За или против плоския данък
Модератор: Общи модератори
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- Petrolhead
- Потребител
-
Re: За или против плоския данък
Защо има хора работещи за 300 лева и наистина ли взимат толкова. Какви са им допълнителните доходи от наеми, кражби, далавери и т.н?
Аз не познавам хора които получават подобна заплата, наистина. По документи може би, но в плика са повече.
Относно пенсионерите, пари наистина няма. Изядоха и изсраха ги червените кхмери.
Аз не познавам хора които получават подобна заплата, наистина. По документи може би, но в плика са повече.
Относно пенсионерите, пари наистина няма. Изядоха и изсраха ги червените кхмери.
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Принципно логиката преди години беше,че който е първа категория труд и има по-голяма заплата и по-големи удръжки ще си позволи лукса да се пенсионира по-рано.НО,на фона на всички промени и начини на формиране на пенсиите много хора не виждат смисъла дори да се осигуряват в наши дни,просто защото обложените пари отиват в общата бездънна каца,а не поименно.Както и медицинското осигуряване.Както и всичко друго у нас.Взима се от личността,а се налива в общата маса,даже хора които не дават всъщност се оказва че после взимат.Да не говорим че пари,които не са ти поименно някъде лично на теб а са някакви си удръжки някъде там в бездънието много лесно се национализират и правителствата го доказват постоянно.
А иначе богатите не са богати по заплата,че да седна да рева за тях.Те имат съвсем различни източници и юридически формулирани допълнителни бонуси.Нали няма да седнете да ме убеждавате че Хампарцумян например му взимат по 360 хиляди евро данъци годишно,на неговата 1,2 милиона твърда заплата и бонусна система со още 2 годишни заплати?????Убеден съм че не повече от тавана 2000 лева месечно са му удръжките,другото-божа работа.
п.п.А че има хора бачкащи за 350 лева си е не само така ами и е плачевно.Персонал в провинцията,шивачки по границата с Гърция,общи работници в Северна България........... положението е трагично.
А иначе богатите не са богати по заплата,че да седна да рева за тях.Те имат съвсем различни източници и юридически формулирани допълнителни бонуси.Нали няма да седнете да ме убеждавате че Хампарцумян например му взимат по 360 хиляди евро данъци годишно,на неговата 1,2 милиона твърда заплата и бонусна система со още 2 годишни заплати?????Убеден съм че не повече от тавана 2000 лева месечно са му удръжките,другото-божа работа.
п.п.А че има хора бачкащи за 350 лева си е не само така ами и е плачевно.Персонал в провинцията,шивачки по границата с Гърция,общи работници в Северна България........... положението е трагично.
Petrolhead написа:boksioraE39 написа:Против разбира се!!!
Можеш ли да се обосновеш?
Разбира се, че не може- що мислиш си трае

В тая държава- твърдо ЗА плоския данък. Не щото ми е изгодно (а вервайте ми- изгодно ми е), а щото много се краде. Като ще се краде поне да им давам по-малко пари които да откраднат. Ако можех и стотинка нямаше да платя данък, ама не мога

В бяла държава, където ще получа нещо срещу платените данъци- нищо против да е прогресивен.
Аз поне проблем с плащането на данъци нямам- имам проблем с това къде отиват моите пари.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
И аз познавам доста хора, които работят за "никакви пари" и смело мога да твърдя, че поне 80% от тях си го заслужават!!! Искат да не се работи много, нищо не могат да правят (нито образование, нито умение, нито някакви по-специфични знания, нито езици знаят) и да вземат над средната за страната заплата. Е няма как да имаш диплома за средно 4,50 , книжка "Б" категория, 2 думи да не знаеш на никакъв език, различен от български, с компютрите да си "no indians", да не полагаш никакви усилия за повишаване на способностите си/квалификация (да учиш за дипломка, да караш курсове за нещо, да хванеш някакъв занаят да научиш...) и накрая да искаш яката заплата. С хващането на работа за малко пари... има един момент, в който става "ако не работиш и толкова няма", така че това за мен е второстепенен проблем. Има и 20%, които са способни, не ги мързи и наистина заслужават повече, но.... Има и хора, които като вземат 900-1000лв. заплата някъде и все едно са ударили джакпота и са уредили 3 поколения напред. Вече са "най-големитеее". Не са малко пари, ама... да се слезне на земята. Ако си в София, живееш самостоятелно на квартира, имаш и 10-15 годишна кола... С 900лв. или ще ти стигат точно, или няма да се оправяш. А като станеш на 30-35 с 2 деца и с тези пари не знам за къде си... Живееш, но мизерно и се ограничаваш от всичко. Бабите и по 150-200лв. на месец живеят по селата, но как живеят... Аз съм твърдо "ЗА" плоския данък. Приятелите ми са на много различно мнение затова, но... Не може човек, който е отделил сумати средства и време, за да влезне да учи архитектура примерно, скъсва се от учене и т.н. накрая да плаща повече пари за сметка на някого, който си е чесал т**ките толкова години, само цигари/кафенца/пиене. Реално той пак плаща повече, понеже е процентно съотношение, но чак и да е с по-висок процент, защото е положил усилия да е полезен на обществото и да може нещо повече от "да кара кола и да цепи дърва".... за мен не е правилно. Нека някой ми оспори твърдението, че повечето от хората с 300-500лв. не си заслужават да взимат толкова, не са мързеливи и са супер способни (имат висше примерно, знаят 1-2 езика, компютърно грамотни са и т.н.). Доста хора и ги е страх да си напуснат работата, че не се знае "новата сигурна ли е и колко постоянна ще е... след 1-2 години какво се знае". Много хора има, които точно заради това мислене си бачкат за 400лв.

Petrolhead написа:Защо има хора работещи за 300 лева и наистина ли взимат толкова. Какви са им допълнителните доходи от наеми, кражби, далавери и т.н?
Ако живееш в София, да сигурно всички които получават 300лв имат някакви допълнителни доходи за да оцеляват, но ако живееш тук, 300 лв си е нормална заплата и хората нямат никакви допълнителни доходи т.е. имат баба и дядо на село или от кравата, тютюна, градината и други подобни. А това, че ги смятате за неудачници, крадци или второ качество хора е нормално, нали все пак вие сте успели и получавате повече от 900-1000лв заплата.
п.с. забравих да пиша, че точно тези хора не пишат по форумите и няма как да гласуват в тази анкета

Всъщност забравих да спомена основният "доход" на младите хора тук - поне по един от семейство работи в Лондон, Швеция, Испания и където се сетите по т.нар. западна Европа и праща пари. А тези останали хора разбира се също са неудачници, крадци и т.н защото са останали тук
- Petrolhead
- Потребител
-
Смях, не не са неудачници, само дето мама и тати ги хранят от чужбина.
Момчета сега сериозно, живея на село и наблюдавам младежите.
В 3 часа следобед в сряда кръчмата е пълна. Земите наоколо или пустеят или имат някакво полуизъхнало лозе. Всеки има я парцел я къща за продаване, с цени които са в пъти над пазарните. Всеки празник селото е мазало от пияни прошляци. Знаят какво съм пазарувал миналата седмица, защото висят по тротоарите целодневно и няма какво да си кажат. Обаче като има няколко кубика дърва за носене, околността опустява.
Като ги питаш как са, само дето сълзи не ронят. Гладни боси голи, но с бира в ръка.
Момчета сега сериозно, живея на село и наблюдавам младежите.
В 3 часа следобед в сряда кръчмата е пълна. Земите наоколо или пустеят или имат някакво полуизъхнало лозе. Всеки има я парцел я къща за продаване, с цени които са в пъти над пазарните. Всеки празник селото е мазало от пияни прошляци. Знаят какво съм пазарувал миналата седмица, защото висят по тротоарите целодневно и няма какво да си кажат. Обаче като има няколко кубика дърва за носене, околността опустява.
Като ги питаш как са, само дето сълзи не ронят. Гладни боси голи, но с бира в ръка.
Колега не знам къде живееш, обаче имаш доста грешни представи за живота в БГ. Аз мога да ти изброя поименно поне 100 човека, които не отговарят на описанието което си дал и получават между 300 и 400лв. Мама и тати звучи добре, но в случая съвсем не е вярно. Говоря ти за зрели хора с деца или на хора пред пенсия, които не стъпват в кръчма ... а как ли се ходи с 300 лв в кръчма
- Petrolhead
- Потребител
-
Говоря за това което виждам. При теб може да в друго, затова обсъждаме
- The7omahawk
- младши ентусиаст
-
- Кара: Z3 Roadster 2.8
- Мечтае да кара: едно да беше...
Поне за момента не виждам никакъв смисъл да се намалява покупателната способност на хората, които реално потребяват повече. Плоският данък работи добре, ако държавата реве, че няма пари - да си оправи източванията и данъците да отиват в правилни направления. Ако вземем да ебем хората, които успяват да постигнат някакъв стандарт в тая държава ( и реално погледнато са специалисти ) най-много част от тях да емигрират. Ама не виждам смисъл да коментираме популистките простотии на БСП, те и четвърт милион работни места ще отварят 

Да попитам само: Като ти взимат повече, как те стимулират да изкарваш повече? Колкото повече изкарваш толкова повече ти взимат? Това води до процес на демотивация в хората! - минуса го има и при двете общности "бедни"*/богати. "Бедните" нямат стимул да се борят да изкарат повече, защото ще "получават" от богатите.
Загуби ли се баланса нещата отиват към страшна деградация!
Загуби ли се баланса нещата отиват към страшна деградация!
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Според мен премахването на плоския данък ще върне усиленото криене на доходи и в крайна сметка до нулев фискален ефект. Проблемът е как се разпределят съществуващите данъци. И най-болната тема е политически покровителстваното точене на ДДС, което няма как да бъде компенсирано от каквото и да е увеличаване на преките подоходни ставки... Както писаха колегите, големите пари обикновено идват като дивидент от някаква икономическа дейност, а там веднъж се облага печалбата на фирмата, после и разпределения на собствениците доход, така че реално пак се плаща повече данък. За сегашното ниво на икономиката ни, мисля, че плоският данък е най-здравословен. Дори да се промени облагането, на най-ниските заплати няма да им свалят данъка под 10%, просто ще вдигнат на останалите, така че за най-ниско платените ефекта ще е предимно емоционален колко са прецакани "ония с големите заплати".
Never mistake motion for action...
плоския данък (и валутния борд) е най-хубавото нещо което се е случило финансово на българия за последните 20-тина години.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- DILDO
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е30;Е65
- Мечтае да кара: Е30
Твърдо ЗА плоския данък... ама режел малките заплати от по 300 лева , същото ще платиш и с 270...в крайна сметка 30 лева са 5-6 кутии цигари.
а колегата дето писа че 150 лева пенсия до никъде не стига... Дянков при всичките му недостатъци каза една много голяма истина ... държавата губи страшно много от СИЛОВИТЕ министерства и то не от хората на вън а от тези НА БЮРА...щот заплатите им са по 2-3к лева и като ги пенсионират взимат по 20 заплати ... лично аз не мисля че има за кво да ги получават след като цял живот са търкали стола в топлата "канцелария".
а колегата дето писа че 150 лева пенсия до никъде не стига... Дянков при всичките му недостатъци каза една много голяма истина ... държавата губи страшно много от СИЛОВИТЕ министерства и то не от хората на вън а от тези НА БЮРА...щот заплатите им са по 2-3к лева и като ги пенсионират взимат по 20 заплати ... лично аз не мисля че има за кво да ги получават след като цял живот са търкали стола в топлата "канцелария".
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2