Въпрос за Уволнение
Модератор: Общи модератори
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Въпрос за Уволнение
Предистория няма да има - карам по същество!
Tрябва да уволня двама души...
Въпроса е, че ако оставя нещата на Личен състав - ще ги изпляскат дисциплинарно...и за момчетата става МНОГО зле!
Имам кард бланш да формулирам нещата така, че след уволнението - директно да ги изпратя на борсата.
Единствения начин за който се сещам е да формулирам нещата със "свиване на щат" ... блокирал съм тотално и не ми идва нищо на ум в момента .... и двамата са ми приятели...още не знаят...моля ако не ви представлява проблем да помоглете за формулировката... защото ако не се справя - както вече казах ги чака дисциплинарно уволнение...
Случвало ми се е и преди...нямал съм проблеми...сега са приятели...и в тази криза...все едно аз съм уволнения...

Tрябва да уволня двама души...
Въпроса е, че ако оставя нещата на Личен състав - ще ги изпляскат дисциплинарно...и за момчетата става МНОГО зле!
Имам кард бланш да формулирам нещата така, че след уволнението - директно да ги изпратя на борсата.
Единствения начин за който се сещам е да формулирам нещата със "свиване на щат" ... блокирал съм тотално и не ми идва нищо на ум в момента .... и двамата са ми приятели...още не знаят...моля ако не ви представлява проблем да помоглете за формулировката... защото ако не се справя - както вече казах ги чака дисциплинарно уволнение...
Случвало ми се е и преди...нямал съм проблеми...сега са приятели...и в тази криза...все едно аз съм уволнения...

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Re: Въпрос за Уволнение
Защо дисциплинарно, ако няма основание де...иначе, караш ги да си подадат молба за напускане. Така поне няма да са дисциплинарно уволнени, но пак нямат право да ходят на борсата. А теб не могат да те търсят за нищо.
При другите варианти имат право да те съдят, ако не е изпипано. Но и при дисциплинарно уволнение могат да те съдят, а там делата се печелят почти винаги.
При другите варианти имат право да те съдят, ако не е изпипано. Но и при дисциплинарно уволнение могат да те съдят, а там делата се печелят почти винаги.
- b.bonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Astra j 1.4 t
Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
9. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за професори, доценти, старши научни сътрудници I и II степен и доктори на науките - при навършване на 65-годишна възраст;
11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Освен в случаите по ал. 1 служителите от ръководството на предприятието могат да бъдат уволнени с предизвестие в сроковете по чл. 326, ал. 2 и поради сключването на договор за управление на предприятието. Уволнението може да бъде извършено след започване на изпълнението по договора за управление, но не по-късно от 9 месеца.
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
9. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за професори, доценти, старши научни сътрудници I и II степен и доктори на науките - при навършване на 65-годишна възраст;
11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Освен в случаите по ал. 1 служителите от ръководството на предприятието могат да бъдат уволнени с предизвестие в сроковете по чл. 326, ал. 2 и поради сключването на договор за управление на предприятието. Уволнението може да бъде извършено след започване на изпълнението по договора за управление, но не по-късно от 9 месеца.
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.
- b.bonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Astra j 1.4 t
Колега няма много варианти. Щом искаш да отидат на борсата трябва да си избереш един от изброените в чл. 328 от Кодекса на труда.
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.
- /ASTERIX/
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на китайско
По взаимно съгласие ще е най безболезнено и за двете страни,другия вариант е съкращение поради закриване на щата.Втория вариант е подобър,че ще взима повече пари от борсата,а при първия мисля че взимаше само мин. заплата.По принцип при всички положения отиват на борсата...
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
Закриване на звено...няма смисъл да ги лъжа - аз оставам ръководно звено на въпросния отдел...с още 2ма души...
Мислих да говоря с тях за молба за напускане, но и аз се сетих, че така казват "чао" на трудовата борса. (което означава 0 лева в края на месеца).
Имам основание да ги оставя на Личен състав за дисциплинарно уволнение, но не ми се иска...на това трудно време и тази криза...буквално на мен ще ми тежи на съвестта...от борсата поне ще вземат по някой лев...единия половината си заплата, другия 90%...
Макар момчетата да за забъркали каша, която аз ще духам - искам да се опитам да го направя по най-добрия за тях начин (не, че ще разберат или нещо от сорта - правя го за добро)...
Мислих да говоря с тях за молба за напускане, но и аз се сетих, че така казват "чао" на трудовата борса. (което означава 0 лева в края на месеца).
Имам основание да ги оставя на Личен състав за дисциплинарно уволнение, но не ми се иска...на това трудно време и тази криза...буквално на мен ще ми тежи на съвестта...от борсата поне ще вземат по някой лев...единия половината си заплата, другия 90%...
Макар момчетата да за забъркали каша, която аз ще духам - искам да се опитам да го направя по най-добрия за тях начин (не, че ще разберат или нещо от сорта - правя го за добро)...
защо не обясниш, че работата намлява криза е.. така ще могат спокойно да идат на борсата..
При съкращаване на щат, не трябва ли да се платят няколко заплати на куп на уволнените ?
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
При оставане без работа на основание чл.328 т. 1-4, работодателя дължи едно бруно трудово възнаграждение като обезщетение, освен ако не е уговорено друго. На борса се ходи във всичко случаи, дори при дисциплинарно уволнение, само че вече са важни параметрите на борсата, в най-лошия случай 4 месеца и минимално обезщетение, във втория, на основание на трудовия стаж и осигурителния доход. Какви са тия неща, дисциплинарно уволнение, дисциплинарно уволнение се налага според изиксванията на чл. 190 във връзка с чл. 330 от КТ. Не можеш да уволниш човек дисциплинарно ей така, има условия. Бахти личния състав имате..... Освен ако човека е неинформиран. Лично аз бих осъдил работодателя и само погледнете практиката на съда в това отношение. Поговори с колегите и се разберете, нали сте приятели. Най-добре да добре за тях е да ги съкратите по инициатива на работодателя, чл. 328, т. 1-4 КТ. Във всички случаи им дължите обезщетение за неизползван платен годишен отпуск и осигуровките върху него, освен обезщетението за оставане без работа.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
Не бяха информирани, защото ги нямаше на работните им места.
Заповедта за уволнение (от шефа ми) беше съобщена по телефона тази сутрин.
Единият дойде в 10:30 и го уведомих - другия от вчера е в болнични...
Предпоставка за дисциплинарно уволнение - има (опитвам се да го избегна).
Не искам темата да прераства в някакъв дебат...не искам и да разкривам подробности относно причините за уволнение!
Благодаря на колегите за съветите...
Заповедта за уволнение (от шефа ми) беше съобщена по телефона тази сутрин.
Единият дойде в 10:30 и го уведомих - другия от вчера е в болнични...
Предпоставка за дисциплинарно уволнение - има (опитвам се да го избегна).
Не искам темата да прераства в някакъв дебат...не искам и да разкривам подробности относно причините за уволнение!
Благодаря на колегите за съветите...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Дисцилинарно може да се уволни служител само след писмено предупреждение за първото провинение ,дори и да е убил на шефа жената-пак не моете да го махнете без предупреждение...
По взаимно съгласие е най-често използваната измама от работодателите-тоест "ако не се съгласиш ще ти направя живота черен"..
Поради съкращаване на щата-фирмата дължи обещетение на работника...и въобще ,ако не е по взаимно съгласие-съдът винаги взима страната на работника...
По взаимно съгласие е най-често използваната измама от работодателите-тоест "ако не се съгласиш ще ти направя живота черен"..
Поради съкращаване на щата-фирмата дължи обещетение на работника...и въобще ,ако не е по взаимно съгласие-съдът винаги взима страната на работника...
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
Имат по 1 "мъмрене" и по 1 предупреждение - дисциплинарното им е в кърпа вързано и заради още 2 предпоставки - да не го коментираме...
Ще им бъдат изплатени по 1 брутна заплата - това е ясно!
Въпроса ми беше кой е най-добрия начин за ТЯХ да формолирам нещата...
Ще им бъдат изплатени по 1 брутна заплата - това е ясно!
Въпроса ми беше кой е най-добрия начин за ТЯХ да формолирам нещата...
Dimitroff написа:Въпроса ми беше кой е най-добрия начин за ТЯХ да формолирам нещата...
Колега, не съм запознат напълно, но съкращаването на щата е най-добрият вариянт за тях. Така им дължиш обезщетение и мисля взимат по-голям процент от заплатата, на която са се осигурявали, на борсата.
това е твоето филантропно решение
а на момчетата им го кажи на личен разговор в прав текст- не сте за тука, но сте ми приятели- затова така ще ви "съкратиме"
аз.. така бих постъпил
това е твоето филантропно решение
а на момчетата им го кажи на личен разговор в прав текст- не сте за тука, но сте ми приятели- затова така ще ви "съкратиме"
аз.. така бих постъпил
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Според мен ще е най-добре е да си поговориш с тях и да им обясниш как стоят нещата.И, че нямаш избор, те да кажат как ще станат тези неща .По-добре от това няма да го бъде и без това ще научат поне си поговорете и така.Кофти е като са приятели но няма как трябва да се намери решение и да разберат, че ще има търсене на друга работа.Ако ли не на борсата, поне с някакви минимални пари колкото да не е без хич.И без това тея кризи и доста е гадно но няма начин.
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2