Фаровете харчат гориво?!!!
Модератор: Общи модератори
48 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Фаровете харчат гориво?!!!
По повод задължителното каране с включени фарове от утре едно приятелче ме втрещи като каза, че не карал на фарове, защото му се увеличавал разхода на гориво!
Дори да е прав, аз си мисля, че няколкостотин милилитра гориво на 100 увеличен разход (както той твърди) си струват с оглед безопасността по пътищата...

Дори да е прав, аз си мисля, че няколкостотин милилитра гориво на 100 увеличен разход (както той твърди) си струват с оглед безопасността по пътищата...
- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
Re: Фаровете харчат гориво?!!!
Що не му каза, като му харчи гориво да се качи на колело 

flame написа:По повод задължителното каране с включени фарове от утре едно приятелче ме втрещи като каза, че не карал на фарове, защото му се увеличавал разхода на гориво!![]()
Божкееее, тоя колко си мисли че ще му се вдигне разхода? За мен няма значение дали е лято или зима. Постоянно си карам с включени светлини.
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост
VesoPesa написа:Що не му каза, като му харчи гориво да се качи на колело
Казах му

Ама ми беше интересно от техническа гледна точка как стои въпроса - не знам и затова попитах...
- nakoone
- ентусиаст
-
- Кара: Touring
по темата:
По принцип всяка една консумация (CD,климатик,фарове)вдига разхода.
А за приятеля ти-без думи.
По принцип всяка една консумация (CD,климатик,фарове)вдига разхода.
А за приятеля ти-без думи.

- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Не знам дали харчат, ама моята като и пусна фаровете оборотите на празен ход осезаемо падат, тъй че според мен е вярно.
Никой не мое ма връне на селу!
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
То че е вярно, вярно е - ползват ток, който пък се създава от генератора, който пък се върти от двигателя, който пък работи на бензин. Жалко че не работи търсачката, някой колега го беше сметнал миналата година по това време и излизаше май около 200-300 грама на 100 километра.
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
От техн. точка- гълта гориво карането на фарове. Ама малко... Предай му на тоя идиот, че и стоповете като светнат и те вдигат разхода, музиката също... Да не забравим и ел. стъклата и огледалата и те, за климатика всеки знае... И най-важното- мотора като работи и той вдига разхода на гориво, и то с много- от нищо/100км до към 10/100 

Добре де, нали генератора така или иначе се върти докато колата е в движение - независимо дали акумулатора е на 100% пълен или е паднал малко. И аз си мисля, че (освен може би ако акумулатора не е паднал много?) така или иначе се върти генератора с еднаква скорост - то би трябвало и при включени, и при изключени фарове да отива същото количество гориво...
С прости думи - част от разхода на горивото отива за генератора, но аз си мисля, че този разход би трябвало да е еднакъв (или много минимално по-различен) независимо дали фаровете работят или не...
С прости думи - част от разхода на горивото отива за генератора, но аз си мисля, че този разход би трябвало да е еднакъв (или много минимално по-различен) независимо дали фаровете работят или не...
- uko
- Потребител
-
- Кара: BMW Е46 320D '02г. Автоматик
flame написа:Добре де, нали генератора така или иначе се върти докато колата е в движение - независимо дали акумулатора е на 100% пълен или е паднал малко. И аз си мисля, че (освен може би ако акумулатора не е паднал много?) така или иначе се върти генератора с еднаква скорост - то би трябвало и при включени, и при изключени фарове да отива същото количество гориво...
Да, ама при включени повече консуматори съпротивлението му на въртене се увеличава и така се увеличава и силата която е нужна да го върти и от там се увеличава и разхода на гориво.

- titto
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е46 320i
- Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
- Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната
Пази Боже от такива пестеливи хора срещу нас, а да не говорим, че ги има и в мъгливо време! 

Последна промяна titto на 31 Окт 2009, 11:08, променена общо 1 път

--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"
- EBEEMVACIA
- младши ентусиаст
-
- Кара: рожден ден
- Мечтае да кара: Apassionata
- Детайли за колата: ̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿
uko написа:flame написа:Добре де, нали генератора така или иначе се върти докато колата е в движение - независимо дали акумулатора е на 100% пълен или е паднал малко. И аз си мисля, че (освен може би ако акумулатора не е паднал много?) така или иначе се върти генератора с еднаква скорост - то би трябвало и при включени, и при изключени фарове да отива същото количество гориво...
Да, ама при включени повече консуматори съпротивлението му на въртене се увеличава и така се увеличава и силата която е нужна да го върти и от там се увеличава и разхода на гориво.

̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿BMW Flugelrad II V-2
- крив кюнец
-
Колега по формулата P=U.I от закона на Ом една крушка 55 Вата консумира около 4-5 ампера. 2те са 8-10 ампера. Това е само консумацията на фаровете. Съответно Алтернатора трябва да произведе достатъчно ток за всички консуматори... Някъде прочетох, че 100 вата изразходвана електроенергия повишава разхода с 0.2 литра на 100 км.
- EBEEMVACIA
- младши ентусиаст
-
- Кара: рожден ден
- Мечтае да кара: Apassionata
- Детайли за колата: ̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿
крив кюнец написа:Колега по формулата P=U.I от закона на Ом една крушка 55 Вата консумира около 4-5 ампера. 2те са 8-10 ампера. Това е само консумацията на фаровете. Съответно Алтернатора трябва да произведе достатъчно ток за всички консуматори... Някъде прочетох, че 100 вата изразходвана електроенергия повишава разхода с 0.2 литра на 100 км.
НЕ,ве-оня иска да каже,че по-трудно се върти генеатора

̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿BMW Flugelrad II V-2
48 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4