Пътуване в Европа... Няколко въпроса

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Пътуване в Европа... Няколко въпроса

Мнение от radio_manbg » 16 Май 2011, 16:00

Колега имам няколко върпоса отностно знаещите.
Слд време смятам да направя една обиколка..
Трябва ми инфо отностно особенности за следните страни - Сърбия, Унгария, Австрия, Чехия, Германия, Швейцария, Италия, Хърватска
Нещата който основно ме интересуват са :
1. Отностно затъмнениете прозорци - за задните става върпос (всичко освен челното, шофьорското и пасажерското) позволени ли са и ще имам ли проблеми?
2. Заплащане на такси - как е най-добре с налични или чрез карта? Има ли значение? (това е по скоро за държавите в който еврото е все още не официялна валута)
3. Други особенности - тоест всичко което е по-различно с нормите в България.

Ограниченията не са проблеми, за тях не се притеснявам...
Също да ме посъветвате за хотелите как е най-добре? Имам предвид дали оттук през сайтове или да търся на място като се има предвид че ще има разлика в цената? Или пък да търся хотелчета в по-малките(градчета или селца) понеже ще съм по дела в по-големите градове.

Общо взето всяка информация ще ми бъде полезна.

Благоодарности и Поздрави!
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Re: Пътуване в Европа... Няколко въпроса

Мнение от madpetio » 16 Май 2011, 16:59

Относно прозорците немога да ти дам точна информация,аз съм пътувал навсякаде без Швейцария от посочените държави не съм имал проблеми със стъклата.
Таксите най-добре ги плащай с карта! Всичко което можеш го плащай с карта гориво,винетки и т.н.
Пример в Унгария винетката на ЛЕК автомобил всичко до 3.5т макс маса на бензиностанция съм я плащал от 6 до 8евро с карта излиза 4.42евро.
За особеностите,спира се на всяка пешеходна пътка по белите държави. Може да имаш неприятности с неоригинален ксенон. С много шумен ауспух. Жилетки поне два броя. Резервни крушки е препоръчитено да имаш също. Спира ли са ме и са ме карали да я сменя на място,ако нямаш - глоба!
Подготви и автомобила за такъв преход - не е само да смениш маслото :yes:
За хотели немога да ти дам инфо...
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34-столичанка в повече

Мнение от Манчев73 » 16 Май 2011, 18:30

относно 1:
минах през Румъния,Унгария,Австрия,Италия,Франция,Андора и Испания никъде не са ме спирали,но може да е било късмет
2.и тако и вако
3.има евтинки хотелчета и в големите градове....по-скоро мотелчета 40-60 евра двойна стая
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34-столичанка в повече

Мнение от Манчев73 » 16 Май 2011, 19:04

сега проверих:
за Австрия,Швейцария и Германия-верига Etaphotel.com
другата евтина верига е Formula,разрови из нета за адреси и подробности
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от radio_manbg » 16 Май 2011, 19:50

Благодаря колеги.
Аз продължавам да търся съвети и мнения :)
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Мнение от NeoPrint » 16 Май 2011, 20:01

Колега и да не забравиш навигация с най-новите карти ;)
Относно хотелите ние си правим предварително резервации чрез Букинг.цом
Плащане с карта, но си носи и кеш, че са се случвали засечки.
В Унгария можеш да зареждаш и с Евро, но курса е голяма тесла!

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 16 Май 2011, 20:17

radio_manbg написа:Колега имам няколко върпоса отностно знаещите.
Слд време смятам да направя една обиколка..
Трябва ми инфо отностно особенности за следните страни - Сърбия, Унгария, Австрия, Чехия, Германия, Швейцария, Италия, Хърватска
Нещата който основно ме интересуват са :
1. Отностно затъмнениете прозорци - за задните става върпос (всичко освен челното, шофьорското и пасажерското) позволени ли са и ще имам ли проблеми?
2. Заплащане на такси - как е най-добре с налични или чрез карта? Има ли значение? (това е по скоро за държавите в който еврото е все още не официялна валута)
3. Други особенности - тоест всичко което е по-различно с нормите в България.

Ограниченията не са проблеми, за тях не се притеснявам...
Също да ме посъветвате за хотелите как е най-добре? Имам предвид дали оттук през сайтове или да търся на място като се има предвид че ще има разлика в цената? Или пък да търся хотелчета в по-малките(градчета или селца) понеже ще съм по дела в по-големите градове.

Общо взето всяка информация ще ми бъде полезна.

Благоодарности и Поздрави!

1. По принцип не са разрешени, но не правят кой знае колко проблеми. Ако те спрат за тях обясняваш, че си за малко, да те извинят и т.н., 95% ще минеш.
2. И двете. Не те съветвам да тръгваш изцяло само с карта, още повече, че в Унгария се плаща на 2-3 места не помня вече колко бяха по 4-5-7 евро на магистралата им там и няма как да платиш с карта. На бензиностанциите обаче задължително с карта, щото иначе няма да ти харесат обменните им курсове, мен на една бензиностанция се опитаха да ме метнат с 30+лв. После винетките(ако ще купуваш де :mhihi: , аз само един път в едната посока съм купувал) ти са около 25 евро сборно за Унгария, Словения и Чехия. Купуват се трите заедно веднага след като влезеш в Унгария. Та едно 50(аз си взимах по 100) евро в кеш и карта е идеалния вариант.

За особености, няма кой знае какви - не се прави на Шумахер, щото има няколко активни камери, които могат да ти създадат проблеми. Аз минах метър понеже на навигацията ми са отбелязани като POI :mhihi: Aнтирадара също е вариант, но не знам дали глобяват за тях, затва по-добре GPS :mhihi: Относно настаняването - по-добре оттук си запази нещо - знаеш, че имаш запазено място, знаеш къде и колко ще ти струва. Няма го елемента на "Баси мноу скъпо няма къде да спа", поне аз така направих първия път - запазих си място в едно студентско общежитие(няма нищо общо с българските такива :mhihi: ) за 3 нощувки, отидох, да, да, тук, тук всичко ток и така...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ir0n » 16 Май 2011, 21:25

От кога пък в Унгария се плаща магистрала, освен винетката? А и колегата по-отгоре, където винетката в Унгария с карта му излязла 4.42евро - винетката си е една цена, независимо дали плащаш с карта, чек, превод и кеш.... :conf:

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 16 Май 2011, 21:28

май говори за сърбия....

колега успех :mhihi:
иначе ела плати ми горивото и ще те водя да платиш винетки на две три граници да видиш цени :wave: ако на всякаде платиш една цена ще си плащам аз,ако само на една ти вземат 1цент разлика плащаш ти НАВИТ ЛИ СИ???
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ir0n » 16 Май 2011, 21:36

За мен ли иде реч?

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 16 Май 2011, 21:38

Да за теб...

п.с.И каква е цената???

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от radio_manbg » 16 Май 2011, 21:42

Колеги май не се разбрахте :)
Колегата Ir0n има предвид че принципно не би трябвало да има разлика дали плащаш в кеш или с карта :) за Унгария.
Само че колега, по горе се имаше предвид, че се получава разлика ако те ти обръщат валута по техният си измислен курс като плащаш кеш и се оказва че плащаш повече затова и ставаше въпрос докато ако плащаш с карта си плащаш по реален курс :) и няма как да те метнат... или по друг начин кеш ще те извъртят да платиш повече заради курса :)
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ir0n » 16 Май 2011, 21:46

Мдам, аз за това плащам винаги с евро или с карта. Ма винетките винаги са ми били една цена.

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 16 Май 2011, 21:50

сигурно...
Пример в Унгария винетката на ЛЕК автомобил всичко до 3.5т макс маса на бензиностанция съм я плащал от 6 до 8евро с карта излиза 4.42евро.
цената е една 1170форинта да,мисля че от тази година малко са я променили,че последно февруари минавах и непомня съвсем точно... и имаш евро питаш колко и оня взима една елка и ти показва един път 6евро,другата седмица 7евро,следващата 8 зависи колко му трябват,плащам с карта и после в банката си гледам разпечатката и излиза 4.42евро кво не е ясно. Иначе на бележката от касата винаги ти дава касова белешка с 1170форинта....
Пиша неща в които съм сигурен на 101%

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 16 Май 2011, 21:53

Проблем с тъмните стъкла НЯМА никъде в европа!(без предното и двете предни странични).
Плащане само с карта, както каза пецата в унгария и 10Е може да те таксуват за винетката , но с картата е под 5 ;)
Проблема е в това че почват да ти обясняват, че немат постерминал, правиш се на луд, че нямаш евро, ако много опорстват вадиш някакви левове, ала бала и минаваш на другата будка, докато не се съгласи някой, всички имат постерминали, но се правят на утрепани.
Бензин и нафта в унгария и сърбия също задължително с карта, щото иначе в унгария ще ти върже над 2 евро за литър цената.
Винетките им се засичат електронно от радари в които са вкарани номерата на колите които имат и като снимат някоя която няма директно те хващат.
Карай по-правилата общо взето и няма да имаш проблеми, гледай знаците в австрия и германия, защото не всички магистрали са без ограничения на скоростта.
И внимавай по градовете, трябва да пазиш пешаходците и колоездачите.
Общо взето в чужбина се кара по маркировката спазваш знаците и нямаш проблеми.
Ако ти се лепне някоя кола с тъмни стъкла и почне да кара около теб, дали отпред или итзад, се приготви за проверка, може и да те снимат ако си в нарушение.
Внимавай на участъците в ремонт по магистралите, обикновенно има ограничения на скоростта, но и там се намира по някой тарикат да не ги спазва, ако се лепнеш зад такъв, може да се окаже скрита лимонка с камери вътре, а глобата е дебела повярвай ми :mhihi:
Успех и лек път.
За хотелчетата е както дойде, може и по нета да си избереш, може и на място, аз лично предпочитам намясто.
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата