Help за тъклуване на ЗДвП и ППЗДвП (спешно)!!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Вече кара БМВ
Вече кара БМВ
Аватар
Кара: Миксер. BMW i4 M50

Help за тъклуване на ЗДвП и ППЗДвП (спешно)!!

Мнение от Един » 19 Май 2006, 11:15

Ако на платното има спрял автомобил, който потегли в момента в който го заобикалям това счита ли се за изпреварване?

И второ: Може ли да се пресичането на маркировка М1 за заобикаляне на препятствие да е нарушение на чл.6 ал.1 от ЗДвП?
Преди да монтирате нещо "спортно" на автомобила си, поинтересувайте се поне за какъв спорт е.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The Mravoiada » 19 Май 2006, 11:36

Доколкото съм запознат, той няма право да потегля, ако вече си предприел заобикалянето му. Трябва да те пропусне да минеш и след това може да потегли. В този ред на мисли - не, това не е изпреварване.
Относно вторият ти въпрос, ако за да заобиколиш въпросният глупак си пресекъл маркировката това не е нарушение, стига да не си попречил на насрещно движещите се автомобили и да не си създал рискова ситуация на пътя.
There are moments
when the only thing that stands still
is time itself
Изображение

UFO Pilot
Аватар

Мнение от Azrail » 19 Май 2006, 12:13

Да, счита се за изпреварване. И ако е била непрекъсната лента - гориш. Един приятел така изпреварва едно такси, който спира на зелен светофар, за да качи пътник и едно Клио го засича в същия момент... Резултата е 2врати за клиото и одрана броня за БМВто, но не това е важното - като идват полицайте му пишат акт за неспазване на маркировка там дрън-дрън, неразрешено изпреварване и тн. Случая мисля, че е аналогичен.
MORE BEER!

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Re: Help за тъклуване на ЗДвП и ППЗДвП (спешно)!!

Мнение от TheBoss » 19 Май 2006, 14:31

Един написа:Ако на платното има спрял автомобил, който потегли в момента в който го заобикалям това счита ли се за изпреварване?

Ако си подал светлинен сигнал преди него значи си започнал заобикаляне на препятствие или спряло ППС. Ако в момента на твоето преминаване покрай него той тръгне и настъпи ПТП то вината е негова. В акта се пише: отнемане на предимство на попътно движещо се превозно средство. това обаче е трудно доказуемо. Аз съм имал аналогичен случай, обаче другата кола започна обратен завой от спряло положение в дясно до бордюра. И аз се спрях в задна лява врата и ляв калник. И му треснаха акт :twisted: Пък аз бях с москве :mhihi: :mhihi: :mhihi:
А ако са те спряли след като си минал покрай този дето е тръгнал и са започнали да пишат акт, ходи и го обжалвай. Пишеш: другата кола беше с включени АВАРИЙНИ СВЕТЛИНИ, ти си ПОДАЛ светлинен СИГНАЛ за заобикаляне на СПРЯЛОТО МПС. В момента когато се се ИЗРАВНИЛ с него, водачът подал или без да подаде(тук ти преценяваш какво да пишеш) светлинен сигнал потегля. Може да вметнеш, че с цел да избегнеш ПТП си навлязъл в насрещната лента като при това не си застрашил други участници в движението. Но това само, ако си можел да минеш покрай спрелия без да навлизаш в насрещното. Иначе ще държиш, че той е бил спрял, че си подал мигач и т.н. Успех.
Изображение

Вече кара БМВ
Вече кара БМВ
Аватар

Мнение от Един » 19 Май 2006, 14:56

Аз вече си подадох възражението в което написах:

Около 16:30 часа се движех по ул.”Г.Димитров” в посока центъра. С мен в автомобила пътуваше Цонка Недялкова Стоянова, която може да потвърди изложеното по-долу.

Пред мен имаше автомобил: червен Ситроен AX, спрял на платното за движение в нарушение на чл.101,ал.1,т.9 от ППЗДвП. Тъй като имах видимост и в насрещното платно нямаше автомобили, подадох сигнал и започнах да заобикалям спрения автомобил. В момента в който се изравних с него, водача на спрения автомобил потегли, без преди това да е подал съответния сигнал. След като приключих с маневрата и изминах още около 150 метра бях спрян и ми беше обяснено, че съм спрян за изпреварване при наличие на маркировка М1. След като обясних, че не става дума за изпреварване, а за заобикаляне на препятствие, ми беше съставен акт № 825870. Според мен действията ми не представляват нарушение на чл.6 ал.1 от ЗДвП, както е записано в съставения ми акт.

Смятам че не аз, а водача на червения Ситроен трябваше да бъде спрян и наказан за неправилното спиране и неправилното потегляне.

За справка:
ЗДвП:
Чл. 6. Участниците в движението:
1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;
......

ППЗДвП :
Чл. 63. (1) Надлъжната пътна маркировка се използва за очертаване на пътните ленти, на които е разделено платното за движение, и за очертаване на неговата граница.
(2)Надлъжната пътна маркировка има следните изображения, наименования и значения:
1. "Единична непрекъсната линия" - М1. На пътните превозни средства е забранено да я застъпват и пресичат. С единична непрекъсната линия се очертава и пътна лента, предназначена за движение на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници - "BUS" лента. Символът "BUS" се изписва в началото на лентата и след всяко кръстовище

......

Чл. 91. (1) Заобикалянето е минаване покрай препятствие, повреди на платното за движение или неподвижен участник в движението.

......

Чл. 101. (1) Спирането за престой и паркирането са забранени:

9. на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 м или където действа забраната на пътен знак В24 или В25.

Дали ще мине?
Преди да монтирате нещо "спортно" на автомобила си, поинтересувайте се поне за какъв спорт е.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от jk » 19 Май 2006, 17:47

Надявам се да мине - ония глупак като ти е задръстил пътя ти какво да правиш? Да спреш зад него и да го чакаш да потегли.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 19 Май 2006, 18:13

имам подобен случай ,карам зад една Вектра ,нямам голяма видимост в далечина .. оня вижда куки и набива такава спирачка че почти спира.. за да не го нацепя отзад го изпреварвам при непрекъсната лента ,при което ме спряха и ми взеха 10 лв за неправилно изпреварване :mhihi: обясних им що съм го изпреварил но не помогна много ...

ентусиаст
Аватар
Кара: дизелaка да пропушва
Мечтае да кара: НА БАБА ЯГА МЕТЛАТА :D:D

Мнение от LAST RIDE » 19 Май 2006, 18:30

единствения ти шанс да се оправдаеш е да държиш че си пресякал лентата за да предотвратиш ПТП.но това оправдание малко трудно минава при полицаите,пък незнам за съда(ако се стигне до там)
Заменям си усилвателя!!

viewtopic.php?f=64&t=228928

коментар:
исках BMW,но татко каза не.......по добре да си взема SUZUKI IGNIS пък и те BMW нестават... :D

поклонник на E36
поклонник на E36
Аватар
Местоположение: София, София, София, София, София, София, София, София, София, София:
Кара: Mercedes, BMW, Subaro

Мнение от Терзийски » 19 Май 2006, 23:56

А ако на едно кръстовище има "Линейка, пожарна, полиция и гражданска защита" кой трябва да мине пръв :?:

Потребител
Аватар

Мнение от ircsome » 20 Май 2006, 2:25

Терзийски написа:А ако на едно кръстовище има "Линейка, пожарна, полиция и гражданска защита" кой трябва да мине пръв :?:

Зависи кое от превозните средства в момента е със специален режим на движение, но въпреки всичко се спазва правлиото за преминаващите с предимство.

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 20 Май 2006, 21:34

отговорът е в самия въпрос :twisted:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е36

Мнение от Escape » 20 Май 2006, 22:03

Един написа:1. "Единична непрекъсната линия" - М1. На пътните превозни средства е забранено да я застъпват и пресичат. С единична непрекъсната линия се очертава и пътна лента, предназначена за движение на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници - "BUS" лента. Символът "BUS" се изписва в началото на лентата и след всяко кръстовище

A когато не съм е пресякъл? примерно карам си в най-дясната лента и изведнъж се появява жълтата линия - само че точно в самия си край тя е прекъсната и после става непрекъсната.И реално аз не я газя щото си карам направо :D знам че е нарушение ама ако четем буквално закона нито я настъпвам нито я пресичам. За съжаление често ми се налага да го правя това - всеки ден мнавам по Ситняково и се качвам на Цариградско за 300-400 метра и влизам в локалното на Плиска. И точно там сутрин е лудница и по някой път просто няма как да се престроя в нормалната лента. И какво правим в тоя случай? седим си в BUS лентата с включен ляв мигач?

поклонник на E36
поклонник на E36
Аватар
Местоположение: София, София, София, София, София, София, София, София, София, София:
Кара: Mercedes, BMW, Subaro

Мнение от Терзийски » 21 Май 2006, 5:49

TheBoss написа:отговорът е в самия въпрос :twisted:

Отговорът е МАРШРУТКАТА... :idea: :!: :idea: :!: :idea: :!: :arrow:

Нея не я споменах нали :?: :?: :?: :arrow:

:arrow: Ми просто защото нея винаги я няма на кръстовището но минава първа :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Вече кара БМВ
Вече кара БМВ
Аватар

Мнение от Един » 31 Май 2006, 7:56

Снощи си взех талончето и постановлението - 30лв. и 4 точки.
Сега търся човек с юридически познания пък да видим ....
Началника на КАТ не е прочел възражението ми, съмнявам се дали знае че има такова. На всичкото отгоре е объркал номера на колата - май това дава надежда.

води статистиката
Аватар
Кара: '07 X3 LCI 3,0sd
Детайли за колата: '93 318is
'95 328Ti
'95 318is
'00 328Ci
'04 330xd
'07 X3 3.0d
'07 X3 3.0sd
'01 730d

Мнение от LuBo1 » 31 Май 2006, 9:00

Мале , еи ся ги изкара във съда неграмотни , ако в АКТ-а е объркан рег номера на колата :D за туи нещо се хваща адвоката и ги почва. Че не могат да четат, нямат съвършен 3ти клас и тн :lol:
ИзображениеИзображение

Следваща

Назад към Извън Темата