Велосипеди
Модератор: Общи модератори
- empar
- младши ентусиаст

-
- Кара: 2018 G30 540ix
Re: Велосипеди
А защо не вземеш направо шосейно колело? Това окачване само ще ти пречи. Отделно и теглото на целия велосипед е х2, сравнено с шосейка.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
drifty написа:Не съм на зор, но не разбирам нищо от колела, та не знам за какво да гледам реално.А защо задния амортисцьр е излишен?
Защото до колкото разбирам няма да ходиш да караш downhill
Гледай 29ки, възможно по нови за тея пари и ако може поне да са с deore компоненти Или направо хибрид/гравъл ако не караш по черни пътища. Разликата е огромна в сравнение с mtb
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Щото предполагам иска да го кара извън шосета?
Кико е прав, бюджета ти не е за двойно окачване, а предполагам и нуждите не са. Моето лаишко виждане е, че задния амортисьор е най-нужен при бързи пускания по не толкова техничен терен колкото по неравен. Защото с твърдака като засиля над 30-35км/ч по неравности задната гума почва да подскача по тях и се опитва да ме изхвърли като кон, докато с мекицата го няма това. И другото предимство е, че мен поне след 5-6 часа яко каране с него почва да ме боли кръста, защото всеки удар се пренася право в него, докато амортисьора обира част от силата. А недостатъците са ясни - усложнява рамката, респективно оскъпява значително. Имаш си загуби на енергия дори и да е със заключване. Тежи. Забравяш за каране без обслужване - ще трябва или да даваш по 100-200е или да се научиш да му правиш профилактика сам. Абе според мен е от нещата за които важи: "ако не си абсолютно сигурен защо ти трябва, значи не ти трябва".
Другото което казваш, че искаш повече от един венец отпред - няма такова животно вече или и да има е някаква екзотика която не искаш да имаш
Планинско колело се кара с 1 плоча отпред и касета с 10-11-12 отзад, това е. Хубаво, лошо, има мнения в двете посоки, ама индустрията реши и поне за сега това е стандарта. 26" също вече почти няма, всичко е 29" което за мен е по-добрия вариант, освен ако не гониш много технични пътеки, ама и това ако го гонеше щеше да си го знаеш, така че предполагам не ти трябва. Аа да и кракът не трябва да е изпънат в никой момент когато си стъпил на педала с предната част на стъпалото както караш по принцип, трябва да е изпънат само в най-долна позиция когато стъпиш с пета на него, това е един от начините да измериш височината на седалката.
Кико е прав, бюджета ти не е за двойно окачване, а предполагам и нуждите не са. Моето лаишко виждане е, че задния амортисьор е най-нужен при бързи пускания по не толкова техничен терен колкото по неравен. Защото с твърдака като засиля над 30-35км/ч по неравности задната гума почва да подскача по тях и се опитва да ме изхвърли като кон, докато с мекицата го няма това. И другото предимство е, че мен поне след 5-6 часа яко каране с него почва да ме боли кръста, защото всеки удар се пренася право в него, докато амортисьора обира част от силата. А недостатъците са ясни - усложнява рамката, респективно оскъпява значително. Имаш си загуби на енергия дори и да е със заключване. Тежи. Забравяш за каране без обслужване - ще трябва или да даваш по 100-200е или да се научиш да му правиш профилактика сам. Абе според мен е от нещата за които важи: "ако не си абсолютно сигурен защо ти трябва, значи не ти трябва".
Другото което казваш, че искаш повече от един венец отпред - няма такова животно вече или и да има е някаква екзотика която не искаш да имаш
- drifty
- младши ентусиаст

-
- Кара: E39 528i, Simson S51
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Да, точно това ми направи впечатление, че с пета като е долу не е изпънат, та може би се е смъкнала седалката, или никога не съм го съобразявал и не ми е правило впечатление до сега.
Шосейката не е лош авариант по принцип, като това май са единствените колела, като тип, които разпознавам. Но ме ограничава да карам единствено и само по асфалт, което по принцип ми е почти основното каране, но понякога експериментираме с нови пътища и не винаги са асфалтови, та по-скоро съм за друг тип колело.
Доводите със задния амортисьор обаче доста помагат, не ми се иска нещо много тегаво за обслужване, достатъчно други машини обслужвам сам, че и колелото да го мисля като мотоциклет. А и добавената тежест не ми се нрави също. Явно вървя към нещо 29 цола с предно окачване. На това ли му викат хибрид? Наистина нямам идея каква е разликата между типовете, гадая по имената кое какво е долу горе.
На похода иначе вчера имаше колелата с по 2 венеца отпред, което ми се стори оптимален вариант сякаш.
Шосейката не е лош авариант по принцип, като това май са единствените колела, като тип, които разпознавам. Но ме ограничава да карам единствено и само по асфалт, което по принцип ми е почти основното каране, но понякога експериментираме с нови пътища и не винаги са асфалтови, та по-скоро съм за друг тип колело.
Доводите със задния амортисьор обаче доста помагат, не ми се иска нещо много тегаво за обслужване, достатъчно други машини обслужвам сам, че и колелото да го мисля като мотоциклет. А и добавената тежест не ми се нрави също. Явно вървя към нещо 29 цола с предно окачване. На това ли му викат хибрид? Наистина нямам идея каква е разликата между типовете, гадая по имената кое какво е долу горе.
На похода иначе вчера имаше колелата с по 2 венеца отпред, което ми се стори оптимален вариант сякаш.

Като гледам какво се предлага в OLX втора ръка според мен не си струва изобщо. Бих ти препоръчал да следиш офертите в
http://www.bike-discount.de и да си харесаш нещо от там. Търси нещо крос кънтри само с предно окачване или направо гравел ако няма да караш кой знае колко по черно. Пълно окачване изобщо не бих гледал за тези пари. Ако е XC скоростите задължително 1х нещо си. Какъв е бюджета за ново?
http://www.bike-discount.de и да си харесаш нещо от там. Търси нещо крос кънтри само с предно окачване или направо гравел ако няма да караш кой знае колко по черно. Пълно окачване изобщо не бих гледал за тези пари. Ако е XC скоростите задължително 1х нещо си. Какъв е бюджета за ново?
- drifty
- младши ентусиаст

-
Какво е ХС? Бюджета - не повече от 500-600 евро по план без значение старо/ново. Наистина не ми се дават повече за нещо, дето не ползвам всеки ден. За по-скъпо ще е по-добре някоя електричка да взема, барем да си я ползвам повече, че с тия баири тука..

Ще допълня колегата seimo. Аз имам някаква пружина в тръбата на седалката и тя поомекотява возенето. Даже нямам идея, как се казва, но върши добра работа. Е, аз не карам извън пътя, но е по-добре от нищо.
Ето го
Ето го
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
drifty написа:Какво е ХС? Бюджета - не повече от 500-600 евро по план без значение старо/ново. Наистина не ми се дават повече за нещо, дето не ползвам всеки ден. За по-скъпо ще е по-добре някоя електричка да взема, барем да си я ползвам повече, че с тия баири тука..
XC e крос кънтри
За тия пари скоро взех един Cube Aim One за жената да се учи на него че не е карала от дете. Не е нищо особенно ,но за бюджет 500е ново не намерих по-добра алтернатива поне в бг.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
Да, тоя "амортисьор" в колчето няма да направи колелото по-стабилно при скорост, но ще обере част от ударите в кръста. Ама тва вече е ъпгрейд след като вземеш колело.
XC е крос-кънтри, т.е. планинско колело чиято идея е да можеш да изминеш много км на разнороден терен, да е леко за нагоре и достатъчно стабилно надолу. Най-универсалния и може би най-разпространения клас колела. Но наистина за описаното от теб може и гравел да е добър вариант. Ако караш предимно по асфалт и когато е извън пътя не е някво много каменисто и технично, ще ти свърши добра работа. Защото ще е леко и аеродинамично на асфалта и г/д като сегашното ти извън него. Но е специфично и е по-близо до шосейка като усещане, ако не си карал до сега ще ти е странно в началото.
XC е крос-кънтри, т.е. планинско колело чиято идея е да можеш да изминеш много км на разнороден терен, да е леко за нагоре и достатъчно стабилно надолу. Най-универсалния и може би най-разпространения клас колела. Но наистина за описаното от теб може и гравел да е добър вариант. Ако караш предимно по асфалт и когато е извън пътя не е някво много каменисто и технично, ще ти свърши добра работа. Защото ще е леко и аеродинамично на асфалта и г/д като сегашното ти извън него. Но е специфично и е по-близо до шосейка като усещане, ако не си карал до сега ще ти е странно в началото.
- drifty
- младши ентусиаст

-
Цъкнах да видя този модел Cube Aim One в байк центъра и ми допада. Под 500 евро е в момента 29 цоловия вариант. Не знам 15.3кг леко ли е, не е ли, не съм теглил моето. Отворих и секция гравъл, но там като гледам имат само колела без окачване. 

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: вара, каравара...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
- empar
- младши ентусиаст

-
- Кара: 2018 G30 540ix
drifty написа:Цъкнах да видя този модел Cube Aim One в байк центъра и ми допада. Под 500 евро е в момента 29 цоловия вариант. Не знам 15.3кг леко ли е, не е ли, не съм теглил моето. Отворих и секция гравъл, но там като гледам имат само колела без окачване.
15 кила са ОК, но не и за колело за асфалт, еле пък за много километри. Гравълите са най-универсалното решение за твоя случай. Окачване ти трябва за наистина неравен терен. А двойното окачване пък съвсем.
ПП. Дори амортисьор в колчето не решава проблема с шутовете в гъза при твърдите рамки. Вдигнете ги тия трътки от седалките и работете с краката!
На колегата най-ясно можеше да обясним ХС с ъгъла на рамката. Заглавията са някаква търговска ала-бала.
Крос-кънтри е ъгъл 67-69 градуса на предната вилка. Най-неагресивната възможна. Да, топ е за катерене, най-разпространеното е, най-лекото е, но аз поне не бих я нарекъл най-универсална. На сериозни спускания си е ЕПМ!
До 61-62 градуса стигат, където „индустрията“(да ги е*а в кожодерите) ги е нарекла даун-хил и общо взето, стават само за спускане.
По средата има downcountry, trail и ендуро.
- drifty
- младши ентусиаст

-
Проблеми с гърба и задника не бих казал, че имам с моето, но в китките усещам яко всичко без преден амортисьор.

drifty написа:Цъкнах да видя този модел Cube Aim One в байк центъра и ми допада. Под 500 евро е в момента 29 цоловия вариант. Не знам 15.3кг леко ли е, не е ли, не съм теглил моето. Отворих и секция гравъл, но там като гледам имат само колела без окачване.
15кила не е много леко ,но след време за не много пари може да се поолекоти осезаемо. Ама те общо взето за тия пари всички са 15+ кг. Тва поне за разлика от българските е 1х9 което за твоето каране е плюс според мен.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
Ми, да го държиш на село за да ходиш до магазина може и да става. Въпреки, че зависи какъв е релефа на селото, че ако е със сериозни баири може и да не му издържат спирачките. Стар и изключително нисък клас групсет, вилката и тя. Истината е, че повечето хора по паркове и тн това ще им свърши същата работа като тяхното за няколко бона, НО трябва да си пределно наясно какво купуваш и какви са му лимитите. Както и че е хубаво с него да се придържаш към асфалта и не много разбитите тротоари...Моджо написа:На тоя какво му е ?
https://www.decathlon.bg/p/342673-72134 ... losiv.html
drifty написа:Отворих и секция гравъл, но там като гледам имат само колела без окачване.
Да де, нали ти казах, че гравела е по-скоро шосейно колело с което можеш да излезеш и извън асфалта, ама силата си му е там. А рално на асфалта никакво окачване не ти трябва както си личи по шосейките. Окачването е за извън пътя.
empar написа:Вдигнете ги тия трътки от седалките и работете с краката!
Ела да седиш на педал 100км да те видя