BMW E34 OBC или т.нар. "големия борд"

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 12 Ное 2007, 12:08

zAcK написа:
zvetiko написа:Е колкото и да е проста все пак има платка-може на някой пин да има някаква защита или пък в самият EPROM.Според теб откъде идва тази разлика в цените за различните модели-чипа еднакъв,бордовете имат еднакви функции,значи и софтуера ,който се качва по един и същи начин ,трябва да е еднакъв и да има разлика само в параметрите ,които се задават в зависимост от модела на колата.

Щом си казал, че е 80 лв. :roll:

------------------------------------------------
Номенклатурен номер : 65811384777
Описание : PLUG
Ед.цена (с ДДС) : 73.92 BGL
------------------------------------------------

С 10% отстъпка е 66 лева :roll:

Каква разлика може да има м/у 2 ей такива чикийки :mhihi:

Изображение

Не съм казал аз ,че е 80лв.-цитирал см от по-горен пост ;)

Справка за част

Номенклатурен номер : 65818360999
Описание : CODIERSTECKER
Ед.цена (с ДДС) : 66.48 BGL
Няма наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените

Не става въпрос за остъпка-просто на TDS e по-евтин с 10%.Не забравяй ,че в една такава чекийка може да се сложат доста неща. ;)

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 12 Ное 2007, 12:14

zvetiko написа:Не забравяй ,че в една такава чекийка може да се сложат доста неща. ;)

Като го гледам май си е стандартно и няма нищо из него :roll:

М/у някой дето разбора може да прочете в тоя datasheet и да
предположи каква е причината за случайното изтриване на данните :confused:
EPROM-а на плъга

Това в тая памет са максимум 100 байта данни пичове. И тия ни
искат 70 лева за 100 байта :confused: :shock: :evil: :evil: Мамка му :evil:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 12 Ное 2007, 21:10

zAcK написа:
zvetiko написа:Не забравяй ,че в една такава чекийка може да се сложат доста неща. ;)

Като го гледам май си е стандартно и няма нищо из него :roll:

М/у някой дето разбора може да прочете в тоя datasheet и да
предположи каква е причината за случайното изтриване на данните :confused:
EPROM-а на плъга

Това в тая памет са максимум 100 байта данни пичове. И тия ни
искат 70 лева за 100 байта :confused: :shock: :evil: :evil: Мамка му :evil:

Отидох днес в Дару кар-много любезни пичове и гледат като теле в железница.Казаха ми ,(е шеще направят диагностика на ОВС само за 60лв.Питах ги ,ако чипа се е изтрил какво правиме,като очаквах да кажат ами програмираме го,те ми казват купуваш си нов.Ясно е какво направих.Ебати на какви диалози се наслушах-човек си купува предни накладки,носи ги даруджията и казва ,че е би объркал и му дал цената за задните-само270лв. предните стрували около 350лв. :shock: :shock: :shock: Аз съм тръгнал да се циганя за 60 лв. за безсмислена диагностика.

Питах ги ей така за реглаж на ГНП-струвало или 150 или 270 лв. Пичове тия неща се правят за 5 минути бе ,като отвъртиш 4 винта и 2 гайки. :evil:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW5820iA » 12 Ное 2007, 21:39

zAcK написа:Някой има ли или ще взима ли Кодинг плъг за М20Б20, че колегата който
стои до мен на 1 метър може да ги презаписва тия EPROM-ове :roll:

браво бе най после се намери някой дето да може да ги копира ;)

да ти дам моя ама е за М50-ка.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW5820iA » 12 Ное 2007, 21:44

zvetiko написа:
BMW5820iA написа:по принцип не би трябвало да се изтрива паметта на чипа нито при натискането на 21-ва функция нито при откачането на акумолатора.

чипа просто е много чувствителен на промени в напрежението.

на нашите баварци кабелаците са вече доста стари, спечени а може би и нацепени на места и има някакви отечки в системата които причиняват изтриването на паметта на чипа.
може би се получава нещо като токов удар и резултата е ясен.

но при всички случаи не е нормално да се изтрива чипа при горе изброените действия. причината е в нещо друго.

ПП: аз също съм въвеждал 21 и акумолатора съм свалял ... но чипа засега си ми е ОК.

Колега BMW5820iA според теб какво трябва да правя от тук нататък-или без ОВС или никога да не махам акумулатора.Да пробвам какво ще стане ако го изключа най-напред от буксата и да дам пари и за трети чип нещо не ми харесва. :help: Най-гадното е ,че не знам дали информацията от чипа е изтрита или ОВС не може да я прочете. :roll:

Де факто със свалянето на акумулатора дублираш функцията "ресет". :roll:

Да се изтрие паметта на чипа от сваляне на акумулатора е все едно да се изтрият данните на DDE.Може би понеже чипа е сложен допълнително,някъде се счита ,че всичко върху него е грешка и го трие целият при 21 и махане на акумулатора.Колега BMW5820iA сигурно понеже ти си изтеглял сам кабелите,при теб има някоя връзка ,която при мен и Дино няма. :roll:
Така бях свикнал с ОВС-като ,че ли половината удоволствие като седнех в колата беше от него-имобилайзер,термометър под 3градуса,волтметър,регулиране на ГНП с помоща на ОВС,пищи точно под настройката на катаджийските радари и караш спокойно и какво ли още не :( .

колега честно казано незнам защо така се получава с вашите чипове.
вярно е че сам си прекарвах инсталацията, ама тя не е по-различна от вашата. все пак съм гледал от оригиналната схема.

при колегата славянко също няма проблеми , така че може би е вярно твърдението че се случва това изтриване само при дизелаците, но защо така става е пълна мистерия.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 12 Ное 2007, 21:50

Благодаря за отговора-остава ми само едно,при махане на акумулатора да подам локално захранване от буксата при задната седалка само на ОВС.Между другото там е плюса ,а масата знаеш ли на кой кабел е. :?:

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 13 Ное 2007, 9:16

zvetiko написа:Благодаря за отговора-остава ми само едно,при махане на акумулатора да подам локално захранване от буксата при задната седалка само на ОВС.Между другото там е плюса ,а масата знаеш ли на кой кабел е. :?:

Значи из нета е писано че понякога се получавало така че се ресетва борда при махане на акумолатора просто при теб е станало от първият път.Незнам ама аз на моя като го хакнах с 21 :mhihi: :mhihi: :mhihi: и излезна това РРРР се наложи смяна на чипа щото квото и да пробвах по 24ч е седяла без ток колата карах с изключен борд и нищо.Но като сложих новия чип ми направи впечатление че пази настройките всмисъл само нагласих датата и часа другото като корекцията на разхода си беше същата както я бях нагласил на стария чип :roll: Значи не само чипа обработва данни а и самия борд а и той явно помни бая щом като 24ч нямаши ток а съм карал колата без него :roll: Наистина странна работа ама аз си мисля че работата с нулирането да идва от самия борд в зависимост от това как е нагласен :roll: А нека колегите с бензинки които санабирали 21 кво се е получило точно щото аз като набрах 21 и натиснах s/r и веднага изкара РРРР :roll:

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 13 Ное 2007, 9:48

Аз като разправям, да ги копираме и да си има резервни и да има
кода записан и само да се мята на тъпите EPROM-ове за някви стотинки :help:

BMW5820iA написа:.... да ти дам моя ама е за М50-ка.

Тая седмица ще потърся такива Епромове и ако намеря ще
го измислим как да ми го дадеш да го копна ;) После ти връщам
твоя и няколко копия да си имаш :roll: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

P.S. Намерих по 20 стотинки ма да видим кой ден ще имам път да купя 50 - 100 EPROM-a :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Последна промяна zAcK на 13 Ное 2007, 10:21, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 13 Ное 2007, 10:10

и ще си набивате 21 на воля :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 13 Ное 2007, 10:32

zAcK написа:Аз като разправям, да ги копираме и да си има резервни и да има
кода записан и само да се мята на тъпите EPROM-ове за някви стотинки :help:

BMW5820iA написа:.... да ти дам моя ама е за М50-ка.

Тая седмица ще потърся такива Епромове и ако намеря ще
го измислим как да ми го дадеш да го копна ;) После ти връщам
твоя и няколко копия да си имаш :roll: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

P.S. Намерих по 20 стотинки ма да видим кой ден ще имам път да купя 50 - 100 EPROM-a :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Може да размножиме и за 525 TDS след 93 година и от дару да духат супата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 13 Ное 2007, 10:36

dinozab написа:
zvetiko написа:Благодаря за отговора-остава ми само едно,при махане на акумулатора да подам локално захранване от буксата при задната седалка само на ОВС.Между другото там е плюса ,а масата знаеш ли на кой кабел е. :?:

Значи из нета е писано че понякога се получавало така че се ресетва борда при махане на акумолатора просто при теб е станало от първият път.Незнам ама аз на моя като го хакнах с 21 :mhihi: :mhihi: :mhihi: и излезна това РРРР се наложи смяна на чипа щото квото и да пробвах по 24ч е седяла без ток колата карах с изключен борд и нищо.Но като сложих новия чип ми направи впечатление че пази настройките всмисъл само нагласих датата и часа другото като корекцията на разхода си беше същата както я бях нагласил на стария чип :roll: Значи не само чипа обработва данни а и самия борд а и той явно помни бая щом като 24ч нямаши ток а съм карал колата без него :roll: Наистина странна работа ама аз си мисля че работата с нулирането да идва от самия борд в зависимост от това как е нагласен :roll: А нека колегите с бензинки които санабирали 21 кво се е получило точно щото аз като набрах 21 и натиснах s/r и веднага изкара РРРР :roll:

Е аз му направих повече работи-пусках го от различни височини,удрях го с разни инструменти,слагах го в микровълновата фурна и го заплашвах с тенекеджийски поялник-но като е казал не та не. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Наистина странна работа ама аз си мисля че работата с нулирането да идва от самия борд в зависимост от това как е нагласен

Колега,какво имаш в предвид-и аз си го помислих,че причината може да е борда,но за какво нагласяване говориш :?:

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 13 Ное 2007, 10:54

Мдаааааааа :confused: :shock: Сега прочетох че тъпия EPROM
общо взето съдържа максимум 20 числа в него които борда чете :confused: :mhihi: :mhihi:
Тия 20 числа (може и да са по-малко) струват 75 лева :help: :help: :help:
Аз викам да се помъчим да разберем какво значат тия числа като
например: дебит на дюзи, резервоар и т.н. Щото ако ги знаем :mhihi: :mhihi: :mhihi:
кое какво е къде в паметта е разположено не ми трябва да копирам
чиповете, а направо почвам да ги записвам :roll: :mhihi: :mhihi:

Намерих кода на чипа на М20Б25 525i :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

И май има и други кодове. Аз викам като събера инфото да направим една
сбита важна тема със всикчо за бордовете ;)
Скоро няма да се налага да поръчвате кодинг плъгове от Дару :twisted: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

А бе пичове май може през борда да се прочетат стойностите на EPROM-a бре :shock: :confused: :shock: ;) :help: :help: :help: :help: :help: :help:

Моля някой дето има работещ борд да пробва. Сега чета как точно става
и дали въобще става :help: :help: :help:

TEST 17 - Display Vehicle Specific Data ПРОБВАЙТЕ ГО !!!!!!!!!!!

Изображение

Това трябва да са стойностите на 520i M50 :confused:
Адрес ...Стойност
00 ........... 6c
01 ........... 00
02 ........... 00
03 ........... 00
04 ........... 98
05 ........... 78
06 ........... 5d
07 ........... 3b
08 ........... 10
09 ........... 14
0a ........... 7b
0b ........... ad
0c ........... d0
0d ........... e4
0e ........... 63
0f ........... 07
10 ........... c9
11 ........... b8
12 ........... 00
13 ........... 01

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Бонус

525 TDS XI 1994
typ 5-12
soft 15-10-1992

00 ........... 55
01 ........... 00
02........... 00
03........... 00
04........... 98
05........... 78
06........... 5d
07........... 3b
08........... 10
09........... 14
0A........... 7b
0b........... Ad
0C........... d0
0d........... E4
0E........... 6C
0F........... F9
10........... Cb
11........... d2
12........... 00
13........... 01
Последна промяна zAcK на 13 Ное 2007, 11:40, променена общо 5 пъти
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: само БМВ-а

Мнение от Pavlinius » 13 Ное 2007, 11:16

Колеги и аз имам мераци за борд комп.. ама съм я поизтървал темата и 16 страници ми се виждат много... таа не е лоша идеята да се обобщи всичко на едно място.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 13 Ное 2007, 11:18

Pavlinius написа:Колеги и аз имам мераци за борд комп.. ама съм я поизтървал темата и 16 страници ми се виждат много... таа не е лоша идеята да се обобщи всичко на едно място.

Споко стига спами :mhihi: :mhihi: че няма да ти запиша кода за една бира
а за 2 с картофи :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

.

Мнение от DEO » 13 Ное 2007, 12:13

еми zAcK ако успее6 да направи6 така 4е да си ги правим ние тез 4ипове 6те е пове4е от перфектно :)

аз о6те не съм имал време да купя скапания 4ип ;) от дару ина4е имам си4ко друго ама...
и дет се вика ако успее6 да намери6 на4ин да не се копува и да ба4кат не6тата, то подобре да ги изпием с теб тез 70лв отколкото да ги дам на онези :mhihi:
Живей така, че като умреш и Дявола да запали свещ на гроба ти!
ИзображениеИзображение
Части за Е34 - тел.0899 828 626

ПредишнаСледваща

Назад към E34