Питане относно заек

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Питане относно заек

Мнение от randity » 09 Сеп 2011, 0:23

Здравейте колеги. Оказа се, че за 2 дни трябва да гледам едно зайче, което е една шепа.
В момента седи в кутия от обувки защото още няма клетка ( утре ще му се купи).
Дайте ми съвети какво да му давам и какво не. Все още няма поилка и пие вода от един пепелник (или може би се опитва :dunno: )
Та какво не трябва да му давам да яде. Изял е днес 2 моркова. Едни ми казват, че в никакъв случай не трябва да му се дават пресни плодове и зеленчуци, но в един сайт прочетох това:
Често проблеми със здравето при зайците се получават от неправилното хранене.Храната на заека се състои от 80% суха храна и сено и само 20% влажни храни.Към влажните храни се отнасят пресните плодове и зеленчуци,също зелената трева. Много често този баланс се пренебрегва,когато стопаните отиват в отпуск,на вилата и водят зайците да "пасат свободно",предполагайки че "екологично чистата" зелена трева и зеленчуци от градината в голямо количесто ще допринесат някаква полза на заека.Не трябва да се забравя,че зъбите на зайците растат постоянно и трябва да се изтриват от твърда храна ,а "лесната" храна предизвиква патология на корените на зъбите и резците.Рязкото увеличаване на дозата сочна храна или липсата на груба храна могат да предизвикат различни разстройства на храносмилателната система,дисбактериоза,което е много опасно за тревопасните животни.Не е излишно да имате специален минерален камък в клетката,на който да изтрива зъбите си.Периодично можете да давате клонки от плодни дръвчета,например от ябълка.
Та дайте и вие един съвет как да отгледам животинчето без проблеми, че не е и мое :bchug:
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 М52B20 coupe
Мечтае да кара: Bmw Е36 M3

Re: Питане относно заек

Мнение от emiliqn.gqurov » 09 Сеп 2011, 0:33

Защо да не е полезно да яде пресни зеленчуци :?: :dunno: Толкова години съм имал хамстери и каквото им дадеш го ядат. Според мен няма да има никакви проблеми ако си яде зеленчуци и плодове :yes: А за пиенето ако имаш капкомер може да му го слагаш в устата и то да си дърпа :smoke: :lol: . Но ако яде зеленчуци те си имат вода вътре...

Приятно гледане :bchug:
Изображение

Photographer
Аватар

Мнение от randity » 09 Сеп 2011, 0:37

А бе то и аз имах хамстер преди време и взе, че умря от краставица.
А другото. Някак си ми е жал да го оставя на тъмно затворен в тая кутия. А да свети цяла нощ лампата няма как да стане. Та възможно ли е да му стане нещо от тъмното :mhihi: Извинявам се за тъпите въпроси ма като не е мое и ще го гледам като писано яйце..
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 09 Сеп 2011, 0:40

Нашия умря след 3 дена ядене на по едно листенце маруля на ден. Образуваха му се киселини и беше много жалка картинка... не го пожелавам на никого да види подобно нещо.

Вземи му суха храна, ама гледай да няма вътре много семена и му вземи сено. Тва че зайците пият вода от поилка е лъжа и измама. Най им е удобно от пепелник или друга подобна съдинка .

Вземи му и талаш за хамстери, че по-лесно се поддържа.
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 М52B20 coupe
Мечтае да кара: Bmw Е36 M3

Мнение от emiliqn.gqurov » 09 Сеп 2011, 0:47

ogata написа:
Вземи му суха храна, ама гледай да няма вътре много семена и му вземи сено...

:yes: :yes: Бях изключил за този вариант
Изображение

Photographer
Аватар

Мнение от randity » 09 Сеп 2011, 0:48

Талаш съм му сложил. Храни, сена, клетки и поилки ще се купят утре, че аз го взех в 21:00. Мене това ме притеснява да вземе да умре, че направо не знам. Първо, че не е мой, второ, че е адски сладък .. :confused:

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 09 Сеп 2011, 0:51

Какво е ? Клепоух (белега е ясен), рекс(сравнително дълги ушички и слабо телосложение) или лъвска глава (като онея пухкавите детски пантофи) :?: Дай някоя снимка, да му се порадвам :yes:
ИзображениеИзображение

Photographer
Аватар

Мнение от randity » 09 Сеп 2011, 0:55

Изображение
Изображение
Eто го сладура

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 09 Сеп 2011, 1:02

Жината каза да му вземеш някакъв пакет сено дето бил малък и струвал 5 лева и вътре бил с някви билки, ама алтернативен вариант е обикновенно сено да го смесиш с чай. Освен това да го оставиш на спокойствие и да не го стряскаш с резки движения или викане, ами евентуално да го вземеш в ръка и да го галиш. И последно да не бързаш да му чистиш аканото, щото във тва дето го акали през ноща се съдържат някви неща от храната дето организма не е успял да ги обработи и вечерните съчмички си ги хапват.

Иначе е мега сладур. Чакам я да излезе от банята, да каже каква порода е :mhihi:
ИзображениеИзображение

Photographer
Аватар

Мнение от randity » 09 Сеп 2011, 1:04

Много мерси колега !!! Утре като отида в зоомагазина ще взема всичко необходимо ! И мен ме притеснява ама сега седи в хола затворен в тази кутия, че ме е страх да не изяде кабеляците и да не хвърля бонбонки на всякъде. Нема угодия, хем ми е жал, че е у там на плочките, защото като пишкало щяло да попие в паркета и после няма отърване от миризмата, хем да го изкарам от вънка и да си живучка. Еб@ и заека повече грижи от мене иска т'ва.
Иначе да, голям сладур е.
Последна промяна randity на 09 Сеп 2011, 1:08, променена общо 1 път

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 09 Сеп 2011, 1:08

И един съвет от мене - дръж го далеч от кабели и цветя. И ако можеш затвори всички врати и го пусни в коридора и само гледай сеир. Първите 5 минути е скука щото разучава, ама тва са животни природно дарени с заварка на дифа, спортен филтър, чип и сликове ... и гарантирано забавляват :mhihi:
ИзображениеИзображение

Photographer
Аватар

Мнение от randity » 09 Сеп 2011, 1:13

ogata написа:И един съвет от мене - дръж го далеч от кабели и цветя. И ако можеш затвори всички врати и го пусни в коридора и само гледай сеир. Първите 5 минути е скука щото разучава, ама тва са животни природно дарени с заварка на дифа, спортен филтър, чип и сликове ... и гарантирано забавляват :mhihi:

Той цяла вечер подивя вкъщи. Колега пак много мерси на теб и съпругата за информацията :)

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E91 330D
Детайли за колата: Touring

Мнение от dblos » 09 Сеп 2011, 9:26

Здравей , аз съм гледал зайци дълго време , та ....
Отиди до зоомагазин и вземи суха храна - смеска за малки зайци , и гледай да не го прехраниш .
Всеки вид храна си има таблица за хранене според години и размер (порода) тъй че с грамажа в магазина ще те опътят.
И едно много важно нещо, много голяма грешка е да се вдига заека за ушите тъй като така му се идърпва кожата едва ли не от лицето и се отлепва ретината (това го знам от ветеринари)
Ако има други въпроси питай :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 09 Сеп 2011, 10:13

Да знаеш че ако го пуслеш свободно да щъка из апартамента и отидеш на работа-вечерта няма да имаш ток :mhihi:
Всичко ше изгризе :mhihi:

Photographer
Аватар

Мнение от randity » 09 Сеп 2011, 10:18

Аааа не, той щъка само като съм тука и то около мене да го виждам. Много мерси колеги за информацията. Аз цяла нощ не спах, че така се бях притеснил за т'ва животно ..
А колеги, дълго ли живеят зайците, защото аз разбрах, че живеели сравнително малко :dunno:
Питам, защото реших да купя един на сестра ми за рождения ден, ама ако не живеят дълго да вземе да умре и ще има страшно шоу. Казаха ми по-добре хамстер, че живеели по-дълго.
И ако знаете някаква ориентировачна цена на зайците?
Мерси и поздрави :bchug:

Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата