Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
132
27%
Да - бих си взел
223
46%
Не
36
7%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 483
master of the force
Аватар

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от alx » 11 Сеп 2026, 20:37

stean написа:
b_u_b_o написа:Самият ти занижи разхода на двг-то и завиши този на електричката за да ти подкрепят тезата.

Това ми е реалния разход за 630км, да излъжа ли? Ако бях дал на жена ми да кара, щеше да го направи на 6,5/100 и на всичкото отгоре щяхме да стигнем по-бавно :ok:
Както и да е, за електричката съм дал средното 20kWh/100, ти кажи колко ще дърпа със 150км/ч по магистрала.

И никаква теза не съм излагал, просто исках да се придържаме малко по-близо до фактите.

b_u_b_o написа:Освен това отказваш да приемеш, че в сметката влиза евтиния ток вкъщи...

Къде в поста на Кроки е споменат домашен ток, че да приемам или не приемам??? Самият той твърди, че е минал 1300км с 64€ САМО от станции! Което е абсурдно и имам правото да се съмнявам. Или удобно се пропусна, че колата е заредена в хотела и с тоя ток се е прибрал до София?

Можеше с две изречения да доуточни ситуацията и да стане ясна за аудиторията, но той избра друг път, неясно защо.

1300км са 800 мили. Ако кара нормално ще дава по 3.3 мили на киловат щото неговия модел толкова дава… 242 киловата на 64 евра е 26 евро цента на киловат. Кой крив кой прав, не знам.

Има и друг момент- както казах тая Тесла коли и беси ако реши на пътя особено в морето от икономични кашончета а кола която харчи 5-5/100 нищо лично ама си е … беззъбо кашонче което ще ме накара да се само съжалявам след първите 15 минути зад волана. Разни гледни точки- нали все пак форум на авто ентусиастите :bchug:
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 11 Сеп 2026, 21:04

Ето и ти го потвърждаваш! Ако кара нормално, дава 3,3 мили на киловат! Ако тръгне да наказва, вече не дава толкова, нали? Същото е и с 'кашончетата' - ако карат нормално, разхода е един, ако не карат 'нормално', разхода е друг! Да, нямат мощността на електричката, никой не го оспорва... Сравнявахме цената на определен пробег, платен по обществените 'източници'!

Един от колегите ми има 'парцел' на село и си направи 'фото-волтаична централа'. Има електричка и в 99% от времето не дава пари за зареждане. Въпросът сега е, парите за 'централата' в коя графа да ги включим? Да ги 'приспадаме' ли от цената на пробега, да ги пишем другаде ли...?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 11 Сеп 2026, 22:41

Ето обществени турски станции.
Пловдив - Бодрум - Пловдив общо 96 евра.

Пловдив - Бодрум, каране на ограничението 100-120, редки са магистралите с 140 км/h
[attachment=2]IMG_7216.png[/attachment]
[attachment=1]IMG_7217.png[/attachment]

Бодрум - Пловдив, каране с 5-10 км над позволеното.
Чакане на границата 2 часа - тук отидоха 9% батерия.
[attachment=0]IMG_7218.png[/attachment]

Цената на тока и бензина в турция са по-ниски от БГ.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Сеп 2026, 23:14

ildivvy написа:Ето и ти го потвърждаваш! Ако кара нормално, дава 3,3 мили на киловат! Ако тръгне да наказва, вече не дава толкова, нали? Същото е и с 'кашончетата' - ако карат нормално, разхода е един, ако не карат 'нормално', разхода е друг! Да, нямат мощността на електричката, никой не го оспорва... Сравнявахме цената на определен пробег, платен по обществените 'източници'!?

Мисълта ми беше, че с Теслата може да “наказваш” а може и да си караш нормално… а на практика си караш нормално и когато трябва сгъваш времето и пространстовото като расов спортист… демек може и така и иначе и то накуп… докато с тоя 5/100 двг динамичния ти репертоар е доста скромен и… монотонен.

Пък и тия сметки дето ги правите са на крива основа. Въпроса не трябва да бъде по- икономична ли е теслата от един супер икономичен двг, а дали е по- икономична от една м-ка… щото иначе са ябълки и круши. За мене отговора е отговорен отдавна и само седя и ви гледам сейра…

Едит: ето ти екстремния вариант- това в ляво ми е консумацията за целия живот на Плад-а. 3.48 мили на киловат. 5.6 км на киловат… на 1000+ коня кола която … аз я карам. И това не е някакъв къс епизод а целия й живот… Карам нормално да- ама… не съвсем нали. Да ти обяснявам ли 1000 коня двг колко гори дори да го караш със 120 константно по магистралата?

Новобранска раОта ей..
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT

Мнение от Spit-Fire » 11 Сеп 2026, 23:28

Аз чета и се чудя:

- защо в България всеки гледа да кара с 10-20-30 над ограничението. За да се не мине да кара нормално и по правилата ли? И всеки който кара под 140 на магистрала и с 90 извънградско е балък и бавен?

- защо човек трябва да си купи електричка само и единствено за мега икономията. Аз примерно го обмислям без гараж или паркомясто. Тоест бързо DC винаги. Дали ще ги дам за дизел или ток тея пари, каква ще е за мен разликата?

- защо е проблем спирането, и защо се смята за нормално да караш повече от 150-200 км. без почивка. На мен ми се струва нехуманно да не пиеш кафе/вода и да не спреш да пикаш на всеки час-два.

Като цяло всеки си чупи през неговата призма нещата и се опитва да ги натрапва и на другите, което е лошото.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Сеп 2026, 23:36

Spit-Fire написа:Аз чета и се чудя:

- защо в България всеки гледа да кара с 10-20-30 над ограничението. За да се не мине да кара нормално и по правилата ли? И всеки който кара под 140 на магистрала и с 90 извънградско е балък и бавен?

- защо човек трябва да си купи електричка само и единствено за мега икономията. Аз примерно го обмислям без гараж или паркомясто. Тоест бързо DC винаги. Дали ще ги дам за дизел или ток тея пари, каква ще е за мен разликата?

- защо е проблем спирането, и защо се смята за нормално да караш повече от 150-200 км. без почивка. На мен ми се струва нехуманно да не пиеш кафе/вода и да не спреш да пикаш на всеки час-два.

Като цяло всеки си чупи през неговата призма нещата и се опитва да ги натрапва и на другите, което е лошото.

Защото ако ми потърсиш мненията в тази тема и ги прочетеш - съм ти отговорил на всичките въпроси…

Единственото с което не съм съгласен с тебе е за електричката без гараж или паркомясто. Чисто за удобство (и за икономия ако е твоето) електричката трябва да има къде да си я зареждаш на домашна партида.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 12 Сеп 2026, 9:29

Аз съм така, ни гараж, ни парко място. На работа мога, но това не е навело везните за “елка”
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 12 Сеп 2026, 10:22

...- защо човек трябва да си купи електричка само и единствено за мега икономията. Аз примерно го обмислям без гараж или паркомясто. Тоест бързо DC винаги. Дали ще ги дам за дизел или ток тея пари, каква ще е за мен разликата?

Защото ще си създадеш голямо неудобство и загуба на време.

P.S. стига с този разход, ако гледахте евтиното, щяхте да карате дачии :)
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 14 Сеп 2026, 17:26

Ходих събота и неделя до Одрин и обратно, навъртях 760км и рзхода ми за гориво е 25,42 евро. Каал съм си малко над ограниченията без да пестя

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Сеп 2026, 17:51

Като рових днеска и ми попадна това видео…

Това което ми направи впечатление е площта под кривата на графиката на конете… такава площ за да е съизмерима с типичната крива на мощен двг този двг трябва да е над 1200-1400 коня пик в полезните обороти...

https://youtu.be/7letGoD619g?is=F_QY1lQ8AX_r0Vsp
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 21 Сеп 2026, 19:04

https://www.capital.bg/politika_i_ikono ... 1789984617

ЕС призовава Китай доброволно да ограничи износа на хибридни автомобили

Призовават за да могат да си продадат кенефите на по висока цена :bang:
Изображение

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT

Мнение от Spit-Fire » 22 Сеп 2026, 16:26

Аз след доста четене и умуване, стигнах до извода, че ще се спра на VW ID.4 или Skoda Enyaq, каквото излезе по на оферта. Сега само трябва да продам 3008-цата, и скачам на ЕА и аз. Само където малко се чудя дали някой би си купил в момента дизелов автомобил, или си има заклети анти-ЕА хора, които биха си го търсили.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 1.8TQ, C3204M, mk7.5 4M, 8Y

Мнение от HITMAN » 22 Сеп 2026, 17:29

Тази седмица ще ходя с един приятел да си вземе Теслата от Хамбург. На връщане ще минем през Румъния, заради сръбските тъпанари, тоест около 2000+ км. Ще пиша после за разход зареждане и цена. В момента не знам, кой модел е :mhihi: , само че 2025 е произведена.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 22 Сеп 2026, 18:52

По AMS-тв-канала Блох доста нахвали Ениак-а! Изглеждаше доста смислена, като показатели и представяне... Иначе, отдоло трябва да са еднакви, принципно!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 22 Сеп 2026, 19:45

Spit-Fire написа:Аз след доста четене и умуване, стигнах до извода, че ще се спра на VW ID.4 или Skoda Enyaq, каквото излезе по на оферта. Сега само трябва да продам 3008-цата, и скачам на ЕА и аз. Само където малко се чудя дали някой би си купил в момента дизелов автомобил, или си има заклети анти-ЕА хора, които биха си го търсили.

ID,4 превъзхожда ли с нещо първата генерация на IX3

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата