UPS за парно
Модератор: Общи модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
- stambo_81dg
- старши ентусиаст
-
- Кара: Х5
UPS за парно
Колеги, за зимата си спретнах едно парно в апартамента че ми писна да плащам по 200лв за ток и да ми е студено.
Днес го запалих, всичко е ОК и стигнах до въпроса за UPS в случаи че спре тока, на първо време ще съм с трансформатор от 12-220 волта че не останаха пари а го имам,
но ще трябва да го включвам ръчно. Първия ми въпрос е:
1.Дали може трансформатора да се направи по някакъв начин да се тръгва автоматично ако спре тока?
2.Какъв UPS би ми вършил работа, става ли от компютър? Някои може ли да сподели мнения?

Днес го запалих, всичко е ОК и стигнах до въпроса за UPS в случаи че спре тока, на първо време ще съм с трансформатор от 12-220 волта че не останаха пари а го имам,
1.Дали може трансформатора да се направи по някакъв начин да се тръгва автоматично ако спре тока?

2.Какъв UPS би ми вършил работа, става ли от компютър? Някои може ли да сподели мнения?

- M5
- младши ентусиаст
-
- Кара: '97 520i - продадена
- Мечтае да кара: M5
Re: UPS за парно
Зависи какво ще се захранва като мощност и каква автономност се търси (колко часа да работи на батерии).
Стандартните (евтини) UPS-и за компютри издържат 10-15 мин след като спре тока, колкото да си запишеш нещата и да изключиш нормално.
Стандартните (евтини) UPS-и за компютри издържат 10-15 мин след като спре тока, колкото да си запишеш нещата и да изключиш нормално.
- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
На вилата помпата на парното е вързана през ups-a, тоест тока минава през цялото време през ups-a и когато спре тока, помпата почва да си дърпа ток от него докато не дойде отново. Предполагам, че с трансформатора ако направиш някакво такова връзване ще стане
Ups-a e от компютър и си работи.

Ups-a e от компютър и си работи.
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW и VAG
Според мен е най-добре евтин UPS свързван със акумулатор от кола. Моя UPS държи 2-3 часа, но има входове за 12 волта. Със акумулатор предполагам ще държи още повече, но чакам сегашния ми от колата да се скапе, за да го свържа към парното. 

stambo_81dg написа:Колеги, за зимата си спретнах едно парно в апартамента че ми писна да плащам по 200лв за ток и да ми е студено.
1.Дали може трансформатора да се направи по някакъв начин да се тръгва автоматично ако спре тока?![]()
1.Инвертор искаш да кажеш сигурно.Може да се направи да тръгва автоматично като спре тока/ще ти излезе неизгодно/
2.За УПС провери каква е мощносста на помпата/те/и съответно подбери подходящ.Ако има клеми за акумулатор още по добре.Това е по добрия вариант от 1.
- /ASTERIX/
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на китайско
Повечето компютърни UPS-и имат таймер за изключване по време на работа - 15-20 минути е стандартно. Това значи, че като мине на батерия, машината държи не повече от съответния таймаут, след което форсирано изключва.
Прави се не за да прецакат потребителите, а защото компютрите имат постоянна консумация и в изключено състояние (а може и да има и други устройства, принтер, суичове и прочее), които - ако спирането на тока е твърде дълго - ще скапят излишно акумулатора в UPS-а, без да носят полезност.
Таймерът, за съжаление, не е програмируем (или поне аз не съм чувал за такъв), а таймаут-ът е твърдо кодиран във фърмуера на uC-то което управлява UPS-а.
А и отгоре на всичко евтините UPS-си за компютри са с правоъгълен импулс на изхода и помпата Ти със сигурност ще бръмчи!? Това не е много "здравословно" за нея!
Читавите и стабилно работещи UPS са с външен акумулатор и синусоидален импулс на изхода.
Прави се не за да прецакат потребителите, а защото компютрите имат постоянна консумация и в изключено състояние (а може и да има и други устройства, принтер, суичове и прочее), които - ако спирането на тока е твърде дълго - ще скапят излишно акумулатора в UPS-а, без да носят полезност.
Таймерът, за съжаление, не е програмируем (или поне аз не съм чувал за такъв), а таймаут-ът е твърдо кодиран във фърмуера на uC-то което управлява UPS-а.
А и отгоре на всичко евтините UPS-си за компютри са с правоъгълен импулс на изхода и помпата Ти със сигурност ще бръмчи!? Това не е много "здравословно" за нея!
Читавите и стабилно работещи UPS са с външен акумулатор и синусоидален импулс на изхода.
memorex написа:stambo_81dg написа:Колеги, за зимата си спретнах едно парно в апартамента че ми писна да плащам по 200лв за ток и да ми е студено.
1.Дали може трансформатора да се направи по някакъв начин да се тръгва автоматично ако спре тока?![]()
1.Инвертор искаш да кажеш сигурно.Може да се направи да тръгва автоматично като спре тока/ще ти излезе неизгодно/
2.За УПС провери каква е мощносста на помпата/те/и съответно подбери подходящ.Ако има клеми за акумулатор още по добре.Това е по добрия вариант от 1.
Що да е неизгодно бе колега. Едно реленце на 220 волта с нормално затворен контакт. Като спре тока, управляващата бобина губи напрежение, релето затваря контакта, където е вързан акумулатора и започва да захранва от него. 5-10лв струва едно такова реле
Не Мы такие, Жизнь такая

Ето ти колега примерно схема, не съм ел техник, така че ако съм объркал нещо, да ме поправят колегите

Трябва ти нормално затворен контактор на 230в с управляваща бобина също на 230в. Бобината я връзваш към напрежението на мрежата, тоест когато имаш ток, релето е отворено и инвертора е изолиран. Когато спре тока, контактора се затваря и започваш да захранваш помпата от инвертора. Също така мисля че е хубаво/дори задължително/ да сложиш един време закъснителен контакт, да кажем около 2-3сек, който съм означил в В на схемата, за да не се получи късо. Частите са грубо макс 20лв, аз съм ползвал Елмарк, не са върха на технологиите, но пък са евтини и за домашна употреба вършат чудесна работа. Успех

Не Мы такие, Жизнь такая
- stambo_81dg
- старши ентусиаст
-
Ето ти колега примерно схема, не съм ел техник, така че ако съм объркал нещо, да ме поправят колегите
Трябва ти нормално затворен контактор на 230в с управляваща бобина също на 230в. Бобината я връзваш към напрежението на мрежата, тоест когато имаш ток, релето е отворено и инвертора е изолиран. Когато спре тока, контактора се затваря и започваш да захранваш помпата от инвертора. Също така мисля че е хубаво/дори задължително/ да сложиш един време закъснителен контакт, да кажем около 2-3сек, който съм означил в В на схемата, за да не се получи късо. Частите са грубо макс 20лв, аз съм ползвал Елмарк, не са върха на технологиите, но пък са евтини и за домашна употреба вършат чудесна работа. Успех
[/quote]
А като дойде пак тока, дали няма да стане нещо

stambo_81dg написа:Ето ти колега примерно схема, не съм ел техник, така че ако съм объркал нещо, да ме поправят колегите![]()

Не би следвало. Като дойде тока, първо ще изключи релето , тоест изолираш инвертора, и след 2-3 сек се задейства помпата, вече от напрежението в ел. мрежата. Все пак някой колега дето е по-наясно с тоците да каже, но аз лично мисля, че ще работи
Не Мы такие, Жизнь такая
- drevnia
- кандидат ентусиаст
-
Ако не е тайна парното на какво е (дърва, пелети ) че и аз искам да си реша проблема със студа и тока през зимата.
- stambo_81dg
- старши ентусиаст
-
drevnia написа:Ако не е тайна парното на какво е (дърва, пелети ) че и аз искам да си реша проблема със студа и тока през зимата.
Печка на дърва с водна риза, 3 радиатора + бойлер.
За 130лв купих 4 кубика дърва от село, които предполагам че ще стигнат за зимата.
Предполагам ,че сметката за ток през зимата без да се включва бойлера ще ми е 30-40лв

- drevnia
- кандидат ентусиаст
-
Аз на село съм на парно котлето е на дърва и въглища но горим само дърва топлим цялата къща плюс топлата вода е нема такъв кеф хем топло хем ниски сметки сметки за ток.
Сигурен съм, че и ти ще останеш доволен
drevnia написа:Аз на село съм на парно котлето е на дърва и въглища но горим само дърва топлим цялата къща плюс топлата вода е нема такъв кеф хем топло хем ниски сметки сметки за ток.
Кеф, ама не е баш кеф, щото е голема хамалогия

Не Мы такие, Жизнь такая
- stambo_81dg
- старши ентусиаст
-
stefanoff написа:drevnia написа:Аз на село съм на парно котлето е на дърва и въглища но горим само дърва топлим цялата къща плюс топлата вода е нема такъв кеф хем топло хем ниски сметки сметки за ток.
Кеф, ама не е баш кеф, щото е голема хамалогияНо пък е евтино. Спрямо пелетите съм доста скептично настроен, защото едно, че самата горелка е доста скъпа и второ, цената постоянно им се вдига.
всеки си има собствено мнение, на мен не ми пречи. Малко движения не са излишни

15 мнения
• Страница 1 от 1