Малко насоки за един кандидат-студент

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
Мечтае да кара: E30 M3

Малко насоки за един кандидат-студент

Мнение от ///Maximalniq » 15 Апр 2013, 17:41

Допреди няколко дена щях да уча Маркетинг в УНСС, даже след няколко дена съм на изпит в София :mhihi:, но днес реших, че искам да уча в Нов Български Университет, защото смятам, че ще ми е по-интересно да уча там.

Сега идва обаче избора на специалност, както казах се бях насочил за Маркетинг, но не мисля, че реализацията е голяма. Кратка справка - jobs.bg. За маркетинг има 12 страници с обяви, за ИТ - 54 :shock: Интересно ще ми е да се науча как се прави успешен бизнес, но, за да направя този бизнес ми трябват пари и следователно първо трябва да работя за някоя фирма, а много малко търсят маркетингови специалисти. Компютрите също са ми интересни и затова се насочих натам.

Каква е разликата между Информатика и Информационни Технологии ? Знам, че при информатиката главно се работи с С++, което аз мразя, но в информационните технологии също пише, че се изучава С++. Като какъв може да се реализираш, каква работа ще вършиш при едното и при другото ?

Помогнете, че нищо не е обяснено по ясен начин...
Последна промяна ///Maximalniq на 22 Апр 2013, 22:20, променена общо 1 път

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Re: Малко насоки за един кандидат студент

Мнение от Kroki » 15 Апр 2013, 17:52

Учих информатика 4 години в училище, имам некакви познания на ц++, дори правех на един колега 2-3 задачи преди.. Тва е само началото, има още няколко езика, които ще ти трябват, но мен не ме грабна и се отказах. Икономиката за мен е доста по-интересна, ама то това зависи и от преподавателите в доста голяма степен.. Виж прецени си сам. И аз исках да уча в НБУ, ама доста парички.. Успех
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 15 Апр 2013, 17:56

Ето ти насоки, ако искаш да печелиш пари от ИТ, трябва да учиш програмиране, останалото в ИТ сектора е секретаркска работа и близка заплата... но пък като не ти се нрави ц++ най-добре се насочи там където ти е инересно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ///Maximalniq » 15 Апр 2013, 18:09

Значи Информационни Технологии няма смисъл ? Информатиката е със С++, който не ми се нрави, а Маркетинг няма реализация. Че тъпо стана... :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 15 Апр 2013, 18:11

///Maximalniq написа:Значи Информационни Технологии няма смисъл ? Информатиката е със С++, който не ми се нрави, а Маркетинг няма реализация. Че тъпо стана... :mhihi:

Е ти що си сигурен ,че след 5 год като завършиш положението с обявите ще е същото. За всичко има реализация въпроса е колко си добър и колко търпелив.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ///Maximalniq » 15 Апр 2013, 18:20

Не мисля, че ще се промени положението коренно за 5 години. Колко съм добър в едно нещо, пряко зависи от това дали ще ми е интересно или не. Ама като не знам какво работи един човек, който е завършил Маркетинг или Информационни Технологии или Информатика... Как да видя дали ще ми е интересно или не. Пълен айран ми е в главата...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 15 Апр 2013, 18:25

Който е по-запознат може да ме поправи, но това с джобс бг ми е мнооого съмнително . Един и същи обяви за ай ти се въртят от поне 3 години и всеки ден има над 50-60 обяви САМО за програмисти . Това мирише . При положение, че има толкова много кадри , как пък не се запълниха бе - тия фирми по 23 000 персонал ли имат ? Или 600лв стартова заплата не са особено мотивиращи за сектор , където се предполага че трябва да дават поне 4 пъти повече.
Учи това което ти е интересно и ти се отдава . Ако не си ориентиран се насочи към универсална специалност и след това лесно можеш да запишеш магистратура, каквото вече си преценил че ти харесва и има хляб. Аз съм завършил счетоводсто и контрол и сега ако трябваше да записвам , щях да избера финанси с магистратура мениджмънт - хем можеш да работиш всичко , хем ако на 30 искаш да станеш директорче , няма да те притеснява, че ти трябва друго образование ;)

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: F10 ///M5

Мнение от DriftoMania » 15 Апр 2013, 18:29

///Maximalniq написа:Не мисля, че ще се промени положението коренно за 5 години. Колко съм добър в едно нещо, пряко зависи от това дали ще ми е интересно или не. Ама като не знам какво работи един човек, който е завършил Маркетинг или Информационни Технологии или Информатика... Как да видя дали ще ми е интересно или не. Пълен айран ми е в главата...

В сайта на НБУ като намериш списъка с програмите, във всяко описание има и накрая длъжност, за която ще си 'годен' :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 15 Апр 2013, 18:30

///Maximalniq написа:Не мисля, че ще се промени положението коренно за 5 години. Колко съм добър в едно нещо, пряко зависи от това дали ще ми е интересно или не. Ама като не знам какво работи един човек, който е завършил Маркетинг или Информационни Технологии или Информатика... Как да видя дали ще ми е интересно или не. Пълен айран ми е в главата...

Най-общо казано всеки работи каквото намери или го уредят . Маркетинг - работят реклама . В повечето случаи започваш без твърда заплата или с малка такава и колкото повече клиенти привлечеш , толкова повече плащат .
ИТ - програмиране . Ако досега не си се занимавал , най-добре изобщо не почвай .
Малко късно си сетил за ориентирането , но да тука има хора които може и да ти дадът акъл, ако не ги мързи :lol:

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Мнение от vladye » 15 Апр 2013, 18:30

хората с големи заплати в ИТ са блъскали 10 години (примерно), за да ги получават.
не си прави илюзии, че в университета ще те научат.

каквото ти трябва го има безплатно, другото зависи от теб.

имай впредвид, че в момента се надува балон в тази сфера - след 5 години какво ще е никой не знае.

конкретно за НБУ - очаквах от частен университет да бъде по-адекватен.
но е ок, ако решиш да работиш (разбирай учиш) и "учиш" в университета междувременно.

acho.rs написа:Който е по-запознат може да ме поправи, но това с джобс бг ми е мнооого съмнително . Един и същи обяви за ай ти се въртят от поне 3 години и всеки ден има над 50-60 обяви САМО за програмисти . Това мирише . При положение, че има толкова много кадри , как пък не се запълниха бе - тия фирми по 23 000 персонал ли имат ? Или 600лв стартова заплата не са особено мотивиращи за сектор , където се предполага че трябва да дават поне 4 пъти повече.

не са фейк обяви, като това е едно на ръка.
хората, които са в тази индустрия и имат приличен опит, могат да споделят колко и какви предложения получават от HR-и ежедневно.

наистина има глад за читави хора (предполагам не само в ИТ).
Последна промяна vladye на 15 Апр 2013, 18:39, променена общо 1 път
virtue and tranquillity

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 15 Апр 2013, 18:37

Познавам хора които са в маркетинга и да ти кажа,като сме си говорили за тяхната работа чак на мен ми става интересно.
Един приятел работи в една голяма пловдивска фирма за винаро-обзавеждане и е в отдел маркетинг.
Динамична и добре платена работа.От това по-хубаво няма.
Според мен мисли малко напред,мисли че още много като теб мислят по-същия начин,след няколко години ти ще си от малкото кадри с такова образование,а в същото време И.Т. ще се напълни със завършили таланти.Голяма конкуренция ще те чака.И за какво?Щото си учил нещо което не ти е интересно.
Ако сегашните И.Т.-та направят така,че след 5 години фирмите в които работят пораснат много и да се нуждаят от по-широк отдел - "маркетинг" ще има работа и за теб и ще работиш това което искаш.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 15 Апр 2013, 18:46

Човек, само едно ще ти кажа. Не учиш ли това, което те влече, няма смисъл да учиш! Хем ще си загубиш времето, хем нищо няма да знаеш накрая!
Аз съм с Международни отношения и политика, в джобс-а няма нищо по тази специалност, а докато стана президент...няма да седя без работа :mhihi: :mhihi: :mhihi:
При Маркетинг-а не излизаш с точно определена професия, вярно, но от една страна може да ти помогне да развие доста твои лични качества, а от друга страна винаги може да го вържеш с допълнителна специалност от рода на бизнес, реклама и т.н Предполагам НБУ предлагат такава възможност.
Пък и за ИТ компатии е нежун маргетинг и реклама :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 15 Апр 2013, 19:21

((:BuKcu:)) написа:Човек, само едно ще ти кажа. Не учиш ли това, което те влече, няма смисъл да учиш! Хем ще си загубиш времето, хем нищо няма да знаеш накрая!

:yes: :yes: :yes:

Изглежда си нямаш никаква представа какво се учи в икономическите специалностите. Това, че си се специализирал в нещо икономическо, не значи, че не можеш да работиш и на друга позиция, изискваща икономическо образование. И не знам какво си гледал в УНСС, но сега всичко е на направления. Първите 2 години всички учат едно и също и чак тогава може да запишеш Маркетинг. За първите години може и да научиш какво искаш. Вече ще знаеш що е то микроикомика, що е то мениджмънт, яде ли се, не се ли яде и т.н. А за програмирането... Имам приятел, който учи в ПУ и казва, че повече знания получава от самообучението :mhihi: Точно за програмиране знам, че във всички университети е така. Ако не ти е интересно, че да се занимаваш допълнително, забрави, че ще взимаш добри пари от това.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Johnnie1 » 15 Апр 2013, 20:29

първо джобс.бг не значи нищо.

второ, всяка една нормална фирма ПЛЮЕ върху българският бакалавър защото знае какво става във вузовете ни :mhihi: изключение правят уасг, медицинските и чуждестранните.

най-сериозно го казвам, на една кампания видях-фирмите НЕ взимаха тел.номера на студенти само с образование от бг, докато на тия поне с магистър от чужбина им ги записваха! така че дали унсс или нбу се същите лайна... разгледай безплатните университети в австрия, холандия и помисли много сериозно, ако можех да върна времето назад, никога нямаше да запиша бакалавър, па бил и мио в бг.. ако не бакалавъра, то поне магистъра ти е закон на запад, иначе ще те натирят в ъгъла нямаш ли дядо владика

за IT сферата бакалавъра ти е просто билет за рейса, тука и само бг образование е достатъчно.. всичко опира до желанието сам да се учиш и развиваш, в университета НИЩО няма да научиш. имам приятел, който пише php кодове докато сере, толкова го влече :mhihi: на 25 си купи 535i 2012-та ;)

ама не се насочвай към IT сферата само щото има много пари и има бая търсене на кадри (няма признаци и да спре).. тия малоумници от политическите партии, ако вземат да сформират стабилно правителство и почнат да идват сериозни фирми ще има повишено търсене и на икономисти. така че единственият фактор е да ти харесва ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SvetlyoSvetlyo » 15 Апр 2013, 20:58

учи и бачкай каквото ти е на сърце и имаш желание и ти е интересно, не учи по задължение..... ако си достатъчно добър ще намериш реализация във всяка една сфера.

Следваща

Назад към Извън Темата