Пенсионни фондове

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Пенсионни фондове

Мнение от ildivvy » 27 Авг 2026, 19:30

Чисто информативно, аз съм на страната на 'бубо' в този 'разговор'!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 27 Авг 2026, 19:31

Проблема е че и логиката е на моя страна, ама Пауъра не иска(не вярвам да не може) да го види :dunno:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Авг 2026, 19:50

Понеже се омота и намеси ДДС. Къде намери да съм писал, че осигуровките са 10% от данъците?

ДДС, акцизите върху алкохола, данъкът върху имотите и автомобилите нямат нищо общо с осигурителните ти вноски.

Тактиката ти е 1:1 със Стинката. Само задаваш въпроси и никъде не отговаряш. И когато не ти изнася, сменяш темата и започваш да обясняваш, колко тъпа е другата страна :dunno:

Измисли нещо друго, опитай се да си различен.

Двама взимат заплата €ХХХХ
Първият има кола, пие, пуши, живее в собствено жилище. Плаща данъци и застраховки.
Вторият живее при мама и тате, кара тяхната кола, не пие и непуши. Дядо и баба от село пращат всичко, та той дори ДДС не плаща.

Айде сега ми обясни данъци при еднакви доходи :ok:
ДДС и т.н. в проценти и както решиш.

Стинката само може да си гризе ноктите :OT:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 27 Авг 2026, 19:57

Не знам, аз какво съм се омотал, ама всичко започна от това ти твърдение:
BMW_POWER написа: Само дето в Холандия данъците са едни пет пъти по-големи, отколкото при нас (вас).

Което както и в началото ти казах е невярно. И ти го показвам нагледно, че нашата държава ти прибира ако не повече, то почти колкото Нидерландия. Ти ми смятай кой колко пуши и пие, ама каквито и сметки да въртиш, тва горното няма как да е вярно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 27 Авг 2026, 20:00

Дори да махнем от уравнението 'взиманията' на държавата под формата на акцизи, ддс и т.н. , разликата пак не е 3 или 5 пъти!

Изображение

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Авг 2026, 20:07

Дадох ти линк, ти удобни го пропускаш. Ето ти още:

Осигурителните вноски в България зависят основно от размера на осигурителния доход (брутната заплата или доходът на самоосигуряващото се лице), годината на раждане, категорията труд и икономическата дейност на работодателя.

Осигурителен доход: Вноските се изчисляват като процент върху полученото брутно възнаграждение, но са ограничени от определен минимален и максимален месечен размер, гласуван със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Ако доходът е под минималния за съответната длъжност, се осигурява върху него (минимален осигурителен доход – МОД)

Понеже "не е вярно", че фрилансърите в бг плащат 10%, а в Холандия 49%, какви са осигурителните вноски на фрилансър на територията?
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Авг 2026, 20:12

ildivvy написа:Дори да махнем от уравнението 'взиманията' на държавата под формата на акцизи, ддс и т.н. , разликата пак не е 3 или 5 пъти!

Ако ще говорим за осигурителните вноски е едно, ако ще говорим за преките данъци е друго. Ако ще говорим и за ДДС, данък имот, кола, акцизи, цените на "безплатни услуги" тип здравеопазване, образование, то тогава темата е съвсем друга. Големината на пенсията не се определя от това, колко ДДС си платил :dunno:
Колкото и Бубо да се опитва да ми го докаже.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 27 Авг 2026, 20:20

Абе какви фрилансъри, някава по-малка и специфична група няма ли да си избереш? След малко и държавните служители дето уж държавата не плащаше работодателските данъци ще ми извадиш като пример за нещо. Освен това фрилансърите също плащат осигуровки и не им е 10% данъка в крайна сметка. Не знам какви неща си въобразяваш ама не са верни.

Почнахме от общото "данъците", после минахме на "данъците на фрилансърите", след това какво е? После аз съм се омотал...

BMW_POWER написа:Големината на пенсията не се определя от това, колко ДДС си платил :dunno:

Ама тя и данъка върху доходите който ти развяваш постоянно(ония дето е 10%) не се определя бе човече... :lol:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Авг 2026, 21:05

Сега те разбрах :yes: Аз говоря конкретно, а ти хипотетично.
То така може да си спорим за каквото искаш, за твоя радост :ok:

Колко прави 1+1?
Според математиците е 2
Ама хипотетично, от двама с цветовете на дъгата също ще е две. Ама от две свинки хипотетично може да е и до 14. Зависи колко ще опраси свинкята :ok:

Горе пейстнах, какво пише в закона. Ти можеш да дерзаеш колкото искаш.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 28 Авг 2026, 7:27

А фрийлансърите защо да са на 10% ?
https://kik-info.com/danatsi/freelancer-eood.php

Ще е готино да видим как хем ще ти върви стаж, хем ще платиш само 1000 евро за всеки 10 000 изкарани като фрийлансър.

Като нормален бачкатор (за разлика от малкия процент фрийлансъри в България) плащаш почти 30% до МОД, след това 10% - колко ще ти е накрая зависи от това колко си кадърен и каква ти е заплатата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 28 Авг 2026, 7:38

:mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: Направо не мога да повярвам, че големи хора и то от нашия форум, не могат да се справят с проста математика ... Интересно ИИ какво казва по въпроса :mhihi: ?

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 28 Авг 2026, 9:41

Изкуственият интелект е безсилен срещу естествената простотия :yes:

Никой не спори, че плащаме по-малко. Ама въобще не сме много по-малко, еле па 5 пъти по-малко. При нас и данъчни облекчения за физически лица почти не съществуват.
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 28 Авг 2026, 14:05

Как ще плащате по-малко?????? Плочкаджии да, ама другите????

Пак "частен случай" от Гугъл.

Лихви по депозити в български банки за физически лица са освободени и от данък.

В братска Германия

Interest income in Germanyis taxed at a flat rate of 25% plus a 5.5% solidarity surcharge (totaling 26.375%) plus church tax if applicable

Пет пъти съм казал, грешка, признавам си :angel:

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 28 Авг 2026, 14:30

Вчера си говорихме за данъците в Гърция и се оказва, че доста данъци са по-ниски от България.

Данъците при търговия с акции и дивидентите са като при нас.

На чисто нова къща до Атина 160 квадрата /отговарят на 200кв.м. при нас/ + двор 700кв.м. данък+такса смет е 400 евро.
Няма ДДС за новопостроени жилищни имоти и тези, купени на зелено.
Можеш да продадеш 2 жилищни имота в рамките на 3 години без данък.
Върху наемите на жилищни имоти не се начислява ДДС.

За лекарства не се плаща/доплаща, изписва ти ги лекарят и ги взимаш от аптеката.

В хранителните магазини е по-евтино.
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 28 Авг 2026, 14:55

А тука преди 2-3 седмици водих на 2 прегледа малкия и с все здравно осигурен + допълнителна здравна осигуровка - накрая пак остана и да доплащам, че се удариха лимити :ranting:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата