5.6/5.8 Земетресение
Модератор: Общи модератори
- sambeto
- ентусиаст
-
- Кара: Е65 745d
- Мечтае да кара: Мотор с Кош!
- Детайли за колата: Огин!
Re: 5.6/5.8 Земетресение
hell's angel написа:Нещо бъркате степени и магнитуди ми се струва ...К'ви 9ки ви се въртят в главите незнам
Когато се изчислява една сграда на земетръс,се гледа една карта от 1987 година,казва се карта на сеизмичното райониране на България.
Та тая карта е разделена на зони,според тия зони има един много важен коефициент Кс,той се нарича сеизмичен коефициент.
Колкото по голям е тоя коефициент,толкова по голяма сеизмична сила се получава и предвижда.По висок коефициент = по голяма степен на сеизмична сигурност и изчисление.
В случая в София и окръга е приет най високия сеизмичен коефициент Kc=0.27,демек на прост език това означава че в тая зона сградите са изчислени за най високата степен на сеизмичност,а именно IX степен.
Когато вече земетресението удари се казва "Земетресение с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер".
Степента се използва преди земетресението при самото проектиране на сградата като израз,магнитуда след земетресението като израз
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
От строителство не разбирам, но магнитуд 9 по Рихтер почти винаги променя релефа на местноста та не знам к'во смятате ... Понеже скалата на магнитудите е логаритмична, амплитудата на 6 да речем, е 10 по-голяма от на земетресение с магнитуд 5, сметнато в отделена сеизмична енергия е 20-30 пъти по-силно земетресение
За 9 и сам можеш да си направиш аналогията предполагам 
Ubi dubium, ibi libertas
Какви са тия панелки дето издържат до 9 по рихтер. При такова земетресение няма да остане и една здрава сграда.
- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
sambeto написа:...
заеби...
- Киров
- Пловдивски Джигит
-
- Кара: Е38 728 IA
И на мен ми е някво супер отрепано днес, може би е от стреса и от недоспиване
П.П. моя пес също не отрази труса
спи до мен в апартамента и като разлюля аз скочих , а той продължи да си спи се едно няма нищо... 
П.П. моя пес също не отрази труса
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
The_Ancient написа:sambeto написа:...
![]()
![]()
![]()
заеби...
Само последното изречение му е грешно, предполагам
А районирането по комунизма е правено по степени на МШК
Последна промяна hell's angel на 22 Май 2012, 11:46, променена общо 1 път
Ubi dubium, ibi libertas
- Bareck
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: ///M
Заеби,тука в първия момент си помислих,че някой от съквартирантите се прави майтап с мене и ми люлее леглото,ама после като скочих... и цяла вечер отвън 
- BFM
- младши ентусиаст
-
- Кара: на 3-та
Колеги, толкова се радвам, че Ви чета простотиите и днес
За второто се шегувам, ама наистина се радвам
Дано не ни люлее повече така.
Дано не ни люлее повече така.Силният прави толкова ,колкото може, слабият страда толкова ,колкото трябва!
Марчаево,Рударци и близките населени места е било страшно
Напукани къщи,няма здрави комини,стъкла прозорци,било е страшно...20 сек. преди труса се е чуло страшно бучене от земята...
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Над 20 са последващите земни трусове на регистрираното силно земетресение в 3 ч. с магнитуд от 5,9 по скалата на Рихтер, съобщиха от Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН.
То бе с епицентър на десет километра от Перник и събуди цяла България.
Най-силен е бил усетеният последващ трус в 4.30 чака, койта е бил с магнитуд от 4,2-4,3 по скалата на Рихтер, допълни Николай Милошев - директор на института.
Около 5,13 часа бе регистриран нов силен вторичен трус. Магнитудът му е бил 3,8.
Всички вторични трусове са станали в района на Перник.
То бе с епицентър на десет километра от Перник и събуди цяла България.
Най-силен е бил усетеният последващ трус в 4.30 чака, койта е бил с магнитуд от 4,2-4,3 по скалата на Рихтер, допълни Николай Милошев - директор на института.
Около 5,13 часа бе регистриран нов силен вторичен трус. Магнитудът му е бил 3,8.
Всички вторични трусове са станали в района на Перник.
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Brat mu написа:sambeto написа:Единственото предимство на панелките е това,че са най устойчивите сгради при земетръс.
Жителите живеещи в такива сгради да са спокойни,ако недей си боже тръгнат да падат сгради,панелките ако паднат ще са последни.
Имайте в предвид,че в България са едни от най добрите конструктури на сгради в света отчитащи земетръса като фактор,и осигуряването на тия сгради при земетръс е на доста добро ниво.Подсигуряването при изчислението е сериозно,и няма нищо общо с Турция примерно.
Казвам го не за да успокоявам изкуствено,ами защото наистина е така.
http://www.dnes.bg/sofia/2012/05/22/tru ... jda.159412
http://www.dnes.bg/sofia/2012/05/22/eva ... ovo.159420
Панелките са си доста стари вече,а и повечето са като от горния линк-високи с малка основа.
И освен това-колко панелки са останали с неусвоени балкони или непроменена структура?
колега това не са панелки

- Brat mu
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2006 330xd, 2008 A8 4.2tdi
- Мечтае да кара: WBS
Ок, Епк е,но по-скоро идеята беше са 20+ годишни сгради,които са по-добри от ново строителство...
- blackrider
- младши ентусиаст
-
При мен интересното бе ,че сънувах че има земетресение,въртях се в кревата и ми бе много неспокоен съня.До момента в който изведнъж се събудих с чувство за стегнатост в гърдите и недостиг на кислород. В тези секунди се чу адско бучене и къщата се разтресе ама здравата.Почнаха да падат предмети (кв.Драгалевци съм) ,с жената скочихме и в детската да вземем детето.Кучето което към 50кг. се чудеше къде да се скрие ,а котките се изпокриха.Появиха се чак сутринта. След 30тина мин решихме,че отмина и решаваме да си легнем.Кучето пак започна да търчи като луд и скочи при нас в кревата......последва 2рия трус.....после 3ти .......
В такива моменти седиш и мислиш,как ние човеците мислещи се за недосегаеми,сме всъщност толкова жалки и нищо не зависи от нас. Т'ва природата си е**** мамата. Признавам,че стреса бе голям,а малкия се разрева.
Пази Боже се вика и дано няма още продължения и най-важното жертви.
пп. в момента следя всяко движение на кучето и хич не ме успокоява? Държи се по същия начин като преди трусовете
В такива моменти седиш и мислиш,как ние човеците мислещи се за недосегаеми,сме всъщност толкова жалки и нищо не зависи от нас. Т'ва природата си е**** мамата. Признавам,че стреса бе голям,а малкия се разрева.

пп. в момента следя всяко движение на кучето и хич не ме успокоява? Държи се по същия начин като преди трусовете

Последна промяна blackrider на 22 Май 2012, 12:03, променена общо 1 път
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
drago_pavlov написа:
Доколкото си спомням между 9-ти и 11-ти етаж е най-страшно - на тази височина сградите изпадат в резонанс... Някой Енженер от ВИАС да потвърди, или някой от 10-тия етаж
На 10-тия етаж се насрах. И друг път съм се събуждал от земетресения и винаги ги усещам, ама това ... имах чувството, че 1 минута тресе .
Много народ излезе. Преди малко се качих с асансьора и усетих кофти скърцане и мисля да не го ползвам скоро време.
Много силно ми се стори, а в Япония с 6 по рихтер си приспиват децата ...
- Ronka
- русата мафия!
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
blackrider написа:При мен интересното бе ,че сънувах че има земетресение,въртях се в кревата и ми бе много неспокоен съня.До момента в който изведнъж се събудих с чувство за стегнатост в гърдите и недостиг на кислород. В тези секунди се чу адско бучене и къщата се разтресе ама здравата.Почнаха да падат предмети (кв.Драгалевци съм) ,с жената скочихме и в детската да вземем детето.Кучето което към 50кг. се чудеше къде да се скрие ,а котките се изпокриха.Появиха се чак сутринта. След 30тина мин решихме,че отмина и решаваме да си легнем.Кучето пак започна да търчи като луд и скочи при нас в кревата......последва 2рия трус.....после 3ти .......
Защото продължават
Is...Много като тебе вече плакаха ...