Вижте след тест с колби какво видях
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- fissikela
- младши ентусиаст
-
- Кара: e39 525d Touring
- Мечтае да кара: Сред колегиални шофьори
- Детайли за колата: М пакет
Re: Вижте след тест с колби какво видях
Z3Ro* написа:Ако е със същия номер, слагаш и караш. Може обаче да трябва реглаж, който се прави на стенд - все пак е втора ръка и работила не се знае колко. Затова, като се купи дюза втора ръка, преди да се монтира е добре да се занесе на проверка и реглаж на стенд - в най-добрия вариант излиза допълнителни 20 лева, в най-лошия 70...![]()
Като най-явен признак на проблем с кодиране или реглаж е твърдата работа на мотора и евентуално претрисане, но не задължително. Можеш да провериш такава дюза елементарно с по-дълга отвертка - допираш я до тръбичката, дето влиза в дюзата и дръжката на отвертката до ухото ти. После и на другите дюзи и те уверявам, че ще видиш коя е проблемна в разликата на чукането, което ще чуеш. На проблемна се чува направо "громане", неритмично. Коректна дюза е като шевна машина при тази проверка, с умерено силно и ритмично почукване.
Ясно колега. Смятам че работата на мотора и вървежа на колата не са се променили и са си отлични.Шумен като за дизел.
Притесних се че имам малко завишен разход.
7.3 извън града ... До Гърция с климатик и с скорост на места 180, по магистрали и път който позволява не по малко от 160.
В града 12.5 13.0 и 14 понякога ...
- Mamar4o
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 320d 02
Някой може ли да сподели къде се закачат маркучите за да си проверя и мойте,мисълта ми е кой от двата маркуча се разкача на дюзата ?
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Единият се сваля и в буркана, другият се затапва. Ако нямаш с какво да го затапиш, вкарваш и него в буркана. Трябва обаче задължително да затапиш този, които отива към помпата, че от него ще тече доста - става и да го задържиш с палец... 

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Аз да ви кажа какво направих. С тия маркучи, системите от аптеката, единия го вкарах в чашата, за другата страна отрязах едно малко парче, надянах го и го нагрях със запалка в другия край, после го слепих и стана като тапа. Ама забравих тоя, дето отива към помпата и от нетърпение влязох да въртя. Добре, че капака отворен и гледам, че като текна.... Не мога да сваря да угася и да бягам навън. Цирк. Тоя към помпата му надянах една част от системата от аптеката, пак сплесках един парче маркуч и тъй го затапих. И от цялата работа, колата пуши доста и вече не знам какво да правя.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- mmmmmm
- Потребител
-
- Кара: е46 330d
Здравейте колеги,
Дали е удобно да се включа в темата и аз с въпрос.
Автомобила е 330d, 2002 г.
При проверка с на дюзите с ИНПА на 1-ви цилиндър стойността е около -1.7, като на останалите стойностите са много близки до 0 (+0.5 до -0.5).
Колата не тресе, върви страхотно, не пуши (e малко черно при първоначално разко нагискане на газта, после яко ръчка и нищо), пали отлично без пушаци и при -15 (Банско миналата зима).
Според вас необходимо ли е нещо да се направи, че това с буталото хич не ми хареса......
Много благодаря предварително
Дали е удобно да се включа в темата и аз с въпрос.
Автомобила е 330d, 2002 г.
При проверка с на дюзите с ИНПА на 1-ви цилиндър стойността е около -1.7, като на останалите стойностите са много близки до 0 (+0.5 до -0.5).
Колата не тресе, върви страхотно, не пуши (e малко черно при първоначално разко нагискане на газта, после яко ръчка и нищо), пали отлично без пушаци и при -15 (Банско миналата зима).
Според вас необходимо ли е нещо да се направи, че това с буталото хич не ми хареса......
Много благодаря предварително
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
kalingk написа:Ами,която връща повече гориво от другите,значи,че не я пропуска в цилиндритв и се е запушила и горивото се връща към резервоара...в случая в колбите.Има си и допуск за изми ало време/пропуснато гориво,но това ще ти го кажат по запознатите.В случая на колегата едната дюза спрямо останалите 5 е в голямо съотношение и значи не функционира правилно.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Тия тестове къде ги правите се правят на абсолютно студен мотор....
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
Във всички ръководства на Бош пише, че тестът се провежда на загрял мотор. И няма как дюза да има проблем с клапана, и да работи коректно...
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
Z3Ro* написа:Във всички ръководства на Бош пише, че тестът се провежда на загрял мотор. И няма как дюза да има проблем с клапана, и да работи коректно...
Има има рейката ти е за това да компенсира с постоянно налягане и количество гориво което да пръскат дюзите.... нали знаеш, че остатъчното гориво се връща.... и ако беше с отделно захранване всяка дюза и отделен помпен елемент тоя проблем ще ше да се изрзявава много осезаемо при най малкото изтърване на клапана.... аз заради БоШ и големи майстори знаеш, ли че се видях в чудо 5 пет пъти свалях дюзи и слагах, сам в гаража си, уж ремонтирани рециклирани ....ала бала... до като не им заявих, че вземам куфара с инструмента и ще ги свалям пред сервиза им на тротоара и ще подменям дюзи до като не ми харесват показатели на мен и работа на мотора, а не на стенда при тях, та изръчках уж "перфектните" дюзи една по една, а не 6х6 както те ми казваха.... Даваш твоите 6те и ние ти даваме 6 ремонтирани които от 6, 3-4 бяха в норма другите все даваха отклонение на студена и тресеше. Точно гледайки ги на студен мотор разбирах коя не е в ред и махах точно нея и подменях с друга, а не всичките 6 както ми казваха... Това се вижда много добре на живи данни на СТУДЕН ДВИГАТЕЛ коя в какви норми работи.... и какви отклонения дава... Като загрее мотора както и да пръска -пикае една дюза процеса на възпламеняване се подобрява и не можеш да разбереш какво как и що работи... защото имаш програма за компенсация и на студен мотор като я изключиш ще се оплашиш как скача мотора

- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
Ако има проблем с дюза, на топъл мотор също ще се уплашиш, ако изключиш корекциите... Също системата може да компенсира до 24мг/такт, но това не значи, че дюзата с дефектен клапан работи коректно. Ако клапанът е скапан, на проверка за излишно ще има отклонение, което ще е повече от 10%, колкото е допустимото.
Какъв е допуска за нормално работеща дюза при студен мотор и при топъл? Гледани в инпа.
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
Аз, доколкото знам, през Инпа стойности над +2 на загрял мотор означават, че е нужна проверка с колби или най-добре на стенд. Но има и вариант стойностите на Инпа да са Ок, а да има проблем с някоя дюза/и.
Имаш предвид на + - 2 или само над +2?
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
kalingk написа:Имаш предвид на + - 2 .....

Обаче според дис съойностите са в норма от -5 до 4,ако са извън норма корекционната програма предполагам не може да ги балансира.Така,че поне според мен,ако си в този диапазон по добре да не се пипа нищо.
Пп Не го приемай като заяждане колега,но питам понеже при топъл мотор една оъ дюзите ми държи към -2.3 и искам да знам дали е в норма.
Плюс това колата ми се кара предимно градско и то на къси разстояния..по 3-4км в една посока и престой един работен ден.Според мен такъв начин на шофиране също подпомага за затискане на системите..не само дюзи.И поради този факт обмислям махането на катализаторите.
Пп Не го приемай като заяждане колега,но питам понеже при топъл мотор една оъ дюзите ми държи към -2.3 и искам да знам дали е в норма.
Плюс това колата ми се кара предимно градско и то на къси разстояния..по 3-4км в една посока и престой един работен ден.Според мен такъв начин на шофиране също подпомага за затискане на системите..не само дюзи.И поради този факт обмислям махането на катализаторите.
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
На загрял, топъл двигател, стойностите трябва да са нула цяло и нещо 0, .... +/-. Аз не знам какви "майстори" ви ги говорят тия неща.......