Бисери от форума
Модератор: Общи модератори
Re: Бисери от форума
Petrolhead написа:Няма идея защо си мислиш, че съм фен на някой бивш дизайнер на БМВ.
Далечко съм от 50
На български грунт е чакъл, и е русизъм, който се ползва доста по-рядко от българската дума.
Това за самолетите също е брутален русизъм и си има доста по-популярен български термин
Ad hoc обиди от модератор винаги са признак за висок интелект и емоционална зрялост
Употребяваш информация на руски, няма лошо, но внимавай с превода и източниците, особено що се отнася до руска авиация. Този бранш в Московия винаги се е ползвал за кражба на държавни пари, ако покрай това изкарат някое корито, отлично, но не това е целта
Много е гот да ти вдигнат настроението в понеделник сутрин
Грунт било чакъл
А паветата сигурно са необработен чакъл или грунт обработен при висока температура преди милиони години.
Баси, Гугъл още ли не е покрил страната
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър

-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Re: Бисери от форума
Пак се карате излишно, и двамата сте прави, ама единия с леко предимство ако трябва да се издребнява:

**Вторият потребител е прав** – макар и да го казва с характерния за класическите автофоруми сарказъм!
**„Грунт“ НЕ означава чакъл.**
Ето как стоят нещата езиково и технически:
* **Какво всъщност е „грунт“?**
Думата произлиза от немското *Grund* (основа, почва, дъно) и е навлязла у нас през руски (*грунт*). В българския език (в строителството, геологията и архитектурата) **грунт означава почва, земна маса или земна основа** (естественият пласт пръст, глина или скала, върху който се строи или се полага път). В живописта и строителството с същия корен е и думата *грунд* (основен слой).
* **Откъде идва объркването на първия потребител?**
В рали спорта и автомобилизма от руския език масово се използва терминът *„грунтовая дорога“* (грунтов път) или за кратко само *„грунт“*. В състезанията това означава трасе с ненастлан/непавиран път (черен път, пръст, чакъл, макадам). Оттам първият потребител погрешно е решил, че самата дума „грунт“ значи „чакъл“.
* **За русизма:**
Първият е прав единствено за това, че думата е влязла в българския език като заемка през руския. Но чакълът си е чакъл (трошен камък), а грунтът си е земната основа отдолу.
Така че точката отива при втория! Първият е объркал настилката (чакъл) със самата земна основа/почва (грунт).
Petrolhead написа:извинявам се.
грунт на руски има значение просто на земна фракция. може даже и чакъл да не е
Е, това вече е достойно за уважение! В автомобилен форум някой да каже „извинявам се“ и да си признае грешката – това си е направо за орден!
Сега вече е доста по-близо до истината! На руски *„грунт“* си е точно земя, почва, пръст или земна основа (от немското *Grund*).
Изразът му „земна фракция“ звучи малко по-научно, но важното е, че каза основното: **грунтът е самата почва/земя отдолу, а не чакълът отгоре**.
Джентълменски изход от спора – хем си призна, хем форумният мир е спасен!
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.