Въпрос за Уволнение

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Въпрос за Уволнение

Мнение от Dimitroff » 14 Юли 2010, 9:37

Предистория няма да има - карам по същество!

Tрябва да уволня двама души...
Въпроса е, че ако оставя нещата на Личен състав - ще ги изпляскат дисциплинарно...и за момчетата става МНОГО зле!

Имам кард бланш да формулирам нещата така, че след уволнението - директно да ги изпратя на борсата.

Единствения начин за който се сещам е да формулирам нещата със "свиване на щат" ... блокирал съм тотално и не ми идва нищо на ум в момента .... и двамата са ми приятели...още не знаят...моля ако не ви представлява проблем да помоглете за формулировката... защото ако не се справя - както вече казах ги чака дисциплинарно уволнение...

Случвало ми се е и преди...нямал съм проблеми...сега са приятели...и в тази криза...все едно аз съм уволнения... :banghead: :bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Re: Въпрос за Уволнение

Мнение от Сондьора » 14 Юли 2010, 9:46

Защо дисциплинарно, ако няма основание де...иначе, караш ги да си подадат молба за напускане. Така поне няма да са дисциплинарно уволнени, но пак нямат право да ходят на борсата. А теб не могат да те търсят за нищо.

При другите варианти имат право да те съдят, ако не е изпипано. Но и при дисциплинарно уволнение могат да те съдят, а там делата се печелят почти винаги.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Astra j 1.4 t

Мнение от b.bonev » 14 Юли 2010, 9:48

Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие

Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:

1. при закриване на предприятието;

2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;

3. при намаляване на обема на работата;

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;

5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;

6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;

7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;

8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

9. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)

10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за професори, доценти, старши научни сътрудници I и II степен и доктори на науките - при навършване на 65-годишна възраст;

11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;

12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Освен в случаите по ал. 1 служителите от ръководството на предприятието могат да бъдат уволнени с предизвестие в сроковете по чл. 326, ал. 2 и поради сключването на договор за управление на предприятието. Уволнението може да бъде извършено след започване на изпълнението по договора за управление, но не по-късно от 9 месеца.
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Astra j 1.4 t

Мнение от b.bonev » 14 Юли 2010, 9:52

Колега няма много варианти. Щом искаш да отидат на борсата трябва да си избереш един от изброените в чл. 328 от Кодекса на труда.
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на китайско

Мнение от /ASTERIX/ » 14 Юли 2010, 9:55

По взаимно съгласие ще е най безболезнено и за двете страни,другия вариант е съкращение поради закриване на щата.Втория вариант е подобър,че ще взима повече пари от борсата,а при първия мисля че взимаше само мин. заплата.По принцип при всички положения отиват на борсата...

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 14 Юли 2010, 10:08

Закриване на звено...няма смисъл да ги лъжа - аз оставам ръководно звено на въпросния отдел...с още 2ма души...

Мислих да говоря с тях за молба за напускане, но и аз се сетих, че така казват "чао" на трудовата борса. (което означава 0 лева в края на месеца).

Имам основание да ги оставя на Личен състав за дисциплинарно уволнение, но не ми се иска...на това трудно време и тази криза...буквално на мен ще ми тежи на съвестта...от борсата поне ще вземат по някой лев...единия половината си заплата, другия 90%...

Макар момчетата да за забъркали каша, която аз ще духам - искам да се опитам да го направя по най-добрия за тях начин (не, че ще разберат или нещо от сорта - правя го за добро)...

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 14 Юли 2010, 10:11

защо не обясниш, че работата намлява криза е.. така ще могат спокойно да идат на борсата..

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 14 Юли 2010, 10:26

При съкращаване на щат, не трябва ли да се платят няколко заплати на куп на уволнените ?
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 14 Юли 2010, 10:47

При оставане без работа на основание чл.328 т. 1-4, работодателя дължи едно бруно трудово възнаграждение като обезщетение, освен ако не е уговорено друго. На борса се ходи във всичко случаи, дори при дисциплинарно уволнение, само че вече са важни параметрите на борсата, в най-лошия случай 4 месеца и минимално обезщетение, във втория, на основание на трудовия стаж и осигурителния доход. Какви са тия неща, дисциплинарно уволнение, дисциплинарно уволнение се налага според изиксванията на чл. 190 във връзка с чл. 330 от КТ. Не можеш да уволниш човек дисциплинарно ей така, има условия. Бахти личния състав имате..... Освен ако човека е неинформиран. Лично аз бих осъдил работодателя и само погледнете практиката на съда в това отношение. Поговори с колегите и се разберете, нали сте приятели. Най-добре да добре за тях е да ги съкратите по инициатива на работодателя, чл. 328, т. 1-4 КТ. Във всички случаи им дължите обезщетение за неизползван платен годишен отпуск и осигуровките върху него, освен обезщетението за оставане без работа.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 14 Юли 2010, 10:55

Не бяха информирани, защото ги нямаше на работните им места.
Заповедта за уволнение (от шефа ми) беше съобщена по телефона тази сутрин.
Единият дойде в 10:30 и го уведомих - другия от вчера е в болнични...

Предпоставка за дисциплинарно уволнение - има (опитвам се да го избегна).

Не искам темата да прераства в някакъв дебат...не искам и да разкривам подробности относно причините за уволнение!

Благодаря на колегите за съветите...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 14 Юли 2010, 11:09

Дисцилинарно може да се уволни служител само след писмено предупреждение за първото провинение ,дори и да е убил на шефа жената-пак не моете да го махнете без предупреждение...
По взаимно съгласие е най-често използваната измама от работодателите-тоест "ако не се съгласиш ще ти направя живота черен"..
Поради съкращаване на щата-фирмата дължи обещетение на работника...и въобще ,ако не е по взаимно съгласие-съдът винаги взима страната на работника...

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 14 Юли 2010, 11:12

Имат по 1 "мъмрене" и по 1 предупреждение - дисциплинарното им е в кърпа вързано и заради още 2 предпоставки - да не го коментираме...

Ще им бъдат изплатени по 1 брутна заплата - това е ясно!

Въпроса ми беше кой е най-добрия начин за ТЯХ да формолирам нещата...

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 14 Юли 2010, 11:39

Dimitroff написа:Въпроса ми беше кой е най-добрия начин за ТЯХ да формолирам нещата...

Колега, не съм запознат напълно, но съкращаването на щата е най-добрият вариянт за тях. Така им дължиш обезщетение и мисля взимат по-голям процент от заплатата, на която са се осигурявали, на борсата.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Юли 2010, 17:17

Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:

3. при намаляване на обема на работата;

това е твоето филантропно решение

а на момчетата им го кажи на личен разговор в прав текст- не сте за тука, но сте ми приятели- затова така ще ви "съкратиме"

аз.. така бих постъпил
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от maina1900 » 14 Юли 2010, 17:46

Според мен ще е най-добре е да си поговориш с тях и да им обясниш как стоят нещата.И, че нямаш избор, те да кажат как ще станат тези неща .По-добре от това няма да го бъде и без това ще научат поне си поговорете и така.Кофти е като са приятели но няма как трябва да се намери решение и да разберат, че ще има търсене на друга работа.Ако ли не на борсата, поне с някакви минимални пари колкото да не е без хич.И без това тея кризи и доста е гадно но няма начин.

Следваща

Назад към Извън Темата