За или против плоския данък

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

плосък данък

за
34
60%
за, но трявбва да се увеличи
1
2%
за, но трябва да се намали
5
9%
против и смяна с прогресивен
9
16%
друго?
1
2%
не ме интересува
7
12%

Общо гласове : 57
Потребител
Аватар

Re: За или против плоския данък

Мнение от Petrolhead » 31 Мар 2013, 18:19

Защо има хора работещи за 300 лева и наистина ли взимат толкова. Какви са им допълнителните доходи от наеми, кражби, далавери и т.н?

Аз не познавам хора които получават подобна заплата, наистина. По документи може би, но в плика са повече.
Относно пенсионерите, пари наистина няма. Изядоха и изсраха ги червените кхмери.

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 31 Мар 2013, 18:26

Принципно логиката преди години беше,че който е първа категория труд и има по-голяма заплата и по-големи удръжки ще си позволи лукса да се пенсионира по-рано.НО,на фона на всички промени и начини на формиране на пенсиите много хора не виждат смисъла дори да се осигуряват в наши дни,просто защото обложените пари отиват в общата бездънна каца,а не поименно.Както и медицинското осигуряване.Както и всичко друго у нас.Взима се от личността,а се налива в общата маса,даже хора които не дават всъщност се оказва че после взимат.Да не говорим че пари,които не са ти поименно някъде лично на теб а са някакви си удръжки някъде там в бездънието много лесно се национализират и правителствата го доказват постоянно.
А иначе богатите не са богати по заплата,че да седна да рева за тях.Те имат съвсем различни източници и юридически формулирани допълнителни бонуси.Нали няма да седнете да ме убеждавате че Хампарцумян например му взимат по 360 хиляди евро данъци годишно,на неговата 1,2 милиона твърда заплата и бонусна система со още 2 годишни заплати?????Убеден съм че не повече от тавана 2000 лева месечно са му удръжките,другото-божа работа.

п.п.А че има хора бачкащи за 350 лева си е не само така ами и е плачевно.Персонал в провинцията,шивачки по границата с Гърция,общи работници в Северна България........... положението е трагично.

Аватар

Мнение от F3P » 31 Мар 2013, 19:03

Petrolhead написа:
boksioraE39 написа:Против разбира се!!!

Можеш ли да се обосновеш?

Разбира се, че не може- що мислиш си трае :?:

В тая държава- твърдо ЗА плоския данък. Не щото ми е изгодно (а вервайте ми- изгодно ми е), а щото много се краде. Като ще се краде поне да им давам по-малко пари които да откраднат. Ако можех и стотинка нямаше да платя данък, ама не мога :banghead:
В бяла държава, където ще получа нещо срещу платените данъци- нищо против да е прогресивен.

Аз поне проблем с плащането на данъци нямам- имам проблем с това къде отиват моите пари.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 31 Мар 2013, 19:33

И аз познавам доста хора, които работят за "никакви пари" и смело мога да твърдя, че поне 80% от тях си го заслужават!!! Искат да не се работи много, нищо не могат да правят (нито образование, нито умение, нито някакви по-специфични знания, нито езици знаят) и да вземат над средната за страната заплата. Е няма как да имаш диплома за средно 4,50 , книжка "Б" категория, 2 думи да не знаеш на никакъв език, различен от български, с компютрите да си "no indians", да не полагаш никакви усилия за повишаване на способностите си/квалификация (да учиш за дипломка, да караш курсове за нещо, да хванеш някакъв занаят да научиш...) и накрая да искаш яката заплата. С хващането на работа за малко пари... има един момент, в който става "ако не работиш и толкова няма", така че това за мен е второстепенен проблем. Има и 20%, които са способни, не ги мързи и наистина заслужават повече, но.... Има и хора, които като вземат 900-1000лв. заплата някъде и все едно са ударили джакпота и са уредили 3 поколения напред. Вече са "най-големитеее". Не са малко пари, ама... да се слезне на земята. Ако си в София, живееш самостоятелно на квартира, имаш и 10-15 годишна кола... С 900лв. или ще ти стигат точно, или няма да се оправяш. А като станеш на 30-35 с 2 деца и с тези пари не знам за къде си... Живееш, но мизерно и се ограничаваш от всичко. Бабите и по 150-200лв. на месец живеят по селата, но как живеят... Аз съм твърдо "ЗА" плоския данък. Приятелите ми са на много различно мнение затова, но... Не може човек, който е отделил сумати средства и време, за да влезне да учи архитектура примерно, скъсва се от учене и т.н. накрая да плаща повече пари за сметка на някого, който си е чесал т**ките толкова години, само цигари/кафенца/пиене. Реално той пак плаща повече, понеже е процентно съотношение, но чак и да е с по-висок процент, защото е положил усилия да е полезен на обществото и да може нещо повече от "да кара кола и да цепи дърва".... за мен не е правилно. Нека някой ми оспори твърдението, че повечето от хората с 300-500лв. не си заслужават да взимат толкова, не са мързеливи и са супер способни (имат висше примерно, знаят 1-2 езика, компютърно грамотни са и т.н.). Доста хора и ги е страх да си напуснат работата, че не се знае "новата сигурна ли е и колко постоянна ще е... след 1-2 години какво се знае". Много хора има, които точно заради това мислене си бачкат за 400лв.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 31 Мар 2013, 19:52

Petrolhead написа:Защо има хора работещи за 300 лева и наистина ли взимат толкова. Какви са им допълнителните доходи от наеми, кражби, далавери и т.н?

Аз не познавам хора които получават подобна заплата, наистина. По документи може би, но в плика са повече.
Относно пенсионерите, пари наистина няма. Изядоха и изсраха ги червените кхмери.

Ако живееш в София, да сигурно всички които получават 300лв имат някакви допълнителни доходи за да оцеляват, но ако живееш тук, 300 лв си е нормална заплата и хората нямат никакви допълнителни доходи т.е. имат баба и дядо на село или от кравата, тютюна, градината и други подобни. А това, че ги смятате за неудачници, крадци или второ качество хора е нормално, нали все пак вие сте успели и получавате повече от 900-1000лв заплата.
п.с. забравих да пиша, че точно тези хора не пишат по форумите и няма как да гласуват в тази анкета :mhihi:

Слави
Аватар

Мнение от © » 31 Мар 2013, 20:02

Всъщност забравих да спомена основният "доход" на младите хора тук - поне по един от семейство работи в Лондон, Швеция, Испания и където се сетите по т.нар. западна Европа и праща пари. А тези останали хора разбира се също са неудачници, крадци и т.н защото са останали тук

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 31 Мар 2013, 20:30

Смях, не не са неудачници, само дето мама и тати ги хранят от чужбина.
Момчета сега сериозно, живея на село и наблюдавам младежите.
В 3 часа следобед в сряда кръчмата е пълна. Земите наоколо или пустеят или имат някакво полуизъхнало лозе. Всеки има я парцел я къща за продаване, с цени които са в пъти над пазарните. Всеки празник селото е мазало от пияни прошляци. Знаят какво съм пазарувал миналата седмица, защото висят по тротоарите целодневно и няма какво да си кажат. Обаче като има няколко кубика дърва за носене, околността опустява.
Като ги питаш как са, само дето сълзи не ронят. Гладни боси голи, но с бира в ръка.

Слави
Аватар

Мнение от © » 31 Мар 2013, 20:36

Колега не знам къде живееш, обаче имаш доста грешни представи за живота в БГ. Аз мога да ти изброя поименно поне 100 човека, които не отговарят на описанието което си дал и получават между 300 и 400лв. Мама и тати звучи добре, но в случая съвсем не е вярно. Говоря ти за зрели хора с деца или на хора пред пенсия, които не стъпват в кръчма ... а как ли се ходи с 300 лв в кръчма

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 31 Мар 2013, 20:59

Говоря за това което виждам. При теб може да в друго, затова обсъждаме

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Z3 Roadster 2.8
Мечтае да кара: едно да беше...

Мнение от The7omahawk » 01 Апр 2013, 8:13

Поне за момента не виждам никакъв смисъл да се намалява покупателната способност на хората, които реално потребяват повече. Плоският данък работи добре, ако държавата реве, че няма пари - да си оправи източванията и данъците да отиват в правилни направления. Ако вземем да ебем хората, които успяват да постигнат някакъв стандарт в тая държава ( и реално погледнато са специалисти ) най-много част от тях да емигрират. Ама не виждам смисъл да коментираме популистките простотии на БСП, те и четвърт милион работни места ще отварят :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 01 Апр 2013, 9:20

Да попитам само: Като ти взимат повече, как те стимулират да изкарваш повече? Колкото повече изкарваш толкова повече ти взимат? Това води до процес на демотивация в хората! - минуса го има и при двете общности "бедни"*/богати. "Бедните" нямат стимул да се борят да изкарат повече, защото ще "получават" от богатите.

Загуби ли се баланса нещата отиват към страшна деградация!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 01 Апр 2013, 13:43

Според мен премахването на плоския данък ще върне усиленото криене на доходи и в крайна сметка до нулев фискален ефект. Проблемът е как се разпределят съществуващите данъци. И най-болната тема е политически покровителстваното точене на ДДС, което няма как да бъде компенсирано от каквото и да е увеличаване на преките подоходни ставки... Както писаха колегите, големите пари обикновено идват като дивидент от някаква икономическа дейност, а там веднъж се облага печалбата на фирмата, после и разпределения на собствениците доход, така че реално пак се плаща повече данък. За сегашното ниво на икономиката ни, мисля, че плоският данък е най-здравословен. Дори да се промени облагането, на най-ниските заплати няма да им свалят данъка под 10%, просто ще вдигнат на останалите, така че за най-ниско платените ефекта ще е предимно емоционален колко са прецакани "ония с големите заплати".
Never mistake motion for action...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Апр 2013, 15:06

плоския данък (и валутния борд) е най-хубавото нещо което се е случило финансово на българия за последните 20-тина години.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30;Е65
Мечтае да кара: Е30

Мнение от DILDO » 02 Апр 2013, 0:21

Твърдо ЗА плоския данък... ама режел малките заплати от по 300 лева , същото ще платиш и с 270...в крайна сметка 30 лева са 5-6 кутии цигари.

а колегата дето писа че 150 лева пенсия до никъде не стига... Дянков при всичките му недостатъци каза една много голяма истина ... държавата губи страшно много от СИЛОВИТЕ министерства и то не от хората на вън а от тези НА БЮРА...щот заплатите им са по 2-3к лева и като ги пенсионират взимат по 20 заплати ... лично аз не мисля че има за кво да ги получават след като цял живот са търкали стола в топлата "канцелария".

Предишна

Назад към Извън Темата