Мотористите във форума!
Модератор: Общи модератори
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Simson S51
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Re: Мотористите във форума!
bum_bum написа:Е тъй като стане
Фен съм на проекта. Вярвам ще научиш доста неща, които повечето дето ги знаят вече са измрели за съжаление.
Хахаха, ех тия колажи! Разсмя ме, ама си е точно така!
За научаването е така, позапознах се с устройството на машината доста дълбоко. Не съм ровил в двигателя, само съм го разглобявал сам, но не съм го сглобявал, но да речем, че мога да съжия някоя такава машина ако ми я дадат да опитам.
Може би по-ценното са историите покрай машината и случките, които съм имал и се надявам да имам в бъдеще. Това философски погледнато.
Запознах се с доста хора, които ми помогнаха по някакъв начин с акъл, части, идеи, като двама души конкретно ги чувствам като приятели вече, в различни краища на страната, ходим си на гости от време на време и споделяме интереса по тия машини. Миналата седмица единия младеж ми дойде на гости с мз 150 от морето. Случките по пътя също са интересни. Сигурно и при вас има такива, моторите привличат внимание, но сега разнообразието е огромно, а тогава изборът на мотор не е бил голям, та повечето по-възрастни лесно разпознават симсон, дори да нямат нищо общо с моторите. Като съм почивал по разни отбивки, се появява по някоя история. Веднъж един мъж със самосвал отби, мислех, че иска да паркира, че беше широко мястото, където бях спрял и го питах да се преместя ли, а той ми вика, че е спрял да разгледа мотора и се заговорихме. На същата отбивка веднъж спря едно момче с хонда хорнет мисля и ми подаде ключовете и ми каза дали искам да ги разменим за по едно кръгче. Кефят се хората, защото вече са рядкост, особено пък реставрирани. Дядовците по улицата като минавам се кефят, сигурен съм, че им качвам усмивки на лицата и спомени от едно време. По-старите рокери се кефят също, всичките са почнали от нещо такова едно време. А това са само случки по пътища, по които няма почти никакъв трафик.
А и на мен ми е удоволствие да го карам, с модификациите по двигателя е доста по-отзивчив и пъргав от стандартния. Сега, преди някой да се посмее - бавен е, но ако преди вървеше с 50 комфортно и с 60 на лимита, сега върви с 60-70 комфортно и стига до около 80, може би и малко отгоре на пълна газ. Но големия плюс е, че почти не умаля по баирите и доста изкачвания ги катеря на 4-та. На мен ми харесва да си се возя на него.
@Кроки - няма голямо значение дали е с 3 или 4 скорости, последната предавка е една и съща.

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Това, на което казваш модификация, всъщност си е самата реставрация! Когато бяха 'нови' си вървяха така, както го описваш 60-70 'комфортно' и около 80 'макс'!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
- drifty
- младши ентусиаст
-
Основната разлика е в ускорението и по баирите. 60-70км/ч мога да ги поддържам и на изкачвания. Заводските модификации ще вървят в критични обороти при подобни скорости на равно, но на изкачванията умалят. Иначе с по-сериозен карбуратор би трябвало да докарам още малко отгоре, някой бъдещ ден. Имам познати, които са си направили техните да стигат до около 14 000 оборота в минута, но те вече и визуално изглежат различни.

- Kroki
- kroki_e_edin
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Да бе, ма едно време ако симсонката ти беше 4ск беше БОГ.

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: вара, каравара...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
И аз помня, че си бяха с 3 скорости. Между другото у наше село има и Балканче което си се кара ежедневно, не е музейно. чз 150 има също. Ява 350 за съжаление няма
) И понеже се загледах в нета то Яви има нови модели, хващат окото. Аз мислех, че са изчезнали.
Хм,хм...
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 330d Individual, JGC, MT-09
- Мечтае да кара: Mustang GT
Балканче и аз имам. До преди няколко години работеше като часовник, просто спрях да го вадя. Мисля че ако му сипя пресен бензин ще пропее отново. 
- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
Имах колега, с носталгия към машините от "онова време", в един момент реши да купува. Нямаше време да кара, защото стана баща, но кеф му беше да има и като завърти из града , "старите кучeta" да цъкат с език и да го разпитват. Първо взе MZ, след това мина на CZ. Разглеждахме тези нови Яви, които се споменаха, че изглеждат добре и при превалутиране, цената беше много добра. Обаче преди 2-3 години, все още нямаха вносител в Европа. Правят ги в Индия, цена а Европа е около 5 хил., главно на Бобъра бяхме хвърлили око. 
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
https://www.jawa.bg/catalog-jawa.html
Има и цени даже. И са си чешки уж, не са индийски.
Има и цени даже. И са си чешки уж, не са индийски.
Хм,хм...
- drifty
- младши ентусиаст
-
Индийски са си, и аз ги заглеждах, даже един приятел е дал един обект под наем на тукашно представителство, някой път трябва да седна на някоя Ява да видя как са.
Да, повечето хора, дори и старите, си мислят, че 4тата предавка е горница над 3тата, но не е.
Реално 2-ра предавка на варианта с 3 скорости е разцепна на 2 междинни предавки за да се роди версията с 4 предавки.
Аз мислех да го оставя както си беше с 3 скорости, но съм доволен, че монтирахме повишаваща 4та /еквивалент на 5та при версията с 4 скорости/. А има и 5 степенен кит сега за по-заможните симсонаджии.
Тук между другото се виждат по-редовно ретро машини. На "село", дето живея, има 2 яви, 1 мз 150, няколко симсонки и си ги карат хората. На служебния паркинг на работа стои едно МЗ 251 и от време на време го припалва човека, но си има и съвременен мотор, а из града засичам тук там по някоя симсонка.
Kroki написа:Да бе, ма едно време ако симсонката ти беше 4ск беше БОГ.![]()
Да, повечето хора, дори и старите, си мислят, че 4тата предавка е горница над 3тата, но не е.
Реално 2-ра предавка на варианта с 3 скорости е разцепна на 2 междинни предавки за да се роди версията с 4 предавки. Аз мислех да го оставя както си беше с 3 скорости, но съм доволен, че монтирахме повишаваща 4та /еквивалент на 5та при версията с 4 скорости/. А има и 5 степенен кит сега за по-заможните симсонаджии.

Тук между другото се виждат по-редовно ретро машини. На "село", дето живея, има 2 яви, 1 мз 150, няколко симсонки и си ги карат хората. На служебния паркинг на работа стои едно МЗ 251 и от време на време го припалва човека, но си има и съвременен мотор, а из града засичам тук там по някоя симсонка.

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
https://www.jawa.bg/bg-product-details-30.html
е тоя си е произведен в чехия.
е тоя си е произведен в чехия.
Хм,хм...
- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
Виждам, че асортимента им е нараснал, включително и кубатурите. За марката, би било много автентично, ако са възобновили производство или евентоално асемблиране в Европа. Махиндра държи правата за Ява, много голям играч в Индия и Азия. Благодарение на азиатци, много автентични марки, започват нов живот. Royal Enfield например, жънат много здраво и успешно. Norton, също вече започват продажби на суперспортист, ендуро също е на път. Bimota, преди месец лансираха техния модел, със двигател от Кава с турбо и иновативното им предно окачване...
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!
- drifty
- младши ентусиаст
-
Royal Enfield 650 си купи колега от фирмата, седнах на него, ужасно тежък ми се стори за такъв тип мотор, уж крузър. Иначе много ме изкефи. А 350 кубиковия им беше малко над 4000 евро нов, примамливо.

- drifty
- младши ентусиаст
-
Минах преглед, или по-скоро хвърлих 50 евро през балкона.
Момчетата на прегледа май не бяха виждали такава антика, малко го гледаха като полезно изкопаемо. Питах ги какво им проверяват на двутактовите, викат спирачки и светлини. Отговорих им, че нямам акумулатор, съответно нямам мигачи, другите светлини са си изрядни. "мчи то тогаз, какво да му гледаме". Пуснаха го на валовете за спирачки и тук беше целия преглед. То не че има наистина какво да му гледат, а ако го запалят, че ги обгази в халето.
Ама после го заведох на разходка из града за пръв път от 2012-2013г.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
drifty написа:Минах преглед, или по-скоро хвърлих 50 евро през балкона.![]()
Всички се чувстваме така, поне веднъж годишно и с колите
Иначе ебаааси мотора! Само една забележка имам ако вземеш да го караш редовно, каската - събирай за нещо като Bell Bullit или ако не ти се дават толкова пари, нещо като Arc Helmet "Model A-611.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Миналия месец имах минаване през Враца и си направих преглед на колата за 21 евро, още не мога да повярвам