Малко насоки за един кандидат-студент
Модератор: Общи модератори
48 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- ///Maximalniq
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
- Мечтае да кара: E30 M3
Малко насоки за един кандидат-студент
Допреди няколко дена щях да уча Маркетинг в УНСС, даже след няколко дена съм на изпит в София
, но днес реших, че искам да уча в Нов Български Университет, защото смятам, че ще ми е по-интересно да уча там.
Сега идва обаче избора на специалност, както казах се бях насочил за Маркетинг, но не мисля, че реализацията е голяма. Кратка справка - jobs.bg. За маркетинг има 12 страници с обяви, за ИТ - 54
Интересно ще ми е да се науча как се прави успешен бизнес, но, за да направя този бизнес ми трябват пари и следователно първо трябва да работя за някоя фирма, а много малко търсят маркетингови специалисти. Компютрите също са ми интересни и затова се насочих натам.
Каква е разликата между Информатика и Информационни Технологии ? Знам, че при информатиката главно се работи с С++, което аз мразя, но в информационните технологии също пише, че се изучава С++. Като какъв може да се реализираш, каква работа ще вършиш при едното и при другото ?
Помогнете, че нищо не е обяснено по ясен начин...

Сега идва обаче избора на специалност, както казах се бях насочил за Маркетинг, но не мисля, че реализацията е голяма. Кратка справка - jobs.bg. За маркетинг има 12 страници с обяви, за ИТ - 54

Каква е разликата между Информатика и Информационни Технологии ? Знам, че при информатиката главно се работи с С++, което аз мразя, но в информационните технологии също пише, че се изучава С++. Като какъв може да се реализираш, каква работа ще вършиш при едното и при другото ?
Помогнете, че нищо не е обяснено по ясен начин...
Последна промяна ///Maximalniq на 22 Апр 2013, 22:20, променена общо 1 път
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Re: Малко насоки за един кандидат студент
Учих информатика 4 години в училище, имам некакви познания на ц++, дори правех на един колега 2-3 задачи преди.. Тва е само началото, има още няколко езика, които ще ти трябват, но мен не ме грабна и се отказах. Икономиката за мен е доста по-интересна, ама то това зависи и от преподавателите в доста голяма степен.. Виж прецени си сам. И аз исках да уча в НБУ, ама доста парички.. Успех
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
Ето ти насоки, ако искаш да печелиш пари от ИТ, трябва да учиш програмиране, останалото в ИТ сектора е секретаркска работа и близка заплата... но пък като не ти се нрави ц++ най-добре се насочи там където ти е инересно.
- ///Maximalniq
- кандидат ентусиаст
-
Значи Информационни Технологии няма смисъл ? Информатиката е със С++, който не ми се нрави, а Маркетинг няма реализация. Че тъпо стана... 

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
///Maximalniq написа:Значи Информационни Технологии няма смисъл ? Информатиката е със С++, който не ми се нрави, а Маркетинг няма реализация. Че тъпо стана...
Е ти що си сигурен ,че след 5 год като завършиш положението с обявите ще е същото. За всичко има реализация въпроса е колко си добър и колко търпелив.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- ///Maximalniq
- кандидат ентусиаст
-
Не мисля, че ще се промени положението коренно за 5 години. Колко съм добър в едно нещо, пряко зависи от това дали ще ми е интересно или не. Ама като не знам какво работи един човек, който е завършил Маркетинг или Информационни Технологии или Информатика... Как да видя дали ще ми е интересно или не. Пълен айран ми е в главата...
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Който е по-запознат може да ме поправи, но това с джобс бг ми е мнооого съмнително . Един и същи обяви за ай ти се въртят от поне 3 години и всеки ден има над 50-60 обяви САМО за програмисти . Това мирише . При положение, че има толкова много кадри , как пък не се запълниха бе - тия фирми по 23 000 персонал ли имат ? Или 600лв стартова заплата не са особено мотивиращи за сектор , където се предполага че трябва да дават поне 4 пъти повече.
Учи това което ти е интересно и ти се отдава . Ако не си ориентиран се насочи към универсална специалност и след това лесно можеш да запишеш магистратура, каквото вече си преценил че ти харесва и има хляб. Аз съм завършил счетоводсто и контрол и сега ако трябваше да записвам , щях да избера финанси с магистратура мениджмънт - хем можеш да работиш всичко , хем ако на 30 искаш да станеш директорче , няма да те притеснява, че ти трябва друго образование
Учи това което ти е интересно и ти се отдава . Ако не си ориентиран се насочи към универсална специалност и след това лесно можеш да запишеш магистратура, каквото вече си преценил че ти харесва и има хляб. Аз съм завършил счетоводсто и контрол и сега ако трябваше да записвам , щях да избера финанси с магистратура мениджмънт - хем можеш да работиш всичко , хем ако на 30 искаш да станеш директорче , няма да те притеснява, че ти трябва друго образование

- DriftoMania
- Потребител
-
- Мечтае да кара: F10 ///M5
///Maximalniq написа:Не мисля, че ще се промени положението коренно за 5 години. Колко съм добър в едно нещо, пряко зависи от това дали ще ми е интересно или не. Ама като не знам какво работи един човек, който е завършил Маркетинг или Информационни Технологии или Информатика... Как да видя дали ще ми е интересно или не. Пълен айран ми е в главата...
В сайта на НБУ като намериш списъка с програмите, във всяко описание има и накрая длъжност, за която ще си 'годен'

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
///Maximalniq написа:Не мисля, че ще се промени положението коренно за 5 години. Колко съм добър в едно нещо, пряко зависи от това дали ще ми е интересно или не. Ама като не знам какво работи един човек, който е завършил Маркетинг или Информационни Технологии или Информатика... Как да видя дали ще ми е интересно или не. Пълен айран ми е в главата...
Най-общо казано всеки работи каквото намери или го уредят . Маркетинг - работят реклама . В повечето случаи започваш без твърда заплата или с малка такава и колкото повече клиенти привлечеш , толкова повече плащат .
ИТ - програмиране . Ако досега не си се занимавал , най-добре изобщо не почвай .
Малко късно си сетил за ориентирането , но да тука има хора които може и да ти дадът акъл, ако не ги мързи

хората с големи заплати в ИТ са блъскали 10 години (примерно), за да ги получават.
не си прави илюзии, че в университета ще те научат.
каквото ти трябва го има безплатно, другото зависи от теб.
имай впредвид, че в момента се надува балон в тази сфера - след 5 години какво ще е никой не знае.
конкретно за НБУ - очаквах от частен университет да бъде по-адекватен.
но е ок, ако решиш да работиш (разбирай учиш) и "учиш" в университета междувременно.
не са фейк обяви, като това е едно на ръка.
хората, които са в тази индустрия и имат приличен опит, могат да споделят колко и какви предложения получават от HR-и ежедневно.
наистина има глад за читави хора (предполагам не само в ИТ).
не си прави илюзии, че в университета ще те научат.
каквото ти трябва го има безплатно, другото зависи от теб.
имай впредвид, че в момента се надува балон в тази сфера - след 5 години какво ще е никой не знае.
конкретно за НБУ - очаквах от частен университет да бъде по-адекватен.
но е ок, ако решиш да работиш (разбирай учиш) и "учиш" в университета междувременно.
acho.rs написа:Който е по-запознат може да ме поправи, но това с джобс бг ми е мнооого съмнително . Един и същи обяви за ай ти се въртят от поне 3 години и всеки ден има над 50-60 обяви САМО за програмисти . Това мирише . При положение, че има толкова много кадри , как пък не се запълниха бе - тия фирми по 23 000 персонал ли имат ? Или 600лв стартова заплата не са особено мотивиращи за сектор , където се предполага че трябва да дават поне 4 пъти повече.
не са фейк обяви, като това е едно на ръка.
хората, които са в тази индустрия и имат приличен опит, могат да споделят колко и какви предложения получават от HR-и ежедневно.
наистина има глад за читави хора (предполагам не само в ИТ).
Последна промяна vladye на 15 Апр 2013, 18:39, променена общо 1 път
virtue and tranquillity
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Познавам хора които са в маркетинга и да ти кажа,като сме си говорили за тяхната работа чак на мен ми става интересно.
Един приятел работи в една голяма пловдивска фирма за винаро-обзавеждане и е в отдел маркетинг.
Динамична и добре платена работа.От това по-хубаво няма.
Според мен мисли малко напред,мисли че още много като теб мислят по-същия начин,след няколко години ти ще си от малкото кадри с такова образование,а в същото време И.Т. ще се напълни със завършили таланти.Голяма конкуренция ще те чака.И за какво?Щото си учил нещо което не ти е интересно.
Ако сегашните И.Т.-та направят така,че след 5 години фирмите в които работят пораснат много и да се нуждаят от по-широк отдел - "маркетинг" ще има работа и за теб и ще работиш това което искаш.
Един приятел работи в една голяма пловдивска фирма за винаро-обзавеждане и е в отдел маркетинг.
Динамична и добре платена работа.От това по-хубаво няма.
Според мен мисли малко напред,мисли че още много като теб мислят по-същия начин,след няколко години ти ще си от малкото кадри с такова образование,а в същото време И.Т. ще се напълни със завършили таланти.Голяма конкуренция ще те чака.И за какво?Щото си учил нещо което не ти е интересно.
Ако сегашните И.Т.-та направят така,че след 5 години фирмите в които работят пораснат много и да се нуждаят от по-широк отдел - "маркетинг" ще има работа и за теб и ще работиш това което искаш.

- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
Човек, само едно ще ти кажа. Не учиш ли това, което те влече, няма смисъл да учиш! Хем ще си загубиш времето, хем нищо няма да знаеш накрая!
Аз съм с Международни отношения и политика, в джобс-а няма нищо по тази специалност, а докато стана президент...няма да седя без работа
При Маркетинг-а не излизаш с точно определена професия, вярно, но от една страна може да ти помогне да развие доста твои лични качества, а от друга страна винаги може да го вържеш с допълнителна специалност от рода на бизнес, реклама и т.н Предполагам НБУ предлагат такава възможност.
Пък и за ИТ компатии е нежун маргетинг и реклама
Аз съм с Международни отношения и политика, в джобс-а няма нищо по тази специалност, а докато стана президент...няма да седя без работа

При Маркетинг-а не излизаш с точно определена професия, вярно, но от една страна може да ти помогне да развие доста твои лични качества, а от друга страна винаги може да го вържеш с допълнителна специалност от рода на бизнес, реклама и т.н Предполагам НБУ предлагат такава възможност.
Пък и за ИТ компатии е нежун маргетинг и реклама

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
((:BuKcu:)) написа:Човек, само едно ще ти кажа. Не учиш ли това, което те влече, няма смисъл да учиш! Хем ще си загубиш времето, хем нищо няма да знаеш накрая!

Изглежда си нямаш никаква представа какво се учи в икономическите специалностите. Това, че си се специализирал в нещо икономическо, не значи, че не можеш да работиш и на друга позиция, изискваща икономическо образование. И не знам какво си гледал в УНСС, но сега всичко е на направления. Първите 2 години всички учат едно и също и чак тогава може да запишеш Маркетинг. За първите години може и да научиш какво искаш. Вече ще знаеш що е то микроикомика, що е то мениджмънт, яде ли се, не се ли яде и т.н. А за програмирането... Имам приятел, който учи в ПУ и казва, че повече знания получава от самообучението

първо джобс.бг не значи нищо.
второ, всяка една нормална фирма ПЛЮЕ върху българският бакалавър защото знае какво става във вузовете ни
изключение правят уасг, медицинските и чуждестранните.
най-сериозно го казвам, на една кампания видях-фирмите НЕ взимаха тел.номера на студенти само с образование от бг, докато на тия поне с магистър от чужбина им ги записваха! така че дали унсс или нбу се същите лайна... разгледай безплатните университети в австрия, холандия и помисли много сериозно, ако можех да върна времето назад, никога нямаше да запиша бакалавър, па бил и мио в бг.. ако не бакалавъра, то поне магистъра ти е закон на запад, иначе ще те натирят в ъгъла нямаш ли дядо владика
за IT сферата бакалавъра ти е просто билет за рейса, тука и само бг образование е достатъчно.. всичко опира до желанието сам да се учиш и развиваш, в университета НИЩО няма да научиш. имам приятел, който пише php кодове докато сере, толкова го влече
на 25 си купи 535i 2012-та 
ама не се насочвай към IT сферата само щото има много пари и има бая търсене на кадри (няма признаци и да спре).. тия малоумници от политическите партии, ако вземат да сформират стабилно правителство и почнат да идват сериозни фирми ще има повишено търсене и на икономисти. така че единственият фактор е да ти харесва
второ, всяка една нормална фирма ПЛЮЕ върху българският бакалавър защото знае какво става във вузовете ни

най-сериозно го казвам, на една кампания видях-фирмите НЕ взимаха тел.номера на студенти само с образование от бг, докато на тия поне с магистър от чужбина им ги записваха! така че дали унсс или нбу се същите лайна... разгледай безплатните университети в австрия, холандия и помисли много сериозно, ако можех да върна времето назад, никога нямаше да запиша бакалавър, па бил и мио в бг.. ако не бакалавъра, то поне магистъра ти е закон на запад, иначе ще те натирят в ъгъла нямаш ли дядо владика
за IT сферата бакалавъра ти е просто билет за рейса, тука и само бг образование е достатъчно.. всичко опира до желанието сам да се учиш и развиваш, в университета НИЩО няма да научиш. имам приятел, който пише php кодове докато сере, толкова го влече

ама не се насочвай към IT сферата само щото има много пари и има бая търсене на кадри (няма признаци и да спре).. тия малоумници от политическите партии, ако вземат да сформират стабилно правителство и почнат да идват сериозни фирми ще има повишено търсене и на икономисти. така че единственият фактор е да ти харесва

- SvetlyoSvetlyo
- младши ентусиаст
-
учи и бачкай каквото ти е на сърце и имаш желание и ти е интересно, не учи по задължение..... ако си достатъчно добър ще намериш реализация във всяка една сфера.
48 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4