Ремап. Готови ли сме за него ?!

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: Ремап. Готови ли сме за него ?!

Мнение от Dimitroff » 25 Мар 2011, 17:02

И за бензиновите и за дизеловите двигатели!

Определено е по-добре ако се прави промяна на софта от някой мапер/тунер да отидете с последна версия на софт за автомобила ви!

Слави
Аватар

Мнение от © » 25 Мар 2011, 19:59

искаме повече данни :mhihi:
ускорение, секунди, коне, каквото можеш

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 25 Мар 2011, 20:21

Спрете се малко, бре :mhihi:

Слави имаш ЛС - 2 по-точно!

Данни ще има по-следващата седмица - сухи - на хартия.

Кефа го има още от сега :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 26 Мар 2011, 0:59

не си писал за съединителя,следващото слабо звено в ремапната кола,преди и след чип какви са симптомите преди да ти каже :wave:
и в този случаи на кола автоматик ако се чипне,нещо автомата бърка ли се или....

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 26 Мар 2011, 8:20

Старата Е46ца е автомат - 3та година и много километри е с ремап :yes:
За съединителя...не съм много съгласен - едно, че зависи от самия ремап, второ, че зависи от задкормилното устройство, трето ... от самия съединител - не е задължително да се превърне е "консуматив" .

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 29 Мар 2011, 21:19

На отиване и връщане от сбирката на Е46-ците в Априлци съм карал кротко - само веднъж два пъти плавно ускорение от 120-130 до към 160 - без много газ - заради катализаторите.

Днес ... бяха първите реални впечатления от ремапа...и усмивката ми е цял ден на лицето :mhihi:

Мощността на колата е изключително добре балансирана!
Днес съм въртял много из София, но никъде не ми се е налагало да давам повече от 1/3 от цялата газ!

Колата потегля плавно, но отчетливо от 1500-1600 оборота, като на 1800 вече има приличен надув, а след 2000 оборота си е ускорение!

Определено е "много приятна за каране" ! - няма шутове, няма лаг, няма замисляне - сменяш предавка на ниски обороти и пак си изнася доволно!

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 29 Мар 2011, 21:47

Честито! :mrgreen:

Айде на чиповете! :mhihi:
Si non confectus, non reficiat.

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 29 Мар 2011, 23:51

Определено много полезна тема,срещал съм доста хора които се колебаят да направят ремап на автомобилите си.
Ремапът като такъв,изобщо не е опасен за колата,както и всичко друго ..и в случая си има някаква граница на нормалното.Ако автомобилът не е подготвен за ремап,и има някакъв технически проблем,всеки здравомислещ човек би се досетил какво следва когато колата в момент на техническа неизправност,бъде подложена на по големи натоварвания.Точките които започват с "Дали" нека накарат всеки да се замисли,дали автомобилът му отговоря на всички тези параграфи,и ако всичко е наред просто не виждам причина да се случи нещо след ремапа,ако всяка една от тези точки е на 100% - ДА !

п.п Преди няколко дни ми се оплакваше 1 приятел,за заминало турбо,в следствие на немърливо отношение към колата от предишни собственици..а именно на Е46 330ЦД 2005 година,което и до ден днешен е със заводския си филтър на картерните газове...
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

кандидат ентусиаст
Аватар
Местоположение: <<Valencia,Spain >>.......... <<през лятото-Pleven,Bulgaria>>
Кара: Е46 330D 204hp (M57N)

Мнение от boXeer » 31 Мар 2011, 22:24

И аз много съм се чудил на чипването( спецялно за моя автомобил)
Един вика :чипвай - друг вика : няма смисъл
В крайна сметка вече се разубедих.В момента съм с гуми 255/35 доста приличен бриджстоун и почти винаги превърта на втора - по рядко на трета ,когато смачкам газта :)
Та ще усетя ли някаква разлика ако я чипна ?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 31 Мар 2011, 22:50

Колега мойто мнение определено ще бъде различно от мнението на други колеги,но нека все пак ти кажа : Разликата между чипната кола и НЕ чипната кола е от земята до небето,няма да съжеляваш ако я чипнеш (при свестен мапер/тунер).Погледни колегата ми Димитрофф какво е написал в най-първия пост на темата..към което искам да добавя само едно нещо :

Хубаво е да се направи и диагностика на турбокомпресора,в някоя оторизирана фирма за тази дейност,в интернет има няколко които притежават нужните стендове и оборудване на BOSCH,а по точно ESI[tronic].(Commonrail computer programing).Както се казва ако има нещо пред счупване,ще се счупи непременно след самата манипулация по самия софт,но това далеч не значи,че трябва да си кажеш "аа не,в такъв случай се отказвам" ако по колата ти всичко е наред,и направиш всичко описано от Димитрoф,ме съмнява да имаш какъвто и да било проблем ! Гарантирам ти,че ако колата е изправна по всички параграфи,няма да имаш проблем ! Това за турбото ти го давам като съвет,защото това е много скъп консуматив ако може така да го наречем,и едно евентуално счупване може сериозно да си бръкне във джоба.Едно диагностициране на турбина струва между 30 и 60 лева зависи в кой сервиз я занесеш.Диагностицирането не е нищо страшно,нито отнема много време,но може да ти спести главоболие и големи финансови загуби.
Самото диагностициране представлява следното нещо :

От турбокомпресора се демонтира централната му част (C.H.R.A.) и тя се тества на стенд.

Изображение

Всички външни детайли се почистват и преглеждат за повреди.

Чрез високоборотен стенд се симулира действителната работа на турбокомпресора.С негова помощ еднозначно се определят теч на масло и вибрации от дебаланс (луфтове,течове и т.н).
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 01 Апр 2011, 13:51

Dimitroff написа:На отиване и връщане от сбирката на Е46-ците в Априлци съм карал кротко - само веднъж два пъти плавно ускорение от 120-130 до към 160 - без много газ - заради катализаторите.

Днес ... бяха първите реални впечатления от ремапа...и усмивката ми е цял ден на лицето :mhihi:

Мощността на колата е изключително добре балансирана!
Днес съм въртял много из София, но никъде не ми се е налагало да давам повече от 1/3 от цялата газ!

Колата потегля плавно, но отчетливо от 1500-1600 оборота, като на 1800 вече има приличен надув, а след 2000 оборота си е ускорение!

Определено е "много приятна за каране" ! - няма шутове, няма лаг, няма замисляне - сменяш предавка на ниски обороти и пак си изнася доволно!

:OT: Само да добавя,миналия ден се возих ,и разликата е :driving: :mrgreen: ...фрапираща.Работи страхотно и сякаш до 4к обороти просто не спира да има мощност.Дай боже всеки му!
:bchug:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 02 Апр 2011, 20:28

:OT: Ела да те повозя сега :mhihi: :twisted: :twisted:

Относно свалянето на катализаторите...забравих да вметна, че аз съм свалил само предния - този до турбината!
Едно, че той е по-голямото зло - създава обратно налягане към турбото, друго, че задния катализатор почти няма как да е по-запушен от предния... (в моя случай - предния катализатор не беше особено затлачен...но въпреки това го разкарах.)

На предстоящия въпрос - защо съм махнал само предния катализатор, отговарям веднага - с причина!

Возил съм се и съм карал доста коли с махнати 2 катализатора...при което респонда на газта се губи доста...просто в генерацията няма никакво налягане...а, за да има респонд - трябва да има - дори и минимално!

П.с. Дали се отпушва колата ? - не смятам, че трябва да го казвам - ясно е, че се отпушва - особено в ниските обороти - до към 2000 се усеща доста прилична промяна.
Живот и здраве - следващата седмица - дино стенд и удрям катинар ако няма някой да добавя нещо.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 02 Апр 2011, 20:53

Ти сигурен ли си за респонса и налягането, създадено от катализатора? Това си е точно backpressure на генерацията, от което всички се стараят да избягат, като слагат по-големи тръби и махат катализаторите или слагат high-flow такива...

Пример - зона с високо налягане между колектора и турбото, и зона с ниско налягане - между турбото и катализатора. Колкото е по-голяма потенциалната разлика между двете зони, толкова по-лесно и по-бързо газовете минават от зоната с високо налягане към зоната с ниско такова, като в процеса на преминаване развъртат турбото. Демек без катализатори май е по-добре.
Si non confectus, non reficiat.

Фен на тройките
Аватар

Мнение от Dimitroff » 02 Апр 2011, 20:59

На 99% съм убеден...
Старата Е46ца загуби респонд на педала на газта след ремапа и махането на 2та катализатора - имам наблюдения и на дооооооста други коли...

backpressure и то сериозен оказва първия катализатор - предвид това, че е в непосредствена близост до турбината, а и събира доста повече нагар...задния...дори и да създава такъв - то той е много по-малък...да не кажа незначителен.

Целта е да има някакво налягане - дори и минимално в генерацията, за да имат изгорелите газове "скорост" - което води до по-висок респонд на педала на газта.

В предвид, че ремапа не е груб/агресивен, а много балансиран - смятам, че това е по-правилния избор. :yes:

П.с. В момента карам на 3та от 1200 оборота ... и като подам газ за норматив се качват до 1600 :mhihi: ...отделно, че втори ден не виждам разходомера да удря 20/100 :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 02 Апр 2011, 21:35

Dimitroff написа::OT: Ела да те повозя сега :mhihi: :twisted: :twisted:

:OT: Само да се видим ,ако мислиш че ще се отървеш без това :twisted: :twisted:

Но ми е наистина интересно дино-то и резултата.Бих предположил дори стойност :mhihi: около 160 на колела:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

ПредишнаСледваща

Назад към E46