Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
132
27%
Да - бих си взел
223
46%
Не
36
7%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 483
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от TNT » 11 Сеп 2026, 11:44

С тези цени на горивата в момента е тотално безсмислен спора кое е най-икономично.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 11 Сеп 2026, 12:09

То и без текущите цени на горивата е абсолютно безсмислен спора, но все се намира някой много засегнат и причините за това далеч не са техничиски, но да не задълбаваме.
Обективен спор с физиката и Айнщайн не е водил, но тук във форума все се намират ентусиасти. Преди повече от век е показано и доказано, че като КПД електоромотор и ДВГ се несравними неща.

пп. Аз по абсолютно субективни причини и детски комплекси продължавам да си карам бензин и да му се кефя максимално, но шибаната физика си е шибана физика! Успешен ден на всички! :ok:

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 11 Сеп 2026, 12:30

Докато токът за физическите лица е субсидиран, няма база за сравнение - най-евтино е да караш ел. кола и зимата у вас да се топлиш на климатик :mhihi:
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 11 Сеп 2026, 13:13

Преливаме си от пусто в празно и това си е! Всеки си дърпа към него, което е нормално... За КПД не помня някой да е спорил, но може да съм пропуснал! Иначе, цените са различни... Не случайно някой каза, че с крадена нафта също излиза без пари! Затова беше и идеята/предложението да се сметне, както вече сме го правили не веднъж, какво излиза по 'пазарни цени'! Да, по-евтино е на ток, но не чак с такава разлика, нали...?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 11 Сеп 2026, 13:27

ildivvy написа:За КПД не помня някой да е спорил

Моя грешка! Цената и оперативните разходи по дефиниция не влизат в техническия показател КПД.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 11 Сеп 2026, 13:38

ildivvy написа: Да, по-евтино е на ток, но не чак с такава разлика, нали...?
Ако сравняваш дизел vs бърза зарядна - не е чак толкова. Но нощната тарифа за ~5 евро си "догоре". Дори да паднат субсидиите, ще стане 8 евро. Та ако можеш да си перкаш само на домашен нощен или на служебен - топ си.

Иначе скоро разбрах, че и в комплекса, в който живея - в гаражите също било 0,6kw партидата :lol: Изглежда е модерно така да се строи. После всеки да се спасява :no:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E46 320d

Мнение от stean » 11 Сеп 2026, 13:44

b_u_b_o написа:Ама чакай ти си този който вкара разход на гориво и ток.

Чакам :D
Kroki написа:Общо 1440км. С комбито, при среден разход 8/100 и цена 1,80€, сумата щеше да е 216€.

Пробегът за дизела се закръгля на 1500км, а разходът се завишава с 2/100 и така се получава скалъпената сума от 216€.

Kroki написа:Общо 1440км. Освен София-Ботевград-София, всичко друго е зареждано по станции и тотал сметката ми за ток е 64€.

Пробегът на Теслата, като извадиш София-Ботевград-София е 1300км! Заредените 64€ на станции са 170kWh, които отговарят на 850-900км пробег. Пита се в задачата, откъде се покриха останалите километри и ако не си платил на личния си електромер, редно ли е да наречеш сметката тотал?

Нямам нищо против електричките, ама като влеза искам да чета обективни мнения.

Ще уважа молбата на Кроки и няма да отговарям, но съм потресен от реакцията, ще кажеш че конкретно аз съм водил някакви задълбочени спорове с него или съм го обидил някъде :dunno:

kroki_e_edin
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 11 Сеп 2026, 13:46

Аз там където гледах преди си беше упоменато, че всеки гараж ще има подготовка за зарядна станция. Сигурно е добре това да се гледа.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 11 Сеп 2026, 14:00

Да, да е прекаран кабел още при строежа вече става направо задължително. Аз съм изненадан как сравнително нови комплекси, които не са от евтините, не са го направили.

От там и още повече съм песимист как "всички ще станем с електрички", защото възможността да е смислено да имаш собствена зарядна... рязко ще се ограничи. То в панелките няма, в старите сгради няма, в новите - 50/50 изглежда :dunno: Ако и на работа нямаш - няма смисъл от електричка.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 11 Сеп 2026, 14:11

stean написа:Нямам нищо против електричките, ама като влеза искам да чета обективни мнения.

Ама като искаш обективни мнения давай и ти такива. Самият ти занижи разхода на двг-то и завиши този на електричката за да ти подкрепят тезата. Освен това отказваш да приемеш, че в сметката влиза евтиния ток вкъщи и вадиш някви абсурдни сравнения за крадена нафта все едно повече хора точат от някъде отколкото имат достъп до място с битов ток. Да не говорим, че едното е престъпление нали...

Тва беше единствената причина да се включа в спора щото попринцип и на мен са ми безсмислени тия сравнения, всеки си прави сам сметката и си кара каквото му покрива приоритетите. Обаче като имаш претенции за обективност от другите бъди и ти обективен. :bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 11 Сеп 2026, 14:26

Ето кО вика Co-pilot

Направих си сметка за разходите за "гориво" при 25 000 км годишно и среден разход на електричка 20 kWh/100 км:

Домашно зареждане (нощна тарифа)
≈ 3 €/100 км
≈ 750 €/година

Домашно зареждане (дневна тарифа)
≈ 4.6 €/100 км
≈ 1150 €/година

Обществена AC станция (11-22 kW)
≈ 7 €/100 км
≈ 1750 €/година

Обществена бърза DC станция
≈ 12 €/100 км
≈ 3000 €/година

За сравнение:

BMW 320d (6 л/100 км, дизел 1.90 €/л)
≈ 11.4 €/100 км
≈ 2850 €/година

BMW 540i B58 (9 л/100 км, бензин 1.90 €/л)
≈ 17.1 €/100 км
≈ 4275 €/година

Изводът за мен е интересен:

✔ Ако имаш къща или собствено зарядно, електричката е безумно евтина за каране.
✔ Ако разчиташ почти изцяло на бързи DC станции, икономията спрямо икономичен дизел е малка.
✔ Срещу бензинов шестак тип 540i дори зареждането само на бързи станции излиза осезаемо по-евтино.

В крайна сметка не е въпросът само "електричка или ДВГ", а най-вече дали можеш да зареждаш у дома.
``
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 11 Сеп 2026, 14:38

TNT написа:Да, да е прекаран кабел още при строежа вече става направо задължително. Аз съм изненадан как сравнително нови комплекси, които не са от евтините, не са го направили.

От там и още повече съм песимист как "всички ще станем с електрички", защото възможността да е смислено да имаш собствена зарядна... рязко ще се ограничи. То в панелките няма, в старите сгради няма, в новите - 50/50 изглежда :dunno: Ако и на работа нямаш - няма смисъл от електричка.

Кабел е прекаран, но пак не е 6мм2, примерно... Просто в таблото ти, след електромера, предпазителя е В6. Смени си го с С16, че сега не можеш да пуснеш и никакъв инструмент в гаража :mhihi: :mhihi: ... Така ще можеш да си включиш и някаква зарядна станция по някое време! Обаче, мощността за целия обект, примерно паркинга, е ниска и ако всеки включи дори маломощна зарядна, няма да ви се получи и защитата ще изключи..

"Инвеститорите" не влагат мощни трафове и партиди, защото им излиза по-скъпо... А и те няма да живеят там така, че не ги бърка много-много....
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 11 Сеп 2026, 18:20

TNT написа:Ето кО вика Co-pilot

Направих си сметка за разходите за "гориво" при 25 000 км годишно и среден разход на електричка 20 kWh/100 км:

Домашно зареждане (нощна тарифа)
≈ 3 €/100 км
≈ 750 €/година

Домашно зареждане (дневна тарифа)
≈ 4.6 €/100 км
≈ 1150 €/година

Обществена AC станция (11-22 kW)
≈ 7 €/100 км
≈ 1750 €/година

Обществена бърза DC станция
≈ 12 €/100 км
≈ 3000 €/година

За сравнение:

BMW 320d (6 л/100 км, дизел 1.90 €/л)
≈ 11.4 €/100 км
≈ 2850 €/година

BMW 540i B58 (9 л/100 км, бензин 1.90 €/л)
≈ 17.1 €/100 км
≈ 4275 €/година

Изводът за мен е интересен:

✔ Ако имаш къща или собствено зарядно, електричката е безумно евтина за каране.
✔ Ако разчиташ почти изцяло на бързи DC станции, икономията спрямо икономичен дизел е малка.
✔ Срещу бензинов шестак тип 540i дори зареждането само на бързи станции излиза осезаемо по-евтино.

В крайна сметка не е въпросът само "електричка или ДВГ", а най-вече дали можеш да зареждаш у дома.
``

Само сметни, че тока на бързи зарядни станции е 0,40 евро цента/кВч.

1 литър нафта = 10 кВч, верно ли е това твърдение.
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 11 Сеп 2026, 18:34

Tenata написа:
Само сметни, че тока на бързи зарядни станции е 0,40 евро цента/кВч.

1 литър нафта = 10 кВч, верно ли е това твърдение.

Като химическа енергия, да, но за правилно сравнение гледаш евро/100км и електриката е пак по-евтина. Загубите при ДВГ са по-големи.

Потребител
Аватар
Кара: E46 320d

Мнение от stean » 11 Сеп 2026, 19:57

b_u_b_o написа:Самият ти занижи разхода на двг-то и завиши този на електричката за да ти подкрепят тезата.

Това ми е реалния разход за 630км, да излъжа ли? Ако бях дал на жена ми да кара, щеше да го направи на 6,5/100 и на всичкото отгоре щяхме да стигнем по-бавно :ok:
Както и да е, за електричката съм дал средното 20kWh/100, ти кажи колко ще дърпа със 150км/ч по магистрала.

И никаква теза не съм излагал, просто исках да се придържаме малко по-близо до фактите.

b_u_b_o написа:Освен това отказваш да приемеш, че в сметката влиза евтиния ток вкъщи...

Къде в поста на Кроки е споменат домашен ток, че да приемам или не приемам??? Самият той твърди, че е минал 1300км с 64€ САМО от станции! Което е абсурдно и имам правото да се съмнявам. Или удобно се пропусна, че колата е заредена в хотела и с тоя ток се е прибрал до София?

Можеше с две изречения да доуточни ситуацията и да стане ясна за аудиторията, но той избра друг път, неясно защо.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата