ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Модератор: Общи модератори
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Alpina_fanatic написа:...Цената на тока скачала? Как? Колко? Кой ти го каза? Ама щом спира Козлодуй и цената ската и туй то...
Ами ти като спец по микро/макро/мега икономика що не ни обясниш на нас- непросветените олигофрени как цената НЯМА да се повиши при следното положение:
АЕЦ дава 1КВт/ч ток за 6ст. и произвежда 40% от енергията в страната...
ТЕЦ/ВЕЦ дават същият 1КВт/ч ток за 10ст. и произвеждат останалите 60%...
И след 10г. АЕЦ спира (без да сме построили Белене) и вече 100% от тока ще се произвежда от ТЕЦ/ВЕЦ...
Цифрите са напълно примерни- не ми се рови сега за точни данни...
Айде сега някой знаещ и разбиращ да ми обясни как така цената на тока НЯМА да се повиши рязко след спирането на Козлодуй щото явно аз съм уникално прост и не мога да го схвана това

- Alpina_fanatic
-
-
flame написа:...
Добър пример с доктора! Ситуацията е същата!

Ясно е, че тока ще се вдигне като спре Козлодуй - всичко друго е интерпретации...Няма сериозно становище, защото няма интерес от експертна оценка

Alpina_fanatic написа:Отиваш на 3-ма доктора и всички ти казват, че си болен, но ти дават три различни диагнозиТук говорим за същото
![]()
Ясно е, че тока ще се вдигне като спре Козлодуй - всичко друго е интерпретации...Няма сериозно становище, защото няма интерес от експертна оценка
Чрез мненията на 3 доктори поне ще стесним диагнозата - и накрая за пълна прецизност може да идем на некой професор за най-точно мнение

Верно е, че официална експертна оценка тежи повече, но и множество "неофициални" становища формират някаква поне приблизителна стойност

- Alpina_fanatic
-
-
flame написа:Чрез мненията на 3 доктори поне ще стесним диагнозата - и накрая за пълна прецизност може да идем на некой професор за най-точно мнение![]()
Верно е, че официална експертна оценка тежи повече, но и множество "неофициални" становища формират някаква поне приблизителна стойност
Пак говорим "по принцип", а за малка отворена икономика, като българската, има колосално значение дали ще "инвестираш" 4-6-8-10 млрд. ЕВРО

Проблем е, че не подхождаме по каналния ред

- Alpina_fanatic
-
-
bavarec написа:Та тия които са ПРОТИВ ,не казват защо са против,да ги чуем и тях.
Точно те казват защо:
- защото са против атомна енергетиката по принцип
- защото се обвързваме още повече с Русия
- защото площадката е в доказано земетръсна зона
- защото атомните централи не са сигурни
- защото с този проект ще задлъжнеем неимоверно
- защото реакторът за Белене е старо поколение
- защото може много по-евтино да се строй в Козлодуй
- защото финансовите параметри за неясни
и т.н.

- Alpina_fanatic
-
-
bavarec написа:Това ли било.
Пълни глупости са всичките причини.
Всеки е прав за себе си

- ms
-
-
Alpina_fanatic написа:Точно те казват защо:
- защото са против атомна енергетиката по принцип
- защото се обвързваме още повече с Русия
- защото площадката е в доказано земетръсна зона
- защото атомните централи не са сигурни
- защото с този проект ще задлъжнеем неимоверно
- защото реакторът за Белене е старо поколение
- защото може много по-евтино да се строй в Козлодуй
- защото финансовите параметри за неясни
и т.н.
-всеки си има мнение- едни против, други за...
-за обвързването с Русия съм съгласен
-земетръсна зона било- че Козлодуй да не би да е на 5000км. от там

-атомните централи са толкова сигурни, че няма накъде повече- проблем е човешкият фактор, не технологията
-нищо не задлъжняваме- ние НЕ даваме и 1стотинка, НЕ гарантираме изкупуване на ток...Белене ще работи на чист пазарен принцип... уж де...
-реактора бил стар модел- не позна, ще е последен модел към днешна дата... докато почнем строежа обаче може и вече да е остарял модела

-много е вероятно да е по-евтино да строим в Козлодуй...
-цифрите, че са тъмна Индия е вярно...
тоест- аз съм ЗА нови ядрени реактори, но конкретно тая оферта на руснаците НЕ ми харесва... но в крайна сметка дори и да я правят руснаците пак ще е по-добре от това да останем без АЕЦ след 10-15г.
- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Alpina_fanatic написа:- защото са против атомна енергетиката по принцип
Koeто значи, че изобщо не са запознати с материята.
Alpina_fanatic написа:- защото се обвързваме още повече с Русия
Което е валиден аргумент, обаче не виждам някой да е предложил алтернатива.
Alpina_fanatic написа:- защото площадката е в доказано земетръсна зона
Което е глупост и влиза в първата точка. Тукашните земетресения не са достатъчно силни, че да са опасност за АЕЦ.
Alpina_fanatic написа:- защото атомните централи не са сигурни
Което е още по-голяма глупост... И отново показва непознаване на материята.
Alpina_fanatic написа:- защото с този проект ще задлъжнеем неимоверно
Виж коментара по-горе за липсата на предложени алтернативи.
Alpina_fanatic написа:- защото реакторът за Белене е старо поколение
И какво от това? Същите реактори работят в "Козлодуй" и минаха през серия проверки на маса експерти - които заключиха, че са безопасни. Аргументът е несериозен.
Alpina_fanatic написа:- защото може много по-евтино да се строй в Козлодуй
Това би било валиден аргумент, ако е подкрепен с конкретни числа.
Alpina_fanatic написа:- защото финансовите параметри за неясни
А това е май единственият безспорен аргумент. Той обаче някак не ми е достатъчен за да се обявя "против", предвид, че имам силни аргументи "за":
- Замърсяването на единица произведена енергия от АЕЦ е по-ниско от всеки друг тип електроцентрала (това е статистически вярно дори да включиш в сметката замърсяването от сериозните аварии в АЕЦ, между другото).
- Цената на произведената енергия е най-ниска.
- Производството на енергия не зависи от произволни локални фактори (напр. климат).
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- Alpina_fanatic
-
-
Аз съм "ПРОТИВ" АЕЦ БЕЛЕНЕ, защото не знам колко ще ми струва
Не ме интересува как е "по принцип", искам конкретен прост разчет 

- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
А да не би да знаеш колкото ти струват образованието, здравеопазването, пътната инфраструктура, електроразпределението...? Мога да продължа списъка още доста. И за тях ли си "против"?
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- Alpina_fanatic
-
-
Feanor написа:А да не би да знаеш колкото ти струват образованието, здравеопазването, пътната инфраструктура, електроразпределението...? Мога да продължа списъка още доста. И за тях ли си "против"?
Всичките изброени от теб неща ЗНАМ колко струват до стотинката

Feanor написа:Alpina_fanatic написа:- защото финансовите параметри за неясни
А това е май единственият безспорен аргумент.
И това се знае/от хората който го знаят/.
Alpina_fanatic написа:Аз съм "ПРОТИВ" АЕЦ БЕЛЕНЕ, защото не знам колко ще ми струваНе ме интересува как е "по принцип", искам конкретен прост разчет
То и да не е Белене пак ще ти струва,така че "Трай бабо за хубост".
- ms
-
-
Alpina_fanatic написа:Аз съм "ПРОТИВ" АЕЦ БЕЛЕНЕ, защото не знам колко ще ми струваНе ме интересува как е "по принцип", искам конкретен прост разчет
положението в момента е следното: на теб, на мен и на другите 7милиона ще ни струва тая централа точно едно голямо НИЩО... добре де- участваме само с терена, но то пак е едно НИЩО- и държавата със собствени средства да реши да строи е нужен терен...
мен честно казано не ми дреме кой, как и с к'ви кинти ще я строи тая централа... интересуват ме следните неща:
Изпълнението на строежа и самите реактори да са максимално сигурни като изпълнение и технологии- нека шанса за техн. проблем (авария) да го сведем до 0,0000000000000000000000000000000000000001%, а после ще се молим да няма човешки грешки...
Интересува ме държавата да НЕ поема ангажимент (или държавни гаранции му викаха- де да знам) да изкупува произведеният ток по никакъв начин и да се работи на принципа на проста конкуренция- който даде най-ниска цена, той ще продава ток...
и определено ми е интересно що не направим 2 блока в Козлодуй, а ще правим нова централа от нулата, но това е друг въпрос- може би си има просто обяснение...