Питане относно заек
Модератор: Общи модератори
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Питане относно заек
Здравейте колеги. Оказа се, че за 2 дни трябва да гледам едно зайче, което е една шепа.
В момента седи в кутия от обувки защото още няма клетка ( утре ще му се купи).
Дайте ми съвети какво да му давам и какво не. Все още няма поилка и пие вода от един пепелник (или може би се опитва
)
Та какво не трябва да му давам да яде. Изял е днес 2 моркова. Едни ми казват, че в никакъв случай не трябва да му се дават пресни плодове и зеленчуци, но в един сайт прочетох това:
Често проблеми със здравето при зайците се получават от неправилното хранене.Храната на заека се състои от 80% суха храна и сено и само 20% влажни храни.Към влажните храни се отнасят пресните плодове и зеленчуци,също зелената трева. Много често този баланс се пренебрегва,когато стопаните отиват в отпуск,на вилата и водят зайците да "пасат свободно",предполагайки че "екологично чистата" зелена трева и зеленчуци от градината в голямо количесто ще допринесат някаква полза на заека.Не трябва да се забравя,че зъбите на зайците растат постоянно и трябва да се изтриват от твърда храна ,а "лесната" храна предизвиква патология на корените на зъбите и резците.Рязкото увеличаване на дозата сочна храна или липсата на груба храна могат да предизвикат различни разстройства на храносмилателната система,дисбактериоза,което е много опасно за тревопасните животни.Не е излишно да имате специален минерален камък в клетката,на който да изтрива зъбите си.Периодично можете да давате клонки от плодни дръвчета,например от ябълка.
Та дайте и вие един съвет как да отгледам животинчето без проблеми, че не е и мое
В момента седи в кутия от обувки защото още няма клетка ( утре ще му се купи).
Дайте ми съвети какво да му давам и какво не. Все още няма поилка и пие вода от един пепелник (или може би се опитва

Та какво не трябва да му давам да яде. Изял е днес 2 моркова. Едни ми казват, че в никакъв случай не трябва да му се дават пресни плодове и зеленчуци, но в един сайт прочетох това:
Често проблеми със здравето при зайците се получават от неправилното хранене.Храната на заека се състои от 80% суха храна и сено и само 20% влажни храни.Към влажните храни се отнасят пресните плодове и зеленчуци,също зелената трева. Много често този баланс се пренебрегва,когато стопаните отиват в отпуск,на вилата и водят зайците да "пасат свободно",предполагайки че "екологично чистата" зелена трева и зеленчуци от градината в голямо количесто ще допринесат някаква полза на заека.Не трябва да се забравя,че зъбите на зайците растат постоянно и трябва да се изтриват от твърда храна ,а "лесната" храна предизвиква патология на корените на зъбите и резците.Рязкото увеличаване на дозата сочна храна или липсата на груба храна могат да предизвикат различни разстройства на храносмилателната система,дисбактериоза,което е много опасно за тревопасните животни.Не е излишно да имате специален минерален камък в клетката,на който да изтрива зъбите си.Периодично можете да давате клонки от плодни дръвчета,например от ябълка.
Та дайте и вие един съвет как да отгледам животинчето без проблеми, че не е и мое

.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- emiliqn.gqurov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 М52B20 coupe
- Мечтае да кара: Bmw Е36 M3
Re: Питане относно заек
Защо да не е полезно да яде пресни зеленчуци
Толкова години съм имал хамстери и каквото им дадеш го ядат. Според мен няма да има никакви проблеми ако си яде зеленчуци и плодове
А за пиенето ако имаш капкомер може да му го слагаш в устата и то да си дърпа
. Но ако яде зеленчуци те си имат вода вътре...
Приятно гледане

Приятно гледане

- randity
- Photographer
-
А бе то и аз имах хамстер преди време и взе, че умря от краставица.
А другото. Някак си ми е жал да го оставя на тъмно затворен в тая кутия. А да свети цяла нощ лампата няма как да стане. Та възможно ли е да му стане нещо от тъмното
Извинявам се за тъпите въпроси ма като не е мое и ще го гледам като писано яйце..
А другото. Някак си ми е жал да го оставя на тъмно затворен в тая кутия. А да свети цяла нощ лампата няма как да стане. Та възможно ли е да му стане нещо от тъмното

.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Нашия умря след 3 дена ядене на по едно листенце маруля на ден. Образуваха му се киселини и беше много жалка картинка... не го пожелавам на никого да види подобно нещо.
Вземи му суха храна, ама гледай да няма вътре много семена и му вземи сено. Тва че зайците пият вода от поилка е лъжа и измама. Най им е удобно от пепелник или друга подобна съдинка .
Вземи му и талаш за хамстери, че по-лесно се поддържа.
Вземи му суха храна, ама гледай да няма вътре много семена и му вземи сено. Тва че зайците пият вода от поилка е лъжа и измама. Най им е удобно от пепелник или друга подобна съдинка .
Вземи му и талаш за хамстери, че по-лесно се поддържа.

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- emiliqn.gqurov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 М52B20 coupe
- Мечтае да кара: Bmw Е36 M3
ogata написа:
Вземи му суха храна, ама гледай да няма вътре много семена и му вземи сено...

- randity
- Photographer
-
Талаш съм му сложил. Храни, сена, клетки и поилки ще се купят утре, че аз го взех в 21:00. Мене това ме притеснява да вземе да умре, че направо не знам. Първо, че не е мой, второ, че е адски сладък .. 

- ogata
- старши ентусиаст
-
Какво е ? Клепоух (белега е ясен), рекс(сравнително дълги ушички и слабо телосложение) или лъвска глава (като онея пухкавите детски пантофи)
Дай някоя снимка, да му се порадвам 

- randity
- Photographer
-

Eто го сладура

- ogata
- старши ентусиаст
-
Жината каза да му вземеш някакъв пакет сено дето бил малък и струвал 5 лева и вътре бил с някви билки, ама алтернативен вариант е обикновенно сено да го смесиш с чай. Освен това да го оставиш на спокойствие и да не го стряскаш с резки движения или викане, ами евентуално да го вземеш в ръка и да го галиш. И последно да не бързаш да му чистиш аканото, щото във тва дето го акали през ноща се съдържат някви неща от храната дето организма не е успял да ги обработи и вечерните съчмички си ги хапват.
Иначе е мега сладур. Чакам я да излезе от банята, да каже каква порода е
Иначе е мега сладур. Чакам я да излезе от банята, да каже каква порода е

- randity
- Photographer
-
Много мерси колега !!! Утре като отида в зоомагазина ще взема всичко необходимо ! И мен ме притеснява ама сега седи в хола затворен в тази кутия, че ме е страх да не изяде кабеляците и да не хвърля бонбонки на всякъде. Нема угодия, хем ми е жал, че е у там на плочките, защото като пишкало щяло да попие в паркета и после няма отърване от миризмата, хем да го изкарам от вънка и да си живучка. Еб@ и заека повече грижи от мене иска т'ва.
Иначе да, голям сладур е.
Иначе да, голям сладур е.
Последна промяна randity на 09 Сеп 2011, 1:08, променена общо 1 път

- ogata
- старши ентусиаст
-
И един съвет от мене - дръж го далеч от кабели и цветя. И ако можеш затвори всички врати и го пусни в коридора и само гледай сеир. Първите 5 минути е скука щото разучава, ама тва са животни природно дарени с заварка на дифа, спортен филтър, чип и сликове ... и гарантирано забавляват 

- randity
- Photographer
-
ogata написа:И един съвет от мене - дръж го далеч от кабели и цветя. И ако можеш затвори всички врати и го пусни в коридора и само гледай сеир. Първите 5 минути е скука щото разучава, ама тва са животни природно дарени с заварка на дифа, спортен филтър, чип и сликове ... и гарантирано забавляват
Той цяла вечер подивя вкъщи. Колега пак много мерси на теб и съпругата за информацията

- dblos
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E91 330D
- Детайли за колата: Touring
Здравей , аз съм гледал зайци дълго време , та ....
Отиди до зоомагазин и вземи суха храна - смеска за малки зайци , и гледай да не го прехраниш .
Всеки вид храна си има таблица за хранене според години и размер (порода) тъй че с грамажа в магазина ще те опътят.
И едно много важно нещо, много голяма грешка е да се вдига заека за ушите тъй като така му се идърпва кожата едва ли не от лицето и се отлепва ретината (това го знам от ветеринари)
Ако има други въпроси питай
Отиди до зоомагазин и вземи суха храна - смеска за малки зайци , и гледай да не го прехраниш .
Всеки вид храна си има таблица за хранене според години и размер (порода) тъй че с грамажа в магазина ще те опътят.
И едно много важно нещо, много голяма грешка е да се вдига заека за ушите тъй като така му се идърпва кожата едва ли не от лицето и се отлепва ретината (това го знам от ветеринари)
Ако има други въпроси питай

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Да знаеш че ако го пуслеш свободно да щъка из апартамента и отидеш на работа-вечерта няма да имаш ток
Всичко ше изгризе

Всичко ше изгризе

- randity
- Photographer
-
Аааа не, той щъка само като съм тука и то около мене да го виждам. Много мерси колеги за информацията. Аз цяла нощ не спах, че така се бях притеснил за т'ва животно ..
А колеги, дълго ли живеят зайците, защото аз разбрах, че живеели сравнително малко
Питам, защото реших да купя един на сестра ми за рождения ден, ама ако не живеят дълго да вземе да умре и ще има страшно шоу. Казаха ми по-добре хамстер, че живеели по-дълго.
И ако знаете някаква ориентировачна цена на зайците?
Мерси и поздрави
А колеги, дълго ли живеят зайците, защото аз разбрах, че живеели сравнително малко

Питам, защото реших да купя един на сестра ми за рождения ден, ама ако не живеят дълго да вземе да умре и ще има страшно шоу. Казаха ми по-добре хамстер, че живеели по-дълго.
И ако знаете някаква ориентировачна цена на зайците?
Мерси и поздрави