Upgrade на фарове и стопове от pre lci към lci

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е61-530da-05г.

Re: Upgrade на фарове и стопове от pre lci към lci

Мнение от ICHIBAN » 21 Окт 2019, 9:46

Така,с Е61 съм,сложих фейсови стопове.Не съм сменял лайт модула.Монтаж,кодиране,всичко както трябва.Забелязвам само че на външните стопове реотаните светят една идея по слабо от вътрешните.Така ли трябва да е по принцип?
И да се гордея и да не се гордея,
все съм си българин,така че по-добре
да се гордея.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60
Мечтае да кара: Pershing 115

Мнение от Jenkov » 24 Сеп 2026, 16:04

Здравейте ,

искам да повдигна малко темата , виждам че е стара , но ми предстои смяна на стоповете от pre-LCI на LCI (фаровете по-нататък). Четох доста из темите , тук , 5series , m5board и т.н , кодиране , диодни схеми , Ricky MOD , абе може да се каже че май съм попрочел къде що съм намерил. Уточнявам че идеята е засега да си остана с LM1. От всички неща които намерих ми харесаха вариантите: 1. Ricky MOD - тази версия в която стоп-а за мъгла играе ролята на спирачка , а оригиналните 2 крушки за спирачките остават за мъгла. Но по-скоро все пак клоня към ... 2. Оригиналното LCI поведение , което според много хора няма как да се направи с LM1 , защото винаги има някакъв кусур ... И тук идват въпросите , а може и на някой да му е полезна чисто информацията:

Тук разглеждам само "евентуалния" вариант със оригиналното LCI поведение на стоповете и дали така би могло да стане с LM1.

Реално при pre-LCI имаме следните лампи и съответно поведение:

Стопове - Pre-LCI букса в колата (6 пина) - Пин1 - Маса (BR) , 2 - Мъгла (кръглата) (GE/SW,GE/RT) , 3 - Заден ход (WS/GE,GE/WS), 4 - Спирачка (GR/GN,WS/BR) , 5 - Мигач(BL/BR,BL/BR) , 6 - Спирачка 2(SW/RT,SW/BR)

Доколкото прочетох буксите на pre-LCI са еднакво подредени(предстои да се уверя) от двете страни и поведението на габарит/спирачка е следното(това е потвърдено): при габарит светят слабо (PWM) , 2-те спирачни крушки + тази за мъгла. При натискане на спирачка (при цъкнати фарове) , 2-те спирачни крушки светват силно (постоянни 12V) , а тази за мъгла си остава слаба (PWM). Коментирам само тези , защото обикновено там е "драмата". Съответно при изключени фарове , при спирачка светват само 2-те спирачни лампи силно(постоянни 12V)

При LCI , оригинално поведение на LCI кола(LM2): При габарит , светят диодните пури + мъглата слабо(PWM) , при натискане на спирачката (при включени фарове) светват 2-те лампи зад диодните пури силно (постоянни 12V)(явно това дразни много хора) , тази за мъглата остава слаба(PWM). Не съм сигурен при спирачка с изгасени фарове дали светват само тези 2 крушки , или светват и диодните пури ???? Тук моля някой колега с LCI да каже. Не обсъждам в момента модификациите на Ricky и подобните , само оригиналното LCI поведение.

Моята идея е следната: Да транслирам всички кабели от pre-LCI стоп-а горе долу 1 към 1 (по светлини , не по пин-ове) към новия LCI стоп , а допълнителния кабел(който се оказва че всъщност е за лед пурите , да го свържа към осветлението на номера (KZL). По този начин схемата става максимално проста и дори с по-малко кодиране. Отделно при номера винаги имаме постоянни 12V , спирам чековете на номера (cold и hot) и имаме нормално работещи диоди.

Какво не знам още:
Реално трябва да намеря как да деактивирам функцията габарит на спирачните крушки , за да може да остане само мъглата + диодните пури. Тук ако някой колега помогне ще съм благодарен. Сигурен съм, че може.
Единственото което съм намерил по темата , но не съм пробвал е това:

RL_BL_1_PO_RL_FKT nicht_aktiv - би трябвало да деактивира опцията габарит на крушка 1 - пин4
RL_BL_PO_RL_FKT nicht_aktiv - би трябвало да деактивира опцията габарит на крушка 2 - пин6
RL_BL_1_BREMSL_FKT aktiv

Чек-овете на мигачите са ясни , понеже новите са диодни , а старите крушки.
И мисля че е това.

Какво реално губим тук (на теория) - Ако изгори някоя от крушките на номера , няма да "видим"
Няма да имаме функция Паркинг , или пък ще имаме , но ще светят спирачните крушки , а не диодите. Това трябва да се провери , но теоретично трябва да е така .....

Ако има някъде подводен камък за който не се сещам , моля поправете ме , преди да започна да си блъскам главата. Знам че конверсията е лесна по същество , но искам да я направя като хората.

Имам NCS и кодирам , както и всякакви други софтуери за това поколение коли.

Благодаря предварително ! Приемам и съвети , как да стане максимално готино , без да оциганя колата :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ЕДИТ: Колата е седан !

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW E39 M5

Мнение от h0r4ex » 24 Сеп 2026, 19:35

Правилно си разбрал, че винаги ще има кусури с LM1. Въпроса ми е защо да се затормозяваш с това да останеш на LM1 ? При положение, че и фарове ще сменяш(ако вземеш такива със завиване забрави да заработят). ? :shock:
Bayerische Motoren Werke AG
Е46 '02 320D
E61 '08 525D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60
Мечтае да кара: Pershing 115

Мнение от Jenkov » 25 Сеп 2026, 9:52

h0r4ex написа:Правилно си разбрал, че винаги ще има кусури с LM1. Въпроса ми е защо да се затормозяваш с това да останеш на LM1 ? При положение, че и фарове ще сменяш(ако вземеш такива със завиване забрави да заработят). ? :shock:

Просто в момента не ми се разколачва колата , за да сменя LM (макар че ми предстои да сменям медия-та) , иначе генерално си абсолютно прав. От друга страна имам 2 комплекта Dynamic Xenon (pre-LCI) и имам 2 комплекта Bi-LED лупи + LED лупи за дългите , т.е имам всичко необходимо да си направя страхотни pre-LCI фарове , без да дам 350+ евро за LCI(400+ s LM2). Колата реално в момента е с Dynamic Xenon (не работи завиването , SMC модул предполагам или някой кабел вътре, но като я закача ще видя , че я вадя на 2 месеца 1 път :lol: ) , който с малко пипане , ще стане чудесен според мен. Въпроса ми по-скоро се свежда до това , възможно ли е така да се направят стоповете и какви ще са кусурите реално ? Така или иначе не губя нищо , ако в някакъв момент реша да мина на LM2 , просто кабелите които съм закачил за лампите на номера ще ги удължа и ще ги пусна до новия LM2 и готово. Просто този вариант ми се видя с най-малко кусури :lol:

Благодаря за отговора :)

Предишна

Назад към Е60/Е61