Приходи от Интернет
Модератор: Общи модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Приходи от Интернет
Здравейте,
Надали това е най-правилният форум на планетата където може да си задам въпросът, но след като тук има всестранно развити таланти може и да ми помогнат с моето питане: Ако чисто хипотитечно си притежател на даден блог, от който получаваш някакви приходи например от Google чрез AdSense как точно и дали трябва да се отчитат пред НАП. Става въпрос за физическо лице, на което това не му е основното занимание т.е нямам намерение специално за това нещо да си напускам сегашната работа и да си правя фирма. Притеснява ме най-вече фактът, че плащанията оттам са чрез банкови транзакции, които са проследяеми, дори и след някакво време. Предварително благодаря за отговорът
Надали това е най-правилният форум на планетата където може да си задам въпросът, но след като тук има всестранно развити таланти може и да ми помогнат с моето питане: Ако чисто хипотитечно си притежател на даден блог, от който получаваш някакви приходи например от Google чрез AdSense как точно и дали трябва да се отчитат пред НАП. Става въпрос за физическо лице, на което това не му е основното занимание т.е нямам намерение специално за това нещо да си напускам сегашната работа и да си правя фирма. Притеснява ме най-вече фактът, че плащанията оттам са чрез банкови транзакции, които са проследяеми, дори и след някакво време. Предварително благодаря за отговорът

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Re: Приходи от Интернет
Декларираш си ги и плащаш данъци, да. Имаме спогодби за данъчно облагане с повечето бели страни, ако платецът на дохода ти удържа данък, трябва да ти предостави документ и не плащаш тук в повечето случаи. Конкретно с Гугъл не знам каква е процедурата, но вероятно оставят на теб тази работа 

Never mistake motion for action...
Парите от адсенсе пристигат по уестърн юнион - никакъв шанс нема да те хванат данъчните 

Не Мы такие, Жизнь такая
- c7aH4eB
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: квоту има
- Мечтае да кара: По пътища и с евтина нафта
Ако има начин парите ти да минават през пейпал чиста работа би трябвало там да няма проследявание от нап и т.н.
То па е..ти и нападжийте и малкото ще земат на човек
пък и то тази работа да слагаш реклами в сайта си на който и да е защо трябва да има данък, да отчиташ печалба и т.н.? Се едно всички с лепенки на форума да плащат данъци ако примерно форума плащаха да си ги слагаме, а не доброволно както е

То па е..ти и нападжийте и малкото ще земат на човек

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Можеш да се криеш, но гепят ли те, а те обичат да нацелват дребните риби, може да изгориш много яко
Иначе наистина, питай в предприемача, но най-добре просто да ги декларираш като доход, без да се вкарваш в големи филми
P.S. Това с укриването на данъци ми звучи, като да се притесняваш постоянно за някви смешни кинти, дето няма голям смисъл.
Пък и нали знаеш - Nothing is certain but death and taxes

Иначе наистина, питай в предприемача, но най-добре просто да ги декларираш като доход, без да се вкарваш в големи филми

P.S. Това с укриването на данъци ми звучи, като да се притесняваш постоянно за някви смешни кинти, дето няма голям смисъл.
Пък и нали знаеш - Nothing is certain but death and taxes

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
zAcK написа:P.S. Това с укриването на данъци ми звучи, като да се притесняваш постоянно за някви смешни кинти
При бизнесите с ДДС-то хич не е така. То за това всяка втора фирма лъже с ДДС-то.

zAcK написа:Можеш да се криеш, но гепят ли те, а те обичат да нацелват дребните риби, може да изгориш много яко![]()
Пък и нали знаеш - Nothing is certain but death and taxes![]()
![]()
Лично аз смятам, че всеки трябва да си плаща данъците. Така или иначе тук не са толкова високи спрямо навън, а сивият сектор тук е толкова голям, че осветлят ли се доходите ще спрем да копаем разните дъна на икономическите класации. Искам всичко да е изрядно така или иначе не защото ще ми е по-лесно да не си платя, ами защото данъчните ревизии ги правят с години назад и хората говорят, че не си прекарват добре като им ги правят

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Hades__ написа:Лично аз смятам, че всеки трябва да си плаща данъците. Така или иначе тук не са толкова високи спрямо навън, а сивият сектор тук е толкова голям, че осветлят ли се доходите ще спрем да копаем разните дъна на икономическите класации. Искам всичко да е изрядно така или иначе не защото ще ми е по-лесно да не си платя, ами защото данъчните ревизии ги правят с години назад и хората говорят, че не си прекарват добре като им ги правят![]()
Още повече, че тук става въпрос и за международни преводи и наистина не искам данъчните да ме причакат някъде с чифт гумени ръкавици и туба вазелин
![]()
Съвпада с моето мислене

Иначе не зная кога ще ги теглиш, или си ги теглил, но гледай да са ти ОК нещата за тримесечието, ако искаш да спиш съвсем спокойно

Ще питам майка ми, или някой друг счетоводител, щото и аз имам доста в AdSense и така си стоят, просто щото не ми се занимава,
да взема да ги изтегля вече, па и да видя как се случват на живо нещата с данъчните

Нищо не съм правил все още. Просто имам идея за нещо, което с оглед на сегашната ситуация би било успешно. Въпреки че, колкото повече се заравяш в тези неща, толкова повече се разубеждавам дали да се захващам
Най-чисто би било да се регистрираш по ЗДДС и едва тогава да си вземеш кинтите, но това означава разходи за счетводство, бумаги +8% за осигуровки. Другият вариант е да ги впишеш в графата "други приходи" на данъчната декларация и да си ги платиш 10-те %, но това е и малко рисково, защото май не е много правилно да се прави така
Материята е много сложна и объркана, просто не знам хората, занимаващи се това или пишещи сайтове, как се оправят наистина. Ситуацията ми напоня за мисълта на древния българин Конфуций: Законът е врата през полето: будалите минават през вратата, тарикатите я заобикалят

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Къде го чете това за 8% осигуровки и какво се включва в тези 8%? И защо мислиш, че НАП следят международни транзакции на физически лица? Те касовите апарати, дето са им регнати в системата не могат да оправят, че движение през Paypal примерно. Ами сметките на фирмите в лева и валута, да не мислиш, че някой в НАП следи и как би станало, банките да не са като някакво поделение на НАП, да снасят информация, която по същество е банкова тайна? Да не говорим, че от Paypal пък никога няма да им предоставят такава конфиденциална информация. То пък и кой ли в НАП ще се сети да я иска, ма това е друг въпрос. Пиши, като искаш толкова да пишеш, доходи от друга стоп. дейност в данъчната си декларация, 10% и си прави каквото искаш. Като си плащаш данъците, си хубав. За какво ти е да излизаш на светло, за да могат с твоите пари да си увеличават заплатите, да поддържат една камара излишна администрация? Ти някога видял ли си воля нещо в тези две неща да се промени. Само тези двете. Щото аз не съм. Гледай новият парламент като се събере, първото нещо което ще направят, е да си увеличат заплатите. Сори, аз пари за законотворци, които пишат закони в услуга на определени икономически кръгове и интереси, (а не на тебе и мене) аз нямам. В България, злото се върши, облечено в закон. Извинявай за отклонението.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Hades__ написа:Нищо не съм правил все още. Просто имам идея за нещо, което с оглед на сегашната ситуация би било успешно. Въпреки че, колкото повече се заравяш в тези неща, толкова повече се разубеждавам дали да се захващамНай-чисто би било да се регистрираш по ЗДДС и едва тогава да си вземеш кинтите, но това означава разходи за счетводство, бумаги +8% за осигуровки. Другият вариант е да ги впишеш в графата "други приходи" на данъчната декларация и да си ги платиш 10-те %, но това е и малко рисково, защото май не е много правилно да се прави така
Материята е много сложна и объркана, просто не знам хората, занимаващи се това или пишещи сайтове, как се оправят наистина. Ситуацията ми напоня за мисълта на древния българин Конфуций: Законът е врата през полето: будалите минават през вратата, тарикатите я заобикалят
![]()
![]()
Казах ти как - взимам си парите през уестърна и си свиркам. На бележките няма нито ЕГН, нито някакви други лични данни, освен две имена - Иван Петров. И да ме хванат, да докажат , че точно аз съм ги взел - никакъв шанс

Не Мы такие, Жизнь такая
Elesar74 написа:Къде го чете това за 8% осигуровки и какво се включва в тези 8%? И защо мислиш, че НАП следят международни транзакции на физически лица? Те касовите апарати, дето са им регнати в системата не могат да оправят, че движение през Paypal примерно. Ами сметките на фирмите в лева и валута, да не мислиш, че някой в НАП следи и как би станало, банките да не са като някакво поделение на НАП, да снасят информация, която по същество е банкова тайна? Да не говорим, че от Paypal пък никога няма да им предоставят такава конфиденциална информация. То пък и кой ли в НАП ще се сети да я иска, ма това е друг въпрос. Пиши, като искаш толкова да пишеш, доходи от друга стоп. дейност в данъчната си декларация, 10% и си прави каквото искаш. Като си плащаш данъците, си хубав. За какво ти е да излизаш на светло, за да могат с твоите пари да си увеличават заплатите, да поддържат една камара излишна администрация? Ти някога видял ли си воля нещо в тези две неща да се промени. Само тези двете. Щото аз не съм. Гледай новият парламент като се събере, първото нещо което ще направят, е да си увеличат заплатите. Сори, аз пари за законотворци, които пишат закони в услуга на определени икономически кръгове и интереси, (а не на тебе и мене) аз нямам. В България, злото се върши, облечено в закон. Извинявай за отклонението.
В определени аспекти и ти си прав, но когато парите свършат, защото бюджета за 2015 ще бъде доста интересен, ще им дойде в дебелите глави да послушат разни икономисти и да известлят бизнеса. Тогава точно ще лъснат всички работи, които се праввят, за да се избягва плащането на данъци тук. Малко и аз се отклонявам от идеята ми за тази тема, ама този въпрос е леко фундаментален. Как точно шведите специално си плащат около 60% данъци на държавата и не мрънкат, при положение че и те за последните 25 години са фалирали.
Иначе в предприемач.цом има една темичка, на който му е интересно ето линк http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=15642
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
stefanoff написа:Казах ти как - взимам си парите през уестърна и си свиркам. На бележките няма нито ЕГН,
нито някакви други лични данни, освен две имена - Иван Петров. И да ме хванат, да докажат , че точно аз съм ги взел - никакъв шанс
Те в Western Uninion може да не ти пишат данните, ама защо си мислиш, че google Ирландия,
или к'вото е там в момента, не изпраща информация, на който трябва? И дори и да не изпраща в момента,
нищо не им пречи да го направят. Щото това не са пари, дето някой емигрант ги е изпратил на баба си през Western Uninion,
че никъде да не остава следа

Може и да не съм прав

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Хора, вие сте леко не добре. Извинявайте. Вие знаете ли какъв поток пари тече през Western Union от Западна и друга Европа към България, към мургавите ни събратя? Мислите ли, че тези пари някой някъде ги декларира? Тези пари издържат голяма част от българското население. И ако тези пари намалеят или секнат, ще стане война сигурно. Щото някои хора не знаят какво е да стоиш гладен и гладът да е мотиватора за действията ти. Така че колега Hades_, направи си бизнеса и си вземай парите, защото ти се полагат, а за държавата няма какво да мислиш, понеже тя не мисли за тебе. Ако не ти стигат 25 г. да се убедиш в това, няма да ти стигнат и следващите 25. Внасяй някаква минимална част като данъци и си живей живота. Богатството и благосъстоянието не са функция на плащането на данъци, нито държавата ще те направи богат, че да й даваш пари изкарани с труда ти. Държавата е един изедник, в лицето на политическите си субекти, който чрез закон ограбва, подтиска и смуче по най-безобразен начин населението. Ето ти един пример. Според ЗЗ0 в България най-бедните хора, хората без всякакви доходи, трябва да се осигуряват здравно и да плащат 16.80 на месец за здравно осигуряване. Качеството на здравната помощ, която ще получат за тези пари е под всякакъв коментар. Важното е, как хора без доходи, намират 16.80 лв. на месец, за да плащат тази вноска. Освен това, тези хора са задължени да подават декларация в НАП, че дължат тези вноски. И ако не ги плащат навреме, следва начисляване на лихва. Това е добро и полезно, антикризисно и политика на доходите? Ето ти друг пример. Фирмите в България, трябва да определят прогнозна печалба за следващата финансова година в данъчната си декларация и ако през годината прескочат тази прогноза с 20%, следва начисляване на лихва от страна на НАП. Така се "насърчава" бизнеса. Имам клиент, който плати миналата година малко над 70 000 лв. данък печалба, а самата печалба респективно беше над 700 000 лв. Споделих в един разговор това с един служител на НАП, а неговият коментар беше, че сигурно е трябвало да внесе 170 000, демек, скрил е реалния доход. Сякаш този бизнесмен трябва не да мисли за бизнеса си, а как да внася данъци на НАП. Така че и на тебе мога да ти кажа. Мисли как да развиваш бизнеса си, печели и не мисли за НАП. На НАП подхвърляй огризки, а не основното ядене, да не стоиш ти гладен накрая.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2