Проблем с зарядно за лаптоп

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Е36 M3
Мечтае да кара: BMW 2002, BMW Z3 MCoupe

Проблем с зарядно за лаптоп

Мнение от KepeHcku » 21 Юли 2011, 3:44

Здравейте колеги. Проблема ми е следния. Преди 2-3 дена бях в един магазин на познат, в нова сграда. Носих си лаптопа който до преди това си работеше и се зареждаше безотказно, без никакви проблеми и аномалии. Понеже лаптопа е на 5-6 години вече, батерията му не държи повече от 5-10 мин, но аз така или иначе го ползвам като настолен компютър. Включих зарядното в лаптопа, и пуснах компютъра. След около 10-15 мин компютъра изгасна. Често ми се случа когато не съм вкарал хубаво жака ... изхарчва си заряда от батерията и угасва ... извадих жака и го сложих отново, но не светна нито лампата за батерията нито кръгчето около самия жак за зарядното. Машината е HP. Помислих си че няма ток в контакта ... пробвах във втори, трети и тнт .. никакъв ефект. Замерих контактите с мултицет-а и имаше напрежение около 240-245 до 250 волта. Малко над горните граници на зарядното 100-240 V и си помислих, че е сработила някаква защита от пренапрежение. Уви след като се прибрах в нас и там не тръгна. Замерих края на кабела който влиза в зарядното (три жилен) всичко е перфектно ... на изхода на зарядното няма никой обаче. Ясно е че зарядното е изгоряло. Понеже имах зарядно за колата ... ми се наложи 2-3 пъти да го ползвам ... и нямаше никакви проблеми. Преди малко обаче компа стоя около 2-3 часа на зарядното в колата ... батерията заредена до край, всички лапички си светеха ок и всичко беше наред до момента в който отново не изгасна лаптопа. Тогава забелязах че свети единствено светодиода който е на самия куплунг който се включва в запалката. Диода на самото зарядно както и този на лаптопа не светеха. Замерих и това зарядно и то си е заминало. Въпроса ми е каква може да е причината да горят едно след друго зарядните. Не ми се иска утре да дам 100 лв за ново оригинално зарядно и то да изгори след 2-3 часа. Някакви идеи ?! Възможно ли е да е от батерията ... или от самата платка отговаряща за захранването вътре в лаптопа ?!

Благодаря ви предварително !!!
На три морета граници ще мием,
БЪЛГАРИЯ ще бъде земен рай,
победно знаме гордо ще развеем,
на хаоса ще сложим край!!!

Изображение

Зайо-Байо
Аватар
Кара: Пръскан кенеф
Мечтае да кара: Мка комби
Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..

Re: Проблем с зарядно за лаптоп

Мнение от uricatoli » 21 Юли 2011, 9:35

Ами да се изкаже някой по компетентен но не мисля че лаптопа може да прави обратна връзка към зарядното.. няма такъв вариант.. :no:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 21 Юли 2011, 10:11

Може да ти окъсява буксата на лаптопа - прах , влага или някаква друга гняс, все пак е на 5-6 години . Занеси го на сервиз, да го отварят, почистят и измерят къде прави мизерии. А и зарядните оригиналните вече са по 30-40лв, ще дам линк по-късно от една фирма, от която наистина са на много добри цени.
Не Мы такие, Жизнь такая

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 525d '02
Мечтае да кара: подводница

Мнение от King Nothing » 21 Юли 2011, 10:36

Може да е съвпадение. Но дори да си купиш ново зарядно - то ще има гаранция и ако издумка, ще ти го сменят. И тогава ще си носиш лаптопа в сервиз да му прегледат захранващия блок.

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 21 Юли 2011, 11:12

Дошло им е времето на зарядните просто. Вземи си ново/и.
В лаптопа няма "захранващ блок". Батерията и зарядното играят ролята на източници на ток, като зарядното също и преобразува от 220 на 12 волта.
Възможно е някоя защита на зарядното(нормалното, не автомобилното) да е изгоряла, но трябва да го видят в сервиз, може да е лесно и изгодно оправянето.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 525d '02
Мечтае да кара: подводница

Мнение от King Nothing » 21 Юли 2011, 17:37

xpl0d написа:Дошло им е времето на зарядните просто. Вземи си ново/и.
В лаптопа няма "захранващ блок". Батерията и зарядното играят ролята на източници на ток, като зарядното също и преобразува от 220 на 12 волта.
Възможно е някоя защита на зарядното(нормалното, не автомобилното) да е изгоряла, но трябва да го видят в сервиз, може да е лесно и изгодно оправянето.

Зарядното на лаптопа дава 19V (различно за различните марки). "Захранващия блок" в самия лаптоп вече го прави на колкото за което си трябва - 3.3, 5, 12 и т.н. (обикновено е на самата дънна платка, а не като отделен заменим модул).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 22 Юли 2011, 11:05

Аз пък да питам - защо след като батерията ти е толкова стара, пак седи на лапитопЯ ?!
Щом му боцнеш зарядното, батерията е out (ако е заредена де, в твоят случай - все тая) !
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 22 Юли 2011, 11:35

ивчо написа:Аз пък да питам - защо след като батерията ти е толкова стара, пак седи на лапитопЯ ?!
Щом му боцнеш зарядното, батерията е out (ако е заредена де, в твоят случай - все тая) !

например за да я ползва като UPS... аз вкъщи също държа една почти умряла батерия в лаптопа- вчера ме отърва от 2 токови удара за 15мин. :winky: 5-10мин. да ми осигурява батерията (тя горката повече и не може де :mhihi: ) е достатъчно да запиша всичко и да не псувам, че съм загубил нещо важно както ми се е случвало 2-3 пъти...
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 22 Юли 2011, 11:45

ms написа:
ивчо написа:Аз пък да питам - защо след като батерията ти е толкова стара, пак седи на лапитопЯ ?!

например за да я ползва като UPS... аз вкъщи също държа една почти умряла батерия в лаптопа- вчера ме отърва от 2 токови удара за 15мин. :winky: 5-10мин. да ми осигурява батерията (тя горката повече и не може де :mhihi: ) е достатъчно да запиша всичко и да не псувам, че съм загубил нещо важно както ми се е случвало 2-3 пъти...

:yes: Аз откакто я махнах, че лаптопа не искаше да пали вече с нея, 2 пъти спира тока точно докато правя нещо.
Never mistake motion for action...

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 22 Юли 2011, 12:23

извинявам се за :OT:
сега погледнах в Еверест-а как ми е батерията- моята е няк'ъв нов модел явно щото с времето сама си увеличава капацитета и сега е около 15 пъти по-мощна отколкото когато са я произвели :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Изображение
Изображение
Изображение

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 22 Юли 2011, 15:56

ms написа:извинявам се за :OT:
сега погледнах в Еверест-а как ми е батерията- моята е няк'ъв нов модел явно щото с времето сама си увеличава капацитета и сега е около 15 пъти по-мощна отколкото когато са я произвели :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Събери още няколко лаптопа и отваряй нова АЕЦ :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E91 330D
Детайли за колата: Touring

Мнение от dblos » 22 Юли 2011, 16:14

Проблема ти е в дънната платка , там нещо окъсява най вероятно , но трябва да се отвори и да се погледне.
Имал съм аналогични случай с IBM, с времето се разбил единия пин и се откачил от дъното и окъсява .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 25 Юли 2011, 13:35

Ето ти какво се е случило,имам няколко лаптопа и почти на всички (освен на последният,ама защото е само на 2 месеца не му се е случвало),та значи,махаш/режеш кабела непосредствено след захранващият блок на зарядното,на около 10 сантиметра от блока и мериш на съпротивление (затворена верига) с края на буксата,ще се разбере че една от жичките е прекъсната,обикновенно това е (+) защото е по-тънка и обикновенно е в самата букса,където е отлята,ако си кадърен с поялник и макетно ношче ще си я разпломбираш и свържеш отново,ако ли не-ново зарядно,обаче не от техномартет/полис и тн ами от друго място,повече от 20 лева за зарядно не давай.
Поздрави и успех

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ше e36 седан M43B18
Мечтае да кара: М5

Мнение от camburko » 27 Юли 2011, 8:49

колега кабела ти е прекъснат точно до буксата за зареждане. там ти е проблема. имаш два варианта: ако го ползваш за настолен разглабяш компа и запояваш жиците точно на буксата за зареждане на самия комп, а другия вариант е цепиш самата букса на зарядното и запояваш кабелчетата на самата букса. обикновенно се прекъсват от ферита(цилиндърчето на кабела) и женската букса на зарядното към компа. втроия вариант е временно решение защото след n-брои седмици пак ще стане така- просто самия кабел след множеството усуквания се "чупи" и прекъсва. ако се притесняваш че няма да се справиш сам с разглабянето и запояването хвани някои приятел които е на ти с поялниците и електрониката. на 99% там ти е проблема и варантите ти са това ако искаш да минеш без пари.
Животът е като стълба в кокошкарник, къс и осран.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 27 Юли 2011, 12:31

и един съвет от народната медицина за всички такива кабели :mhihi: ... увивате 5-10см от началото на кабелчето с черно тиксо, към зарядното по-дебелко... няма кълчене вече, ерго няма прекъсване... а ако има, то е в зоната след увитото, и лесно се превързва, без да разглобявате нищо... успех :wave:

Следваща

Назад към Извън Темата