филтър картерни газове
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- oxi1
- Потребител
-
- Кара: bmw e46
Re: филтър картерни газове
моя съвет е когато решите да го сменяте да го направите в комплект с капака и клапата намираща се в него.Не ме питайте защо всеки сам да си решава.Проблема не е толкова във филтриращия елемент а във въпросната клапа или мембрана.Когато тя не затваря достатъчно плътно поради ред причини се получава засмукване на масло от двигателя а не само пари както трябва да бъде.Не пробвайте механично разтягане на пружината на клапана защото незнам как на ръка ще разберете колко трябва да е разтегната.Клапана не е кой знае какви пари за да се експериментира има ги и пи 60лв пълен комплект с масления сепаратор.
- badstorm
- Потребител
-
- Кара: 2x e38 740и 95 & 00
Аз съм с пласмасовият филтър и доколкото разбрах от темата трябва да сменя само клапана правилно ли съм го разбрал?
- bigdady
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525d
- Мечтае да кара: m6 grandcoupe
- Детайли за колата: e39 01
няма как да се смени само клапана защото не се продава отделно, смени си целия направо да си знаещ че всичко е ок и това е
Сменил съм го комплект и си хвърля масло, чак до EGR-ра си мазни яко
около филтъра също има масло, страшна работа, егати БМВ-то 

Здравейте, наскоро се сдобих със bmw 120d 163hp и днес я водих на сервиз за преглед и ми казаха, че трябва да махна или сменя филтър на картерните пари. Какъв е вашият съвет, да го махна или да сложа нов на мястото на стария. И какви ще са резултатите със к без. Благодаря на всички отзовали се.
- bigdady
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525d
- Мечтае да кара: m6 grandcoupe
- Детайли за колата: e39 01
Не е въпроса до парите, майстора ми каза, че и без него може. За това и се допитвам до вас.
stefan_dm написа:Здр. колеги. Много интересна тема, която изчетох с удоволствие, но в крайна сметка няма единно мнение кой е по-добрият от двата филтъра - пластмасовия или тоалетната хартия което е нормално. Според мен най-важното е /филтъро-клапана/ да си върши работата, но ми се струва, че и двата не си я вършат качествено, защото може би при 80% от колегите с е46, 320д, 150кс, а и други имат омасляване в тръбопровода /намиращ се под въздушния филтър/, свързваща филтъра на картерните газове и въздуховода /свързващ дебитомера с турбината/. Респективно това масло си отвива през турбина, интеркулер, ЕГР във всумактелните колектори и ДВГ го изгаря, а и не малка част остава в кулера. Колекторите ми приличат на градска тоалетна, защото това масло се смесва с изгорелите газове пропуснати от ЕГР-а. Почти всеки с този мотор има омасляване на изхода на интеркулера, като съм съгласен, че част от това масло е пропуск на турбината, но по-голямата част е от некачественото отделяне на маслените пари във филтъра на картерните газове. Т. е. този филтър пропуска и масло освен пари и съответно маслото в картера намалява, като при мен е около 300-500гр. на 5000км. Пропуска на масло според мен не е от одухан мотор, защото това е масово явление и не може всички мотори да са одухани - хепотетично, като смятам, че и моя не е одухан, а вероятно маслото се пропуска от филтъра поради разреждането, което прави турбината във въпросния омаслен тръбопровод посочен по-горе и маслото от картера заедно с парите един вид се засмуква от турбината.
Имам въпроси към колегите които са на ти с този мотор:
1. Как точно ще навреди запушването на филтъра на картерните газове на турбината? Ако той се запуши ще текнат всички видове семерини по валове и др., но какво ще навреди на турбината това запушване?
2. Възможно ли е да храним турбината само с чист въздух, а въпросния омаслен тръбопровод да го изведем от възуховода, примерно под двигателя с маркуч?
Благодаря Ви предварително колеги, успех и безаварийни километри!!!
Здравейте, никой ли не може да отговори на въпроса на колегата ? Мен също ме интересува това:
"2. Възможно ли е да храним турбината само с чист въздух, а въпросния омаслен тръбопровод да го изведем от въздуховода, примерно под двигателя с маркуч?"
Чел съм и съм виждал да го правят на TDI-та например, с кеч танкове или директно с изведен под колата маркуч например.
- lancerpor
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 320dA
- Мечтае да кара: e46 M3
- Детайли за колата: touring facelift 04'
Здравейте, искам да попитам това омасляване от скапването на клапана за картерните газове ли се е получило? Колата е 20-ка, 150 коня.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Всеки турбо-дизелов мотор има омасляване на тръбите след картерната вентилация. Дори и чисто новите на по няколко хиляди километра.
Това не е проблем и е абсолютно нормално. От там не могат да бягат по половин литър масло на всеки 5к км. Такова масло е горене а не вентилационно такова. Я турбината пуска малко, я се просмуква покрай бутала или клапани, я е от всичко взето заедно.
Това не е проблем и е абсолютно нормално. От там не могат да бягат по половин литър масло на всеки 5к км. Такова масло е горене а не вентилационно такова. Я турбината пуска малко, я се просмуква покрай бутала или клапани, я е от всичко взето заедно.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
По вин за моята кола излезна този филтър:
11127794597
Ето го и него изваден от кутията:

Както се вижда на снимката няма филтриращ елемент, нито пластмасов елемент.
Така ли трябва да е?
11127794597

Така ли трябва да е?

- nikola59
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 LCI 320D xDrive
- Детайли за колата: N47/184 Hp
vld написа:По вин за моята кола излезна този филтър:
11127794597
Така ли трябва да е?
Номерата 11127794597/11127799224/1112 7799225 ги дават като абсолютно заменими, а твоят е първият от тези номера.
По принцип по този каталожен номер се предлага само това и тук идват страностите.. О пръстена се вижда който трябва да уплътни масления сепаратор който е с каталожен номер 11127799366 отделно ако се купи. Гарнитурките и тях ли ги няма? Прочети тази тема: http://www.bimmerforums.co.uk/forum/f15 ... a-t303890/ Пишат в темата, че след 2006 год. BMW вече не слагат сепаратора, но пък ако се замислиш О пръстена какво прави там... и ако се сложи само това което е на снимката направо си е изпаднал. Според мен е нужен масления сепаратор и гарнитурките задължително.
Моят който сменявах пролетта 11127799224 съдържа в кутията това което си постнал на снимката+ масления сепаратор+ комплекта гарнитурки.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Колега няма О пръстен, само така изглежда.
Колата е 325д 09' по рама излиза този номер и сепаратора и кичето ги няма никъде нито в риъл оем нито в бмв софтуер, иначе елемента има двете гарнитури в комплекта.
Колата е 325д 09' по рама излиза този номер и сепаратора и кичето ги няма никъде нито в риъл оем нито в бмв софтуер, иначе елемента има двете гарнитури в комплекта.

vld написа:Колега няма О пръстен, само така изглежда.
Аз имам един чисто нов, като гледам номера е същия като твоя 11127781465. Това е в комплекта:

Така е , и аз смених миналата седмица моя,оказа се че предния собственик го е сменял и беше от новия вид като твоя на снимката,пак сложих същия.Отворих вакум клапата и моята се беше цепнала леко в долния край.