5.6/5.8 Земетресение
Модератор: Общи модератори
- sambeto
- ентусиаст
-
- Кара: Е65 745d
- Мечтае да кара: Мотор с Кош!
- Детайли за колата: Огин!
Re: 5.6/5.8 Земетресение
hell's angel написа:Нещо бъркате степени и магнитуди ми се струва ...К'ви 9ки ви се въртят в главите незнам
Когато се изчислява една сграда на земетръс,се гледа една карта от 1987 година,казва се карта на сеизмичното райониране на България.
Та тая карта е разделена на зони,според тия зони има един много важен коефициент Кс,той се нарича сеизмичен коефициент.
Колкото по голям е тоя коефициент,толкова по голяма сеизмична сила се получава и предвижда.По висок коефициент = по голяма степен на сеизмична сигурност и изчисление.
В случая в София и окръга е приет най високия сеизмичен коефициент Kc=0.27,демек на прост език това означава че в тая зона сградите са изчислени за най високата степен на сеизмичност,а именно IX степен.
Когато вече земетресението удари се казва "Земетресение с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер".
Степента се използва преди земетресението при самото проектиране на сградата като израз,магнитуда след земетресението като израз

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
От строителство не разбирам, но магнитуд 9 по Рихтер почти винаги променя релефа на местноста та не знам к'во смятате ... Понеже скалата на магнитудите е логаритмична, амплитудата на 6 да речем, е 10 по-голяма от на земетресение с магнитуд 5, сметнато в отделена сеизмична енергия е 20-30 пъти по-силно земетресение
За 9 и сам можеш да си направиш аналогията предполагам 

Ubi dubium, ibi libertas
Какви са тия панелки дето издържат до 9 по рихтер. При такова земетресение няма да остане и една здрава сграда.
- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
sambeto написа:...

заеби...
- Киров
- Пловдивски Джигит
-
- Кара: Е38 728 IA
И на мен ми е някво супер отрепано днес, може би е от стреса и от недоспиване
П.П. моя пес също не отрази труса
спи до мен в апартамента и като разлюля аз скочих , а той продължи да си спи се едно няма нищо... 

П.П. моя пес също не отрази труса

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
The_Ancient написа:sambeto написа:...
![]()
![]()
![]()
заеби...
Само последното изречение му е грешно, предполагам

А районирането по комунизма е правено по степени на МШК

Последна промяна hell's angel на 22 Май 2012, 11:46, променена общо 1 път
Ubi dubium, ibi libertas
- Bareck
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: ///M
Заеби,тука в първия момент си помислих,че някой от съквартирантите се прави майтап с мене и ми люлее леглото,ама после като скочих... и цяла вечер отвън 

- BFM
- младши ентусиаст
-
- Кара: на 3-та
Колеги, толкова се радвам, че Ви чета простотиите и днес
За второто се шегувам, ама наистина се радвам
Дано не ни люлее повече така.

Силният прави толкова ,колкото може, слабият страда толкова ,колкото трябва!
Марчаево,Рударци и близките населени места е било страшно
Напукани къщи,няма здрави комини,стъкла прозорци,било е страшно...20 сек. преди труса се е чуло страшно бучене от земята...

- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Над 20 са последващите земни трусове на регистрираното силно земетресение в 3 ч. с магнитуд от 5,9 по скалата на Рихтер, съобщиха от Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН.
То бе с епицентър на десет километра от Перник и събуди цяла България.
Най-силен е бил усетеният последващ трус в 4.30 чака, койта е бил с магнитуд от 4,2-4,3 по скалата на Рихтер, допълни Николай Милошев - директор на института.
Около 5,13 часа бе регистриран нов силен вторичен трус. Магнитудът му е бил 3,8.
Всички вторични трусове са станали в района на Перник.
То бе с епицентър на десет километра от Перник и събуди цяла България.
Най-силен е бил усетеният последващ трус в 4.30 чака, койта е бил с магнитуд от 4,2-4,3 по скалата на Рихтер, допълни Николай Милошев - директор на института.
Около 5,13 часа бе регистриран нов силен вторичен трус. Магнитудът му е бил 3,8.
Всички вторични трусове са станали в района на Перник.
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Brat mu написа:sambeto написа:Единственото предимство на панелките е това,че са най устойчивите сгради при земетръс.
Жителите живеещи в такива сгради да са спокойни,ако недей си боже тръгнат да падат сгради,панелките ако паднат ще са последни.
Имайте в предвид,че в България са едни от най добрите конструктури на сгради в света отчитащи земетръса като фактор,и осигуряването на тия сгради при земетръс е на доста добро ниво.Подсигуряването при изчислението е сериозно,и няма нищо общо с Турция примерно.
Казвам го не за да успокоявам изкуствено,ами защото наистина е така.
http://www.dnes.bg/sofia/2012/05/22/tru ... jda.159412
http://www.dnes.bg/sofia/2012/05/22/eva ... ovo.159420
Панелките са си доста стари вече,а и повечето са като от горния линк-високи с малка основа.
И освен това-колко панелки са останали с неусвоени балкони или непроменена структура?
колега това не са панелки

- Brat mu
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2006 330xd, 2008 A8 4.2tdi
- Мечтае да кара: WBS
Ок, Епк е,но по-скоро идеята беше са 20+ годишни сгради,които са по-добри от ново строителство...
- blackrider
- младши ентусиаст
-
При мен интересното бе ,че сънувах че има земетресение,въртях се в кревата и ми бе много неспокоен съня.До момента в който изведнъж се събудих с чувство за стегнатост в гърдите и недостиг на кислород. В тези секунди се чу адско бучене и къщата се разтресе ама здравата.Почнаха да падат предмети (кв.Драгалевци съм) ,с жената скочихме и в детската да вземем детето.Кучето което към 50кг. се чудеше къде да се скрие ,а котките се изпокриха.Появиха се чак сутринта. След 30тина мин решихме,че отмина и решаваме да си легнем.Кучето пак започна да търчи като луд и скочи при нас в кревата......последва 2рия трус.....после 3ти .......
В такива моменти седиш и мислиш,как ние човеците мислещи се за недосегаеми,сме всъщност толкова жалки и нищо не зависи от нас. Т'ва природата си е**** мамата. Признавам,че стреса бе голям,а малкия се разрева.
Пази Боже се вика и дано няма още продължения и най-важното жертви.
пп. в момента следя всяко движение на кучето и хич не ме успокоява? Държи се по същия начин като преди трусовете
В такива моменти седиш и мислиш,как ние човеците мислещи се за недосегаеми,сме всъщност толкова жалки и нищо не зависи от нас. Т'ва природата си е**** мамата. Признавам,че стреса бе голям,а малкия се разрева.

пп. в момента следя всяко движение на кучето и хич не ме успокоява? Държи се по същия начин като преди трусовете

Последна промяна blackrider на 22 Май 2012, 12:03, променена общо 1 път
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
drago_pavlov написа:
Доколкото си спомням между 9-ти и 11-ти етаж е най-страшно - на тази височина сградите изпадат в резонанс... Някой Енженер от ВИАС да потвърди, или някой от 10-тия етаж
На 10-тия етаж се насрах. И друг път съм се събуждал от земетресения и винаги ги усещам, ама това ... имах чувството, че 1 минута тресе .
Много народ излезе. Преди малко се качих с асансьора и усетих кофти скърцане и мисля да не го ползвам скоро време.
Много силно ми се стори, а в Япония с 6 по рихтер си приспиват децата ...
- Ronka
- русата мафия!
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
blackrider написа:При мен интересното бе ,че сънувах че има земетресение,въртях се в кревата и ми бе много неспокоен съня.До момента в който изведнъж се събудих с чувство за стегнатост в гърдите и недостиг на кислород. В тези секунди се чу адско бучене и къщата се разтресе ама здравата.Почнаха да падат предмети (кв.Драгалевци съм) ,с жената скочихме и в детската да вземем детето.Кучето което към 50кг. се чудеше къде да се скрие ,а котките се изпокриха.Появиха се чак сутринта. След 30тина мин решихме,че отмина и решаваме да си легнем.Кучето пак започна да търчи като луд и скочи при нас в кревата......последва 2рия трус.....после 3ти .......
Защото продължават

Много като тебе вече плакаха ...