Проблем със загряване е46 320д

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Re: Проблем със загряване е46 320д

Мнение от pazokolarov » 14 Дек 2010, 10:01

bmw-maximilian написа:..... Трябва да сменя и големия термостат ли? Нормално ли е като пусна парното да спада така температурата? Моля някой който разбира да ми помогне.

И за какво е толкова много писане в толкова много еднакви теми, като винаги ще има някой вечно нерабрал, защо аджеба не му загрява колата ... :dunno: :evil: и държащ непременно някой конкретно и персонално да му каже/напише :
"И големия термостат ти е за смяна!"
Изображение
ИзображениеИзображение

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 14 Дек 2010, 12:08

Всъщност аз имах предвид малко по-различен вариант.

Колегата кара без парно.
В момента, в който стрелката спре на 12 часа пуска моментално парното на макс...тогава дори и с работещ голям и малък термостат температурата се връща на ляво - просто пускайки парното на макс се отнема не малко от топлината...и когато това става в момент, в който температурата на охладителя е около 75-80 градуса (това ПАК Е СРЕДНА ПОЗИЦИЯ на стрелката)...температурата пак пада...
Затова - парното не се пуска на макс преди колата да загрее добре.

Пацо - пробвай.
Карай без парно :mhihi: , следи стрелката докато дойде момента, в който застане на 12 часа, пусни парното на 30+ градуса и на най-висока степен на вентилация и виж - ще ти свали стрелката до към първата бяла черта.

Ако обаче изчакате още 4-5-6 минутки след като стрелката се е изправила на 12 и тогава пуснете парното - най-вероятно няма да мръдне, а ако тръгне да пада...ще е макс няколко милиметра.

Аз например държа парното изключено и карам докато температурата стигне до първата бяла черта (жив и здрав да е този, дето е измислил подгрева на седалките :mhihi: ), после пускам парното на 25-26 градуса, но на 3-4 степен на вентилация...пусна ли я на макс...връща стрелката леко или по-бавно загрява колата :yes:

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 14 Дек 2010, 12:18

Ванка - точно така се държи колата и при мен. Доколкото знам това е напълно нормалното поведение при изправни термостати и достатъчно количество охладителна течност.

Как имаш нервите да чакаш толкова време на тоя клинч докато колата загрее напълно.... :mrgreen:
Si non confectus, non reficiat.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 14 Дек 2010, 12:38

Zagy написа:Как имаш нервите да чакаш толкова време на тоя клинч докато колата загрее напълно.... :mrgreen:

С подгрев на седалките, леко пуснато парно...и точа зъби за подгрева на волана 8)
Dimitroff написа:Аз например държа парното изключено и карам докато температурата стигне до първата бяла черта (жив и здрав да е този, дето е измислил подгрева на седалките :mhihi: ), после пускам парното на 25-26 градуса, но на 3-4 степен на вентилация...пусна ли я на макс...връща стрелката леко или по-бавно загрява колата :yes:

Отварям гаража, отключвам колата, паля, пускам подгрева, чакам 1-2 минутки да поработи (максимум!) вадя я от гаража, затварям го и тръгвам.
Седалката е затоплена до първото кръстовище :lol:
След 3-4 минутки си пускам парното на 25 градуса и слаба вентилация...та...не мръзна кой знае колко време 8) (кефи ме, че ме мислиш и си загрижен :winky: ).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 14 Дек 2010, 23:59

Ванка, това което описваш за охлаждане с парното на макс е така.

Но при колегата по-горе нещата са други. Не го знаем с какъв двигател е, но при М47ТУ нещата са така:
стрелката излиза от синия сектор на 53 градуса; на 63 минава бялата черта и на 74-75 застава на 12часа. И след това, при нормално ползване на парното (22 грауса на автоматичен режим), не мърда.
При колегата щом е стигнал вднъж 90 градусатемпература на охлаждащата течност, без значение дали е дизел или бензин, не е нормално по никакъв начин стрелката да се връща назад при здрав термостат, освен ако не кара 20 километра по надолнище, на 5-та, при отрицателна външна температура, без кори под двигателя, двигателя е с вискосъединител на преката, и няма допълнително подгряване, парното на 32 градуса и вентилатора на макс. :mhihi:
Изображение
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 46/320d
Мечтае да кара: самолет

Мнение от AUDI-6EFFFFFFFA » 17 Дек 2010, 13:20

Здр колеги имам няколко въпроса.Някой има ли да е наясно след запалване сутрин малкия термостат в какво положение трябва да е затворен или отворен?Вътре в малкия термостат има два термостата фактически с две действия ли е например плиш след няколко градуса отваря и след достигане на оптимална температура трябва пак да затвори?И друго на колко градуса трябва да отвори и наколко трябва да затвори?Ваоще някои компетентен да обясни как действа.мерси на отзовалите се за помоща аз отивам в бокса сега да го разглобявам и почвам да го варя в тенжерата да видя как работи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 17 Дек 2010, 20:33

При мене нищо пък не връща,паля давам вентилатора 2 степени преди мах,в крайна сметка тази печка за кво е :shock: днес я гледам за 10 мин,на –5С по борд,беше минала синия сектор и се запъти към 1 чертичка а вътре жега та се не трае :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Doggy » 20 Дек 2010, 2:22

Мойто 320д 136 коня загрява супер бавно, а ако го оставя да работи на тихи стрелката не мърда и милиметър за 15мин(на угасено парно). когато загрее на 12часа стрелката не мърда от там. АГР е включен. печката вие но каточели неработи - като отключа колата започва да "работи" но като я запаля не я чувам? При мен къде е проблема???

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от S7 » 20 Дек 2010, 10:02

Doggy написа:Мойто 320д 136 коня загрява супер бавно, а ако го оставя да работи на тихи стрелката не мърда и милиметър за 15мин(на угасено парно). когато загрее на 12часа стрелката не мърда от там. АГР е включен. печката вие но каточели неработи - като отключа колата започва да "работи" но като я запаля не я чувам? При мен къде е проблема???

Студено е,нормално е да загрява бавно :yes: а и на място загрява по бавно,по добре като запалиш изчакай 5 до 10 мин и тръгвай без много зор,в движение загрява по бързо.

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 20 Дек 2010, 10:36

Абе не е много нормално според мен - на мен сутрин докато изрия снега от колата и стрелката се е запътила към напускане на синия сектор.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от S7 » 20 Дек 2010, 10:51

Що да не е нормално,ами колегата ако е от Драгоман,там най бавно загряват колите зимата :mhihi: И мойта загрява много добре след 15 мин даже слагам слънчевите очила и оставам по долни гащи :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 20 Дек 2010, 18:05

Колеги днес закарах колата за смяна на термостат,защото много трудно загряваше(да си кажем хич не заставаше стрелката на 12ч.)Човека ми вика от малкия ще е и го сменихме и след това да я пробваме я настъпихме на една права карахме някъде 8км.и стрелката :nono: не може да напусне синия сектор!Майстора вика и големия ще сменим и така направихме и след интервенцията по колата резултата е УАУ сега всичко е на 6 и вътре парното духа като в Сахара!За това не си мъчете колите и самите себе си и сменяйте тия пусти термостати.Два термостата(голям и малък)+ 1л.готов за употреба розов антифриз,защото искаше доливане след смяната на термостатите + труд 248лв. в сервиз на BOSCH!Ще усетите коренна промяна в работата на двигателя!
ИзображениеИзображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 20 Дек 2010, 18:13

Ами ние това отдавна сме го коментирали - сменят се и двата термостата и проблемите в 99% от случаите изчезват.

Браво, че си се оправил :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 20 Дек 2010, 19:10

Zagy написа:Ами ние това отдавна сме го коментирали - сменят се и двата термостата и проблемите в 99% от случаите изчезват.

Браво, че си се оправил :yes:

Защото съм чувал,че в повечето случаи е малкия термостат,а то излезе и големия.То може пък малкия да е работил и проблема да е бил само в големия ама след 2-3 месеца да ми направи същия номер и малкия да се скапе и за това смених и двата! :yes:
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E46 320D
Мечтае да кара: 850

Мнение от el lobo » 20 Дек 2010, 20:01

колеги колата като загрее на празен ход на 700 оборота ли трябва да стои или на 900 ? Става въпрос за дизел
Аз съм за смяна на малък термостат определено но ще го сменям почивните дни и наблюдввама че като попзагрее колата в един момент стои на около 900 оборота на светофарите , на следващото спиране държи около 700 което мисля че е по правилно
Това дали може да е от термостатите или нещо друго :bowdown:

ПредишнаСледваща

Назад към E46