BMW E34 OBC или т.нар. "големия борд"

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 17 Окт 2007, 18:54

Ще си взема един остър поялвик и поне с едно краче ще опитам сам,ако не стане-по твойта методика. :mhihi:

Колега ,знаеш ли какви точно крачета да взема-искам да ги монтирам преди да дойде чипа,да не се губи ценно време. :?: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW5820iA » 17 Окт 2007, 21:44

zvetiko написа:Ще си взема един остър поялвик и поне с едно краче ще опитам сам,ако не стане-по твойта методика. :mhihi:

Колега ,знаеш ли какви точно крачета да взема-искам да ги монтирам преди да дойде чипа,да не се губи ценно време. :?: :mhihi:

ако не си се занимавал с поялник по-добре не пробвай, щото пистите на крачетата са доста близо една до друга и лесно може да ги запоиш една за друга и после .... накъсо и в кофата .

борда неможе да се разглоби така че да имаш достъп до платката от задната страна за да може по нормалния начин да запоиш крачетата, а трябва от челната страна където се нанизва чипа - абе пипкава работа - не е за всеки.

на всичкото отгоре и не само че неможе да се разглоби , ами и няма много място за да погледнеш дали са се споили 2 крачета примерно

затова аз накарах майстора при който ходих да замери крачетата после с мултицета за да е сигурен че не е свързал някои накъсо...

иначе крачетата са най обикновенни , имаги в абсолютно всеки магазин за електронни компоненти - обикновенно са квадратни, но може и да са кръгли. продават се на лента наредени едно до друго
приличат на малки иглички :lol:

цялата работа - запояване плюс крачета ми излезе 2-3 лв до колкото си спомням...
така че сам си прави сметката какво ще правиш...

относно чипа:
както колегите вече написаха той ще дойде със зелена кутийка, както е показан на една от снимките в описанието за монтажа.
отваря се много лесно, издърпваш чипа слагаш го в борда и си готов.

не забравяй да изрежеш отвор в кутийката на борда между двете дупки за винчетата , защото иначе чипа не се събира вътре, притиска платките на борда една към друга и край с компа.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 17 Окт 2007, 22:01

С поялник съм работил и предполагам ,че ще се справя и от предната страна,но си имам и авариен изход :mhihi: Е с остър поялник не съм работил,но мисля ,че сега е момента да си го купя и да видя какво мога да направя с него-сигурно да разтопя платката и да дам накъсо крачетата,но за това ще разбера когато дойде кодинг плъга. :mhihi:

От снимката на колегата мислех ,че крачетата не са по единично ,а са в блок от 8 -затова питах какво точно ми трябва.Вече е ясно-благодаря ти утре ще ги купя. :uups:

Отвора в кутията на борда вече е готов-направих го днес с една много полезна машинка ,подобна на зъболекарската,на която може да се слагат какви ли не глави.С нея отвора стана светкавично.Утре ще изпиля и дъното на стойката на борда в колата. ;)

Благодаря за помоща.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 18 Окт 2007, 20:00

BMW5820iA написа:
zvetiko написа:Ще си взема един остър поялвик и поне с едно краче ще опитам сам,ако не стане-по твойта методика. :mhihi:

ако не си се занимавал с поялник по-добре не пробвай, щото пистите на крачетата са доста близо една до друга и лесно може да ги запоиш една за друга и после .... накъсо и в кофата .

борда неможе да се разглоби така че да имаш достъп до платката от задната страна за да може по нормалния начин да запоиш крачетата, а трябва от челната страна където се нанизва чипа - абе пипкава работа - не е за всеки.

на всичкото отгоре и не само че неможе да се разглоби , ами и няма много място за да погледнеш дали са се споили 2 крачета примерно

затова аз накарах майстора при който ходих да замери крачетата после с мултицета за да е сигурен че не е свързал някои накъсо...

иначе крачетата са най обикновенни , имаги в абсолютно всеки магазин за електронни компоненти - обикновенно са квадратни, но може и да са кръгли. продават се на лента наредени едно до друго
приличат на малки иглички :lol:

цялата работа - запояване плюс крачета ми излезе 2-3 лв до колкото си спомням...
така че сам си прави сметката какво ще правиш...

относно чипа:
както колегите вече написаха той ще дойде със зелена кутийка, както е показан на една от снимките в описанието за монтажа.
отваря се много лесно, издърпваш чипа слагаш го в борда и си готов.

не забравяй да изрежеш отвор в кутийката на борда между двете дупки за винчетата , защото иначе чипа не се събира вътре, притиска платките на борда една към друга и край с компа.

Е, вече си имам и крачета-след безумен разговор ведин сервиз за електроника,си купих крачетата и един поялник с остра човка за 2.5лв и за 10-на минути всичко беше наред.
Между другото ,дали е правилно запояването е най-добре да се види с лупа,защото 4 и 5 пин са вързани през платката и с мултицет дават контакт. ;) Айде,чипа да идва утре,да го монтирам и да набера 21 за да го включа. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW5820iA » 18 Окт 2007, 21:32

и пиши какво е станало :mhihi:
Изображение

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 19 Окт 2007, 8:11

zvetiko написа:...да го монтирам и да набера 21 за да го включа. :mhihi:

:mhihi: :mhihi: :mhihi: И ще ги каже ъъррррт компа :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 19 Окт 2007, 16:00

dinozab написа:

Ще каже ,ама чак във вторник-днес много ме разочароваха. :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 19 Окт 2007, 18:09

zvetiko написа:
dinozab написа:

Ще каже ,ама чак във вторник-днес много ме разочароваха. :confused:

Мен също :mhihi: :D

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW5820iA » 19 Окт 2007, 18:40

хубавите неща бавно стават :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ще потраете малко
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 23 Окт 2007, 19:24

Хайде-е-е още един TDS с голям борд.Вместо да вадя чипа изрязах по-голям отвор в борда и сложих кодинг плъга така както си дойде-борда така изглежда като истински ,а чипа е защитен. ;)

Изображение

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 23 Окт 2007, 19:26

Това ми хареса :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 23 Окт 2007, 22:54

Колеги,прави ли се някакво калибриране на борда.За разхода съм съгласен-показа ми 9.8 на нощно градско. :mhihi: Обаче ограничението на скоростта [LIMIT] се разминава с това на спидометъра с +15км.Същото и с разстоянието което мога да измина [REICHW]-бях почти на червено и ми даваше около 60км. след ,което сипах 25литра и ми показва ,че ще измина 72км.

В скритите функции има възможност за калибриране-някой правил ли го е. :help:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW5820iA » 23 Окт 2007, 23:20

в скритите функции има едни коефициенти дето се нагласят - точно за разхода и за скоростта.

аз несъм пробвал да ги променям щото не ми се е налагало
при мен скоростта се различава с около 2 км/ч. което е нищо все пак
разхода ми изглежда точен...

функцията ресет е точно за това- да занули нещата ако има въведени вече някакви коефициенти. :mhihi:

само че не при всички се получава желания резултат
Изображение

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 24 Окт 2007, 8:31

zvetiko написа:Колеги,прави ли се някакво калибриране на борда.За разхода съм съгласен-показа ми 9.8 на нощно градско. :mhihi: Обаче ограничението на скоростта [LIMIT] се разминава с това на спидометъра с +15км.Същото и с разстоянието което мога да измина [REICHW]-бях почти на червено и ми даваше около 60км. след ,което сипах 25литра и ми показва ,че ще измина 72км.

В скритите функции има възможност за калибриране-някой правил ли го е. :help:

Моя също бе така в началото с разтоянието което мога да измина много го менеше по-точно постоянно шаваше нагоре надолу и при зараждане много малко качваше км.След около 1000км всичко си дойде на място и сега показва съвсем точно и веднага след зареждане си показва км.За това калибриране което говориш сигорно е Тест №20 от скритите функции там е само за корекция на разхода стандартно е зададено 1000.Ако имаш грешни показания или разлики от реален разход и това на борда се корегира от там.Как става :arrow: примерно имаш реален разход от 10л а на борда ти изписва 8.5л. Схемата е следната реален разход / изписвания на борда = корецията. Или 10/8.5=1.176.И на Тест №20 вместо да е стандартното 1000 въвеждате 1176 и натискате бутона s/r.Но това е за разхода а за скороста е Тест №10 но там само има изписана стойност която поне при мен не може да се променя :idea:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 24 Окт 2007, 9:35

Благодаря за отговора.
С разхода мисля ,че нямам проблем-като покарах 10-на километра в задръстванията и ми даде 20 и няколко,през ноща ми даде 9.8

Значи километрите ,които мога да измина ще се оправят от само себе си -сигурно ще трябва да напълня резервоара до горе за да може OBC да приеме тази информация.

Остава това разминаване от 15 км с истинската скорост -наистина се прави с Тест №10 ,но за съжаление и човека ,който е писал текста и ти ми казвате,че тази функция не работи.Дано при мене да тръгне ;)

ПредишнаСледваща

Назад към E34