относно договор за покупко-продажба на мпс?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

daytona violett
Аватар
Кара: e36+24

Re: относно договор за покупко-продажба на мпс?

Мнение от kOnPuBkA » 11 Яну 2011, 10:30

A някой ще ми обясни ли, какво значи генерално пълмомощно и има ли то почва у нас ?! :paranoid:

Колкото до данъка за продажба (прехвърляне) на МПС към общината е винаги 2,5 % от сумата на сделката, без значение в коя община, град, окръг, населено място, вила или колиба :winky:
HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 11 Яну 2011, 10:38

Ейййй, веднага се хвана за израза :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Как да кажем на пълномощно, което ми дава право не само да управлявам колата (вкл. в чужбина), но и да я продавам от името и за сметка на собственика, включително и да се договарям сам със себе си :?: Щото разлика с пълномощно което ми дава право само да карам колата на територията на БГ не е никак малка...

ПС: Егати договарянето ще е за да я продам на себе си :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ПС2: Ти жива ли си- де се запиля :?:
Изображение
Изображение

daytona violett
Аватар

Мнение от kOnPuBkA » 11 Яну 2011, 10:48

ми например може да му кажеш общо пълномощно, или пък пълномощно за продажба на кола, или просто пълномощно, или квото искаш друго, само не и генерлано :mrgreen:

Таа с генералните пълномощни умря вече и не може на всЕко пълномощно да викаме генерално, защото просто такъв термин не съществува... Със същия успех можеш да му викаш "лилаво" пълномощно :mhihi:

пп. Винаги съм била жива и продължавам да съм, за ужас на мноо хора :mrgreen:
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 11 Яну 2011, 16:00

kOnPuBkA написа:
Колкото до данъка за продажба (прехвърляне) на МПС към общината е винаги 2,5 % от сумата на сделката, без значение в коя община, град, окръг, населено място, вила или колиба :winky:

Ако трябва да сме съвсем коректни, колежке...

Из ЗМДТ: :mhihi:

Чл. 47.

...

(2) При възмездно придобиване на имущество данъкът се определя от общинския съвет в размер от 0,1 до 3 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна - върху оценката на имуществото с по-висока стойност.

И в този ред на мисли, трябва да се следи наредбата за определяне размера на местните данъци и такси на съответната община, за която става дума. :winky:

daytona violett
Аватар

Мнение от kOnPuBkA » 11 Яну 2011, 16:26

Абсолютно вярно, колега... Но в повечето общини, особено по-големите е в размер на 2,5 % :bchug:
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 М50Б25
Мечтае да кара: икономично

Мнение от Stiks » 11 Яну 2011, 16:53

kOnPuBkA написа:Абсолютно вярно, колега... Но в повечето общини, особено по-големите е в размер на 2,5 % :bchug:

точно по 2% платих за 2-те прехвърляния - 800лева кола - 16лв, 700 лева кола - 14лева (+2 лева такса превод=16лв пак )

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 525d '02
Мечтае да кара: подводница

Мнение от King Nothing » 11 Яну 2011, 17:51

План Б:
Правиш си сам договора - все ще намериш готова бланка в Интернет или ще препишеш от някъде.
Отиваш при кмета на село - понеже на село няма нотариус, кмета може да изпълнява част от неговите функции, като заверката на подпис. Плащаш 10ина лева и си готов.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 520 I 1998г
Мечтае да кара: ///M5 2003 г

Мнение от didite_bg » 12 Яну 2011, 9:36

Ако колата не е регистрирана в данъчното НЯМА КАКВО ДА ПЛАЩАШ,освен данъка на колата от когато е договора за покупко-продажба!!!!Моята беше по абсолютно същия начин купих я на 30 ноември 2010 г и платих за 2 месеца данък по 15 лв =30 лв +10 лв за отваряне на сметка в данъчното и това е (е39 520 и 2000г).ОТ миналата год е приет закон чрез който вече не може да се получават такива неща като незавеждане в данъчното и става автоматично (системите на кат и нап се свързват)и като си продадеш колата дори и купувача да не я заведе автоматично му се завежда.Няма такива неща като лихви,данъци,глоби и т.н.(и в кат за пререгистрация не ти изискват платен данък )Когато говорим вече за НЕПЛАТЕНИ в годините данъци случая е друг...
Дано да съм помогнал и ако има нещо пиши на ЛС вече много съм в час с тези работи

пп Малко по-нагоре има подобна тема прочети и нея :yes:
Изображение
Изображение

daytona violett
Аватар

Мнение от kOnPuBkA » 12 Яну 2011, 11:11

Stiks написа:
kOnPuBkA написа:Абсолютно вярно, колега... Но в повечето общини, особено по-големите е в размер на 2,5 % :bchug:

точно по 2% платих за 2-те прехвърляния - 800лева кола - 16лв, 700 лева кола - 14лева (+2 лева такса превод=16лв пак )

Из дебрите на "Наредба за определяне на размера на местните данъци" на Столичен общински съвет..... из чл. 35

(2) При възмездно придобиване на имущество данъкът е в размер 2,5 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна - върху оценката на имуществото с по-висока стойност.

Та, точно коя година плати точно 2%, колега ? Щото тая наредба е в този си вид от 17.12.2009г. :winky:

пп. Говоря за СОФИЯ, в Раднево, явно е по-ниско :winky: ма тва не касае казаното от мен по-горе
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

Потребител
Аватар

Мнение от danail » 12 Яну 2011, 11:17

Пак грешиш - не е според големината на общината, а според закона на местните данъци и такси. В Ловеч примерно преди няколко месеца беше 1.5 % въпреки, че е областен град, а в гр. Кнежа е 3 %. И тези проценти се превеждат на данъчното в общината от където е купувача. За оценката - дадения брокер пита купувача и продавача за колко са се разбрали, така че спокойно може да кажете 200-300 лв. За кола на толкова години де - ако колата 2009-2010 няма как да обявите такава цена. 90 % от нотариусите искат да се представи документ за платени данъци, но все пак има 10%, които не го искат. Щом си отм Мездра мога на лична да ти кажа един нотариус от Враца, който иска само оценка и 2-2,5 процента в съответната община. Правил съм 2-3 пъти договори при него преди 3-4 месеца. Дано от тая година да не са влезли други закони. А искам да кажа, че самите нотариуси не си начисляват комисионна върху сделка, а си имат фиксирани цени за всички документи.

daytona violett
Аватар

Мнение от kOnPuBkA » 12 Яну 2011, 12:21

danail написа:

Пак грешиш - не е според големината на общината, а според закона на местните данъци и такси. В Ловеч примерно преди няколко месеца беше 1.5 % въпреки, че е областен град, а в гр. Кнежа е 3 %. И тези проценти се превеждат на данъчното в общината от където е купувача. За оценката - дадения брокер пита купувача и продавача за колко са се разбрали, така че спокойно може да кажете 200-300 лв. За кола на толкова години де - ако колата 2009-2010 няма как да обявите такава цена. 90 % от нотариусите искат да се представи документ за платени данъци, но все пак има 10%, които не го искат. Щом си отм Мездра мога на лична да ти кажа един нотариус от Враца, който иска само оценка и 2-2,5 процента в съответната община. Правил съм 2-3 пъти договори при него преди 3-4 месеца. Дано от тая година да не са влезли други закони. А искам да кажа, че самите нотариуси не си начисляват комисионна върху сделка, а си имат фиксирани цени за всички документи.

Не е според ЗМДТ, а според Наредбата за за определяне на размера на местните данъци на всяка община, ама карай :winky: Колкото до другите неща, предполагам не ми ги разясняваш на мен? :mhihi:

пп. Колкото до нотариусите, имат си Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност, и не е за всички документи, а за извършвани дейности ;)
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

Потребител
Аватар

Мнение от danail » 12 Яну 2011, 14:52

kOnPuBkA написа:
danail написа:

Не е според ЗМДТ, а според Наредбата за за определяне на размера на местните данъци на всяка община, ама карай :winky: Колкото до другите неща, предполагам не ми ги разясняваш на мен? :mhihi:

пп. Колкото до нотариусите, имат си Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност, и не е за всички документи, а за извършвани дейности ;)

Нали се усещаш, че с твоите коментари се едно казваш "не е червено, а е вишнево"? Всеки може да провери в "нета" как са научните термини на дадено твърдение и не мисля, че това може да те докара по-компетентна от другите.Мисля, че мястото на тези термини е в "Lex.bg". Аз се опитах да помогна на колегата изхождайки от собствен опит, а не от теоритично "преживяни неща". Всички знаем, че в нашата държава по закон е едно, а на практика е съвсем друго. 70% от държавните чиновници не знаят с какви наредби и закони работят, и като отидеш в някоя общинска служба с конкретен въпрос, могат цял ден да те разхождат по етажите и пак да неразбереш нищо. Всеки, който е регистрирал автомобил знае, че договора за покупко-продажба с предния собственик ( независимо дали е австриец.италианец и т.н.) се пише в КАТ непосредствено преди регистрация. И тва за кво - щото за толкова години не са научили къде в талона пише собственика, къде цвета на колата и т.н. Аз съм превеждал български договор за покупко- продажба свален от нета, на гръцки в "google translate" и е минавал в КАТ без нотариална заверка. А по темата - колега, ако си още на зор ми пиши на лична да ти кажа за нотариуса във Враца и да провериш дали още практикува така.

Предишна

Назад към Извън Темата