Help за тъклуване на ЗДвП и ППЗДвП (спешно)!!
Модератор: Общи модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Един
-
Вече кара БМВ
-
- Кара: Миксер. BMW i4 M50
Help за тъклуване на ЗДвП и ППЗДвП (спешно)!!
Ако на платното има спрял автомобил, който потегли в момента в който го заобикалям това счита ли се за изпреварване?
И второ: Може ли да се пресичането на маркировка М1 за заобикаляне на препятствие да е нарушение на чл.6 ал.1 от ЗДвП?
И второ: Може ли да се пресичането на маркировка М1 за заобикаляне на препятствие да е нарушение на чл.6 ал.1 от ЗДвП?
Преди да монтирате нещо "спортно" на автомобила си, поинтересувайте се поне за какъв спорт е.
- The Mravoiada
- младши ентусиаст
-
Доколкото съм запознат, той няма право да потегля, ако вече си предприел заобикалянето му. Трябва да те пропусне да минеш и след това може да потегли. В този ред на мисли - не, това не е изпреварване.
Относно вторият ти въпрос, ако за да заобиколиш въпросният глупак си пресекъл маркировката това не е нарушение, стига да не си попречил на насрещно движещите се автомобили и да не си създал рискова ситуация на пътя.
Относно вторият ти въпрос, ако за да заобиколиш въпросният глупак си пресекъл маркировката това не е нарушение, стига да не си попречил на насрещно движещите се автомобили и да не си създал рискова ситуация на пътя.
There are moments
when the only thing that stands still
is time itself

when the only thing that stands still
is time itself

- Azrail
- UFO Pilot
-
Да, счита се за изпреварване. И ако е била непрекъсната лента - гориш. Един приятел така изпреварва едно такси, който спира на зелен светофар, за да качи пътник и едно Клио го засича в същия момент... Резултата е 2врати за клиото и одрана броня за БМВто, но не това е важното - като идват полицайте му пишат акт за неспазване на маркировка там дрън-дрън, неразрешено изпреварване и тн. Случая мисля, че е аналогичен.
MORE BEER!
- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
Re: Help за тъклуване на ЗДвП и ППЗДвП (спешно)!!
Един написа:Ако на платното има спрял автомобил, който потегли в момента в който го заобикалям това счита ли се за изпреварване?
Ако си подал светлинен сигнал преди него значи си започнал заобикаляне на препятствие или спряло ППС. Ако в момента на твоето преминаване покрай него той тръгне и настъпи ПТП то вината е негова. В акта се пише: отнемане на предимство на попътно движещо се превозно средство. това обаче е трудно доказуемо. Аз съм имал аналогичен случай, обаче другата кола започна обратен завой от спряло положение в дясно до бордюра. И аз се спрях в задна лява врата и ляв калник. И му треснаха акт

А ако са те спряли след като си минал покрай този дето е тръгнал и са започнали да пишат акт, ходи и го обжалвай. Пишеш: другата кола беше с включени АВАРИЙНИ СВЕТЛИНИ, ти си ПОДАЛ светлинен СИГНАЛ за заобикаляне на СПРЯЛОТО МПС. В момента когато се се ИЗРАВНИЛ с него, водачът подал или без да подаде(тук ти преценяваш какво да пишеш) светлинен сигнал потегля. Може да вметнеш, че с цел да избегнеш ПТП си навлязъл в насрещната лента като при това не си застрашил други участници в движението. Но това само, ако си можел да минеш покрай спрелия без да навлизаш в насрещното. Иначе ще държиш, че той е бил спрял, че си подал мигач и т.н. Успех.

- Един
-
Вече кара БМВ
-
Аз вече си подадох възражението в което написах:
За справка:
Дали ще мине?
Около 16:30 часа се движех по ул.”Г.Димитров” в посока центъра. С мен в автомобила пътуваше Цонка Недялкова Стоянова, която може да потвърди изложеното по-долу.
Пред мен имаше автомобил: червен Ситроен AX, спрял на платното за движение в нарушение на чл.101,ал.1,т.9 от ППЗДвП. Тъй като имах видимост и в насрещното платно нямаше автомобили, подадох сигнал и започнах да заобикалям спрения автомобил. В момента в който се изравних с него, водача на спрения автомобил потегли, без преди това да е подал съответния сигнал. След като приключих с маневрата и изминах още около 150 метра бях спрян и ми беше обяснено, че съм спрян за изпреварване при наличие на маркировка М1. След като обясних, че не става дума за изпреварване, а за заобикаляне на препятствие, ми беше съставен акт № 825870. Според мен действията ми не представляват нарушение на чл.6 ал.1 от ЗДвП, както е записано в съставения ми акт.
Смятам че не аз, а водача на червения Ситроен трябваше да бъде спрян и наказан за неправилното спиране и неправилното потегляне.
За справка:
ЗДвП:
Чл. 6. Участниците в движението:
1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;
......
ППЗДвП :
Чл. 63. (1) Надлъжната пътна маркировка се използва за очертаване на пътните ленти, на които е разделено платното за движение, и за очертаване на неговата граница.
(2)Надлъжната пътна маркировка има следните изображения, наименования и значения:
1. "Единична непрекъсната линия" - М1. На пътните превозни средства е забранено да я застъпват и пресичат. С единична непрекъсната линия се очертава и пътна лента, предназначена за движение на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници - "BUS" лента. Символът "BUS" се изписва в началото на лентата и след всяко кръстовище
......
Чл. 91. (1) Заобикалянето е минаване покрай препятствие, повреди на платното за движение или неподвижен участник в движението.
......
Чл. 101. (1) Спирането за престой и паркирането са забранени:
9. на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 м или където действа забраната на пътен знак В24 или В25.
Дали ще мине?
Преди да монтирате нещо "спортно" на автомобила си, поинтересувайте се поне за какъв спорт е.
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
имам подобен случай ,карам зад една Вектра ,нямам голяма видимост в далечина .. оня вижда куки и набива такава спирачка че почти спира.. за да не го нацепя отзад го изпреварвам при непрекъсната лента ,при което ме спряха и ми взеха 10 лв за неправилно изпреварване
обясних им що съм го изпреварил но не помогна много ...

- LAST RIDE
- ентусиаст
-
- Кара: дизелaка да пропушва
- Мечтае да кара: НА БАБА ЯГА МЕТЛАТА :D:D
единствения ти шанс да се оправдаеш е да държиш че си пресякал лентата за да предотвратиш ПТП.но това оправдание малко трудно минава при полицаите,пък незнам за съда(ако се стигне до там)
Заменям си усилвателя!!
viewtopic.php?f=64&t=228928
коментар:
исках BMW,но татко каза не.......по добре да си взема SUZUKI IGNIS пък и те BMW нестават...
viewtopic.php?f=64&t=228928
коментар:
исках BMW,но татко каза не.......по добре да си взема SUZUKI IGNIS пък и те BMW нестават...

- Терзийски
-
поклонник на E36
-
- Местоположение: София, София, София, София, София, София, София, София, София, София:
- Кара: Mercedes, BMW, Subaro
А ако на едно кръстовище има "Линейка, пожарна, полиция и гражданска защита" кой трябва да мине пръв 

- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
Един написа:1. "Единична непрекъсната линия" - М1. На пътните превозни средства е забранено да я застъпват и пресичат. С единична непрекъсната линия се очертава и пътна лента, предназначена за движение на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници - "BUS" лента. Символът "BUS" се изписва в началото на лентата и след всяко кръстовище
A когато не съм е пресякъл? примерно карам си в най-дясната лента и изведнъж се появява жълтата линия - само че точно в самия си край тя е прекъсната и после става непрекъсната.И реално аз не я газя щото си карам направо

- Терзийски
-
поклонник на E36
-
- Местоположение: София, София, София, София, София, София, София, София, София, София:
- Кара: Mercedes, BMW, Subaro
TheBoss написа:отговорът е в самия въпрос
Отговорът е МАРШРУТКАТА...

Нея не я споменах нали

- Един
-
Вече кара БМВ
-
Снощи си взех талончето и постановлението - 30лв. и 4 точки.
Сега търся човек с юридически познания пък да видим ....
Началника на КАТ не е прочел възражението ми, съмнявам се дали знае че има такова. На всичкото отгоре е объркал номера на колата - май това дава надежда.
Сега търся човек с юридически познания пък да видим ....
Началника на КАТ не е прочел възражението ми, съмнявам се дали знае че има такова. На всичкото отгоре е объркал номера на колата - май това дава надежда.
- LuBo1
- води статистиката
-
- Кара: '07 X3 LCI 3,0sd
- Детайли за колата: '93 318is
'95 328Ti
'95 318is
'00 328Ci
'04 330xd
'07 X3 3.0d
'07 X3 3.0sd
'01 730d
Мале , еи ся ги изкара във съда неграмотни , ако в АКТ-а е объркан рег номера на колата
за туи нещо се хваща адвоката и ги почва. Че не могат да четат, нямат съвършен 3ти клас и тн 

18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2