Нова занимавка е38 728 1998

7-ма серия ('95 - '01)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Re: Нова занимавка е38 728 1998

Мнение от predel » 07 Май 2026, 10:52

ildivvy написа:Да, следим темата с интерес! Радваме се за напредъка... Малко по малко и ще стане!

Следим, следим...... :mhihi:
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

Потребител
Аватар
Детайли за колата: 530xd e61 2009

Re: Нова занимавка е38 728 1998

Мнение от Ne6tosmisleno » 29 Сеп 2026, 15:51

Благодаря за проявения интерес!

Тази кола е "мечта" за някой който иска да направи всичко по такъв автомобил от до, просто защото всичко е за правене.

Поради настоящите цени на дизела обаче се наложи да работи като основен автомобил последните месеци и не получава много внимание освен върху педала на газта, което не беше планирано.

Какво направих:
1. смених задните пружини, защото и двете бяха спчупени. За жалост обаче си остана точно толкова ниска. Явно амортисьорите са от е39 или нещо друго, защото просто не дават ход да се повдигне повече. Явно ще трябва да ги сменя и тях.
2. сложих музика, като горе долу стигнах до това да е сложена, в момента колоните в касата работят със силата на останалата музика, което подобри качеството, но реално има много какво да се направи, но не съм имал време да я донагласям. Оправихме всички фабрични колони да работят, освен дясната пищялка отпред, която съм купил, ноо си чака реда. Тази част носи голямо задоволство, понеже и няколко пъти пътува вече по чужбина колата и си е друго на дълъг път.
3. намерих префейсов волан прясно тапициран и това също много ми харесва.
4. имах 3 комплекта стопове, но нещо не успях да събера работещ комплект, та си купих 4-ти с тъмен мигач, след като и тях оправих вече тази част е добре, ноо си чакат шанса за лак.
5. пооправих генерацията, смених няколко тампона, няколко кръпки, тръбите след колекторите, ноо май ще е добре да си намеря оригинални задни гърнета от някъде. Също така още чака втората сонда за подмяна. Не съм сигурен точно какво ще ми помогне тази операция, за това и не съм я направил, иначе имам грешка за изгорял подгрев при нея. Накрая ще се окаже някой кабел и над година ще съм карал така колата. Понеже задните гърнета са някаква негърска афтърмаркет генерация, сега като уплътних системата вади доста не 6-аков звукм трябва да кача клипче.
6. Смених горивен филтър. Резервоара е от дизелова кола и знаете, модела има проблеми с тези неща, съответно и "новият" резервор протече. Беше на една снадка, поне което видях и съм го подлепил с двукомпонентно. Да видим. Вътре съответно помпата просто висеше защото не са взели кошницата от дизеловата. Тези процедури почнах, защото въпросната висяща помпа почна да вие на умрЕло. Купих нова помпа, но така и не съм намерил още само кошницата от дизелова кола, за да стане като хората. Интересно след 5/6 000 км виещата помпа спря да вие. Все пак не съм безкрайно доволен от резултата към момента тъй че търся варианти. Има един донор с крив резервоар. Може би ще пробвам да го изправя и резтаврирам и после да го монтирам на моята кола, защото иначе няма да се случат нещата като гледам.
7. купих всички неща за ръчната спирачка в задната част на колата, но не съм имал време да ги правя. Остатъците от жилата, които са на колата са запекли ужасяващо и това ще е най-гадната част. Особено като се има предвид, че не работя на подемник.
8. започнах борба с неприятните миризми. Колата има пълен комплект филтри, включително и тези вътре в купето сменени. Поизчистих и дезинфектирах климатика.
9. Самия климатик е оправен напълно и цяло лято се возя като бял човек. Оправих и клапана на парното, подмених някои гумички и го изчистих.
10. взех чейнджър в който има касета за дискове и си изчистих и смазах и него и оригиналния, но и двата не ги чете настоящото радио. Наскоро разбрах, че може би то е по-ново и чете само И-бъс чейнджъри от фейслифт и ще проверя годианта му като го свалям, но за момента това не е подкарано.
11. трапеца отпред е сменен с нов, че се беше поразбил от едната страна

По инсталацията без да преувеличавам направих над 100 поправки, светлини, врати, прозорци, музика, климатик и парно, датчици и какво ли не. Доста неща работят, доста още си чакат реда. Например отзад в ляво не ми идва + на стопа, взето е от дясно, съответно ми набива грешка за стоп светлини бълб чека. Шофьорската брава още не е подменен сензора дали е отворена и не светват лампите като отворя, съответно пищи чек дор като тръгна. Заден десен стъклоповдигач не е подменен и този прозорец не се отваря.

Въпреки това основния проблем на колата остава пода и праговете. Не съм имал време да почна такава дейност, а и от опит знам, че подобни неща отнемат от порядъка на 20/30 дни плътна работа на страна. Вътрешните прагове са леш, голяма част от външните също. Оглеждам се за някой, който да ги направи, но истината е, че дори за пари не се навиват майсторите в днешни дни, още по-малко за сума която да си заслужава за тази кола. Практически е по-евтино да сменя купето, но ще видим, може да се заиграя.

Отвън не съм я пипал, според мен това ще е последното което ще се направи по тази кола. Иначе за 2/3 дни мога да я смърлям доста прилично, но винаги има по-належащи дейности.

Реглаж врата.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Предишна

Назад към Е38