Балансират ли се гумите при всяко поставяне?
Модератор: Общи модератори
35 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Re: Балансират ли се гумите при всяко поставяне?
Аз ги усещам най-добре като пътувам по Тракия в отсечката след тунела посока София.
Там са надолнища със завои и добър асфалт. Както каза колегата над мен при висока скорост и в завой веднага аз лично си усещам коя джанта/гума иска баланс или е крива.
ПС: Всъщност по-добре от vld не мога да го обясня, абсолютно съм съгласен с написаното.
Там са надолнища със завои и добър асфалт. Както каза колегата над мен при висока скорост и в завой веднага аз лично си усещам коя джанта/гума иска баланс или е крива.
ПС: Всъщност по-добре от vld не мога да го обясня, абсолютно съм съгласен с написаното.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Wierdo
- младши ентусиаст
-
- Кара: 545i
- Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe
Това на какви километри се усеща зависи най-вече от това каква тежест трябва за баланса. Не помня вече точно какви бяха границите, но е примерно х гр. при у километри. х+5 грама у+20км (казвам го теоретично, далеч съм от мисълта, че уравнението ми е вярно 

- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
Понеже не усещам тва биене миене реших да не рискувам и ги балансирах 

gromovich написа:alx написа:Балансираш ако бият.
... обаче колко от потребителите във форума могат да усетят докато карат, че им бият задните гуми например ???
задните бият в дупето ти, предните- във волана.
това някой обаче да ми каже че може да усети коя гума е (лява/дясна)... вие сте нЕкви магьосници

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
В завой 

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Аз чак за лява дясна немога, ма дали е задна или предна до сега не съм имал пропуск 
Просто ми е леко тегаво с 160+ по завоите, а на равно няма как да рабереш дали е лява или дясна.

Просто ми е леко тегаво с 160+ по завоите, а на равно няма как да рабереш дали е лява или дясна.

а един по ламерски въпрос... има ли значение на каква машина балансират?
Питам че за последните ми 3 смени на гуми все нещо не могат да ги балансират като света... с летните гуми започваше да тресе волана при 120... после ги балансирах пак, ама тресеше при около 150км/ч, после пак зимните на другата кола направо ми разказаха играта - страшна вибрация и то при 50км/ч, та директно на първия светофар обратен и в айде в сервиза да им чукам по канчетата.... уж ги оправиха ама ама при 110-120 пак се появява ....
послените гуми които сменях са пак зимни и пак вибрира волана
проблем с гумите и джантите няма, тъй като са чисто нови и джантите и гумите.... въобразявам ли си или в БГ некадърниците са насякъде?
Питам че за последните ми 3 смени на гуми все нещо не могат да ги балансират като света... с летните гуми започваше да тресе волана при 120... после ги балансирах пак, ама тресеше при около 150км/ч, после пак зимните на другата кола направо ми разказаха играта - страшна вибрация и то при 50км/ч, та директно на първия светофар обратен и в айде в сервиза да им чукам по канчетата.... уж ги оправиха ама ама при 110-120 пак се появява ....
послените гуми които сменях са пак зимни и пак вибрира волана

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Виж окачване нещо :?
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
Kroki написа:Виж окачване нещо :?
3 различни коли ...
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Escape написа:Kroki написа:Виж окачване нещо :?
3 различни коли ...
Слаби гумаджий

А по темата.Колега след като си свалил летните гуми заедно с джантите,няма какво да им балансираш

- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
Escape написа:а един по ламерски въпрос... има ли значение на каква машина балансират?
послените гуми които сменях са пак зимни и пак вибрира волана![]()
проблем с гумите и джантите няма, тъй като са чисто нови и джантите и гумите.... въобразявам ли си или в БГ некадърниците са насякъде?
Аз доколкото знам има различни машини, от 5 до 50лв. дето се вика. Тези, при които аз ходих са некви нови, компютризирани, едно, друго, амнайсе хиляди параметъра вади и има някъв инфрачервен лъч ли лазер ли кво е. С него па ми хванаха кривината на едната джанта. Смени сервиза мен ако питаш.
(bubsa) написа:А по темата.Колега след като си свалил летните гуми заедно с джантите,няма какво да им балансирашСлагаш и караш!
Абе и аз така мислех и такава ми беше първоначалната идея, ама за щастие не се оказах прав

- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
Има значение от машината. И много важно е, кога е калибрована. Всяка машина трябва да се калиброва на известно време (най-често е хубаво преди всеки сезон). И ако една машина не се калибрира и в комбинация с някои некадърни гумаджии, които не са чували за оптимизация и могат да се получат такива работи.
Когато виждате, че са ви прави гумите и джантите, но все пак баланса изисква повечко грамаж (над 40-50 гр. си идва множко вече) искайте да ви оптимизират гумата (да се завърти на определен ъгъл спрямо джантата), и така може да се свали стабилно грамажа.
Сигурно доста хора го знаят това, но все пак това мога да ви дам като съвет, да не ви претупват работата, защото и без това личното ми наблюдение е, че гумаджийските услуги на доста места и без това не са много евтини.

Сигурно доста хора го знаят това, но все пак това мога да ви дам като съвет, да не ви претупват работата, защото и без това личното ми наблюдение е, че гумаджийските услуги на доста места и без това не са много евтини.

'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.

2x Alpine white E30's
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Прав е колегата над мен за оптимизацията.
Преди години мой приятел ме светна затова, гледам го 10 минути монтира и размонтира гумата от джантата и отивам да го питам човек какво правиш.
Той сподели, че заради не перфектните гуми в повечето случаи теглото на една гума в единия "край" е различно от това в другия.
Оттам следва да се "завърти" спрямо джантата с цел оптимизация на баланса. Понеже си трая повечето пъти при други гумаджии и не ми се занимава, наблюдавам че може и 50 грама баланс да ти лепнат ама няма да оптимизират гума-джанта. Причините са редица не ми се иска да влизам в темата, че ще стигнем до лошата ни икономическа обстановка.
Преди години мой приятел ме светна затова, гледам го 10 минути монтира и размонтира гумата от джантата и отивам да го питам човек какво правиш.
Той сподели, че заради не перфектните гуми в повечето случаи теглото на една гума в единия "край" е различно от това в другия.
Оттам следва да се "завърти" спрямо джантата с цел оптимизация на баланса. Понеже си трая повечето пъти при други гумаджии и не ми се занимава, наблюдавам че може и 50 грама баланс да ти лепнат ама няма да оптимизират гума-джанта. Причините са редица не ми се иска да влизам в темата, че ще стигнем до лошата ни икономическа обстановка.
- stozashto
- младши ентусиаст
-
- Кара: каквото изпадне...
- Мечтае да кара: safety car, самолет, мотор
- Детайли за колата: тотална щета...
Колеги, изчетох внимателно мненията ви, но нивото на знания и умения у онзи, който би ги следвал са много над моите, а и нямам условия за "смени си и си балансирай сам"...
Дали ще е възможно да предложите 2-3 сервиза в София, където тези услуги са качествено извършвани.
Благодаря!
Колкото до темата - не виждам смисъл да се пести от баланса.
Дали ще е възможно да предложите 2-3 сервиза в София, където тези услуги са качествено извършвани.
Благодаря!
Колкото до темата - не виждам смисъл да се пести от баланса.
"... _ _ _ ..."
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
deyan-enchev написа:Преди години мой приятел ме светна затова, гледам го 10 минути монтира и размонтира гумата от джантата и отивам да го питам човек какво правиш.
Оттам следва да се "завърти" спрямо джантата с цел оптимизация на баланса.
На новите гуми, има една бяла точка от външната страна, където тежестта на гумата е най- малка и съответно там при монтажа застава вентила, за да балансира и той в някаква степен, поне при моите гуми е така, тъй че чистак новата гума би трябвало още в завода да е "оптимизирана" как да се сложи.
По темата - според мен е хубаво да се балансират, защото при определен стил на каране и най- вече при по- екстремна употреба на спирачките, може да се получи износване на гумата на петна, което да наруши баланса

Последна промяна saleen на 21 Мар 2012, 16:00, променена общо 1 път
Никой не мое ма връне на селу!
35 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3