Синя зона
Модератор: Общи модератори
- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 compact
Re: Синя зона
exotique написа:Одобрявам синята зона с едно сериозно уточнение: Напълно безплатно паркиране за живущите в тази зона,като за втора кола заплащането да е минимално...
ИЛИ: Платено годишно паркиране в рамките на 100-200 лв, НО ! с осигурено паркомясто, върху което абсолютно никой друг освен собственика да не можа да паркира!!!

И в Стара Загора стана по-добре със синя зона. Свършваш си работата из центъра за 20 минути и кой откъде е.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Ганьовщината пак се вижда. Който живее далеч от синята зона вика- "браво, законите да се спазват". Ако утре му сложат синя зона пред блока ще вика "няма къде да паркирам"...
Много пъти се каза и показа какво точно са синята зона, паяците и Паркинги и Гаражи.
Много пъти се каза и показа какво точно са синята зона, паяците и Паркинги и Гаражи.
- vanci88
- ентусиаст
-
- Кара: 98 325 tds M пакет touring
- Мечтае да кара: M6
- Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...
bum_bum написа:Ганьовщината пак се вижда. Който живее далеч от синята зона вика- "браво, законите да се спазват". Ако утре му сложат синя зона пред блока ще вика "няма къде да паркирам"...
Има достатъчно страни с опит и там гарантирани места за паркиране срещу нотариален акт няма! Само ревете ! Искате ред ама за другите. Срещу 500-600лв на месец може да имате място,което да е само ваше. Има я тази опция. Хем да живеем в центъра, хем да съм с условията на крайните квартали.
ПС Щом аз плащам 600лв на година за охраняем паркинг в краен квартал и "гражданчетата" в центъра може да плащат.
- XaMaB
- ентусиаст
-
- Кара: мел
- Мечтае да кара: танк
exotique написа:XaMaB написа:Не мога да се сетя в кой от другите квартали/градове има гарантирани паркоместа, че тия в центъра имат подобни искания
Ок, или да си имаш осигурено паркомясто 24часа в денонощието срещу заплащане-или всички живеещи в центъра да могат да паркират безплатно където решат за добре в синята зона! ЕЛЕМЕНТАРНО .
Осигурено 24 часа паркомясто срещу заплащане има, ама цената на месец е по-висока от това което общината иска за две коли за цяла година.
Ганьовщината пак се вижда. Който живее далеч от синята зона вика- "браво, законите да се спазват". Ако утре му сложат синя зона пред блока ще вика "няма къде да паркирам"...
Нищо, че съм в краен квартал и се намират спокойно свободни места за паркиране, и в момента си плащам паркомясто, така че и да сложат пепел от рози зона ми е все тая. Плащам си и за паркинга пред офиса, където е през деня колата.
Това къде отиват парите от синята зона е отделен проблем, и ако оплакванията и протестите бяха в посока на решаването на този проблем, бих ги подкрепил. Ако там се наложи контрол, след 1 година може да се осигурят достатъчно места за да са доволни хората който живеят в центъра, че получават нещо срещу годишната такса която плащат.
Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата
Аз мисля, че това е европейска практика. В крайна сметка нали искаме като в Европа. Е, всички искаме първо европейски заплати, ама за сега сме почнали малко отзад напред, но така е в Европата.
Наистина ли се реве, че срещу 150лв на година имаш право за паркиране в Центъра?
Отделно само да спомена нещо, което убягва - колата е луксозна стока и затова за нея има и акциз.
Повечето сгради са имали помещения за гараж, но собствениците са решили да ги продадат или отдават под наем за МАГАЗИНИ.
Да не говорим, че имат и дворчета в центъра, които обаче не могат да се разберат кой да ги ползва заради лоши взаимоотношения с съседите си.
Наистина ли се реве, че срещу 150лв на година имаш право за паркиране в Центъра?
Отделно само да спомена нещо, което убягва - колата е луксозна стока и затова за нея има и акциз.
Повечето сгради са имали помещения за гараж, но собствениците са решили да ги продадат или отдават под наем за МАГАЗИНИ.
Да не говорим, че имат и дворчета в центъра, които обаче не могат да се разберат кой да ги ползва заради лоши взаимоотношения с съседите си.
- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:Ганьовщината пак се вижда. Който живее далеч от синята зона вика- "браво, законите да се спазват". Ако утре му сложат синя зона пред блока ще вика "няма къде да паркирам"...
Аз живея в краен квартал.... и няма синя зона... обаче точно срещу входа ми е кварталният нон стоп.. и пак няма къде да паркирам

Аз не мога да разбера, защо хората смятат че са длъжни да живеят там, където е живял прадядо им. Като не ти е удобно (или скъпо) се местиш. Срамота е в центъра на столицата да има сгради с рушащи се мазилка, неподдържани.. само щото хората, които живеят там нямат пари да поддържат наследствените си имоти.
Според мен столична община трябва да работи в посока, подобряване на жилищните квартали. И на хората (особено с деца) да им е по-удобно да живеят в Младост и Дружба (примерно), отколкото в центъра. В центъра да има предимно офис сгради и тук таме някой богат реститут, на който му е мило наследството от прадядо му (и плаща данък пет пъти по-висок от този в жилищните квартали).
Ама тот туй няма да стане, ако столичани се делят от една страна от Люлин и Дружба, а от друга на "благородници" от центъра.
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
daddy_ написа:И аз одобрявам. Не мога да приема само това с винетките за хората, които живеят там. Да живееш от години на едно място и сега да няма къде да си паркираш колата е малко...глупаво.
това че хората имат даден имот някъде - дали в центъра или в Люлин Не гарантира паркомясто на улицата като нямаш гараж. Защо аз когато имам работа в ценъра, а живея в Борово примерно трябва да платя за да паркирам, а собственика на жилище в центъра - не? Това е дискриминация. Правилата и законите са за всички. Земята долу е общинска, а имотите им са в блока до прага на вратата. Кой ползва общинска земя безплатно?
Виена паркиране и цени в центъра:
Час: 3.70 EUR
Лято (ден): € 154.00
Лято (нощ): € 98.00
т.е. за цяло лято € 252
Зима (ден): € 200.20
Зима (нощ): € 127.40
без осигурено място.
България 150лв на година - 12лв/месец - 40ст./денонощие
Втора кола 450лв на година - 37лв/месец - 1.25лв./денонощие
какъв е проблема? на мен не ми изглежда толкова скъпо, особенно като знам цените на гаражите.
Цигари - 5.20 лв
Кафе - 1.00 - 3.00 лв.
Бира - 1.20лв - 4.00 лв.
Все неща, които са за да си блазним душичката. В крайните квартали не се плаща за паркиране, но правилата са за всички, никой не плаща в крайните квартали. В центъра плащат по същата логика ВСИЧКИ. Няма богопомазани.
Час: 3.70 EUR
Лято (ден): € 154.00
Лято (нощ): € 98.00
т.е. за цяло лято € 252
Зима (ден): € 200.20
Зима (нощ): € 127.40
без осигурено място.
България 150лв на година - 12лв/месец - 40ст./денонощие
Втора кола 450лв на година - 37лв/месец - 1.25лв./денонощие
какъв е проблема? на мен не ми изглежда толкова скъпо, особенно като знам цените на гаражите.
Цигари - 5.20 лв
Кафе - 1.00 - 3.00 лв.
Бира - 1.20лв - 4.00 лв.
Все неща, които са за да си блазним душичката. В крайните квартали не се плаща за паркиране, но правилата са за всички, никой не плаща в крайните квартали. В центъра плащат по същата логика ВСИЧКИ. Няма богопомазани.
- ilia1984
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: BMW
vlad0 написа:Аз мисля, че това е европейска практика. В крайна сметка нали искаме като в Европа. Е, всички искаме първо европейски заплати, ама за сега сме почнали малко отзад напред, но така е в Европата.
Колега до някаде си прав.....но до там европейска практика е като си дадеш левчето да получиш нещо например европейски улици без дупки чисти паркинги и т.н кое от това получаваш в София !??!Мръсотия тесни улици на дупки а паркингите са прекалено малко !!!Добре е да постъпваме като европейци и да си плащаме ама и от другата страна трябва да имаш европейци а не бай ганьовци иначе нищо не става!
ilia1984 написа:vlad0 написа:Аз мисля, че това е европейска практика. В крайна сметка нали искаме като в Европа. Е, всички искаме първо европейски заплати, ама за сега сме почнали малко отзад напред, но така е в Европата.
Колега до някаде си прав.....но до там европейска практика е като си дадеш левчето да получиш нещо например европейски улици без дупки чисти паркинги и т.н кое от това получаваш в София !??!Мръсотия тесни улици на дупки а паркингите са прекалено малко !!!Добре е да постъпваме като европейци и да си плащаме ама и от другата страна трябва да имаш европейци а не бай ганьовци иначе нищо не става!
Да, не получаваме, но като цяло улиците са нон стоп заети от паркирани коли и не могат да се почистят. В Италия, някои градове, затварят центъра за коли за 1 уикенд в Месеца. За да се почисти и малко намалят вредните емисии. От друга страна колко собственици на кучета в центъра си бършат след кучето? Виждал съм единици такива. Много е яко да се разхождаш и ... кучешко изпражнение. В Пловдив на Главната

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Тва за кучетата не е много на място. Ако общината се погрижи за бездомните кучета ще има смисъл да се чисти и след домашните. А докато има хиляди кучета навън, които серат къде ли не какво значение има дали е вдигнато лайното на няколко домашни. Иначе погледнато аз нямам нищо против кучешките фъшкии, щото все пак е биологичен матрЯл
Ако трябва да избирам далеч предпочитам фъшкии пред найлони и други битови отпадъци.
За паркирането слабо не бърка, преди живеех в центъра и беше проблем, щото направиха около нас синя зона и хората за да не плащат си паркираха в малките улички и така оставиха живущите без място за паркиране. Другия проблем, които виждам е че уж се опитват да стимулират хората да ходят с метрото ама паркингите там или ги няма или платени
Еми да речем живея както сега на 15км от центъра. Искам да ползвам метрото ама за да стигна до него трябва да ида с кола. Ми бензина е 3лв, паркинга платен, метрото като си платя.. къде отиваме? С градски транспорт или маршрутка да не говорим. Един път се качих, че нямах кола и бях на зор в маршрутката.. ми сори. Аз в тва и картофи няма да возя, камо ли хора. Ако оставим на страни хигиената тя тая маршрутка се разпадаше. Не знам кой и с каква съвест се подписва, че това возило е годно да излезе на пътя.
Понастоящем имам паркинг в двора за 2 коли, закрит за още 2 и място пред къщата за още 2. Тъй, че слабо ме боли за проблемите в центъра. Ама не е нормално за толкова години да не се направи един свестен паркинг, а постоянно да се разширява синята зона и накрая да излезе Мухобойко и да каже- тая година открихме 20 000 нови паркинг места
Не е нормално и общината да разрешава да се правят гаражите на магазини, фризьорски салони и какво ли не, щото взима някой лев за разрешителни и проекти и после да се чудят що собствениците нямат къде да спрат. Не е нормално да има десетки нови блокове и на 20 апартамента да са направили 10 гаража и 5 паркоместа.
Защо задължително искаме да е трудно и да е скъпо? Щото така било някъде си? Виена е бил град с улици, площади, красиви сгради, паметници и т.н. още по времето когато най-гъзарския аутфит в София са били шаечните потури, а най-бързото превозно средство впряга с два коня. От какъв зор се сравняваме с тях? Тук всичко трябва да е на сила. Нека осигурят на хората нормален, бърз, чист климатизиран градски транспорт. Нека осигурят достатъчно развита мрежа на метрото и достатъчно паркинги в покрайнините на центъра и кварталите. И те сами ще спрат да ходят в центъра с коли.
Ама нали е по-лесно дай да им ебем мамата със сини зони и цени и да ги откажем насила. Те хората няма да са против, щото една част живее в центъра и ще им е гадно ама по-голямата част са в кварталите и понеже българина е такова човече, че като види че на някой друг му е гадно му е кеф тия всичките ще ни подкрепят и така..
Бедни сме и сме насрани и винаги ще останем такива щото сме тъпа и завистлива нация (оставям на страна другите неща като мързелива, алчна и т.н.) и за това ще сме винаги в тинята.
Сори, ама аз така виждам нещата. Не искам да обидя и нямам в предвид никой от писалите по-горе.

За паркирането слабо не бърка, преди живеех в центъра и беше проблем, щото направиха около нас синя зона и хората за да не плащат си паркираха в малките улички и така оставиха живущите без място за паркиране. Другия проблем, които виждам е че уж се опитват да стимулират хората да ходят с метрото ама паркингите там или ги няма или платени

Понастоящем имам паркинг в двора за 2 коли, закрит за още 2 и място пред къщата за още 2. Тъй, че слабо ме боли за проблемите в центъра. Ама не е нормално за толкова години да не се направи един свестен паркинг, а постоянно да се разширява синята зона и накрая да излезе Мухобойко и да каже- тая година открихме 20 000 нови паркинг места

Защо задължително искаме да е трудно и да е скъпо? Щото така било някъде си? Виена е бил град с улици, площади, красиви сгради, паметници и т.н. още по времето когато най-гъзарския аутфит в София са били шаечните потури, а най-бързото превозно средство впряга с два коня. От какъв зор се сравняваме с тях? Тук всичко трябва да е на сила. Нека осигурят на хората нормален, бърз, чист климатизиран градски транспорт. Нека осигурят достатъчно развита мрежа на метрото и достатъчно паркинги в покрайнините на центъра и кварталите. И те сами ще спрат да ходят в центъра с коли.
Ама нали е по-лесно дай да им ебем мамата със сини зони и цени и да ги откажем насила. Те хората няма да са против, щото една част живее в центъра и ще им е гадно ама по-голямата част са в кварталите и понеже българина е такова човече, че като види че на някой друг му е гадно му е кеф тия всичките ще ни подкрепят и така..
Бедни сме и сме насрани и винаги ще останем такива щото сме тъпа и завистлива нация (оставям на страна другите неща като мързелива, алчна и т.н.) и за това ще сме винаги в тинята.
Сори, ама аз така виждам нещата. Не искам да обидя и нямам в предвид никой от писалите по-горе.

- BAHKATA
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G30 540i
Добре, искам да паркирам колата си на платен паркингоколо нас, ама неможе, защото има два паркинга, които са пълни догоре. Гаражи под наем няма, две години търся и намерих един на два километра от нас. И сега със синята зона плащам, за да спирам пред нас, пак няма места....... Аз съм за синята зона, но се замислете колко е гадно да няма къде да си спреш колата дори и като си плащаш, а жилището не искам да го сменям, защото ми харесва, незнам.......... 

- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:...
Бедни сме и сме насрани и винаги ще останем такива щото сме тъпа и завистлива нация ...
Това са глупости. Какакто по-горе писах - одобрявам синята зона, не защото ще е гадно за живущите в центъра, а защото ще може да се паркира (за кратко) в центъра. Не виждам за каква завист може да става въпрос.
А за това че столичани трябва да потърсят сметка от бай ти Бойко, дето сума ти години едно околовръстно не може да завърши, и от другите кметове преди него че не са построили многоетажни или подземни паркинги - трябва. Ама вие се дърляте за глупости и се разделяте на живеещи в центъра срещу живеещи в кварталите и наливате вода в мелницата на бат Боко да си разиграва коня както си ще.
- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
Проблема е в Зелената зона, защото тя вече обхваща доста голям кръг живущи и е абсолютната простотия в случая! Но да ги обяснявам на наследствени провинциалисти тези неща, никога не биха ме разбрали, понеже на подсъзнателното им провинциално ниво тези неща не ги бъркат. В родните им селца и паланки никога не са имали и не ще имат зелени, червени, сини и бембени зони пред къщите им и те са си спокойни, че ако стане много нат'варено в Софията си отиват сред село на спокойствие и душичките им пеят. Айде да им сложат пред оборите на село Зелени зони и да ги видим как ще оцвилят Вселената! Аз съм убеден, че 110% от хората, които подкрепят тази идиотска инициатива са връли провинциали или кръгли идиоти, понеже нормален човек няма как да оправдае такова безумие!
Сравняват ми като в Еропа, ама драги съселяни моля ви се! Вярно е навсякъде има "сини" зони, но са така направени, че да не натоварват хората. Ето примерно Валенсия, синя зона има, но не навсякъде в центъра и отгоре на това от 14-16 часа е безплатна, за паркинги да не говорим! При нас е абсолютен рекет, ама какво да е...то овцете са, за да ги стрижат и доят.
П.С: моля ако пак ми раздават банани, поне да не са със смешни коментари за "форумна простотия", понеже аз тук простотия не виждам!
Сравняват ми като в Еропа, ама драги съселяни моля ви се! Вярно е навсякъде има "сини" зони, но са така направени, че да не натоварват хората. Ето примерно Валенсия, синя зона има, но не навсякъде в центъра и отгоре на това от 14-16 часа е безплатна, за паркинги да не говорим! При нас е абсолютен рекет, ама какво да е...то овцете са, за да ги стрижат и доят.
П.С: моля ако пак ми раздават банани, поне да не са със смешни коментари за "форумна простотия", понеже аз тук простотия не виждам!
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Откакто съществува фирма Паркинги и гаражи е една от най-големите дойни крави за политически партии и мутри. Даже по едно време паяците бяха на една друга фирма с подобно име и собственик вече не между живите. Никой няма да се откаже от тази хранилка (фирмата всяка година е на загуба) и цените ще се вдигат. Формалния повод за платените зони да се разтовари центъра е валиден за цяла Европа. Проблема, както написа bum_bum е в българското прилагане на тази практика. С приходите от по-скъпото паркиране трябва да се инвестира в трафик-инфраструктура, градски транспорт (друга бездънна яма за точене), спомагаща реалното разтоварване на града от коли. Пак по български, възприемаме световните практики, свързани със събирането на пари, но сме глухи и неми за онези, решаващи проблемите на плащащите. Метрото не е панацея, освен ако не живееш и работиш на до 10-15 мин. пеша от негова спирка. Налагало ми се е два пъти да се кача на единствения автобус, който минава през квартала ми, за да отида до центъра. 15-те мин. с кола се вземат за 40-50 мин, лятото вътре е над 40 градуса, за миризмата няма да коментирам... Зимата към тези преживявания се добавят температури около нулата. Е, как да не се кача сам на колата и да отида да си свърша работа... Извинете, ме, но съм се возил в градския транспорт на някои от градовете в Европа, които давате за пример и не е съвсем така.
Never mistake motion for action...