Приходи от Интернет

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Приходи от Интернет

Мнение от Hades__ » 22 Авг 2014, 18:33

Здравейте,
Надали това е най-правилният форум на планетата където може да си задам въпросът, но след като тук има всестранно развити таланти може и да ми помогнат с моето питане: Ако чисто хипотитечно си притежател на даден блог, от който получаваш някакви приходи например от Google чрез AdSense как точно и дали трябва да се отчитат пред НАП. Става въпрос за физическо лице, на което това не му е основното занимание т.е нямам намерение специално за това нещо да си напускам сегашната работа и да си правя фирма. Притеснява ме най-вече фактът, че плащанията оттам са чрез банкови транзакции, които са проследяеми, дори и след някакво време. Предварително благодаря за отговорът :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Re: Приходи от Интернет

Мнение от Leon » 23 Авг 2014, 10:13

Декларираш си ги и плащаш данъци, да. Имаме спогодби за данъчно облагане с повечето бели страни, ако платецът на дохода ти удържа данък, трябва да ти предостави документ и не плащаш тук в повечето случаи. Конкретно с Гугъл не знам каква е процедурата, но вероятно оставят на теб тази работа :D
Never mistake motion for action...

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 23 Авг 2014, 11:47

Парите от адсенсе пристигат по уестърн юнион - никакъв шанс нема да те хванат данъчните :mhihi:
Не Мы такие, Жизнь такая

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 23 Авг 2014, 12:15

Трябва да, особенно от ассенс, виж в предприемач ком имаше тема за това..

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: квоту има
Мечтае да кара: По пътища и с евтина нафта

Мнение от c7aH4eB » 25 Авг 2014, 18:01

Ако има начин парите ти да минават през пейпал чиста работа би трябвало там да няма проследявание от нап и т.н.
То па е..ти и нападжийте и малкото ще земат на човек :mhihi: пък и то тази работа да слагаш реклами в сайта си на който и да е защо трябва да има данък, да отчиташ печалба и т.н.? Се едно всички с лепенки на форума да плащат данъци ако примерно форума плащаха да си ги слагаме, а не доброволно както е :kuku: :kuku:
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 25 Авг 2014, 18:32

Можеш да се криеш, но гепят ли те, а те обичат да нацелват дребните риби, може да изгориш много яко :mhihi:
Иначе наистина, питай в предприемача, но най-добре просто да ги декларираш като доход, без да се вкарваш в големи филми :bchug:

P.S. Това с укриването на данъци ми звучи, като да се притесняваш постоянно за някви смешни кинти, дето няма голям смисъл.
Пък и нали знаеш - Nothing is certain but death and taxes :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 25 Авг 2014, 18:56

zAcK написа:P.S. Това с укриването на данъци ми звучи, като да се притесняваш постоянно за някви смешни кинти

При бизнесите с ДДС-то хич не е така. То за това всяка втора фирма лъже с ДДС-то.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Hades__ » 26 Авг 2014, 18:14

zAcK написа:Можеш да се криеш, но гепят ли те, а те обичат да нацелват дребните риби, може да изгориш много яко :mhihi:
Иначе наистина, питай в предприемача, но най-добре просто да ги декларираш като доход, без да се вкарваш в големи филми :bchug:

P.S. Това с укриването на данъци ми звучи, като да се притесняваш постоянно за някви смешни кинти, дето няма голям смисъл.
Пък и нали знаеш - Nothing is certain but death and taxes :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Лично аз смятам, че всеки трябва да си плаща данъците. Така или иначе тук не са толкова високи спрямо навън, а сивият сектор тук е толкова голям, че осветлят ли се доходите ще спрем да копаем разните дъна на икономическите класации. Искам всичко да е изрядно така или иначе не защото ще ми е по-лесно да не си платя, ами защото данъчните ревизии ги правят с години назад и хората говорят, че не си прекарват добре като им ги правят :mhihi: :mhihi: Още повече, че тук става въпрос и за международни преводи и наистина не искам данъчните да ме причакат някъде с чифт гумени ръкавици и туба вазелин :mhihi: :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 26 Авг 2014, 20:39

Hades__ написа:Лично аз смятам, че всеки трябва да си плаща данъците. Така или иначе тук не са толкова високи спрямо навън, а сивият сектор тук е толкова голям, че осветлят ли се доходите ще спрем да копаем разните дъна на икономическите класации. Искам всичко да е изрядно така или иначе не защото ще ми е по-лесно да не си платя, ами защото данъчните ревизии ги правят с години назад и хората говорят, че не си прекарват добре като им ги правят :mhihi: :mhihi: Още повече, че тук става въпрос и за международни преводи и наистина не искам данъчните да ме причакат някъде с чифт гумени ръкавици и туба вазелин :mhihi: :mhihi:

Съвпада с моето мислене :ok: :bchug: Надявам се да има все повече такива хора, 'щото все от някъде трябва да я подхванем :idea:

Иначе не зная кога ще ги теглиш, или си ги теглил, но гледай да са ти ОК нещата за тримесечието, ако искаш да спиш съвсем спокойно :mhihi:

Ще питам майка ми, или някой друг счетоводител, щото и аз имам доста в AdSense и така си стоят, просто щото не ми се занимава,
да взема да ги изтегля вече, па и да видя как се случват на живо нещата с данъчните :mhihi: :ok:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Hades__ » 26 Авг 2014, 21:02

Нищо не съм правил все още. Просто имам идея за нещо, което с оглед на сегашната ситуация би било успешно. Въпреки че, колкото повече се заравяш в тези неща, толкова повече се разубеждавам дали да се захващам :mhihi: Най-чисто би било да се регистрираш по ЗДДС и едва тогава да си вземеш кинтите, но това означава разходи за счетводство, бумаги +8% за осигуровки. Другият вариант е да ги впишеш в графата "други приходи" на данъчната декларация и да си ги платиш 10-те %, но това е и малко рисково, защото май не е много правилно да се прави така :mhihi: Материята е много сложна и объркана, просто не знам хората, занимаващи се това или пишещи сайтове, как се оправят наистина. Ситуацията ми напоня за мисълта на древния българин Конфуций: Законът е врата през полето: будалите минават през вратата, тарикатите я заобикалят :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 26 Авг 2014, 23:45

Къде го чете това за 8% осигуровки и какво се включва в тези 8%? И защо мислиш, че НАП следят международни транзакции на физически лица? Те касовите апарати, дето са им регнати в системата не могат да оправят, че движение през Paypal примерно. Ами сметките на фирмите в лева и валута, да не мислиш, че някой в НАП следи и как би станало, банките да не са като някакво поделение на НАП, да снасят информация, която по същество е банкова тайна? Да не говорим, че от Paypal пък никога няма да им предоставят такава конфиденциална информация. То пък и кой ли в НАП ще се сети да я иска, ма това е друг въпрос. Пиши, като искаш толкова да пишеш, доходи от друга стоп. дейност в данъчната си декларация, 10% и си прави каквото искаш. Като си плащаш данъците, си хубав. За какво ти е да излизаш на светло, за да могат с твоите пари да си увеличават заплатите, да поддържат една камара излишна администрация? Ти някога видял ли си воля нещо в тези две неща да се промени. Само тези двете. Щото аз не съм. Гледай новият парламент като се събере, първото нещо което ще направят, е да си увеличат заплатите. Сори, аз пари за законотворци, които пишат закони в услуга на определени икономически кръгове и интереси, (а не на тебе и мене) аз нямам. В България, злото се върши, облечено в закон. Извинявай за отклонението.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 27 Авг 2014, 10:10

Hades__ написа:Нищо не съм правил все още. Просто имам идея за нещо, което с оглед на сегашната ситуация би било успешно. Въпреки че, колкото повече се заравяш в тези неща, толкова повече се разубеждавам дали да се захващам :mhihi: Най-чисто би било да се регистрираш по ЗДДС и едва тогава да си вземеш кинтите, но това означава разходи за счетводство, бумаги +8% за осигуровки. Другият вариант е да ги впишеш в графата "други приходи" на данъчната декларация и да си ги платиш 10-те %, но това е и малко рисково, защото май не е много правилно да се прави така :mhihi: Материята е много сложна и объркана, просто не знам хората, занимаващи се това или пишещи сайтове, как се оправят наистина. Ситуацията ми напоня за мисълта на древния българин Конфуций: Законът е врата през полето: будалите минават през вратата, тарикатите я заобикалят :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Казах ти как - взимам си парите през уестърна и си свиркам. На бележките няма нито ЕГН, нито някакви други лични данни, освен две имена - Иван Петров. И да ме хванат, да докажат , че точно аз съм ги взел - никакъв шанс :mhihi:
Не Мы такие, Жизнь такая

Потребител
Аватар

Мнение от Hades__ » 27 Авг 2014, 23:19

Elesar74 написа:Къде го чете това за 8% осигуровки и какво се включва в тези 8%? И защо мислиш, че НАП следят международни транзакции на физически лица? Те касовите апарати, дето са им регнати в системата не могат да оправят, че движение през Paypal примерно. Ами сметките на фирмите в лева и валута, да не мислиш, че някой в НАП следи и как би станало, банките да не са като някакво поделение на НАП, да снасят информация, която по същество е банкова тайна? Да не говорим, че от Paypal пък никога няма да им предоставят такава конфиденциална информация. То пък и кой ли в НАП ще се сети да я иска, ма това е друг въпрос. Пиши, като искаш толкова да пишеш, доходи от друга стоп. дейност в данъчната си декларация, 10% и си прави каквото искаш. Като си плащаш данъците, си хубав. За какво ти е да излизаш на светло, за да могат с твоите пари да си увеличават заплатите, да поддържат една камара излишна администрация? Ти някога видял ли си воля нещо в тези две неща да се промени. Само тези двете. Щото аз не съм. Гледай новият парламент като се събере, първото нещо което ще направят, е да си увеличат заплатите. Сори, аз пари за законотворци, които пишат закони в услуга на определени икономически кръгове и интереси, (а не на тебе и мене) аз нямам. В България, злото се върши, облечено в закон. Извинявай за отклонението.

В определени аспекти и ти си прав, но когато парите свършат, защото бюджета за 2015 ще бъде доста интересен, ще им дойде в дебелите глави да послушат разни икономисти и да известлят бизнеса. Тогава точно ще лъснат всички работи, които се праввят, за да се избягва плащането на данъци тук. Малко и аз се отклонявам от идеята ми за тази тема, ама този въпрос е леко фундаментален. Как точно шведите специално си плащат около 60% данъци на държавата и не мрънкат, при положение че и те за последните 25 години са фалирали.
Иначе в предприемач.цом има една темичка, на който му е интересно ето линк http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=15642

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 28 Авг 2014, 8:22

stefanoff написа:Казах ти как - взимам си парите през уестърна и си свиркам. На бележките няма нито ЕГН,
нито някакви други лични данни, освен две имена - Иван Петров. И да ме хванат, да докажат , че точно аз съм ги взел - никакъв шанс :mhihi:

Те в Western Uninion може да не ти пишат данните, ама защо си мислиш, че google Ирландия,
или к'вото е там в момента, не изпраща информация, на който трябва? И дори и да не изпраща в момента,
нищо не им пречи да го направят. Щото това не са пари, дето някой емигрант ги е изпратил на баба си през Western Uninion,
че никъде да не остава следа :idea: Все пак на тях това им е разход и си го отчитат най-прилежно, ама знам ли :dunno:
Може и да не съм прав :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 28 Авг 2014, 10:03

Хора, вие сте леко не добре. Извинявайте. Вие знаете ли какъв поток пари тече през Western Union от Западна и друга Европа към България, към мургавите ни събратя? Мислите ли, че тези пари някой някъде ги декларира? Тези пари издържат голяма част от българското население. И ако тези пари намалеят или секнат, ще стане война сигурно. Щото някои хора не знаят какво е да стоиш гладен и гладът да е мотиватора за действията ти. Така че колега Hades_, направи си бизнеса и си вземай парите, защото ти се полагат, а за държавата няма какво да мислиш, понеже тя не мисли за тебе. Ако не ти стигат 25 г. да се убедиш в това, няма да ти стигнат и следващите 25. Внасяй някаква минимална част като данъци и си живей живота. Богатството и благосъстоянието не са функция на плащането на данъци, нито държавата ще те направи богат, че да й даваш пари изкарани с труда ти. Държавата е един изедник, в лицето на политическите си субекти, който чрез закон ограбва, подтиска и смуче по най-безобразен начин населението. Ето ти един пример. Според ЗЗ0 в България най-бедните хора, хората без всякакви доходи, трябва да се осигуряват здравно и да плащат 16.80 на месец за здравно осигуряване. Качеството на здравната помощ, която ще получат за тези пари е под всякакъв коментар. Важното е, как хора без доходи, намират 16.80 лв. на месец, за да плащат тази вноска. Освен това, тези хора са задължени да подават декларация в НАП, че дължат тези вноски. И ако не ги плащат навреме, следва начисляване на лихва. Това е добро и полезно, антикризисно и политика на доходите? Ето ти друг пример. Фирмите в България, трябва да определят прогнозна печалба за следващата финансова година в данъчната си декларация и ако през годината прескочат тази прогноза с 20%, следва начисляване на лихва от страна на НАП. Така се "насърчава" бизнеса. Имам клиент, който плати миналата година малко над 70 000 лв. данък печалба, а самата печалба респективно беше над 700 000 лв. Споделих в един разговор това с един служител на НАП, а неговият коментар беше, че сигурно е трябвало да внесе 170 000, демек, скрил е реалния доход. Сякаш този бизнесмен трябва не да мисли за бизнеса си, а как да внася данъци на НАП. Така че и на тебе мога да ти кажа. Мисли как да развиваш бизнеса си, печели и не мисли за НАП. На НАП подхвърляй огризки, а не основното ядене, да не стоиш ти гладен накрая.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Следваща

Назад към Извън Темата