Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46 (1) (архив)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: Opel Vectra B
Мечтае да кара: Bmw E39

Re: Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46

Мнение от n1s0 » 19 Сеп 2010, 17:03

Привет на всички.Отскоро се запалих по тези красиви автомобили(E46),да не кажа от вчера понеже от вчера се оглеждам за смяна на колата :D Като цяло предпочитам седаните.Нямам мнение относно двигателите.Колата ще се кара предимно градско и не толкова често извънградско.Започвам с въпросите:
1.Може ли да се намери сносна E46(99-00г.) за 6000-7000 лв.с климатроник и така нататък? Да уточня,че имам комшия,който докарва коли предимно от Швейцария и той потвърди,че може да се измисли нещо.
2.Като цяло съм се ориентирал към бензинов мотор,318 модела(не съм съзтезател,но и мен понякога ме удря сачмата :lol: ) Достатъчен ли е като мощност и дали вървежа му е приличен?Не съм запознат колко гориво харчат?Принципно варианта за газов инжекцион стои на дневен ред.Ако може мнение и в тази посока?Мнения за по-икономичен дизел също биха ми били от полза все пак.
Вчера се разходих из борсите по Горубляне ей така за справка на цените с баща ми и едва ли не ми предлагат Vectra B 2001,Passat 4 на цената на едно такова Bmw(по цените там и за тези,които съм писал в 1.)
Ами това е от мен,ако е необходимо нещо друго за уточняване питайте.Поздрави :bchug:

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 19 Сеп 2010, 17:13

1. За 6к мен ме съмнява...поне по мойте разбирания за читав автомобил. (и с екстри).
2. Прочети цялата тема и тогава питай!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E46 320D
Мечтае да кара: 850

Мнение от el lobo » 22 Сеп 2010, 20:30

здравейте колеги харесал съм си едно Е46 комби дизел с чип и имам няколко въпроса ето я въпросната кола :

http://www.car24.bg/pcgi/car.cgi?act=3& ... to=Bmw_320

та въпросите
1. може ли 2001г да е с този волан ?
2. може ли наистина да е 169 коня с чипа и това създава ли някакви проблеми върху турбото като например по бързо износване че гледам че е рециклирано
3. и последно не толкова важно може ли да се сложи подлакатник от друга кола че тази дупка между двете преди седалки много ме дразни ?
благодаря ви за отговорите

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 22 Сеп 2010, 20:38

1.Може.
2.Докато не се качи на Дино стенд - никой не може да каже колко коня е колата!Ако чипа (всъщност е софтуер) е "лош" - да.
3.Може - когато търсиш подлакътник трябва да търсиш и барче - различава се това с подлакътник от това без.

Потребител
Аватар
Кара: E70 , E83
Мечтае да кара: E34 M5
Детайли за колата: E70 xDrive 30d, E83 3.0d

Мнение от barbaron » 22 Сеп 2010, 23:28

Здравейте,
намислил съм и аз да купувам Е46, и съм много примамен от ниския разход на 320д.
Обаче четейки темата от самото начало ме плашат думите "Помпи" , "Дюзи" и "Турбо".
В тази връзка ме мъчат следните въпроси:

Може ли да се познае дали турбото е тръгнало да заминава?
Колко струва да се рециклира, ако замине, понеже за ново цената ми се вижда :banghead: ?
Ако замине някъде посред нищото това турбо , ще може ли все пак да се кара колата ?
Колко струват дизеловата помпа и дюзите?

Струва ли си да се забърквам с дизел или да се метна на 318 CI и да събирам за газова инж.?

Моля не ми се карайте .... :dummy:

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 23 Сеп 2010, 7:46

"Въпрос на вкус! - казало кучето и си облизало... " (това за дизел или бензин)

На въпросите:
Може да се познае дали турбото ще си ходи много скоро - има тестове със софтуер, има добри майстори, който чуват и виждат много неща...

Рециклиране на турбо - зависи какво му се е строшило - принципно от 600-700лв излиза.

Може да се кара и с прецакано турбо, но колата няма мощност и пуши много!

Ремонт на помпата - около 300-400 лева. (това за 320д преди фейса - 136к.с. след фейса почти не страдат от проблем с помпи)

Дюзите има 2 варианта - нови (скъъъпо) и рециклиране (скъпичко, но не чак толкова!)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от el lobo » 23 Сеп 2010, 13:53

колега и аз се колебая между 318 и 320д но за дизела чух доста различни разходи - от 7 градско и 5-5,5 извън до 10 твърдо градско и извън , така че не знам дали не е същото в крайна сметка бензин и дизел :D

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 24 Сеп 2010, 7:30

Шегуваш се, нали ?
Няма как да е едно и също!
Има голямо значение за кой дизел говориш 136к.с. или 150к.с. - втория е комън рейл и ако не го настъпваш много е доста по-икономичен от първия!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F34 320d
Мечтае да кара: G32
Детайли за колата: 320d GT B47

Мнение от mistyrain » 24 Сеп 2010, 9:58

Така е el lobo, няма как да е едно и също както каза колегата Dimitroff. Аз съм с бензин и среден разход градско - 9-10. Може някой да ти каже и 8, но това е главно кога кой кара. Аз съм си все в "хубавите" часове за туй си ми и държи 10. Дизела ще ти даде по-нисък разход гаранция. Колко точно вече колегите с дизелчета ще кажат.

n1s0 - подкрепчм Dimitroff, но има и нещо друго. Мойта я взех за 7300 - 318и 1.9. Нямах бордови, нямах подлакътник и мулти волан. Бях доста прочел във форума + че Ivo.Voykov ми е приятел и разбрах че това че няма бордови нищо не значи. Както я купиш, сменя се лостчето за 70 лв + 20-30 за отключане и ето готово имаш бордови. Така че това да не те плаши но може да го ползваш за да свалиш цената ;) След това за 150 купих мулти волан и за 80 фабрична музика, вързах волана и вече имам мулти волан (без автопилота но и това ще стане някой ден). Подлакътник се слага лесно, само да намериш да си купиш, направил съм подробна тема как се слага тъй че и това не е болка. Гледай колега самото състояние на колата, това е по-важно.

Успех, дано съм дал полезен съвет и аз, че като гледам Dimitroff сам се мъчи да помага на бъдещите колеги :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 323i / 97'

Мнение от Drum » 24 Сеп 2010, 10:19

el lobo написа: , така че не знам дали не е същото в крайна сметка бензин и дизел :D

не само че може да ти дойде едно и също, а в крайна сметка може и бензина да ти дойде по-евтин. Всичко зависи за какво вземаш колата, къде ще се върти основно (градско, извънградско) и по колко км / год. С малко километри на година в предимно градски условия, мисля че на дизела не му излиза сметката.
1. При първоначалната покупка плащаш повече защото дизеловите модели са малко по-скъпи.
2. Поддръжката на дизела си е по-скъпа (турбо, дюзи, помпи) и един куп други чаркове, които се прецакват заради "високото" качество на горивата, пътищата и като цяло стандарта на живот в БГ :mrgreen:
Та накрая като/ако теглиш чертата може да излезе че това, което спестяваш от по-ниския разход на дизела, вече си го инвестирал в пъти в тази кола, под формата на други необходимости.

Няма идеален случай всичко зависи от това за какво ти е колата !

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от el lobo » 24 Сеп 2010, 11:09

знам че е така да но колата ще се кара 50/50 градско и извън и около 15 000 км годишно затова повече клоня към дизел
а да попитам като вдигнеш капака вляво под чистачката където трябва да е печката ако е празно значи няма нали , защото има една съвсем малка кутийка и се опитват да ме убедят че това е печка а знам че печката е колкото акумулатор горе долу голяма

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 24 Сеп 2010, 11:46

Говориш за т.н. "бойлерче".
Електрически нагревател, който не толкова спомага за затоплянето на охладителната течност, колкото помага за задържането на същата топла (което е доста полезно зимата - държи по-дълго време топъл охладителя, за да може да се намалят студените стартове.) - дори пи -Х градуса когато колата достигне работна температура и бъде загасена след 2-3 часа стрелката все още е извън синята зона :yes:
Иначе печката правилно знаеш, че е голяма :yes:
П.с.
Относно печките и нагревателите - прочети тази тема:
viewtopic.php?f=34&t=127345&hilit=%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 28 Сеп 2010, 12:34

колеги, колкото и да съм резервиран към автоматик, погледнах тази кола заради многото екстри, а и ми беше близо.

http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... f1=details

какво мислите за нея? Човекът твърди, че е закупена от представителство на БМВ.... Проверих я по вин - излиза 3 месец 2004-та. Освен няколко дребни драскотини отвън не можах да хвана никакви забележки. Салона е като нов, но на места си личи, че има изтърквания - не е претапициран(поне не скоро). Всичко е адски запазено и по салон и навсякъде.

Този от автокъщата твърди, че и били реални километрите??? :shock: Дали си вярва?

Отидох без да се обаждам предварително, колата запали като часовник. Вози много добре и дърпа адски....

Все пак кажете на вас нещо прави ли ви впечатление - нещо, което може да ми е убягнало, а да се вижда и на пръв поглед?

Колата е италианка между другото... :roll:

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 28 Сеп 2010, 12:41

sub_eleven написа:Този от автокъщата твърди, че и били реални километрите??? :shock: Дали си вярва?

Важното е ТИ да не му вярваш ;) Иначе колата изглежда много добре, цвета направо кърти, има доста екстри, за автоматика Димитров да каже.

Накарай продавача да свали корите на мотора и огледайте подробно за течове или маркировки по различните части - може да излезе нещо сменяно...
Si non confectus, non reficiat.

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 28 Сеп 2010, 13:55

Koлата излгежда добре.
Дали е взета от представителство на БМВ в Италия - това може да се провери!
Вземи VIN-a на колата и се свържи с въпросното представителство!

Какво те притеснява автоматика?
Смените трябва да са плавни, но не и провлачени, в същото време не трябва да има удари, шумове и т.н. при смените.
Не трябва и да са резки и отсечени!
Дето се вика...почти трябва да не усещаш кога сменя колата!

Ходи на читава диагностика задължително преди да я вземеш!
Ходи и на преглед на ходовата част.

ПредишнаСледваща

Назад към E46