относно договор за покупко-продажба на мпс?
Модератор: Общи модератори
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- kOnPuBkA
- daytona violett
-
- Кара: e36+24
Re: относно договор за покупко-продажба на мпс?
A някой ще ми обясни ли, какво значи генерално пълмомощно и има ли то почва у нас ?!
Колкото до данъка за продажба (прехвърляне) на МПС към общината е винаги 2,5 % от сумата на сделката, без значение в коя община, град, окръг, населено място, вила или колиба
Колкото до данъка за продажба (прехвърляне) на МПС към общината е винаги 2,5 % от сумата на сделката, без значение в коя община, град, окръг, населено място, вила или колиба

HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Ейййй, веднага се хвана за израза
Как да кажем на пълномощно, което ми дава право не само да управлявам колата (вкл. в чужбина), но и да я продавам от името и за сметка на собственика, включително и да се договарям сам със себе си
Щото разлика с пълномощно което ми дава право само да карам колата на територията на БГ не е никак малка...
ПС: Егати договарянето ще е за да я продам на себе си

ПС2: Ти жива ли си- де се запиля
Как да кажем на пълномощно, което ми дава право не само да управлявам колата (вкл. в чужбина), но и да я продавам от името и за сметка на собственика, включително и да се договарям сам със себе си
ПС: Егати договарянето ще е за да я продам на себе си
ПС2: Ти жива ли си- де се запиля
- kOnPuBkA
- daytona violett
-
ми например може да му кажеш общо пълномощно, или пък пълномощно за продажба на кола, или просто пълномощно, или квото искаш друго, само не и генерлано
Таа с генералните пълномощни умря вече и не може на всЕко пълномощно да викаме генерално, защото просто такъв термин не съществува... Със същия успех можеш да му викаш "лилаво" пълномощно
пп. Винаги съм била жива и продължавам да съм, за ужас на мноо хора
Таа с генералните пълномощни умря вече и не може на всЕко пълномощно да викаме генерално, защото просто такъв термин не съществува... Със същия успех можеш да му викаш "лилаво" пълномощно
пп. Винаги съм била жива и продължавам да съм, за ужас на мноо хора

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
kOnPuBkA написа:
Ако трябва да сме съвсем коректни, колежке...
Из ЗМДТ:
Чл. 47.
...
(2) При възмездно придобиване на имущество данъкът се определя от общинския съвет в размер от 0,1 до 3 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна - върху оценката на имуществото с по-висока стойност.
И в този ред на мисли, трябва да се следи наредбата за определяне размера на местните данъци и такси на съответната община, за която става дума.

- kOnPuBkA
- daytona violett
-
Абсолютно вярно, колега... Но в повечето общини, особено по-големите е в размер на 2,5 % 

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
- Stiks
- младши ентусиаст
-
- Кара: е30 М50Б25
- Мечтае да кара: икономично
kOnPuBkA написа:Абсолютно вярно, колега... Но в повечето общини, особено по-големите е в размер на 2,5 %![]()
точно по 2% платих за 2-те прехвърляния - 800лева кола - 16лв, 700 лева кола - 14лева (+2 лева такса превод=16лв пак )
- King Nothing
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 525d '02
- Мечтае да кара: подводница
План Б:
Правиш си сам договора - все ще намериш готова бланка в Интернет или ще препишеш от някъде.
Отиваш при кмета на село - понеже на село няма нотариус, кмета може да изпълнява част от неговите функции, като заверката на подпис. Плащаш 10ина лева и си готов.
Правиш си сам договора - все ще намериш готова бланка в Интернет или ще препишеш от някъде.
Отиваш при кмета на село - понеже на село няма нотариус, кмета може да изпълнява част от неговите функции, като заверката на подпис. Плащаш 10ина лева и си готов.
- didite_bg
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e39 520 I 1998г
- Мечтае да кара: ///M5 2003 г
Ако колата не е регистрирана в данъчното НЯМА КАКВО ДА ПЛАЩАШ,освен данъка на колата от когато е договора за покупко-продажба!!!!Моята беше по абсолютно същия начин купих я на 30 ноември 2010 г и платих за 2 месеца данък по 15 лв =30 лв +10 лв за отваряне на сметка в данъчното и това е (е39 520 и 2000г).ОТ миналата год е приет закон чрез който вече не може да се получават такива неща като незавеждане в данъчното и става автоматично (системите на кат и нап се свързват)и като си продадеш колата дори и купувача да не я заведе автоматично му се завежда.Няма такива неща като лихви,данъци,глоби и т.н.(и в кат за пререгистрация не ти изискват платен данък )Когато говорим вече за НЕПЛАТЕНИ в годините данъци случая е друг...
Дано да съм помогнал и ако има нещо пиши на ЛС вече много съм в час с тези работи
пп Малко по-нагоре има подобна тема прочети и нея
Дано да съм помогнал и ако има нещо пиши на ЛС вече много съм в час с тези работи
пп Малко по-нагоре има подобна тема прочети и нея
- kOnPuBkA
- daytona violett
-
Stiks написа:kOnPuBkA написа:Абсолютно вярно, колега... Но в повечето общини, особено по-големите е в размер на 2,5 %![]()
точно по 2% платих за 2-те прехвърляния - 800лева кола - 16лв, 700 лева кола - 14лева (+2 лева такса превод=16лв пак )
Из дебрите на "Наредба за определяне на размера на местните данъци" на Столичен общински съвет..... из чл. 35
(2) При възмездно придобиване на имущество данъкът е в размер 2,5 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна - върху оценката на имуществото с по-висока стойност.
Та, точно коя година плати точно 2%, колега ? Щото тая наредба е в този си вид от 17.12.2009г.
пп. Говоря за СОФИЯ, в Раднево, явно е по-ниско
ма тва не касае казаното от мен по-гореHAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
kOnPuBkA написа:Абсолютно вярно, колега... Но в повечето общини, особено по-големите е в размер на 2,5 %![]()
Пак грешиш - не е според големината на общината, а според закона на местните данъци и такси. В Ловеч примерно преди няколко месеца беше 1.5 % въпреки, че е областен град, а в гр. Кнежа е 3 %. И тези проценти се превеждат на данъчното в общината от където е купувача. За оценката - дадения брокер пита купувача и продавача за колко са се разбрали, така че спокойно може да кажете 200-300 лв. За кола на толкова години де - ако колата 2009-2010 няма как да обявите такава цена. 90 % от нотариусите искат да се представи документ за платени данъци, но все пак има 10%, които не го искат. Щом си отм Мездра мога на лична да ти кажа един нотариус от Враца, който иска само оценка и 2-2,5 процента в съответната община. Правил съм 2-3 пъти договори при него преди 3-4 месеца. Дано от тая година да не са влезли други закони. А искам да кажа, че самите нотариуси не си начисляват комисионна върху сделка, а си имат фиксирани цени за всички документи.
- kOnPuBkA
- daytona violett
-
danail написа:kOnPuBkA написа:Абсолютно вярно, колега... Но в повечето общини, особено по-големите е в размер на 2,5 %![]()
Пак грешиш - не е според големината на общината, а според закона на местните данъци и такси. В Ловеч примерно преди няколко месеца беше 1.5 % въпреки, че е областен град, а в гр. Кнежа е 3 %. И тези проценти се превеждат на данъчното в общината от където е купувача. За оценката - дадения брокер пита купувача и продавача за колко са се разбрали, така че спокойно може да кажете 200-300 лв. За кола на толкова години де - ако колата 2009-2010 няма как да обявите такава цена. 90 % от нотариусите искат да се представи документ за платени данъци, но все пак има 10%, които не го искат. Щом си отм Мездра мога на лична да ти кажа един нотариус от Враца, който иска само оценка и 2-2,5 процента в съответната община. Правил съм 2-3 пъти договори при него преди 3-4 месеца. Дано от тая година да не са влезли други закони. А искам да кажа, че самите нотариуси не си начисляват комисионна върху сделка, а си имат фиксирани цени за всички документи.
Не е според ЗМДТ, а според Наредбата за за определяне на размера на местните данъци на всяка община, ама карай
Колкото до другите неща, предполагам не ми ги разясняваш на мен? пп. Колкото до нотариусите, имат си Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност, и не е за всички документи, а за извършвани дейности

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
kOnPuBkA написа:danail написа:kOnPuBkA написа:Абсолютно вярно, колега... Но в повечето общини, особено по-големите е в размер на 2,5 %![]()
Не е според ЗМДТ, а според Наредбата за за определяне на размера на местните данъци на всяка община, ама карайКолкото до другите неща, предполагам не ми ги разясняваш на мен?
![]()
пп. Колкото до нотариусите, имат си Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност, и не е за всички документи, а за извършвани дейности![]()
Нали се усещаш, че с твоите коментари се едно казваш "не е червено, а е вишнево"? Всеки може да провери в "нета" как са научните термини на дадено твърдение и не мисля, че това може да те докара по-компетентна от другите.Мисля, че мястото на тези термини е в "Lex.bg". Аз се опитах да помогна на колегата изхождайки от собствен опит, а не от теоритично "преживяни неща". Всички знаем, че в нашата държава по закон е едно, а на практика е съвсем друго. 70% от държавните чиновници не знаят с какви наредби и закони работят, и като отидеш в някоя общинска служба с конкретен въпрос, могат цял ден да те разхождат по етажите и пак да неразбереш нищо. Всеки, който е регистрирал автомобил знае, че договора за покупко-продажба с предния собственик ( независимо дали е австриец.италианец и т.н.) се пише в КАТ непосредствено преди регистрация. И тва за кво - щото за толкова години не са научили къде в талона пише собственика, къде цвета на колата и т.н. Аз съм превеждал български договор за покупко- продажба свален от нета, на гръцки в "google translate" и е минавал в КАТ без нотариална заверка. А по темата - колега, ако си още на зор ми пиши на лична да ти кажа за нотариуса във Враца и да провериш дали още практикува така.
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2