Кой е с предимство?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Re: Кой е с предимство?

Мнение от dr.peshev » 12 Яну 2017, 21:37

Естествено,че не :bchug:
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 12 Яну 2017, 22:12

Сега да променя малко посоката на тази тема,че ме засърбя всичко по мен.Не е от некъпане.Като карам,не ме интересува нито кой е с предимство,нито как се движи.Гледам предните гуми на машината,която ме интересува.
Много добре се вижда накъде се е запътил колегата в колата и какви смята да ги върши. Разстоянието на калника до гумата и посоката и на завъртане са първостепенна информация за мен.Намалява ли разстоянието колегата спира,овеличава ли се значи е дал яко газ,не се ли движи нищо,кара си по инерция.Като завърти гумите,каквото и да си мислите колата си ги следва.Спазвам си правилата и гледам за всеки случай.Най-опасното е спрели коли в съседна лента.Щом са спрели,има защо!!!!Видимоста е нулева,доверяваш се на колегите.Дали там нещо има или е дадено предимство на кола,дете или кака,или просто нищо, това се вижда като спреш.Другото много опасно е спрял автобус.Винаги погледа е под него, за крака.Дали бягат или се влачат ако има.Бягат ли, ковете на място,че става страшно!!!!Другото страшно е животно на пътя.Става за нула време.За през деня е по-трудно да видиш коте в храстите,но вечерно време,светнат ли очички до пътя си имайте едно на ум.Може да е коте,може и да е кон.Ще пресече обаче от страх точно пред вас.Има още,но да не става дълго,нека се включат и други колеги.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 4iko » 12 Яну 2017, 22:16

Понеже темата се развива сравнително позитивно, си направих труда да поровя малко. В допълнение ние сигурно сме последният форум, който обсъжда въпроса :)

Правилото за дясностоящия, се прилага при Нерегулирани кръстовища или равнозначни пътища. Т.е. има ли знак или светофар или наличие на двете, това правило не важи. В случая с локалното на Борис и Гешов имаме предимство, ако се движим по Борис или локалното при неработещ светофар. Но при работещ, тези в локалното трябва да пропуснат тези, движещи се по Борис, понеже булеварда и локалното НЕ са равнозначни пътища. Въпреки това, Аудито е в нарушение, защото няма право да влезе в локалното в тази точка. Но пък е с предимство, така че "може да си го позволи".

Законово погледнато:
Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение.

"Локално платно" е пътното платно за еднопосочно движение извън активните пътни ленти, отделено от тях с разделителна ивица, чрез което се осигурява достъпът до два и повече съседни обекти и общ вход и общ изход за главното направление.

3. "Платно за движение" е общата широчина на пътните ленти. Пътят може да има няколко платна за движение, видимо отделени едно от друго. - Това за според моите тълкувания е маркировка, а не остров.

За стопа и тригълника, посочен от Club BMW логиката ми е следната - ако този с тиръгълника е навлезнал в кръстовището, го пускам. Ако не е - минавам преди него, защото съм спрял на стопа, огледал съм се и не възпрепятсвам никой. За тези с ромба е ясно, че всички останали ги изчакваме.

И един въпрос пак свързан с първоизточника на спора. Наличието на T13 ("Направление на пътя с предимство в кръстовището") е излишен, ако гледаме само светофара. Защо е наличен?

Дано стигнем до читаво решение. Ако на някой му се занимава, да пробва КАТ за посочените примери в темата. Ще има месец или повече чакане, но поне ще имаме официално становище.

Поздрави на всички участвали! Ако намеря нещо по-конкретно, ще драскам.
Последна промяна 4iko на 12 Яну 2017, 22:23, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от dr.peshev » 12 Яну 2017, 22:22

Сега,ако някой обясни защо не са равнозначни пътища,като и на двата им свети зелено?!!!

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 12 Яну 2017, 23:19

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 13 Яну 2017, 0:06

Обаче... СДВР Столична полиция ми еб@ха представите за движение по пътищата :mhihi: :mhihi:

https://m.facebook.com/Lagera.i.Priyateli/photos/pcb.617882875060150/617880945060343/?type=3&source=48&refid=52

Законите се променят, ще трябва и ние с тях.. :mhihi: Наистина доста тъпо ми се вижда че са го променили това, ама кво да правиш..
Ако от утре обаче, почна да си спазвам предимството в локалното, което според КАТ вече не било локално.., не ми мърда ПТП, ако пък правя десен от Борис, и спра да пропусна тия от локалното, представям си как ще ме освиркат тия зад мен... луда работа :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 13 Яну 2017, 0:17

dr.peshev написа:..........

За разлика от теб, когато съм на пътя и шофирам, аз знам къде се намирам. Карам всеки ден в София и нямам ПТП.Имам и талон "Водач на МПС без наказания".
Предимство на пътя не го ползвам на всяка цена както мислиш! Живота и здравето са ми по важни.

Аз може да не съм се изразил правилно и да не бъда разбран в темата, но твоето непознаване и видно трудно възприемане на ЗДвП и ППЗДвП, може да бъде опасно за останалите на пътя!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от dr.peshev » 13 Яну 2017, 0:54

Колегите ти казват,за пореден път,че става въпрос за правото на дясностоящия, но ти като титан на мисълта в областта на ЗДП, продължаваш да не признаваш грешката си и да определяш кой трябва да си хвърли книжката! :kuku:
Като не знаеш разликата между десен завой и престрояване, за какво говорим?! Цитираш текстове, които не разбираш!
p.s. Смешно е и да се хвалиш с подобно нещо,дето и аз го имам , но знаеш колко опасен съм на пътя! :ok: :
IMG_20170113_004757.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 4iko » 13 Яну 2017, 1:31

FaceOff написа:Обаче... СДВР Столична полиция ми еб@ха представите за движение по пътищата :mhihi: :mhihi:

https://m.facebook.com/Lagera.i.Priyateli/photos/pcb.617882875060150/617880945060343/?type=3&source=48&refid=52

Законите се променят, ще трябва и ние с тях.. :mhihi: Наистина доста тъпо ми се вижда че са го променили това, ама кво да правиш..
Ако от утре обаче, почна да си спазвам предимството в локалното, което според КАТ вече не било локално.., не ми мърда ПТП, ако пък правя десен от Борис, и спра да пропусна тия от локалното, представям си как ще ме освиркат тия зад мен... луда работа :mhihi:

Някой знае ли защо е така - как/защо е прието, къде е записано като закон? Има ли нещо допълнително към посочената снимка? FaceOff, евала за поста :yes:

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 13 Яну 2017, 1:44

4iko написа:
FaceOff написа:Обаче... СДВР Столична полиция ми еб@ха представите за движение по пътищата :mhihi: :mhihi:

Някой знае ли защо е така - как/защо е прието, къде е записано като закон? Има ли нещо допълнително към посочената снимка? FaceOff, евала за поста :yes:

Колега, просто в новия ЗДВП го няма това нещо (чл. 82 от стария ЗДВП) и никъде не е спомената подобна ситуация в новия закон. Явно от тази група (живеещи в кв. Лагера) са направили допитване до СДВР (ако минаваш всеки ден от там, и всеки е с различно виждане за нещата сигурно им е писнало на хората) и са им отговорили.. Същото важи и за предишния светофар (на Гешов и Борис) , както и за този на Житница и Борис..

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 530D LCI и Е60 535d LCI

Мнение от andy » 13 Яну 2017, 6:20

Club BMW написа:
4iko написа:Първо е "ромба", после "триъгълника" и накрая "стопа". Така са ме учили мен. Ако някой има конкретно и законово мнение, да заповяда. Ще се радвам, да науча нещо ново и полезно.

Ето един пример, в който теорията на учителя ти издиша - погледни това кръстовище

В този случай с предимство е този с пътен знак Б2 пред този с Б1 ...

Е на такова кръстовище запомнете че този пред СТОПА е с предимство, че 90% не го знаят

Чл. 50. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
(2) Когато на кръстовище е указано, че пътят с предимство променя направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от правилата на чл. 48. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на превозните средства, които не се намират на пътя с предимство.

Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от dr.peshev » 13 Яну 2017, 11:19

И какво се оказа сега: че закона не трябва да се зубри и, че при работеща светлинна сигнализация, преминаващите на зелено не винаги си с предимство!
Така че малко по-кротко с квалификациите и определенията кой трябва да си хвърли книжката!

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 13 Яну 2017, 11:57

Голямо откритие направи :clap:

На кръстовището от първия пост още ли мислиш, че зеленият е с предимство ?! :mhihi:

Изображение

Първия ти пост в темата показва колко познаваш ЗДвП и въпреки, че ти посочиха какво пише в закон, продължи да търсиш под вола теле.

Чл. 7. (2) Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали.

Ето още едно доказателство в подкрепа на откритата от теб "топла вода", което важи и за кръстовището по-горе.

Чл. 37. (1) При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите пътни превозни средства.

Аз моя талон за "Водач на МПС без наказания" знам защо го имам, а това, че може човек да се сдобие с него по други начини е отделен въпрос!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от dr.peshev » 13 Яну 2017, 12:21

Аз признах грешката си! Друг е въпросът кой малоумник може да сложи едновременно зелен сигнал
на главен и второстепен път, но както виждаме в BG всичко е възможно!
Ти обаче още се спотайваш и само цитираш, щото като цитираш не можеш да сгрешиш ли?!
Не мога обаче да се оправдавам, пред "шофьор" със "златен" талон :bowdown: , който не прави разлика между десен завой и престрояване! :mhihi:
Пич , ти не знаеш какво е кръстовище, какво е престрояване , какво е десен завой, какво са равнозначни пътища , кой ти е дясностоящ , кой е с предимство , какво е разделителна ивица , но си тръгнал да съдиш хора, които не познаваш!
Не мога и да си позволя да съдя хората и да им казвам какво да направят с книжките си!Просто не съм толкова
добър с цитатите на ЗДвП и не съм толкава нагъл хем да греша , хем да съдя!
Айде със здраве да си ползваш талона "Водач на МПС без наказания" :clap: , че той и без това скоро отпада! :bchug:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 13 Яну 2017, 12:56

Да ти кажа честно все ми е тая за този талон. Не съм и чул, че има вероятност да отпадне...

Бъди спокоен - правя разлика между различните маневри.

:bchug:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата