Гаранция по БДС ???

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36
Мечтае да кара: по хубави пътища

Гаранция по БДС ???

Мнение от GKuzmanov » 16 Окт 2012, 10:58

Накратко в кооперацията която живея се развали ролетната гаражна врата (изкривиха се 2 ламели и в момента са блокирали движението). И тъй като за съседи имам някакви мега спрели типове за който 14.50лв. от апартамент за ремонта им се виждат много :kuku: тръгнаха да спорят със строителя и изпълнителя ....
Да ама тоя спор като гледам ще се проточи, а гаража няма да може да се използва през този период, та реших да се нагърбя да решавам следния казус:

Изпълнителя е монтирал вратата през месец Април 2009г. като е предоставил гаранция както следва: 10г. на вложените материали срещу UV лъчи и атмосферни влияния (който пък се покриват от вносителя), 5г. на мотора (има разни клаузи ама той не е дефектирал) и 2г. за монтажа и за скрити дефекти.
От друга страна строителя твърди, че блока има 5г. гаранция и трябва изпълнителя да си я оправи :dunno:

След разговора ми със изпълнителя той ми каза, че вратата може да е дефектирала както от неправилна експлоатация (възможно е да е имало нещо в равнината по която минават ламелите и да са се разместили, от където при събирането и разгъването са се заклещили във водачите и затова да се се изкривили) както и от умишлено разместване на ламелите, което не е по негова вина.

Та въпроса ми е, можем ли да задължим изпълнителя да покрие ремонта с някакъв задължителен гар.срок по БДС за негова сметка или да убеждавам съседите ми да си платят, а да не се правят на луди ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Re: Гаранция по БДС ???

Мнение от barty » 16 Окт 2012, 12:28

Трябва да се установи защо са криви ламелите. Ако е от неправилна експлоатация няма гаранция, ако е фабрична тогава е ясно
:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 16 Окт 2012, 13:02

Много вероятно вратата да не е предназначена за общ гараж (строителя е искал да мине възможно най-евтино) и интензивното ползване е причинило повредата. В този случай няма да ви отстранят нищо гаранционно. Ако вратата си е точната, трябва да се намери причината за повреда и тогава ще решите как да действате. Зависи колко гаража са зад тази врата и по колко трябва да съберете, но ако тръгнете на дела, скоро няма да си ползвате гаража. Иначе качествена врата за интензивно ползване е към 3000 лв. с датчици и автоматично затваряне, в моя блок наскоро сменяхме точно поради горната причина.
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36
Мечтае да кара: по хубави пътища

Мнение от GKuzmanov » 16 Окт 2012, 14:06

Ми уж се занимавам в тая сфера и звъннах на други фирми и всеки ми казва, че това няма как да се докаже и в този случай няма да покрият гаранцията. Да ама по БДС нищо не намирам :dunno:
Просто комшиите си мислят че през тия 5г. нищо няма да пипат ... Та за това търся нещо по БДС, ама като гледам май аз ще си платя ремонта и ще ги накарам да ми препрограмират дистанционното само то да работи и те така :mhihi: пък те нека се съдят
Изображение

Назад към Извън Темата