ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"

Мнение от ms » 04 Май 2011, 12:08

Alpina_fanatic написа:...Цената на тока скачала? Как? Колко? Кой ти го каза? Ама щом спира Козлодуй и цената ската и туй то :lalala: ...

Ами ти като спец по микро/макро/мега икономика що не ни обясниш на нас- непросветените олигофрени как цената НЯМА да се повиши при следното положение:

АЕЦ дава 1КВт/ч ток за 6ст. и произвежда 40% от енергията в страната...
ТЕЦ/ВЕЦ дават същият 1КВт/ч ток за 10ст. и произвеждат останалите 60%...
И след 10г. АЕЦ спира (без да сме построили Белене) и вече 100% от тока ще се произвежда от ТЕЦ/ВЕЦ...
Цифрите са напълно примерни- не ми се рови сега за точни данни...

Айде сега някой знаещ и разбиращ да ми обясни как така цената на тока НЯМА да се повиши рязко след спирането на Козлодуй щото явно аз съм уникално прост и не мога да го схвана това :dunno:
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Май 2011, 12:19

flame написа:...

Добър пример с доктора! Ситуацията е същата! :winky: Отиваш на 3-ма доктора и всички ти казват, че си болен, но ти дават три различни диагнози :roll: Тук говорим за същото :winky:
Ясно е, че тока ще се вдигне като спре Козлодуй - всичко друго е интерпретации...Няма сериозно становище, защото няма интерес от експертна оценка :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 04 Май 2011, 12:24

Alpina_fanatic написа:Отиваш на 3-ма доктора и всички ти казват, че си болен, но ти дават три различни диагнози :roll: Тук говорим за същото :winky:
Ясно е, че тока ще се вдигне като спре Козлодуй - всичко друго е интерпретации...Няма сериозно становище, защото няма интерес от експертна оценка :yes:

Чрез мненията на 3 доктори поне ще стесним диагнозата - и накрая за пълна прецизност може да идем на некой професор за най-точно мнение ;)
Верно е, че официална експертна оценка тежи повече, но и множество "неофициални" становища формират някаква поне приблизителна стойност ;)

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Май 2011, 12:32

flame написа:Чрез мненията на 3 доктори поне ще стесним диагнозата - и накрая за пълна прецизност може да идем на некой професор за най-точно мнение ;)
Верно е, че официална експертна оценка тежи повече, но и множество "неофициални" становища формират някаква поне приблизителна стойност ;)

Пак говорим "по принцип", а за малка отворена икономика, като българската, има колосално значение дали ще "инвестираш" 4-6-8-10 млрд. ЕВРО :winky:

Проблем е, че не подхождаме по каналния ред :banghead: Имаме проект "2-ри руски АЕЦ Белене" - този проект може да се оцени и да се каже ЕДНОЗНАЧНО дали е изгоден за БГ или не. Въпреки това ние за това не говорим, а се чуват някакви дрезгави гласчета, които твърдят следната мантра - "Токът ще поскъпне след като затворим Козлодуй"... Това може и да е вярно "по принцип", но само толкова!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavarec » 04 Май 2011, 12:33

Та тия които са ПРОТИВ ,не казват защо са против,да ги чуем и тях.

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Май 2011, 12:37

bavarec написа:Та тия които са ПРОТИВ ,не казват защо са против,да ги чуем и тях.

Точно те казват защо:

- защото са против атомна енергетиката по принцип
- защото се обвързваме още повече с Русия
- защото площадката е в доказано земетръсна зона
- защото атомните централи не са сигурни
- защото с този проект ще задлъжнеем неимоверно
- защото реакторът за Белене е старо поколение
- защото може много по-евтино да се строй в Козлодуй
- защото финансовите параметри за неясни

и т.н. :roll:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavarec » 04 Май 2011, 12:40

Това ли било.
Пълни глупости са всичките причини.

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Май 2011, 12:41

bavarec написа:Това ли било.
Пълни глупости са всичките причини.

Всеки е прав за себе си :wave:
Изображение

Аватар

Мнение от ms » 04 Май 2011, 12:54

Alpina_fanatic написа:Точно те казват защо:

- защото са против атомна енергетиката по принцип
- защото се обвързваме още повече с Русия
- защото площадката е в доказано земетръсна зона
- защото атомните централи не са сигурни
- защото с този проект ще задлъжнеем неимоверно
- защото реакторът за Белене е старо поколение
- защото може много по-евтино да се строй в Козлодуй
- защото финансовите параметри за неясни

и т.н. :roll:

-всеки си има мнение- едни против, други за...
-за обвързването с Русия съм съгласен
-земетръсна зона било- че Козлодуй да не би да е на 5000км. от там :?: пък и земетресенията са лесни- има как да се строи стабилно...
-атомните централи са толкова сигурни, че няма накъде повече- проблем е човешкият фактор, не технологията
-нищо не задлъжняваме- ние НЕ даваме и 1стотинка, НЕ гарантираме изкупуване на ток...Белене ще работи на чист пазарен принцип... уж де...
-реактора бил стар модел- не позна, ще е последен модел към днешна дата... докато почнем строежа обаче може и вече да е остарял модела ;)
-много е вероятно да е по-евтино да строим в Козлодуй...
-цифрите, че са тъмна Индия е вярно...

тоест- аз съм ЗА нови ядрени реактори, но конкретно тая оферта на руснаците НЕ ми харесва... но в крайна сметка дори и да я правят руснаците пак ще е по-добре от това да останем без АЕЦ след 10-15г.
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 04 Май 2011, 14:06

Alpina_fanatic написа:- защото са против атомна енергетиката по принцип

Koeто значи, че изобщо не са запознати с материята.

Alpina_fanatic написа:- защото се обвързваме още повече с Русия

Което е валиден аргумент, обаче не виждам някой да е предложил алтернатива.

Alpina_fanatic написа:- защото площадката е в доказано земетръсна зона

Което е глупост и влиза в първата точка. Тукашните земетресения не са достатъчно силни, че да са опасност за АЕЦ.

Alpina_fanatic написа:- защото атомните централи не са сигурни

Което е още по-голяма глупост... И отново показва непознаване на материята.

Alpina_fanatic написа:- защото с този проект ще задлъжнеем неимоверно

Виж коментара по-горе за липсата на предложени алтернативи.

Alpina_fanatic написа:- защото реакторът за Белене е старо поколение

И какво от това? Същите реактори работят в "Козлодуй" и минаха през серия проверки на маса експерти - които заключиха, че са безопасни. Аргументът е несериозен.

Alpina_fanatic написа:- защото може много по-евтино да се строй в Козлодуй

Това би било валиден аргумент, ако е подкрепен с конкретни числа.

Alpina_fanatic написа:- защото финансовите параметри за неясни

А това е май единственият безспорен аргумент. Той обаче някак не ми е достатъчен за да се обявя "против", предвид, че имам силни аргументи "за":
- Замърсяването на единица произведена енергия от АЕЦ е по-ниско от всеки друг тип електроцентрала (това е статистически вярно дори да включиш в сметката замърсяването от сериозните аварии в АЕЦ, между другото).
- Цената на произведената енергия е най-ниска.
- Производството на енергия не зависи от произволни локални фактори (напр. климат).
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Май 2011, 14:16

Аз съм "ПРОТИВ" АЕЦ БЕЛЕНЕ, защото не знам колко ще ми струва :confused: Не ме интересува как е "по принцип", искам конкретен прост разчет :winky:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 04 Май 2011, 14:25

А да не би да знаеш колкото ти струват образованието, здравеопазването, пътната инфраструктура, електроразпределението...? Мога да продължа списъка още доста. И за тях ли си "против"?
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Май 2011, 14:26

Feanor написа:А да не би да знаеш колкото ти струват образованието, здравеопазването, пътната инфраструктура, електроразпределението...? Мога да продължа списъка още доста. И за тях ли си "против"?

Всичките изброени от теб неща ЗНАМ колко струват до стотинката :winky:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavarec » 04 Май 2011, 14:31

Feanor написа:
Alpina_fanatic написа:- защото финансовите параметри за неясни

А това е май единственият безспорен аргумент.

И това се знае/от хората който го знаят/.

Alpina_fanatic написа:Аз съм "ПРОТИВ" АЕЦ БЕЛЕНЕ, защото не знам колко ще ми струва :confused: Не ме интересува как е "по принцип", искам конкретен прост разчет :winky:

То и да не е Белене пак ще ти струва,така че "Трай бабо за хубост".

Аватар

Мнение от ms » 04 Май 2011, 14:37

Alpina_fanatic написа:Аз съм "ПРОТИВ" АЕЦ БЕЛЕНЕ, защото не знам колко ще ми струва :confused: Не ме интересува как е "по принцип", искам конкретен прост разчет :winky:

положението в момента е следното: на теб, на мен и на другите 7милиона ще ни струва тая централа точно едно голямо НИЩО... добре де- участваме само с терена, но то пак е едно НИЩО- и държавата със собствени средства да реши да строи е нужен терен...
мен честно казано не ми дреме кой, как и с к'ви кинти ще я строи тая централа... интересуват ме следните неща:
Изпълнението на строежа и самите реактори да са максимално сигурни като изпълнение и технологии- нека шанса за техн. проблем (авария) да го сведем до 0,0000000000000000000000000000000000000001%, а после ще се молим да няма човешки грешки...
Интересува ме държавата да НЕ поема ангажимент (или държавни гаранции му викаха- де да знам) да изкупува произведеният ток по никакъв начин и да се работи на принципа на проста конкуренция- който даде най-ниска цена, той ще продава ток...

и определено ми е интересно що не направим 2 блока в Козлодуй, а ще правим нова централа от нулата, но това е друг въпрос- може би си има просто обяснение...
Изображение
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата