Данъкът на автомобила отпада
Модератор: Общи модератори
54 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Re: Данъкът на автомобила отпада
Някой колега по-нагоре правилно каза,че това е данък върху собствеността("богатството" един вид
) ,а не пътен или еко данък
Другото ,което също и мен ме притеснява както споменаха по горе е преразпределението след събирането им в националния бюджет..

Другото ,което също и мен ме притеснява както споменаха по горе е преразпределението след събирането им в националния бюджет..

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- skipper
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: сред идиоти.
- Мечтае да кара: e31 850csi
BMW Power ACM написа:
Аз карам по 120 000 км. годишно със Зафира 2007-ма, Евро 4 на метан, която нито замърсява като бензинка, нито като дизел, та с този пробег защо трябва да плащам данъка на Пенчо, Събчо, Любчо и т.н. като сега данъка ми е към 20 лв
Точно , че такситата карат по много километри и всички са на газ и метан няма да им пречат 20тина стотинки разлика . Без това постоянно горивата променят цените си .
520i написа:А като дойде чужденеца какво правим? И той ли плаща по 3.50лв за литър? И той ли ще дължи данък? Глупости.
А всичките трактори, сеячки, комбайни?
Някой да е казал , че ще стане по 3.50 лв. за литър ? В съседна Турция - Бензин € 1.7820 Дизел € 1.6490 Газ € 0.8990. Да са измрели до сега ? Не са нали ? Както всички знаем най-богатите хора - това са пушачите, пияниците и автомобилистите. Колкото и да им качваш цените, те пушат, пият и карат.
Дори да го направят ставката едва ли ще е повече от 30 стотинки на литър .
А що се отнася до селскостопанската техника , те си имат отстъпка от 39 ст./л гориво .
Oo (|||)(|||) oO
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
skipper написа:BMW Power ACM написа:
Аз карам по 120 000 км. годишно със Зафира 2007-ма, Евро 4 на метан, която нито замърсява като бензинка, нито като дизел, та с този пробег защо трябва да плащам данъка на Пенчо, Събчо, Любчо и т.н. като сега данъка ми е към 20 лв
Точно , че такситата карат по много километри и всички са на газ и метан няма да им пречат 20тина стотинки разлика . Без това постоянно горивата променят цените си .

Личи си, че не знаеш много за такситата. В момента в България МАСОВО се вози на цени, които са на ръба, един вид по-надолу не може, изключае разни курортни места и разни измамници. При едно вдигане на горивата с 20 стотинки, бакшишите ще почнат да изкарват значително по-малко пари от един курс. Ще се вдигне значително цената на километър, което пък ще доведе до отлив на клиенти. Ти махни това, ами всеки ще спекулира с тия неща и това ще доведе до поскъпване на всичко, даже и до пастата ти за зъби. Това ще се случи понеже държава ще преебе всички тези, които доставят всяко едно нещо до близки магазин, за сметка на разни, които карат по 5-10 000 км. на година.
Еми няма как да стане. Остави, че аз и повечето хора тук сме против, то просто няма как да се случи.
Като искат да махат данъка и да слагат повечко камери по пътя, така парите от глоби ще ги прибират те, а няма да ходят за рушвети.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- skipper
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: сред идиоти.
- Мечтае да кара: e31 850csi
BMW Power ACM написа:skipper написа:BMW Power ACM написа:
![]()
![]()
![]()
Личи си, че не знаеш много за такситата. В момента в България МАСОВО се вози на цени, които са на ръба, един вид по-надолу не може, изключае разни курортни места и разни измамници. При едно вдигане на горивата с 20 стотинки, бакшишите ще почнат да изкарват значително по-малко пари от един курс. Ще се вдигне значително цената на километър, което пък ще доведе до отлив на клиенти. Ти махни това, ами всеки ще спекулира с тия неща и това ще доведе до поскъпване на всичко, даже и до пастата ти за зъби. Това ще се случи понеже държава ще преебе всички тези, които доставят всяко едно нещо до близки магазин, за сметка на разни, които карат по 5-10 000 км. на година.
Еми няма как да стане. Остави, че аз и повечето хора тук сме против, то просто няма как да се случи.
Като искат да махат данъка и да слагат повечко камери по пътя, така парите от глоби ще ги прибират те, а няма да ходят за рушвети.
Че не знам . не знам . Може ли едно въпросче , че сега си правих едни сметки как ми е по-изгодно да се придвижвам из града ( изключае ГТ ) - с кола 12-13 литра на 100км. (за Плевен става на въпрос) . Ако съм с такси - първоначална такса - 90 стотинки май беше + 69 на километър и ако правя преходи по 3 километра май излизат около 120 лева ? А на Вас колко горе-долу ви излиза на 100 километра (литри , цена) ?
edit: цъкнах из гооглето за цените на такситата в София , че винаги като отида в голямото село никой таксиджия не иска да ме качи , ако дестинацията е за под 5 лева

Първоначална такса 0.70 лв.
Дневна тарифа
(от 6:00 – до 22:00) 0.79 лв./км.
Нощна тарифа
(от 22:00 – до 6:00) 0.90 лв./км.
Престой 0.22 лв./мин.
Повикване 0.70 лв.
Oo (|||)(|||) oO
- Peter Angelov
- ентусиаст
-
За мен това е по логично и правилно! Колкото повече караш, толкова повече да плащаш. Не е само до замърсяване и т.н. този който кара разбива пътища и т.н.
Аз лично имам с 3 коли на година 5К км. а плащам 1300 лв. за трите. Също по този начин ще се събират на 100% пари и няма да има такива които не плащат а те не са малко, според мен не по малко от 20-30%.юю
Друг е въпроса как ще се разпределят тези пари между държавния и общински бюджет.
Аз лично имам с 3 коли на година 5К км. а плащам 1300 лв. за трите. Също по този начин ще се събират на 100% пари и няма да има такива които не плащат а те не са малко, според мен не по малко от 20-30%.юю
Друг е въпроса как ще се разпределят тези пари между държавния и общински бюджет.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
skipper, чакай, че гледам "Мадагаскар" първата част сега и ми е малко трудно да ти отговоря.
Но не е само цената на 100 км. в гориво.
Почваме от нея, минаваме през първоначална инвестиция за закупуване на кола(ако си на аренда всеки ден пък дължиш едни пари, които са различни в зависимост от града), след това пари за станция, пари за осигуровки на месец, пари за поддръжка на тази кола(за масло, гуми, предница, стартер и акумулатор си заминават най-бързо), пари за по-скъпа застраховка, за два технически прегледа в годината, за разрешително от общината, тук-там за някой неизбежен акт и...нали се сещаш, че цялото това удоволствие ти да решиш да си викнеш такси за да идеш до работа или вечер да си се забавлявал, а някой да ти дойде и да те кара на крак, търпейки всякакви неща все пак трябва да се прави в името на някакви икономическа изгода?
Дано си ме разбрал правилно.

Но не е само цената на 100 км. в гориво.
Почваме от нея, минаваме през първоначална инвестиция за закупуване на кола(ако си на аренда всеки ден пък дължиш едни пари, които са различни в зависимост от града), след това пари за станция, пари за осигуровки на месец, пари за поддръжка на тази кола(за масло, гуми, предница, стартер и акумулатор си заминават най-бързо), пари за по-скъпа застраховка, за два технически прегледа в годината, за разрешително от общината, тук-там за някой неизбежен акт и...нали се сещаш, че цялото това удоволствие ти да решиш да си викнеш такси за да идеш до работа или вечер да си се забавлявал, а някой да ти дойде и да те кара на крак, търпейки всякакви неща все пак трябва да се прави в името на някакви икономическа изгода?

Дано си ме разбрал правилно.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Данъкът на автомобила отпада
чудят се как да увеличат приходите от данъци и си мислят всевъзможни предтексти
този данък си е така в развитите страни, но почва да не работи заради хибридите и електрическите автомобили, междо другото.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
Дори в момента, който кара повече плаща повече. Около 1/3 от цената на бензина е акциз + ддс. Сега гледам някаква европейска табличка - за България акцизът е 710лв. + 20% = 852лв. за 1000 литра, плюс допълнително 20% върху цената на горивото. Парите в никакъв случай не са малко, проблемът е, че се харчат за какво ли не, но не и за пътища.
В това предложение виждам като + възможността да се подобри събираемостта, но само при положение, че държавата си направи труда да си(/ни) събере парите, което би трябвало да е заинтересована да направи.
Минусите обаче са сериозни :
- общините ще загубят немалка част от бюджета си и ще трябва да се молят за пари. До тук с децентрализацията на властта.
- 1) повишаване на разходите на фирмите, занимаващи се с транспорт, от което автоматично следва повишаване на цените на всички стоки. 2) Като имам предвид какви безумни числа се обявяваха преди 5-6 години за евентуалните тол такси на магистралата, нямам повод да смятам, че сега ще се спрат на някаква разумна стойност и почти сигурно годишните разходи на повечето хора ще са по-големи отколкото в момента. От 1 и 2 => по-високи цени и по-малко свободни пари в хората - "отлична" икономическа политика
В това предложение виждам като + възможността да се подобри събираемостта, но само при положение, че държавата си направи труда да си(/ни) събере парите, което би трябвало да е заинтересована да направи.
Минусите обаче са сериозни :
- общините ще загубят немалка част от бюджета си и ще трябва да се молят за пари. До тук с децентрализацията на властта.
- 1) повишаване на разходите на фирмите, занимаващи се с транспорт, от което автоматично следва повишаване на цените на всички стоки. 2) Като имам предвид какви безумни числа се обявяваха преди 5-6 години за евентуалните тол такси на магистралата, нямам повод да смятам, че сега ще се спрат на някаква разумна стойност и почти сигурно годишните разходи на повечето хора ще са по-големи отколкото в момента. От 1 и 2 => по-високи цени и по-малко свободни пари в хората - "отлична" икономическа политика

George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
BMW Power ACM написа:skipper написа:BMW Power ACM написа:
![]()
![]()
![]()
Айде моля с тва на ръба......В момента да ръчкам мустанга в прекъсвач по светофарите ми излиза наполовина от едно такси. Пикапа (5.4 В8) на бензин ми излиза по евтино от такси дето върви на пръдня.
Въпреки това поо горе писаха - еко горивата с по-нисък данък. Да кой съм аз да се оплаквам тука ама като минавам 5000км на година да плащам 1300лв данък и улицата ми да е черен път ми малко тъпо.
Закона е много справедлив и дано се приеме а парламента като го блокират 40 000 души не им дреме особено така ,че вие с бакшишите едва ли ше напраите разлика.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Закона изглежда справедлив, но не е измислен да е справедлив, а да се вземат повече кинти от всички по "най-безболезнения" начин. Ясно, че тия дето карат малко ще са за (щото си мислят, че ще са на далавера, но ще го плащат индиректно чрез по-високите цени на транспорта на всичко) и тези които карат много ще са против. Ще ви питам пак ли ще сте за като решат да ви шибнат ГПС-и в колите, защото всички харчат различно и така не е справедливо 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
Това няма да се приеме по 2 причини:
1: Това е начин да няма винетки като при швабите, а не заместител на данък. Нали правите разлика- винетката ти дава право да използваш даден път, данъкът е налог върху собственост.
2: За да се запазят (поне запазят- целта е да се повишат) приходите добавката към литър бензин/газ/метан трябва да е минимум 30-40ст./литър. "Добре дошли" на цените от 3лв. на колонка за гадният А95... И 1,70лв. за газ... Което идва грубо 15+% горница. 1 месец по-късно- всичко в магазина е скочило с 10%- доставките се правят с камион на нафта...
1: Това е начин да няма винетки като при швабите, а не заместител на данък. Нали правите разлика- винетката ти дава право да използваш даден път, данъкът е налог върху собственост.
2: За да се запазят (поне запазят- целта е да се повишат) приходите добавката към литър бензин/газ/метан трябва да е минимум 30-40ст./литър. "Добре дошли" на цените от 3лв. на колонка за гадният А95... И 1,70лв. за газ... Което идва грубо 15+% горница. 1 месец по-късно- всичко в магазина е скочило с 10%- доставките се правят с камион на нафта...
- ico530d
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 530d '00
- Мечтае да кара: F10
- Детайли за колата: Брутилда
Колеги, акциза на горивата в България е прекалено висок за нашия стандарт и автопарк. Много по-удачно е да се преизчисли акциза (съответно да падне цената на горивата) и да се вкара тази добавка (данък). Така крайния потребител няма да усети разлика. При положение, че цената на горивото е изключително висока, спрямо средната работна заплата е най-малкото смешно да се увеличава още цената на литър гориво, независимо дали ще се облага с допълнителен данък.

- Демирев
- ентусиаст
-
- Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3
Приет е днес новият закон за пътният данък от 01.01.2014г. с 203 "За" и 49 "Против" - ще ползват намаление 30% колите с Евро 3 и 4 и под 101 коня.
С Евро 5 и 6 и под 101 коня ще им бъде намален с 50% пътният данък.
С Евро 5 и 6 и под 101 коня ще им бъде намален с 50% пътният данък.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Нормално онази глупост да не е приета, колкото и да си пишете в обратната посока някои. Така поне цените на ВСИЧКО няма да се вдигнат с 15%-та рязко нагоре.
А иначе за намаляне 30%-та за Евро 3 и 4 ще пада данъка, но само за тези под 101 коня или и за тези над? Май е първото.
А иначе за намаляне 30%-та за Евро 3 и 4 ще пада данъка, но само за тези под 101 коня или и за тези над? Май е първото.

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Изключително правдиво е да е в горивото вкаран данък-а. Ще се увеличи много масата от която се събира и може да е по-нисъка ставката. И така си се получава съвсем правдивата ситуация, колкото повече караш, толкова повече плащаш. Никой няма да е ощетен. Хората които карат по над 10к км обикновено си вършат работа с колите или са на ЮЛ.
54 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4