Криминална тема
Модератор: Общи модератори
- Top Gun Maverick
- Старши спамър

-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Re: Криминална тема
Jordana написа:Тоя криминалния психолог нещо ме съмнява , много често си почесва носа и ушото докато говори . Това в криминалистиката се нарича ефекта на Пинокио , когато човек лъже се повишава кръвното налягане в лицевите тъкани и предизвиква лек сърбеж и дразнене . С две думи лъжеца почва често да се почесва по носа и ушото...
Абе вярно ли е два часа това? Ааааа, мислех, че само аз тормозя хората с дълги постове, ама и по-зле от мен.
Тъкмо имах време викам да го пусна, ама не, даже на х2 ще ми отнеме цял час.
Пък няма кой знае какво толкова да кажат.Иначе Данчо, Рафаел Надал като все пипаше носа си и оная си работа преди да влезе в разиграване дали нещо пак е лъгал?
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Не си изтървал много , нищо съществено няма в повече от това което вече мина по медиите . Единственото което е ново от цялата работа е че явно са успели да декриптират доста видео от камерирте . Щом са видели че бият кучетата , разсипват пелети , бензин и т.н явно доста видео матеирал е останал . Единствено прави впечатление че нищо не се казва за връзката на политици със тая петроханска помия . Само завоалиано индиректно , а те са били цяла редичка там да ходят да се мазнят на тоя изрод . И оня дето избяга явно са го хванали в Мексико , щото някъде се каза че бил разпитван там и на разположение на полицията .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър

-
Боят на горките кучета грам не го разбирам. Нито това да ги...убиеш дефакто. Вероятно някаква част от техния сбъркан ритуал, скъсване със земното изцяло, а кучетата са някаква част от земния им живот.
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: RX350 awd / E450 all terrain
Като спомена за кучета се сетих, тази сутрин чета пак някакъв питбул нахапал дете в Казанлък в 1 през нощта. Та гледам отново се вдига голяма врява тази порода да бъде забранена.
Обаче друго се замислям. След като в бг ако крадец влезе в къщата ти и те нападне не може да го застреляш при само отбрана, направиш ли го ще те съдят. Как стои обаче въпроса ако да речем разбие апартамента ми влизайки да краде когато нас ни няма в къщи и кучето ми го разпори, гризне му гръкляна и онзи гушне босилека. Какви ще са последствията в този случай ?
Sent from my SM-A546E using Tapatalk
Обаче друго се замислям. След като в бг ако крадец влезе в къщата ти и те нападне не може да го застреляш при само отбрана, направиш ли го ще те съдят. Как стои обаче въпроса ако да речем разбие апартамента ми влизайки да краде когато нас ни няма в къщи и кучето ми го разпори, гризне му гръкляна и онзи гушне босилека. Какви ще са последствията в този случай ?
keep walking
- Top Gun Maverick
- Старши спамър

-
Случиха се два инцидента, ама обикновено тия специално с питбулите са основно с цигани защото масово те ги гледат. "Най-тъпо" се получи инцидента с кани корсото на един мой колега в близко до града село. Там комшиите, които са влизали много пъти у тях влизат без да е там собственика, бащата с дъщеря си на 6 години. Кучето си има отделно дворче и си стои там, но забравих в този момент дали е пуснато в основния двор, мисля някак буташе тая вратичка и минаваше. Та нахапа детето жестоко защото собственика не бил там, а то явно го е взело нещо инстинктивно...не знам всъщност. Но беше с опасност за живота, тя мина, опитваха се да спасят зрението му последно, не съм успял да го питам, че е кофти тема.
Та по въпроса ти малко си дезинформиран, че не можеш да стреляш по крадеца като влезе у вас, тука не сме Канада да ги черпим със сладки и чай(да не се засегне някой сега
).
Та мога да ти напиша много по това, но моя приятел може да ти го каже по членове и за кучето защото там знам за табелка, че трябва да имаш и разни условности, не знаех единствено за тъжната съдба на кучето ако убие крадец, но да кажем, че не умира боклука и в крайна сметка се надяваме да не ти убият кучето после, но ето, на, дръж, заповядай:
Тука го питам за някои уточнения:
Относно да ги гърмиш да ти кажа някои неща. Тука един познат наскоро взе и той бойно оръжие, че не му харесвало циганите на село как поглеждали към къщата от време на време и само чака някой да влезе сега с мерак.
Но го взе с връзки, понеже тука трудно се вади. Лесният начин е като си извадиш разрешение за ловно. Можеш да държиш огромен арсенал от чушки тогава, даже Калашник, стига да е махната опцията му за автоматична стрелба, тоест ще ги дъниш на единичен гадовете.
Та имаш ловно оръжие, влиза у вас крадец вечерта, няма проблем да го думнеш честно казано, все ще кажеш, че си му казал как ще стреляш, но той ти се е нахрълил. Въпросът е друг тук, съхранението. Нямаш право да държиш пушката с патроните под леглото да речем и гада да влезе, а ти да го гръмнеш. Да, пак няма да те осъдят, но по всяка вероятност ще ти съставят акт за неправилно съхранение, колкото и тъпо да звучи.
Но ще си жив, а за него не е ясно. Но пак да я държиш под леглото ако знаеш, че някой идва, просто после казваш как си чул стъпки или нещо, отишъл си до касата на оръжието, взел го, после си отишъл на мястото където съхраняваш патроните по законовия пак начин, взел си ги, тогава си заредил и си станал като Клинт Истууд. 
Та по въпроса ти малко си дезинформиран, че не можеш да стреляш по крадеца като влезе у вас, тука не сме Канада да ги черпим със сладки и чай(да не се засегне някой сега
Та мога да ти напиша много по това, но моя приятел може да ти го каже по членове и за кучето защото там знам за табелка, че трябва да имаш и разни условности, не знаех единствено за тъжната съдба на кучето ако убие крадец, но да кажем, че не умира боклука и в крайна сметка се надяваме да не ти убият кучето после, но ето, на, дръж, заповядай:
. Това е класически въпрос, по който в България има много градски легенди!
Преди да стигнем до кучето, **първо трябва да разбием един голям мит:** твърдението, че *"ако крадец влезе в къщата ти, не можеш да го застреляш"*, всъщност **НЕ е вярно според българския закон!**
Според **Чл. 12, ал. 3 от Наказателния кодекс (НК)** няма превишаване на неизбежната отбрана (т.е. имаш пълно право да използваш крайни средства), когато нападението е извършено чрез **противоправно проникване в жилище**. Така че ако някой разбие вратата ти и влезе у дома ти, докато си вътре, законът ти дава изключително широки права да защитиш себе си и семейството си.
---
### Как обаче стои въпросът с кучето, когато НАС НИ НЯМА у дома?
Тук ситуацията става по-комплицирана, защото **неизбежна отбрана има само когато има пряка заплаха за човек в момента**. Когато собственикът го няма, кучето се разглежда от закона като „източник на повишена опасност“.
Ето какви ще са последствията за собственика стъпка по стъпка:
#### 1. Наказателна отговорност (Ще влезе ли собственикът в затвора?)
Срещу собственика почти сигурно ще бъде образувано дело по **Чл. 325в от НК** *(неполагане на достатъчно грижи за гръбначно животно, довело до смърт)* или **Чл. 122 от НК** *(причиняване на смърт по непредпазливост)*.
**НО крадецът има 90% от вината (т.нар. съпричиняване)!**
Съдът ще вземе предвид следните ключови факти:
* **Къде се е случило?** В затворен частен имот/апартамент (а не на улицата). Крадецът е извършил тежко престъпление (влизане с взлом).
* **Имало ли е предупреждение?** Имало ли е табела „Зло куче“ и заключена ли е била вратата/оградата.
* **Обучение на кучето:** Дали кучето е държано законно и дали не е било целенасочено дресирано като „оръжие за убиване“.
**Краен извод за собственика:** В повечето случаи при такъв драстичен случай (взлом у дома) прокуратурата или съдът оправдават собственика или му дават минимална условна присъда, защото крадецът сам се е изложил на опасност чрез престъпление.
---
#### 2. Гражданска отговорност (Кръвнина за близките на крадеца)
Близките на починалия крадец могат да опитат да съдят собственика за парично обезщетение (по Закона за задълженията и договорите за вреди от животно). Българските съдилища обаче масово отхвърлят такива претенции, когато пострадалият е пострадал в момент, в който е извършвал престъпление в чужд имот.
---
#### 3. Тъжната съдба на кучето
Тук е най-неправдоподобният и тъжен момент в закона. Без значение, че кучето е пазило дома си от престъпник, според наредбите за домашни любимци и ветеринарните закони, **животно, което е умъртвило човек, почти задължително се конфискува и евтаназира (приспива)** като опасно за обществото.
---
### Накратко за познатия ти:
Собственикът няма да влезе в затвора за убийство, защото крадецът е разбивал чужд апартамент, но ще мине през сериозни полицейски разпити, съдебни главоболия и за съжаление най-вероятно ще изгуби кучето си.
Тука го питам за някои уточнения:
Табелата **„Зло куче“** (или още по-правилно юридически: **„Внимание! Имотът се пази от куче“**) има съвсем реална правна стойност в България, но тя **не е „индулгенция“**, която автоматично сваля всякаква отговорност от стопанина!
Ето как точно се разглежда тя от закона и съда:
### 1. Задължително изискване по закон (За да нямаш глоби)
Според **Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД)** и почти всички общински наредби за спазване на обществения ред, собственикът на куче, което пази имот, е **длъжен** да постави предупредителна табела на входа (оградата или вратата).
* **Правна стойност:** Спазваш административните правила. Ако нямаш такава табела и дойде инспекция от общината или БАБХ, отнасяш **глоба** за нарушение на наредбата, независимо дали кучето е ухапало някого, или не.
---
### 2. Ключов аргумент в съда: „Съпричиняване на вредата“
Ако някой влезе в имота и кучето го ухапе, в съда тази табела се превръща в основно доказателство за **уведоменост**:
* **Какво казва законът:** Табелата доказва, че собственикът е взел разумни мерки да предупреди всеки преминаващ за съществуващата опасност.
* **Какво означава това за проникналия:** Ако някой разбие бравата, прескочи оградата или отвори затворената врата въпреки ясната табела, съдът приема, че пострадалият **сам е поел риска** и съзнателно е извършил противоправно действие (*съпричиняване на вредата* по чл. 51 от Закона за задълженията и договорите). Това драстично намалява или напълно премахва вината на собственика!
---
### 3. Кога табелата НЕ ти върши никаква работа?
Табелата **не спасява** собственика в следните три класически ситуации:
1. **Ако кучето излезе извън имота (на улицата):** Ако вратата е била отключена, оградата е ниска или кучето е прокопало дупка и е нападнало човек на тротоара, табелата на оградата няма никаква правна стойност. Задължение №1 на стопанина е да НЕ допуска животното да напуска имота само.
2. **Ако вратата е била отключена/широко отворена:** Ако пощальон, инкасатор или съсед влезе през отключен двор, защото търси някого, табелата няма да те спаси напълно. Законът казва, че щом кучето е свободно в двора, подходът трябва да бъде заключен, за да няма свободен достъп за външни хора.
3. **При малки деца:** Децата юридически се водят неспособни да разбират напълно значението на предупредителните табели. Ако малко дете пъхне ръка през оградата и бъде ухапано, собственикът отново носи отговорност, че не е обезопасил оградата с по-гъста мрежа.
---
### Най-добрата комбинация за защита:
За да е 100% закрепен юридически собственикът, най-добрата формула е: **Заключена врата/ограда + Метална табела „Внимание! Имотът се пази от куче“ + Застраховка/Чип на кучето.**
Тогава, ако крадец влезе с взлом, никой съд в България не може да обвини стопанина, че не си е свършил работата по обезопасяването!
Искаш ли да проучим как стоят нещата с регистрацията и паспорта на кучето, ако стане такъв инцидент?
Относно да ги гърмиш да ти кажа някои неща. Тука един познат наскоро взе и той бойно оръжие, че не му харесвало циганите на село как поглеждали към къщата от време на време и само чака някой да влезе сега с мерак.
Но го взе с връзки, понеже тука трудно се вади. Лесният начин е като си извадиш разрешение за ловно. Можеш да държиш огромен арсенал от чушки тогава, даже Калашник, стига да е махната опцията му за автоматична стрелба, тоест ще ги дъниш на единичен гадовете.
Та имаш ловно оръжие, влиза у вас крадец вечерта, няма проблем да го думнеш честно казано, все ще кажеш, че си му казал как ще стреляш, но той ти се е нахрълил. Въпросът е друг тук, съхранението. Нямаш право да държиш пушката с патроните под леглото да речем и гада да влезе, а ти да го гръмнеш. Да, пак няма да те осъдят, но по всяка вероятност ще ти съставят акт за неправилно съхранение, колкото и тъпо да звучи.
Но ще си жив, а за него не е ясно. Но пак да я държиш под леглото ако знаеш, че някой идва, просто после казваш как си чул стъпки или нещо, отишъл си до касата на оръжието, взел го, после си отишъл на мястото където съхраняваш патроните по законовия пак начин, взел си ги, тогава си заредил и си станал като Клинт Истууд. In God we trust, all others we track.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Абе не знам ...по въпроса с тия кучета , още на времето лорд Баскервил е използвал такива опасни породи да си пази имението . Както се казва - страх лозе пази . Така че табелката "Тук пазя аз" сигурно върши работа и в днешно време ... 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Top Gun Maverick
- Старши спамър

-
Да, ама ето на един дядка как са му образували по член 325 затова, че мангала е влезнал в двора му и белгийката му е наръфала задника, днес ми го каза един познат, който има три белгийки по този повод защото говорехме как може да умртвят кучето ако някой влезе у вас и то го нахапе лошо. Той също имаше табелка за куче:
https://www.starozagorci.com/news-50931.html
https://www.starozagorci.com/news-50931.html
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Аз тва написаното в статията го разбирам, че на мангала са му повдигнали обвинения по чл325 
ПП прочетох го още няколко пъти и май вярно звучи като на собственика на кучето да е. Тва е абсурдно, при тва положение по-добре да не го пускам да си ходи, а да оставя кучето да се справи с него...за няколко дни кокалче няма да остане

ПП прочетох го още няколко пъти и май вярно звучи като на собственика на кучето да е. Тва е абсурдно, при тва положение по-добре да не го пускам да си ходи, а да оставя кучето да се справи с него...за няколко дни кокалче няма да остане
- Top Gun Maverick
- Старши спамър

-
Тоя днес това вика с трите белгийки. Къде ще го махам мангала, оставям го да го изядат, каквото остане ще го заровя в двора.
Гледай парадокса, ако го гръмнеш проблем няма, но ако кучето ти го наяде, пак няма чак толкова...обаче ще убият кучето. Е защо тогава не ти вземат и пистолета като убиеш някой в двора си при неизбежна самоотбрана?
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Само с черепа не знам дали ще се справи моя изрод. Такива телешки кости оправя дето в човешкото тяло не съществуват. Само дето ме притеснява, че ако човек влезе в двора няма да го нападне, виж плъх, котка, таралеж...трудно си тръгват, ама човек по скоро ще му се радва, щото така е свикнал винаги да идват познати хора на които се радва.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър

-
Познати хора...не подценявай интелигентността му, кучетата усещат враждебността и трудно биха я объркали. Ако му вика и подсвирква с цел да е миличко, то пак ще усети доза нервност у него, а на кучешкия инстинкт това му е достатъчно, наложено е с хилядолетия това.
Не го знам каква порода е, вероятно голямо, лошото е с дрехите какво правиш защото не може да събличаш останките, винаги може да копаеш дълбоко
но пък всичко си е прикриване... въпросът е с камерите да не видят, че е дошъл в района. Прасета имам аз, ама на 100 км. от мен и те със сигурност ще оставят по-малко отколкото твоето куче.
Разбира се всичко това си го говорим в кръга на виртуалните симулации.
Не го знам каква порода е, вероятно голямо, лошото е с дрехите какво правиш защото не може да събличаш останките, винаги може да копаеш дълбоко
Разбира се всичко това си го говорим в кръга на виртуалните симулации.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Най сигурно е с алигатори , има един такъв случай в Тексас . Така наечения "Касапинът от Елмендорф" сериен убиец който си направил в имота езеро с алигатори и труповете ги давал на алигаторите . Алигатора е със желязно храносмилане за да преработва разни антилопи и глигани с копитата и рогата , така че не останало много доказателства . 

- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: RX350 awd / E450 all terrain
За белгийска овчарка се сещам за друг един фрапиращ случай. Влиза някакъв в чужд двор да краде череши и се качва на дървото. В това време се появява белгийската овчарка и почва да кръжи около дървото дебнейки за нарушителя. Онзи се подплашил и решил да се качи още по на високо където клоните отивали към съседния двор. В един момент му хрумнала гениалната мисъл да избяга като скочи в съседния двор. Обаче скачайки от такава височина си чупи и двата крака. После беше търсил адвокати да заведе дело срещу собственика на кучето, макар че дори не е паднал и пострадал в неговия двор, но как са се развили по нататък нещата нямам идея. Така че в страната на абсурдите всичко може да се очаква.
keep walking
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- Код: Избери целия код
Законът казва, че щом кучето е свободно в двора, подходът трябва да бъде заключен, за да няма свободен достъп за външни хора.
Не съм го чел тоя закон, но така казано излиза, че ако имотът ти е отключен бил той двор или апартамент (защото не виждам каква е причината тия табели да не са приложими за всякакъв тип имот) това би означавало, че ако е отключено всякакви външни хора имат достъп до твоя имот.
А твоят имот си е твой и никой няма право да влиза или преминава през него без твое разрешение, независимо дали е заключен, отключен или дори да няма врата или ограда.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: вара, каравара...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Защото предполагаш, че някой влиза със зла умисъл, затова. Ми може дете да влезе да си гони топката примерно. Или просто някой да иска да те пита нещо..за двор говорим. Апартамент е по различно, ама и там не е изключено някой просто да влезе ако е отключено без да има никакви лоши намерения. В Дивия запад си знаят, че може да ги пуцнат..ама в цивилизацията не е така. А пък ако кучето изяде някой дето наистина е влязал да прави золуми няма да има последствия...е, може някой глоба да отнесеш. Ся въпроса е дали наистина няма да го изяде..да го ухапе е едно, да го нагризе до смърт е друго.
Хм,хм...