Проблем-махане на "пеперудките" от колекторите-СЪВЕТ!!!!

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Проблем-махане на "пеперудките" от колекторите-СЪВЕТ!!!!

Мнение от ///M_Martin » 01 Мар 2010, 23:29

Колеги имам много сериозен проблем-днес реших да махна прословутите пеперудки на колекторите на 320д 150кс-до тук всичко ок НО като махнах колекторите забелях че една от гумичките със шайба я няма-и не съм сигурен къде е паднала дали в мотора и някъде в коша :shock: :shock: :shock: Обърнах всичко и не я намерих-като пробвах да бръкна с магнит,тел и други подобни и нищо не се напипва!!!!!
Въпроса ми е има ли начин да разбера(било с ренген или нещо друго подобно)дали тази гадост е паднала вътре или не като вариянта с отварянето на мотора никак не ми се иска!!!
Благодаря на всички отзовали се!

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Re: Проблем-махане на "пеперудките" от колекторите-СЪВЕТ!!!!

Мнение от Zagy » 02 Мар 2010, 0:16

Марто, ти сигурен ли си, че тая оранжевата гумичка я е имало на колектора при свалянето му? Да не би да я е нямало още преди да го свалиш и само да се филмираш? Иначе има начин да погледнеш вътре в мотора, но ти трябва познат хирург - да ти намери стетоскоп. Дано няма нищо страшно и да кажеш как са се развили нещата.
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 02 Мар 2010, 0:41

Много тъпо. Дано намериш решение на проблема си, колега. :( Това е една от причините все още да не съм ги махнал. Притеснявам се да не стане някакъв подобен гаф при една наглед безобидна интервенция. :confused: Дори днес бях при един майстор да го питам за тези пеперудки. Той ме посъветва да не ги махам и ми предложи на първо време да ми свали колекторите да ги почисти и същевременно да провери състоянието на пеперудките. Ако са зле може да ги махне. Мисля да го послушам и в най-скоро време ще подложа колата на тази процедура, но пак бих се притеснявал честно казано. :confused:

Любимец на Кралицата
Аватар

Мнение от ///M_Martin » 02 Мар 2010, 1:24

Zagy не съм 100%-става въпрос за гумичката,която се намира най-външно от страна на шофъора като отвориш капака и погледнеш колекторите-най-далечната от теб-ако ме разбра че много смотано го обясних!
Изображение
П.П.Става въпрос за това ограденото на снимката

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Мнение от alexsch » 02 Мар 2010, 9:03

имаше такава тема в английския форум! същия ама 100% същия проблем! накрая пича решил да свали главата защото не бил сигурен.....

колега, по-добре наистина поразглоби още малко преди да палиш! страшното е да не е в двигателя паднала. затова виж хубаво в дупките на колекторите
my mods:
tv function; lumbar support; front pdc; xenon fogs; harmon kardon audio; webasto park heater with gsm remote; rear power sun blind; rear camera; AC Schnitzer exhaust muffler; DVB-T tunner

Любимец на Кралицата
Аватар

Мнение от ///M_Martin » 02 Мар 2010, 11:07

Колега сигурно 3 часа съм търсил вътре в коша с магнити,кукички и какво ли още не но нищо-всяка една дупка на блока е преровена и нищо.В дупката на колекторите,където мисля е паднала не съм 100% сигурен клапана е отворен доколкото усетих и ме е страх да не е паднала надолу някъде че няма вадене.Интересува ме дали мога с нещо да "видя" там ли е тази гадост или не-нямам никакво желание да паля прибързано че.....може да роня кървави сълзи!

ентусиаст
Аватар

Мнение от alexsch » 02 Мар 2010, 11:11

защо не порбваш да превъртиш на ръка мотора и да видиш тогава какво ще стане. не че щепомогне особено.
в твоя слечай- ако искаш 100% сигурност е махане на главата
my mods:
tv function; lumbar support; front pdc; xenon fogs; harmon kardon audio; webasto park heater with gsm remote; rear power sun blind; rear camera; AC Schnitzer exhaust muffler; DVB-T tunner

Любимец на Кралицата
Аватар

Мнение от ///M_Martin » 02 Мар 2010, 11:29

Мина ми снощи и това на ум но как да го превъртя на ръка -много голяма компресия.Ако имаш някакъв чалъм на ум казвай че на всичко съм готов защото мотора ми е в много добро състояние и не искам да правя прибързани експерименти

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 2000г.

Мнение от gocho_ » 02 Мар 2010, 13:00

Колега има малки камери с диоди - обикновенно се използват за ревизия на канализационни тръби
Намери нещо подобно ... или пък тичай при някой хирург -дето викаше колегата !!!
:duel:

ентусиаст
Аватар

Мнение от alexsch » 02 Мар 2010, 15:35

превърташ го като сложиш камък за гедоре на гайката на демферната шайба и въртиш леко от там.
това и аз си го мислех дето го викат колегите, ама малко фентъзи ми изглежда.....въпреки всичко виж наистина къде има такива камери и пробвай с нея....
my mods:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 02 Мар 2010, 16:52

изобщо недей въртя!!! пробвай с прахосмукачка( вадил съм така) и по тесен маркуч, гъвкав който да влиза вътре.
вземи огледай хубаво см по см насякъде, че може и да се е завряла някъде надолу по двигателя. много лошо ако са ти отворени клапаните и се е изхлузила в цилиндъра
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320Д(M47TUD20)

Мнение от Face » 02 Мар 2010, 18:25

LUCIFER'S написа:изобщо недей въртя!!! пробвай с прахосмукачка( вадил съм така) и по тесен маркуч, гъвкав който да влиза вътре.

Или пък с онези иглените маркучи с които източват маслото от двигателя,току виж се вакуумира на върха :dunno:
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 02 Мар 2010, 18:39

Интересно, тая гумичка я знам (и аз съм свалял колектор), малко не ми е ясно как може да попадне в някой от отворите към клапаните освен ако при свалянето не си клатил много колектора и си ползвал повечко сила да го махнеш... потърси стетоскоп или наистина виж Фейс какво е предложил с тоя иглен маркуч или с прахосмукачката.
Si non confectus, non reficiat.

Любимец на Кралицата
Аватар

Мнение от ///M_Martin » 02 Мар 2010, 23:01

Колеги искрено се надявам да не е паднала там пък и знам че това е проблем и трябва да се внимава с тези гумички.Търсих много и вероятността да е паднала там е много малка но нали знаете Нашата пословична ПАРАНОЯ :mhihi: Днес си говорих с нашите момчета от БМВ в Плевен и те ми казаха че вероятността е много малка да е там и дори да е там няма как да се счупи клапан НО аз преди да пробвам всичко няма как да запаля че нервите са ми слаби :mhihi: Веднага след като приключа със този проблем(най-вероятно в четвъртък защот чакам гумичката от ВиаИнтеркар-Плевен) ще пиша дали всичко е 6!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 03 Мар 2010, 12:18

Тя самата клапан няма да счупи, но ако застане там клапана остава отворен и буталото ще го тресне, или ако е в цилиндъра, ще ти подбие бутало, може и да остави и изпускателен клапан отворен и пак да удари буталото после ако премине през цилиндъра идва ред на горещата турбинка и геометрията.... търси я и не разчитай на това, че мотора, ще я изплюе безвредно ако е вътре. не знам какви хора ти дават съвет, ама си е пагубно за мотора да го палиш или въртиш с нея вътре....
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

Следваща

Назад към E46