Ще карате ли на фарове и през деня? (поредната анкета)
Модератор: Общи модератори
- Stoicho
- член на клуба
-
- Кара: само 2 вратки
Re: Ще карате ли на фарове и през деня? (поредната анкета)
Аз си имам хоум мейд дневни светлини....така че цяла година си светят.Според мен има смисъл да е целогодишно 

"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.А.Б."
- furiozo
- младши ентусиаст
-
- Кара: 535i, S500
градско - цяла зима карах, ред е на халогените 
извънградско - как дойде, по вероятно на фарове

извънградско - как дойде, по вероятно на фарове
- ВаНко
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ...320ка...
- Мечтае да кара: M5 e39
- Детайли за колата: Bostongreen metallic, M-тех окачване, 17" М Contour (styl.23)
В града не виждам смисъл да карам на фарове, иначе извън него задължително....
Power is nothing without control...

Няколко колеги изтъкнаха, че карането със светлини в ясен слънчев ден е безвредно. Това не е така защото последните медицински изследвания сочат, че карането с включени фарове дневно при интензивен трафик сериозно вреди на зрението на отсрещния водач. Също така никой от привържениците не изказва мнение за чисто икономическия аспект на въпроса относно растеж на продажби на акумулатори и крушки, който е водещ в налагането на това изискване в Европа. Не е необходимо и да се засяга БГ културата на гъзарско осветяване.
- Любо /ba1_hu1/
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 325 tds Touring
- Детайли за колата: < Дълга печка със собствено мнение >
DaNJy написа:Няколко колеги изтъкнаха, че карането със светлини в ясен слънчев ден е безвредно. Това не е така защото последните медицински изследвания сочат, че карането с включени фарове дневно при интензивен трафик сериозно вреди на зрението на отсрещния водач. Също така никой от привържениците не изказва мнение за чисто икономическия аспект на въпроса относно растеж на продажби на акумулатори и крушки, който е водещ в налагането на това изискване в Европа. Не е необходимо и да се засяга БГ културата на гъзарско осветяване.
Ти наистина ли смяташ, че карането на фарове ще ти скапе акумулатора повече от колкото 100-те киловата музика които доста често се бутат в колите ? Ако ще пестим от акумулатори най-добре вечер да не се кара, че тогава си е задължително карането на фарове

90% от времето, което прекарвам зад волана карам на фарове или поне габарити или халогени . Нищо не ми пречи пък и се съмнявам да преча на някой по-скоро да ме забележат по-лесно, а относно гъзарията съм много далеч от тази мисъл, предполагам и доста от колегите тук

ПП: Смяната на акумулатора е препоръчително да става на 2-3 години, сиреч след изтичането на гаранцията...така и правят в доста държави... а че ние ги сменяме на 10 е друга тема

DaNJy написа:последните медицински изследвания сочат, че карането с включени фарове дневно при интензивен трафик сериозно вреди на зрението на отсрещния водач
А предпоследните изследвания сочат, че продължителното шофиране води до хемороиди

И щом фарове през деня вредят сериозно, то колко ли е вредно при интензивен трафик през нощта?!

Направо си мисля, че половината юзъри в тоя форум нямаше да могат да пишат поради пълна слепота вследствие заслепяване от фарове

DaNJy написа:чисто икономическия аспект на въпроса относно растеж на продажби на акумулатори и крушки
Сещам се за една случка, която баща ми ми е разправял...
Как по времето на комунизма един негов познат да не си хабял чистачките на новичката Лада при по-лек дъждец ползвал парцал

- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
flame написа:А предпоследните изследвания сочат, че продължителното шофиране води до хемороиди![]()
И щом фарове през деня вредят сериозно, то колко ли е вредно при интензивен трафик през нощта?!![]()
Направо си мисля, че половината юзъри в тоя форум нямаше да могат да пишат поради пълна слепота вследствие заслепяване от фарове
Иронията ти е неуместна. Наистина дразнят очите, особено недобре регулираните фарове. А не е да няма такива. Нощем просто нямаш избор - пускаш фаровете за да виждаш къде караш. Денем обаче виждаш достатъчно добре и не е нужно да ми светиш в очите.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
Flame явно си много по компетентен от нас неосведомените по всички въпроси, но може би казвам би ти било полезно да се осведомиш относно принципа на работа на окото в различните периоди от денонощието. Може би ти разбира се само може да ни осведомиш колко неграмотни са учените изготвили доклада на база твоите академични знания. Не смятам, че този форум е да се заяждаш с другите, а е просто да изразиш някакво мнение и да проведеш приятелска дискусия. Все повече се убеждавам в максимата: " Прост народ, Слаба държава„
Feanor написа:Наистина дразнят очите, особено недобре регулираните фарове. А не е да няма такива. Нощем просто нямаш избор - пускаш фаровете за да виждаш къде караш. Денем обаче виждаш достатъчно добре и не е нужно да ми светиш в очите.
За вечерно време съм напълно съгласен - все пак не съм Робокоп и заслепяването ми пречи като на всички останали

Ама денем не съм имал случай през живота си някой да ме заслепи - с нерегулирани фарове, къси, дълги, халогени или всички накуп

- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Не казах, че заслепяват денем, а че дразнят. Разбирай - натоварват ти излишно очите.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
Нито пък са ми дразнили очите някога (освен ако не е сумрачно)!
Абе човек, ако едни пикливи фарове ти натоварват очите - то жарко греещото слънце трябва направо да те окьорови!
Абе човек, ако едни пикливи фарове ти натоварват очите - то жарко греещото слънце трябва направо да те окьорови!
- gavrail
- Потребител
-
- Кара: бмв 39 520i
- Мечтае да кара: M5,760 Li
Аз винаги карам на фарове, независимо дали е задължително или не 

НЕ КАРАЙТЕ С ПО-ВИСОКА СКОРОСТ ОТ КОЛКОТО ВАШИЯ АНГЕЛ ПАЗИТЕЛ МОЖЕ ДА ЛЕТИ
не мисля че има полза даже и през зимата.
само определени дни.
само определени дни.
DaNJy написа:последните медицински изследвания сочат, че карането с включени фарове дневно при интензивен трафик сериозно вреди на зрението на отсрещния водач
Чии са тея изследвасния, на ЧНИИ ли ?

- dan-dam
- ентусиаст
-
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
da__buzz написа:не мисля че има полза даже и през зимата.
само определени дни.
Ми то си има статистики, които сочат, че има полза.А и мисля, че няма да мога да спестя от крушки за нова кола, че да си ги пазя толкова.