозаключение, което съзнателно използва логическа грешка с цел заблуда.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Авг 2026, 11:04

Всичко, което има активно управление, има подобни високи такси. То и затова не знам кой си дава доброволно парите на такива :dunno: И затова съм против задължителните осигуровки. Аз имам нула съмнение, че бих се справил по-добре с по-висока доходност, ако държавата не ми определя правилата.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 27 Авг 2026, 11:40

При заплати малко над максималния осигурителен доход, това, което се взима от работника е около 20% горе-доло (т.е. остават му около 80% чисто от брутната заплата) ... Отделно следва взимане на ДДС в магазина, акциза на горивото и т.н. и т.н.

Изображение

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Авг 2026, 11:42

Нещо и ти обърка сметките. Как ако взимаш 2500 евро ще ти взимат само 20%, ако при 2300 сметката е 38-39% :angel: При 3000 пада на 31-32%.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: вара, каравара...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 27 Авг 2026, 12:04

Лични осигуривки в проценти
Пенсии 6,58
Болест - 1,4
безработика 0,4
Зравно 3,2
Упф 2,2
до размера на макс осигурител праг, сумите над него не се облагат
дотука 13,78 %
10% данък върху целия облагаем доход минус личните осигуровки
23,78%
като цяло, да може да се каже около 20%
Ама работодателските пак си ги изкарал ти, то те не се плащат от печалбата, чак толкова залюхана фирма не знам да има :))) Та и тях трябва да броим нищо, че не се виждат във фиша и отиваме на 41+%, зависи от тзпб-то
демек ако изкараш 100 лв 40 изчезват
като туриме и ддс-то....
това е сметката...
Като да отбележим че това са едни ако не и най-ниските нива в европа като проценти.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 27 Авг 2026, 12:17

Моджо написа:Като да отбележим че това са едни ако не и най-ниските нива в европа като проценти.

Тука спор няма, ама като ти взимат между 40-60% от парите и дойде Пауъра и ти каже, че на друг му взимали 5 пъти повече и се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли... :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Авг 2026, 12:20

От най-ниските са, ама въобще не сме в пъти след другите. В никоя държава не се събират 95% данъци. И ако започнем с детайлите колко доплащат за дейности и бюрокращина в други държави и колко при нас... спокойно ги настигаме. Накрая излиза, че в другите държави плащат 10-15% отгоре, ама имат пътища, здравеопазване, армия, образователна система и т.н. Само заплатите на места са в пъти :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 27 Авг 2026, 12:35

Изобщо не са ни ниски данъците и осигуровките...
Просто тук половината ги маскират като плащания от работодателя, за да не ги вижда леля Гинка във фиша, че ще нададе вой до небето...

Ниски са ни корпоративните данъци, маскирано като политика за привличане на инвеститори, а всъщност е за да не плащат много нашите хора с бизнесите...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: вара, каравара...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 27 Авг 2026, 12:41

Навсякъде в ес има работодателски в някакво съотношение като в бъг. Германия е 50:50 примерно. Само в Румъния почти всичко се плаща от работника.
Като цяло и не треа да ви вълнуват тия работи. Стигат ли парите постъпили по сметката кво значение има колко са ви удържали.
Това не са пари за пътища тнт. ))) нито за армия, нито за обарзование.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Авг 2026, 12:58

Що, плоския данък за какво се харчи ?

Единственото, на което имаш собствена партида, е това, за което е отворена темата. На което нямаш доходност, ама друг има гарантирана 4-4,5% :mhihi: От нова година ще има 2,5%. Всичко друго се харчи кой както си реши.

Тая мантра с никой не плаща данъци и затова нямаме нищо... беше тая преди 20 години. За топ10% може да се каже, че взимат поне близки до средноевропейските доходи и спокойно може да се каже, че данъците също са ни близки до средноевропейските. Сега питах Гемини по същите критерии и според него 41-42% е средният в ЕС, при нас е 37-38%. Всички не в пъти, ми направо в галактики повече плащат, да. В пъти може да е в абсолютна стойност, щото заплатите в много държави са в пъти. По цени отдавна гоним, догонваме и подминаваме на места европейските.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 27 Авг 2026, 13:05

TNT написа:Нещо и ти обърка сметките. Как ако взимаш 2500 евро ще ти взимат само 20%, ако при 2300 сметката е 38-39% :angel: При 3000 пада на 31-32%.

Виждал съм го във фишове... Даже е под 20% . На Моджо сметката го доказва горе-доло. Сега, аз лично, не броя и работодателските, нищо, че и тях аз съм изработил...
Последна промяна ildivvy на 27 Авг 2026, 13:08, променена общо 1 път

Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата