Строителни фирми / Покупка на апартамент
Модератор: Общи модератори
32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Строителни фирми / Покупка на апартамент
masimo написа:Ами явно ще бъде с акт 16.
незнам какво да мисля тогава, в София има толкова много хора с големи топки и/или високи доходи и не им пука ако си загубят вкараните пари защото гледам масово новите кооперации са поизкупени от към хубави апартаменти при пускането им. Но както и да е .. има оферти, има време ще гледам само с акт 16.
Мога да ти обясня защо е така. Почти никой строител не купува земя. Обикновено собствениците на земя прехвърлят правото на строеж на строителя срещу т.нар. обезщетение. В зависимост от различни фактори на собствениците на земята се дава около 25-35% от застроената площ. Естествено те имат право да си изберат кои апартаменти да вземат. Затова си останал с това впечатление, че хубавите апартаменти са изкупени на зелено, а реално те са дадени като обезщетение на собствениците.
masimo написа:Казус който ми хрумна сега. Ако закупя апартамент на залено, но има проблем и той не бива завършен или бива завършен частично, при незиплащане на вноските по импотеката, защото аз купувам с импотека, банката взима апартамента и следва тя да се разправя със строителя или инвеститора да си търси апартамента докрай и аз горя с парите внесеми първоначално ?![]()
Последното е само чешане на пръстиНаправих си изводите.
Това изобщо не е така. Ти ще си платиш целия апартамент до стотинка на банката, без значение че апартамента се води по документи на нея. Ще си платил апартамент, който няма да имаш!
На бързо да напиша как стоят нещата с банките със следният пример. Поне това мен ме отказа от банка на 99%
Купуваш апартамент за 60 000 евро. Със заем. Трябва да върнеш на банката 110 000 евро да речем за 20 години.
Пазара се срива и апартамента ти вече струва 30 000евро(по-малко ако да речем вместо да се срине пазара, не достроят апартамента)
За 10 години ти си изплатил 55000 евро. Обаче оставаш без работа/пари. Банката продава апартамента срещу 30 000. обаче в първите години си плащал лихва, така че апартамента е много малко твой. И по някакви вече банкови сметки ти остава да дадеш още 30 000 на банката за следващите 10 години, а нямаш апартамент, само оставащ заем от 30 000.
Банката ще намери начин да си вземе парите(запор на заплата), а човек увисва тотално.
Това естествено е worst case scenario.
Може примера да не е точен но горе долу така седят нещата. Ако греша поправете ме.
Купуваш апартамент за 60 000 евро. Със заем. Трябва да върнеш на банката 110 000 евро да речем за 20 години.
Пазара се срива и апартамента ти вече струва 30 000евро(по-малко ако да речем вместо да се срине пазара, не достроят апартамента)
За 10 години ти си изплатил 55000 евро. Обаче оставаш без работа/пари. Банката продава апартамента срещу 30 000. обаче в първите години си плащал лихва, така че апартамента е много малко твой. И по някакви вече банкови сметки ти остава да дадеш още 30 000 на банката за следващите 10 години, а нямаш апартамент, само оставащ заем от 30 000.
Банката ще намери начин да си вземе парите(запор на заплата), а човек увисва тотално.
Това естествено е worst case scenario.
Може примера да не е точен но горе долу така седят нещата. Ако греша поправете ме.
Пилев написа:...обаче в първите години си плащал лихва, така че апартамента е много малко твой...
Това става когато плащаш на равни вноски. Когато е с намаляващи вноски около 5-6-та година лихвата става по-малката част от главницата във вноските които плащаш... Но цифрите са гадни- при 40 000€ заем стартираш с близо 800лв. вноска на месец (ако са намаляващи вноските) и с около 600лв... "Скромна" разлика от около 150+лв. и народа се лъже да плаща равни вноски.
Горе долу е така, както колегата го е обяснил. Но това е в случай, че има апартамент, който неможеш по една или друга причина да изплащаш.
В случай обаче че апартаментът е купен на зелено и не е построен, без значение по какви причини, ти пак си длъжен да си плащаш кредита докато не го изплатиш, без значение че нямаш апартамент и без значение че по документи не ти, а банката е собственик на апартамента.
С други думи - банката винаги си получава нейното, а кредитополучателя е прецакания!
В случай обаче че апартаментът е купен на зелено и не е построен, без значение по какви причини, ти пак си длъжен да си плащаш кредита докато не го изплатиш, без значение че нямаш апартамент и без значение че по документи не ти, а банката е собственик на апартамента.
С други думи - банката винаги си получава нейното, а кредитополучателя е прецакания!
- GKuzmanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36
- Мечтае да кара: по хубави пътища
Отказахте човека значи ...
Ако чака да си вземе апартамент с акт 16 няма да е на цената която ще си го взема на зелено. Просто завършен ли е блока то фирмата си е избила строежа от купените до сега апартаменти и останалите са печалбата, която те сами си определят ...
Също така ще трябва да се въоръжи с мноооого търпение. Просто ще са останали възможно най-гадните апартаменти с възможно най-гадното разположение... да не говорим, че в хубав квартал блок с акт 16 и свободни хубави апартаменти си е чист мираж ...
Нито казвам скачай нито чакай, но апартамент от строител с име на пазара и 50% закупени апартаменти на зелено за мен ще бъде завършен без споменатите кофти сюжети от колегите по горе. И пак казвам възможнастта която имаш да аранжираш апартамента си на зелено и степентта на завършеност е много голям плюс който ти спестява доста нерви и пари след време !
Ако чака да си вземе апартамент с акт 16 няма да е на цената която ще си го взема на зелено. Просто завършен ли е блока то фирмата си е избила строежа от купените до сега апартаменти и останалите са печалбата, която те сами си определят ...
Също така ще трябва да се въоръжи с мноооого търпение. Просто ще са останали възможно най-гадните апартаменти с възможно най-гадното разположение... да не говорим, че в хубав квартал блок с акт 16 и свободни хубави апартаменти си е чист мираж ...
Нито казвам скачай нито чакай, но апартамент от строител с име на пазара и 50% закупени апартаменти на зелено за мен ще бъде завършен без споменатите кофти сюжети от колегите по горе. И пак казвам възможнастта която имаш да аранжираш апартамента си на зелено и степентта на завършеност е много голям плюс който ти спестява доста нерви и пари след време !

Аз само споделям моя горчив опит от покупка на зелено. Всеки сам решава според обстоятелствата в които е поставен кой вариант да избере. Хубаво е да е запознат човек с всички страни преди да вземе решение. Аз лично такава грешка втори път няма да направя.
Колкото до хубави апартаменти с акт 16 - много от собствениците на земята които са обезщетени получават по няколко апартамента и после продават някои от тях. Така че хубави апартаменти има и ще има, макар и на по-висока цена от тази на зелено.
Колкото до хубави апартаменти с акт 16 - много от собствениците на земята които са обезщетени получават по няколко апартамента и после продават някои от тях. Така че хубави апартаменти има и ще има, макар и на по-висока цена от тази на зелено.
Аз пък до колкото съм разбрал, строителите правят по следният начин. Не знам дали е вярно, аз имам само един нагледен пример. Взема/купува земя, и почва да строй с 10% от парите. Останалите пари идват от следващия проект. Когато хората почнат да купуват на зелено, реално покриват разходите за строежа на предишната сграда/комплекс. Реално ако е известна фирма с постоянно нови проекти няма да има проблем. Но ако се спънат нещата, последният комплекс изгаря.
- GKuzmanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36
- Мечтае да кара: по хубави пътища
Пилев написа:Аз пък до колкото съм разбрал, строителите правят по следният начин. Не знам дали е вярно, аз имам само един нагледен пример. Взема/купува земя, и почва да строй с 10% от парите. Останалите пари идват от следващия проект. Когато хората почнат да купуват на зелено, реално покриват разходите за строежа на предишната сграда/комплекс. Реално ако е известна фирма с постоянно нови проекти няма да има проблем. Но ако се спънат нещата, последният комплекс изгаря.
от първия 10 ... а от 2рия ще събере 90 така ли .... айде по сериозно

- kjm
- Потребител
-
- Кара: Е36 320 93г.
може да се провери и при ЧСИ и при тях има добри оферти,просто някои хора са надценили възможностите
- kOnPuBkA
- daytona violett
-
- Кара: e36+24
Има много читави строителни фирми, но обикновено не са тези, които висят по билбордите, нито тези които предлагат супер, дупер, мега, гига яката промоция...
А иначе апартамент на далавера е някаква химера... Лошото е, че в повечето случаи дори когато дадем един кош пари качеството не отговаря на цената...

А иначе апартамент на далавера е някаква химера... Лошото е, че в повечето случаи дори когато дадем един кош пари качеството не отговаря на цената...
HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
kOnPuBkA написа:... Лошото е, че в повечето случаи дори когато дадем един кош пари качеството не отговаря на цената...
То са единични случаи когато качеството отговаря на цената. Който търси качество бърка здраво в джоба, купува терен и почва да строи- друг начин няма.
Аз лично имот на зелено не бих купил със кредит. С налични пари- има минимален шанс да рискувам, но с кредит- не.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Внимавайте с продажбите от ЧСИ че има подводни камъни. А и офертите не са толкова атрактивни
До автора: ангажирай един проверен и сигурен брокер, обясни му точно какво търсиш, какъв ти е бюджета и той ако е печен ще те ориентира.
Ако не е печен ще си загубиш времето.
И не обикаляй от брокер на брокер, няма смисъл. Офертите за имоти не са чак толкова много, просто трябва да пресееш плявата, повтарящите се обяви, които обаче са завоалирани, несъществуващите обяви и т.н.
В повечето случай не става без брокер
И да знаеш че хубавите апартаменти не са евтини, а евтините обикновенно не са хубави: кофти район, без Акт 16, със скосявания, северен ......

До автора: ангажирай един проверен и сигурен брокер, обясни му точно какво търсиш, какъв ти е бюджета и той ако е печен ще те ориентира.
Ако не е печен ще си загубиш времето.
И не обикаляй от брокер на брокер, няма смисъл. Офертите за имоти не са чак толкова много, просто трябва да пресееш плявата, повтарящите се обяви, които обаче са завоалирани, несъществуващите обяви и т.н.
В повечето случай не става без брокер

И да знаеш че хубавите апартаменти не са евтини, а евтините обикновенно не са хубави: кофти район, без Акт 16, със скосявания, северен ......

Понеже аз едно време бях 'строителя' и продавах на зелено ще се съглася с повечето предимства казани по-горе: да си смениш плана на апартамента, да си избереш довършителни материали и т.н. Обаче според мен, рисковете са толкова големи, че не си заслужава. Ако фирмата закъса оставаш с недостроен апартамент и си платил някакви проценти (според етапа), които не е ясно как ще си върнеш...
Без да съм следил пазара в подробности в последните 4 години, не съм чул за нов бум на недвижими имоти в София, та сигурно ти като купувач, ще си в по-силна позиция..Абе с една дума - без Акт 16 аз самия не бих купил!
А и последно, като купуваш от строител и ти кажат, че най-хубавите апартаменти са продадени, това не е задължително да е така..
Ако строителя не е на зор(дали в момента е възможно - друга тема), може и да ги свали от пазара докато станат готови и да им иска по-висока цена... и това сме правили 
Без да съм следил пазара в подробности в последните 4 години, не съм чул за нов бум на недвижими имоти в София, та сигурно ти като купувач, ще си в по-силна позиция..Абе с една дума - без Акт 16 аз самия не бих купил!
А и последно, като купуваш от строител и ти кажат, че най-хубавите апартаменти са продадени, това не е задължително да е така..

21/02/08...speechless
Ооо,да. Задължително с акт 16! Аз вися вече 10 години с апартамент, който съм платила, но реално няма акт 16 и проблемите си лежат във времето.
Колега, няма да влизам в подробности за различните хватки с покупката на зелено. Вече ти обясниха преди мен. Не разбирам какво не се харесва на последните етажи? Аз купих последен етаж, ъглов апартамент и много познати ме оплюха. Покрив отгоре, студено отстрани, бла бла. Покрив се ремонтира веднъж на 10-20 години, зависи от качеството на материалите. Изолация си направих и ядове никакви. Има едно огромно приемущество:
нямаш комшии отгоре и отстрани
Беше ми писнало от тинейджърски купони (бившия комшия отгоре имаше три дъщери
), тропане и ремонти отвсякъде, кой те наводнил, кой не зная какво си ...
Някой да е успял да "ремонтира" шумни комшии??? Теми във форума бол
нямаш комшии отгоре и отстрани
Беше ми писнало от тинейджърски купони (бившия комшия отгоре имаше три дъщери

Някой да е успял да "ремонтира" шумни комшии??? Теми във форума бол

32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3