Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: X7 40i M-sport и Grand Cherokee WK
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: :)
X7: G07 pre-LCI '22, B&W, individual black Merino leather, full bench 2nd row, extended shadow line...
GC: ...SRT
Re: Всичко за електрическите автомобили
b_u_b_o написа:Nickelback за какво ти е тоя перформънс, с големите джанти и по-твърдото окачване поне за мен си е компромис...
Аа аз съм си особена порода животно
Нали изначало, аха щях да скоча на едномоторния Енияк, там ~290 коня дето е. За семейна ежедневка нали
Ама като си взех Черокито от майстора, след като бях покарах X7-цата на градско 2-3 седмици, осъзнах, че ще си ми липсва динамиката му "от място" (на Черокито). А то е някаква ~5-ца и малко 0-100
Та двумоторния Enyaq vRS ми беше опцията да имам сходна динамика... После помислих още малко, и си рекох, че сме 2026-та и ще е тъпо някакси 20-годишно Чероки да е стандарт за вървеж (по това, на което съм свикнал) Истината е, че си ми седи бензина в кръвта
По принцип си мечтая за някакво G80 M3 или ZR1 и да си ръчкам да си ги правя... някога...Ама и другата истина е, че в момента, предвид семейния ми статус, и най-вече ежедневието ми, няма как да се случи това, най-вече от времева, че и от финансова перспектива
Просто трета, изцяло хоби кола - няма как, няма и къде
Та с един 7X Privilege, абсолютно мога да джъстифицирам съчетанието на перформънс и семейно удобство за ежедневието

Просто тягата на мен явно ми действа наркотично и не мога да отърся
Пък нищо, че бензина в кръвта станал малко на ток в кръвта 
ПС: Такива пари за iX3 също няма как да дам, предвид че тръгнах от... 40-50k€ за Шкода
Достатъчно съм го раздул бюджета, а и преди го раздух като търсех X7-цата, но пък... не съжалявам грам!
Та стига толкоз компромиси!
Zeekr-а е на границата на разумното вече "За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Nickelback написа:Spit-Fire написа:Малко да раздвижим темата. На път съм да дръпна спусъка на ей това 07/2023 MYLR-че..Ghostdriver написа:...Аз лично бих се напънал или за джунипър или до 60к км.
Не мога да си кривя душата - Juniper-а много ми харесва, и отпред, и отзад (и джанти), нещо което не мога да кажа за предния модел Y, той e малко meh...
Обмислям и аз Juniper Performance като "алтернатива" на Zeekr 7X, предвид че бързо бих се сдобил с него като назрее момента. Само не знам как возиа, а и ще ми трябва психолог за интериора, та да свикна![]()
![]()
И като казах Zeekr, да си споделя впечатленията, понеже са ми още пресни, тия дни бях на тест драйв в Еспас![]()
"Падна" ни се Privilege 7X (не знам дали имат друг за тестдрайв), демек 640-коньовияЕ... не мога да си кривя душата - колата е страхотна като изпълнение и общо усещане за кола. Естествена (Напа, май?) кожа, мЕрише си на лукс
![]()
Въздуха вози меко, както и очаквах. Не колкото BMW-то, но достатъчно приятно, и достатъчно адекватно при "спортни" изпълнения
Самопаркирането ми показа човека - не бих казал, че съм особено впечатлен. Колата направи повече маневри отколкото аз бих направил, и накрая паркира на чорчикА аз очаквах пък, че точно това няма обърка, тъй като линиите на паркомястото бяха идеално очертани
Вероятно я подведе линията на една сянка на пилон в близост, не знам
![]()
И като споменах окачване... От Църна Маца към Овърдрайв, сейлс човека до мен (естествено, не дават да я караш сам), много държеше да я "сгъна" там до ламарината, та там усетих лещо малко странно
Като я настъпиш умерено от летящ 50 до 150, да почне да губи сцепление, колата ускорява очаквано брутално, но поради факта, че започва да губи сцепление, а и бързо да го намира, предвид мигновената реакция на тракшъна, сякаш имах чувството, че колата се мести (цялата), ляво-дясно ("подскача") с малка амплитуда
Не поднасяше нанакъде, ами като лек "дрейф" ляво-дясно. Да речем, че е очаквано това предвид мигновения и свиреп торк
![]()
Но другото по-странно беше (поне усещането е), че като подадеш още повече газ, колата сякаш се разчеква, все едно си променя сходимостта и почва доста по-осезаемо да унася ляво-дясно, и трябва да правиш малко по-сериозни корекции с волана. Определено не е типичното поднасяне на задното предаване (да, тук е AWD), но първоначалното местене ляво-дясно дето го споменах, сякаш прераства в увличане ляво-дясно, което точно го оприличавам на "разчекване"Едно време М5-цата с компресора беше повече коне, на задно, естествено, и такова "разчекване" не е имало. Поднасяне - да - брутално (ако не внимаваш) - но не се чекнела никога така. Просто нямам опит с други мощни коли с подобна мощност, за да сравня, но ми стана странно
![]()
Любопитно ми е да разбера дали има нещо подобно при Juniper Performance, не съм карал такова![]()
@alx като взе Plaid X-а, мисля че сподели нещо много подобно за него, та ще ми е любопитно да разкаже по-подробно![]()
Иначе, човека каза, че за индивидуална поръчка на всички Zeekr-и се чака поне 5 месецаОсвен ако не си непретенциозен и вземеш каквото са решили да вкарат Еспас (постоянно поддържали малък асортимент при тях), може и за 3 месеца да си я получиш колата.
Лизинга е, минимум 20% първоначална вноска, 5 години по около 700 и нещо евро било и 10% остатъчна стойност за доизплащане. Но може и да има гъвкавост някаква, не съм разпитвал.
При ток до ламарината и на мене ми направи същото впечатление. Има го същото и при 7GT. Тествах и 120-150 пак тръгва тракшъна на пипа. Реално погледнато може би се свиква, но реално е една идея "сополиво", но така или иначе и двата модела не са мислени за някакво велико пътно поведение на спортист. Аз също останах много приятно изненадан от китаеца, а се бях наточил да им търся недостатъци ама си е бая кола. За Юнипера: има няколко киловат-часа по-голяма батерия , окачването е много по-добро от преди фейса. Даже са още по-ефективни. Мой човек ми прати шот със среден разход 14 за последните 15к км, а колата се кара много и на дълго...
- Petrolhead
- Потребител
-
тези 10% остатъчна стойност са доста притеснителни.
в момента всичките немски премиуми можеш да ги вземеш с 40% остатъчна, а при добри отношения с дилъра са възможни и 50%
китаеца ще ти излезе златен след 5 години
в момента всичките немски премиуми можеш да ги вземеш с 40% остатъчна, а при добри отношения с дилъра са възможни и 50%
китаеца ще ти излезе златен след 5 години
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
b_u_b_o написа: И за да я пазят от друг проблем на хибридите, че почти винаги се пълнят на 100%.
Чичо Блох от АМС казва, че не било драма пълненето до 100% стига да не се държи дълго време на пълен заряд. Ако заредиш и тръгнеш веднага и свалиш 5-7-8-10% нямало никакви грижи за батерията още повече, че тя и бавно се зарежда (макар вече да го променят това: новите BMW Plug-in са на 11кв АС, а новата Ц класа хибрид пише до 55кв DC зарядно
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст

-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Точно така е това за 100те %, но колко хора мислиш, че го спазват. Повечето просто вечер я бодват в контакта, тя се е заредила за няколко часа и до сутринта поне виси на 100%. И така всяка нощ. И после въртят на нея докато не умре и карат на бензин, а тя си стои изтощена което е другото нещо което батериите никак не обичат. БМВ-тата които имаш имат ли поне възможност като на истинските електрички да ограничиш до колко % да се зарежда? Или в колко часа да започне зареждането?
- Don_Diego
- ентусиаст
-
Имаш опция да заложиш лимит на зареждане и час кога да започне (много тъпо обаче, че това е вързано с час на тръгване защото иска да направи pre-conditioning на купето докато е закачена за станция).
Няма опция да и кажеш до кога да се разрежда...но падне ли напълно колата я зарежда до ~20% и спира (друга тъпотия
). Вариант е да караш на "спорт" и да използваш моторната спирачка да помпа ток...на планински е доста успешно това 
Няма опция да и кажеш до кога да се разрежда...но падне ли напълно колата я зарежда до ~20% и спира (друга тъпотия
). Вариант е да караш на "спорт" и да използваш моторната спирачка да помпа ток...на планински е доста успешно това 
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Накрая да не се окаже, че глупавите БМВ и Мерцедес не са с най-новите технологии, най-модерната работа, най-бързите, най-най... ама накрая само те ще стават за нещо втора ръка
Може би са сложили буфер, щото произвеждат коли от по-отдавна и знаят как и от какви магарета се ползват.
https://www.facebook.com/photo?fbid=170 ... 8305296342 Ето едно такси.
https://www.facebook.com/photo?fbid=170 ... 8305296342 Ето едно такси.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст

-
TNT написа:Може би са сложили буфер, щото произвеждат коли от по-отдавна и знаят как и от какви магарета се ползват.
Абсолютно всяка батерия има буфер. Но този е нетипично голям, подозирам че не е за да пази батерията кой знае колко, а за а скрие деградацията ѝ за по дълго.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Или за да могат по-дълго да имат представянето, което обещават ? 

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст

-
Ами и това не е ок за мен. Продавам ти нещо, но те ограничавам да го ползваш в пълните му възможности дори докато ги има, не за друго, ами за да не разбереш, че след време няма да ги има.
Все едно да продавам нещо което струва 100евро за 150евро, но да твърдя че съм супер защото обещавам и след 5 години да ти го продавам за 150 когато другите дето днеска го продават за 100 са си вдигнали цената с 50% 
Все едно да продавам нещо което струва 100евро за 150евро, но да твърдя че съм супер защото обещавам и след 5 години да ти го продавам за 150 когато другите дето днеска го продават за 100 са си вдигнали цената с 50% - Don_Diego
- ентусиаст
-
Сега проверих: Х1 е с 16.3kW батерия, използваемата е 14.2kW. В редките случаи когато я зареждам от 0 до 100 събира до 15.88kW
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст

-
Да да тя е с нормален буфер, на 7мицата са се олели. А тия 15.8kwh от къде ги гледаш, от станцията или от колата? Защото ако са на станцията това че толкова са излезнали от нея не значи, че толкова са влезнали в батерията. Част са заминали като загуби по кабелите най-общо казано, а друга част колата е използвала докато е зареждала за други неща, я да подгрее/изстуди нещо, я за компютрите.
- TNT
- младши ентусиаст
-
b_u_b_o написа:Ами и това не е ок за мен. Продавам ти нещо, но те ограничавам да го ползваш в пълните му възможности дори докато ги има, не за друго, ами за да не разбереш, че след време няма да ги има.Все едно да продавам нещо което струва 100евро за 150евро, но да твърдя че съм супер защото обещавам и след 5 години да ти го продавам за 150 когато другите дето днеска го продават за 100 са си вдигнали цената с 50%
Както знаем, има подобни примери и с мощността. Както и при една марка с ускоренията. "Толкова е минимума, а не максимума". В случая ще се окаже, че едните продават максимум, а другите минимум.
Ако това от горния ми линк е реално и възможно - 97% при 420к км - на хората не им пука колко е буфера и колко е батерията. Те са си платили за ХХХ батерия и очакват да я имат след 50к км, след 100к, след 150к, след 250к и т.н. Аз с 20+ годишно БМВ съм си имал кажи-речи каталожните данни за разход и максимална скорост - хората това очакват и от електрическите коли. А не да правят сметки на колко км и години какъв процент от обещаното няма да го има. Това малко като женитбата. Година след година секса намаля
Nickelback написа:
Но другото по-странно беше (поне усещането е), че като подадеш още повече газ, колата сякаш се разчеква, все едно си променя сходимостта и почва доста по-осезаемо да унася ляво-дясно, и трябва да правиш малко по-сериозни корекции с волана. Определено не е типичното поднасяне на задното предаване (да, тук е AWD), но първоначалното местене ляво-дясно дето го споменах, сякаш прераства в увличане ляво-дясно, което точно го оприличавам на "разчекване"Едно време М5-цата с компресора беше повече коне, на задно, естествено, и такова "разчекване" не е имало. Поднасяне - да - брутално (ако не внимаваш) - но не се чекнела никога така. Просто нямам опит с други мощни коли с подобна мощност, за да сравня, но ми стана странно
![]()
Това звучи ужасно. Имайте предвид, че китайските продукти, правени главно или първо за китайския пазар, са компроментирани от към механичен дизайн и материали, първо защото гонят цена и второ, защото нямат много високи изисквания. Набляга се на екстри и спецификации и шпиониране. Не мога да разбера хората дето си ги купуват...
Май бях писал по-рано, но в София миналия месец карах зад едно китайско СУВ, чисто ново и беше усукано и crab walk-ваше.
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT
Не я взех Теслата. Уникална кола е, достави ми удоволствие докато шофирам съпоставимо с една от любимите ми бивши коли - Е36 купе.
Но се насрах от комбинацията 132к км + удар отзад където излиза в карвертикал. Освен това отпред беше леш от камъчета. Както е черна на цвят, буквално цялата предница беше на бели точки. Фаровете и те с много шупли. Аудиото е повече от брутално. Ускорението също. Все едно карам мотора.
Продължавам да търся (по-скоро да ми търсят), но вече едно е сигурно - Model Y ще е колата.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Но се насрах от комбинацията 132к км + удар отзад където излиза в карвертикал. Освен това отпред беше леш от камъчета. Както е черна на цвят, буквално цялата предница беше на бели точки. Фаровете и те с много шупли. Аудиото е повече от брутално. Ускорението също. Все едно карам мотора.
Продължавам да търся (по-скоро да ми търсят), но вече едно е сигурно - Model Y ще е колата.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.