UPS за парно

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

UPS за парно

Мнение от stambo_81dg » 30 Окт 2013, 22:42

Колеги, за зимата си спретнах едно парно в апартамента че ми писна да плащам по 200лв за ток и да ми е студено.
Днес го запалих, всичко е ОК и стигнах до въпроса за UPS в случаи че спре тока, на първо време ще съм с трансформатор от 12-220 волта че не останаха пари а го имам,
но ще трябва да го включвам ръчно. Първия ми въпрос е:
1.Дали може трансформатора да се направи по някакъв начин да се тръгва автоматично ако спре тока? :roll:
2.Какъв UPS би ми вършил работа, става ли от компютър? Някои може ли да сподели мнения?

:bchug:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 520i - продадена
Мечтае да кара: M5

Re: UPS за парно

Мнение от M5 » 30 Окт 2013, 23:25

Зависи какво ще се захранва като мощност и каква автономност се търси (колко часа да работи на батерии).
Стандартните (евтини) UPS-и за компютри издържат 10-15 мин след като спре тока, колкото да си запишеш нещата и да изключиш нормално.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Мнение от k.milanov » 30 Окт 2013, 23:29

На вилата помпата на парното е вързана през ups-a, тоест тока минава през цялото време през ups-a и когато спре тока, помпата почва да си дърпа ток от него докато не дойде отново. Предполагам, че с трансформатора ако направиш някакво такова връзване ще стане :yes:
Ups-a e от компютър и си работи.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и VAG

Мнение от zafirovp » 30 Окт 2013, 23:33

Според мен е най-добре евтин UPS свързван със акумулатор от кола. Моя UPS държи 2-3 часа, но има входове за 12 волта. Със акумулатор предполагам ще държи още повече, но чакам сегашния ми от колата да се скапе, за да го свържа към парното. :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 31 Окт 2013, 0:04

stambo_81dg написа:Колеги, за зимата си спретнах едно парно в апартамента че ми писна да плащам по 200лв за ток и да ми е студено.
Днес го запалих, всичко е ОК и стигнах до въпроса за UPS в случаи че спре тока, на първо време ще съм с трансформатор от 12-220 волта че не останаха пари а го имам,
1.Дали може трансформатора да се направи по някакъв начин да се тръгва автоматично ако спре тока? :roll:
2.Какъв UPS би ми вършил работа, става ли от компютър? Някои може ли да сподели мнения?

1.Инвертор искаш да кажеш сигурно.Може да се направи да тръгва автоматично като спре тока/ще ти излезе неизгодно/
2.За УПС провери каква е мощносста на помпата/те/и съответно подбери подходящ.Ако има клеми за акумулатор още по добре.Това е по добрия вариант от 1.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на китайско

Мнение от /ASTERIX/ » 31 Окт 2013, 9:43

Повечето компютърни UPS-и имат таймер за изключване по време на работа - 15-20 минути е стандартно. Това значи, че като мине на батерия, машината държи не повече от съответния таймаут, след което форсирано изключва.
Прави се не за да прецакат потребителите, а защото компютрите имат постоянна консумация и в изключено състояние (а може и да има и други устройства, принтер, суичове и прочее), които - ако спирането на тока е твърде дълго - ще скапят излишно акумулатора в UPS-а, без да носят полезност.
Таймерът, за съжаление, не е програмируем (или поне аз не съм чувал за такъв), а таймаут-ът е твърдо кодиран във фърмуера на uC-то което управлява UPS-а.
А и отгоре на всичко евтините UPS-си за компютри са с правоъгълен импулс на изхода и помпата Ти със сигурност ще бръмчи!? Това не е много "здравословно" за нея!
Читавите и стабилно работещи UPS са с външен акумулатор и синусоидален импулс на изхода.

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 31 Окт 2013, 14:53

memorex написа:
stambo_81dg написа:Колеги, за зимата си спретнах едно парно в апартамента че ми писна да плащам по 200лв за ток и да ми е студено.

1.Инвертор искаш да кажеш сигурно.Може да се направи да тръгва автоматично като спре тока/ще ти излезе неизгодно/
2.За УПС провери каква е мощносста на помпата/те/и съответно подбери подходящ.Ако има клеми за акумулатор още по добре.Това е по добрия вариант от 1.

Що да е неизгодно бе колега. Едно реленце на 220 волта с нормално затворен контакт. Като спре тока, управляващата бобина губи напрежение, релето затваря контакта, където е вързан акумулатора и започва да захранва от него. 5-10лв струва едно такова реле
Не Мы такие, Жизнь такая

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 31 Окт 2013, 15:38

Изображение

Ето ти колега примерно схема, не съм ел техник, така че ако съм объркал нещо, да ме поправят колегите :)

Трябва ти нормално затворен контактор на 230в с управляваща бобина също на 230в. Бобината я връзваш към напрежението на мрежата, тоест когато имаш ток, релето е отворено и инвертора е изолиран. Когато спре тока, контактора се затваря и започваш да захранваш помпата от инвертора. Също така мисля че е хубаво/дори задължително/ да сложиш един време закъснителен контакт, да кажем около 2-3сек, който съм означил в В на схемата, за да не се получи късо. Частите са грубо макс 20лв, аз съм ползвал Елмарк, не са върха на технологиите, но пък са евтини и за домашна употреба вършат чудесна работа. Успех :yes:
Не Мы такие, Жизнь такая

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stambo_81dg » 31 Окт 2013, 21:02

Ето ти колега примерно схема, не съм ел техник, така че ако съм объркал нещо, да ме поправят колегите :)

Трябва ти нормално затворен контактор на 230в с управляваща бобина също на 230в. Бобината я връзваш към напрежението на мрежата, тоест когато имаш ток, релето е отворено и инвертора е изолиран. Когато спре тока, контактора се затваря и започваш да захранваш помпата от инвертора. Също така мисля че е хубаво/дори задължително/ да сложиш един време закъснителен контакт, да кажем около 2-3сек, който съм означил в В на схемата, за да не се получи късо. Частите са грубо макс 20лв, аз съм ползвал Елмарк, не са върха на технологиите, но пък са евтини и за домашна употреба вършат чудесна работа. Успех :yes:[/quote]

А като дойде пак тока, дали няма да стане нещо :roll:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 31 Окт 2013, 21:06

stambo_81dg написа:Ето ти колега примерно схема, не съм ел техник, така че ако съм объркал нещо, да ме поправят колегите :)

Трябва ти нормално затворен контактор на 230в с управляваща бобина също на 230в. Бобината я връзваш към напрежението на мрежата, тоест когато имаш ток, релето е отворено и инвертора е изолиран. Когато спре тока, контактора се затваря и започваш да захранваш помпата от инвертора. Също така мисля че е хубаво/дори задължително/ да сложиш един време закъснителен контакт, да кажем около 2-3сек, който съм означил в В на схемата, за да не се получи късо. Частите са грубо макс 20лв, аз съм ползвал Елмарк, не са върха на технологиите, но пък са евтини и за домашна употреба вършат чудесна работа. Успех :yes:

А като дойде пак тока, дали няма да стане нещо :roll:[/quote]

Не би следвало. Като дойде тока, първо ще изключи релето , тоест изолираш инвертора, и след 2-3 сек се задейства помпата, вече от напрежението в ел. мрежата. Все пак някой колега дето е по-наясно с тоците да каже, но аз лично мисля, че ще работи
Не Мы такие, Жизнь такая

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drevnia » 31 Окт 2013, 21:33

Ако не е тайна парното на какво е (дърва, пелети ) че и аз искам да си реша проблема със студа и тока през зимата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stambo_81dg » 31 Окт 2013, 21:42

drevnia написа:Ако не е тайна парното на какво е (дърва, пелети ) че и аз искам да си реша проблема със студа и тока през зимата.

Печка на дърва с водна риза, 3 радиатора + бойлер.
За 130лв купих 4 кубика дърва от село, които предполагам че ще стигнат за зимата.
Предполагам ,че сметката за ток през зимата без да се включва бойлера ще ми е 30-40лв :lalala: в сравнение с тока 170-200лв и само едната стая се топли и си е студенко общо взето :banghead:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drevnia » 31 Окт 2013, 22:06

Аз на село съм на парно котлето е на дърва и въглища но горим само дърва топлим цялата къща плюс топлата вода е нема такъв кеф хем топло хем ниски сметки сметки за ток.
Сигурен съм, че и ти ще останеш доволен

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 31 Окт 2013, 22:10

drevnia написа:Аз на село съм на парно котлето е на дърва и въглища но горим само дърва топлим цялата къща плюс топлата вода е нема такъв кеф хем топло хем ниски сметки сметки за ток.

Кеф, ама не е баш кеф, щото е голема хамалогия :roll: Но пък е евтино. Спрямо пелетите съм доста скептично настроен, защото едно, че самата горелка е доста скъпа и второ, цената постоянно им се вдига.
Не Мы такие, Жизнь такая

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stambo_81dg » 01 Ное 2013, 10:53

stefanoff написа:
drevnia написа:Аз на село съм на парно котлето е на дърва и въглища но горим само дърва топлим цялата къща плюс топлата вода е нема такъв кеф хем топло хем ниски сметки сметки за ток.

Кеф, ама не е баш кеф, щото е голема хамалогия :roll: Но пък е евтино. Спрямо пелетите съм доста скептично настроен, защото едно, че самата горелка е доста скъпа и второ, цената постоянно им се вдига.

всеки си има собствено мнение, на мен не ми пречи. Малко движения не са излишни ;)
Изображение

Назад към Извън Темата